Het circus genaamd Stadsinitiatief is weer aanstaande. De afgelopen tijd hebben veel potentiële kandidaten zich aangeboden. Onder hen een wel heel speciale – MiljoenTerug. Zij pleiten voor zelfbeschikking, en de burger zo ‘geld terug te geven’.
Onvrijwillig geld afstaan
Het is weer zover: de gemeente Rotterdam stelt een aantal miljoen euro beschikbaar aan Rotterdammers die ideeën hebben voor de stad. Zij kunnen een eigen projectplan inzenden en iedere Rotterdammer vanaf 12 jaar mag vervolgens stemmen op zijn of haar favoriete Stadsinitiatief. Nu klinkt dit allemaal heel sympathiek, maar het probleem van het Stadsinitiatief is dat het uit belastinggeld wordt betaald. Dat is geld van de burger en dat moet dus goed en verantwoord worden besteed. Dit geld hebben inwoners van Rotterdam namelijk onvrijwillig afgestaan aan de gemeente.
Zouden de winnende ideeën van de afgelopen jaren ook uitgevoerd zijn als er geen Stadsinitiatief was geweest? Is er daadwerkelijk grote meerwaarde gecreëerd? Hoe rechtvaardig is het om in een stad met hoge belastingen en aanzienlijke (sociale) problemen geld weg te geven aan Stadsinitiatieven? Allemaal vragen die relevant zijn omdat Rotterdammers niet kunnen kiezen om niet mee te doen aan het Stadsinitiatief. Geen stem uitbrengen of een blanco stem uitbrengen is uiteindelijk tóch betalen… Niet voor niets is er ook op Vers Beton al vaker de nodige kritiek geleverd op het Stadsinitiatief. Ook landelijke media lieten zich niet onbetuigd.
Wat te kiezen?
Afgelopen jaar zochten ongetwijfeld een hoop mensen op het stemformulier naar de optie: “geef mij mijn geld maar terug.” Die optie bleek er niet te zijn en dat was een behoorlijk gemis! Hoeveel mensen hebben een stem uitgebracht op een Stadsinitiatief dat ze niet het beste maar het minst slechte vonden? De opkomst was beperkt: vorig jaar 41.365 stemmen, waarbij de winnaar er iets meer dan 9.000 kreeg. Het relatief lage aantal van 681 stemmen leek aanvankelijk ook al genoeg te zijn voor € 400.000 aan subsidie.
Veel Rotterdammers lijken niet geïnteresseerd te zijn in het Stadsinitiatief. Er zijn wel een hoop burgers die willen dat de stad schoon, heel en veilig is en die niet willen dat er belastinggeld aan allerlei fratsen wordt uitgegeven. Het Stadsinitiatief is een rijdende trein die niet zomaar gestopt kan worden. Protesteren of kritische stukken schrijven haalt vooralsnog niet zoveel uit.
MiljoenTerug
Dus: wat dan te doen? Ineens doemden de contouren van een plan op! Waarom niet een Stadsinitiatief indienen –geheel volgens de regels van het spel- om Rotterdammers te laten kiezen voor belastingverlaging? Dan wordt het geld uit de pot van het Stadsinitiatief tenminste écht besteed aan hoe de inwoners van Rotterdam het zelf willen. Bovendien zal een groot deel van het geld ook in Rotterdam worden geïnvesteerd waardoor het ook ten goede komt aan burgers die geen belasting betalen.
Daarmee was Stadsinitiatief MiljoenTerug geboren. Als dit initiatief wint, dan wordt één miljoen uit het budget voor het Stadsinitiatief gebruikt om volgend jaar de gemeentebelasting te verlagen. Door één miljoen gelijkmatig te verdelen over de belastingbetalende huishoudens gaat er per aanslag bijna vier euro vanaf!
Het lijkt misschien niet veel wanneer de gemeentebelasting een paar euro lager uitvalt, maar er speelt meer. Het gaat niet alleen om een paar euro extra bestedingsruimte, het gaat om keuzevrijheid: de Rotterdammer bepaalt en niet de gemeente.
Rotterdammers kunnen hun eigen euro’s dan gebruiken om bijvoorbeeld de Luchtsingel te ondersteunen (die is immers nog niet klaar), een ander project te sponsoren, of geld over te maken naar een goed doel. Hopelijk spelen veel Rotterdamse instellingen daar op in en ontstaat er zo een publiek debat met als thema: “Wat doet u met de euro’s van MiljoenTerug?” Alle instellingen die samen met MiljoenTerug deze optie nadrukkelijk onder de aandacht willen brengen zijn dan ook van harte uitgenodigd.
Een mooi alternatief
Door één miljoen euro terug te geven aan de Rotterdammers kan een ander Stadsinitiatief ook gewoon doorgaan. Het totale budget voor dit jaar is namelijk drie miljoen euro. Daarmee is MiljoenTerug een mooie aanvulling op de andere Stadsinitiatieven. Door de burger de keuze te geven om geld aan de gemeente te geven voor een Stadsinitiatief of het terug te vragen voor belastingverlaging wordt dus ook de positie van het Stadsinitiatief versterkt en bekrachtigd.
Wil de burger een miljoen terug? Dan kan de gemeente Rotterdam laten zien dat zij luistert naar de burger. Wil de burger géén miljoen terug? Dan zijn de andere Stadsinitiatieven die wél worden gekozen successen die écht op de steun van de Rotterdamse bevolking kunnen rekenen. Legitimiteit en draagvlak! Op deze manier vormt MiljoenTerug een interessante aanvulling op de andere initiatieven en heeft de Rotterdammer écht wat te kiezen.
Het uitvoeren van Stadsinitiatief MiljoenTerug kost de gemeente Rotterdam niets extra. Er gaat van het gevraagde miljoen dus geen cent verloren. Geen extra managementlagen, commissies, externe partners of projectteams, maar gewoon een miljoen terug. MiljoenTerug kan met uw steun en uw stem écht worden uitgevoerd. Iedereen profiteert daarvan.
Interessant? Volg MiljoenTerug op Twitter (@MiljoenTerug), op Facebook of via hun website.
Al 7 reacties — discussieer mee!
Leuk stukje zelfpromotie! 🙂
Succes met het bereiken van de niet stemmende Rotterdammer… Want daar zullen jullie het van moeten hebben ben ik bang. Iedere Rotterdammer die wel stemt kiest voor iets “tastbaars”.
Volgens mij was de schaatsbaan een onwijs groot succes. Dus aan het stadsinitiatief ligt het niet. Er moeten gewoonweg goede projecten bedacht worden. Het stadsinitiatief is juist een grote kans voor iedereen om de stad daadwerkelijk te transformeren. Een euro per persoon terug zal geen meerwaarde opleveren voor de stad. Het verdwijnt gewoon in de initiatiefloze schuldzakken van de burgers.
Ik zou het nog een stapje verder willen zien, dus dat de bevolking direct betrokken wordt bij de budgetvorming van de stad, soort van net als in Porto Alegre…
Of je stemt op de alternatieve munt, die als plan heeft opgevat om al het prijzengeld te herinvesteringen in projecten en plannen in de stad, maar dan in Dam. Blijven de centen ten minste binnen de gemeente Rotterdam.
nieuwe stadsinitiatief : repareer de roltrappen van de maastunnel !
Mijn stem heb je, maastunnelfietser!
Dat zou ik ook graag zien, maar het valt me op dat de meeste mensen zich er niet zo mee bezig houden. Het kan ze niks schelen of ze denken toch niks te kunnen bereiken. Met zo’n passieve houding zullen ze vast ook geen idee hebben waar het geld nou eigenlijk heen moet.