Ga naar de inhoud

Vertrekpunt mei

Vers Beton schrijft elke maand een column in de Uitagenda Rotterdam, het gratis culturele uitgaansmagazine. Deze maand: Dore van Duivenbode reist in mei door eigen stad. Waarom is de stad zoals hij is?

Alle Gevallenen
Alle Gevallenen

De lucht was onbewolkt, er woei een zwakke wind. Het was warm en tegelijk fris. Het was een heuse lentedag. Rond lunchtijd vielen de eerste, een kwartier later was het gedaan. Game over. 14 mei 1940: het bombardement op Rotterdam. Zo’n achthonderd mensen verloren het leven. Tachtigduizend raakten dakloos. Vierenzeventig jaar later blijkt na regen inderdaad zonneschijn te komen. Zélfs na een bommenregen. Want eerlijk is eerlijk, wie is er nu niet blij met onze mooie stad? Rotterdam is een reisbestemming geworden.
Met mei als ideaal vertrekpunt. Tussen het definitieve afscheid van de winter en de hunkering naar de zomer in. Een maand die barst van de reizen. Van plaats, van tijd en van perspectief.
Laten we lui beginnen. Op brandgrens.nl vind je alles (inderdaad: álles) over het bombardement. Met een brandgrensnavigator (nu ook in 3D), die de stad voor en na het bombardement laat zien. De rode lijn toont de afbakening van het verwoeste gebied. En dat gebied, dat is groot. De bominslagen, luchtfoto’s en verhalen van ooggetuigen katapulteren je in één klap terug de tijd in. Hoogtepunt van de site is het spel Het Geheim van Rotterdam. In een oud-Hollandse woonkamer (met prachtig uitzicht over de Willemsbrug) moet je verborgen munten, oude camera’s en geheime sleutels opsporen. Een in aquarel geschilderde aardappel levert vijftig punten op.
De fysieke wandeling langs de brandgrens is natuurlijk nóg interessanter. Het is een twaalf kilometer lange tour tussen wat verwoest werd en bespaard bleef. Een bizarre trip tussen oud en nieuw. De tocht kan ook per skateboard afgelegd worden. De organisatie adviseert passende veiligheidsmaatregelen zoals een lampje en een helm. Na afloop ontvang je een button.
In de Kunsthal is de Tweede Wereldoorlog tot begin mei niet letterlijk tastbaar, dan gaat immers het alarm af, maar op zijn kippenvels; door middel van honderd voorwerpen. Van de gasvrije kinderwagen van de kleine Beatrix tot een katoenrol gele sterren, een uitgeholde teddybeer gevuld met kleingeld en de knikkers van Anne Frank. Al het leven was oorlog. Zelfs de mijter van Sinterklaas waar documenten in werden gesmokkeld.
De reismaand eindigt met ZigZagCity, een architectuurfestival dat over de Luchtsingel, via het Laurenskwartier en door het Blaakse Bos, leidt. Met als vraag: ‘Waarom is de stad zoals hij is?’ Mei is de uitgelezen maand om daar antwoord op te geven.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Rotterdam heeft in hiphop haar hart gevonden

  • Kunst en Cultuur

  Stijgende temperaturen, een smeltend ontwakende stad, zoemende terrassen en de muziek van Winne in je oor. ‘Zomerdier’ Jonasz Dekkers heeft de lente in zijn bol. Lees zijn ode aan hiphop en aan Rotterdam in de zomer.

 • Ctrl-P kan niet op tegen het ambacht van de drukkerij

  • Kunst en Cultuur

  Rotterdam is een uitgesproken grafische stad, met street art op de muren en postercampagnes in de straat. Maar wie zet dat eigenlijk allemaal op papier? Abe Minnema ging op zoek naar het verhulde ambacht van de drukkerij.

 • Rotterdam wijkt af – laten we dat zo houden

  • Kunst en Cultuur

  Ter ere van de Boekenweek buigt dichter en publicist Frank Keizer zich in dit essay over de literaire en culturele staat van de stad. En die is deplorabel, volgens Keizer.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Uurtje Kunst is de maandelijkse gratis kunstlezing van Bibliotheek Rotterdam. Kunstkenner en cultuurhistoricus Hoo Man Chan geeft je telkens weer een nieuw verdiepend inzicht in een kunstwerk of kunstenaar. Deze maand: Ossop Zadkine.

  Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam