Ga naar de inhoud

Wie wil er nou geen miljoen terug?

Het circus genaamd Stadsinitiatief is weer aanstaande. De afgelopen tijd hebben veel potentiële kandidaten zich aangeboden. Onder hen een wel heel speciale – MiljoenTerug. Zij pleiten voor zelfbeschikking, en de burger zo ‘geld terug te geven’.

Stadsinitiatief MiljoenTerug
Stadsinitiatief MiljoenTerug

Onvrijwillig geld afstaan

Het is weer zover: de gemeente Rotterdam stelt een aantal miljoen euro beschikbaar aan Rotterdammers die ideeën hebben voor de stad. Zij kunnen een eigen projectplan inzenden en iedere Rotterdammer vanaf 12 jaar mag vervolgens stemmen op zijn of haar favoriete Stadsinitiatief. Nu klinkt dit allemaal heel sympathiek, maar het probleem van het Stadsinitiatief is dat het uit belastinggeld wordt betaald. Dat is geld van de burger en dat moet dus goed en verantwoord worden besteed. Dit geld hebben inwoners van Rotterdam namelijk onvrijwillig afgestaan aan de gemeente.
Zouden de winnende ideeën van de afgelopen jaren ook uitgevoerd zijn als er geen Stadsinitiatief was geweest? Is er daadwerkelijk grote meerwaarde gecreëerd? Hoe rechtvaardig is het om in een stad met hoge belastingen en aanzienlijke (sociale) problemen geld weg te geven aan Stadsinitiatieven? Allemaal vragen die relevant zijn omdat Rotterdammers niet kunnen kiezen om niet mee te doen aan het Stadsinitiatief. Geen stem uitbrengen of een blanco stem uitbrengen is uiteindelijk tóch betalen… Niet voor niets is er ook op Vers Beton al vaker de nodige kritiek geleverd op het Stadsinitiatief. Ook landelijke media lieten zich niet onbetuigd.

Wat te kiezen?

Afgelopen jaar zochten ongetwijfeld een hoop mensen op het stemformulier naar de optie: “geef mij mijn geld maar terug.” Die optie bleek er niet te zijn en dat was een behoorlijk gemis! Hoeveel mensen hebben een stem uitgebracht op een Stadsinitiatief dat ze niet het beste maar het minst slechte vonden? De opkomst was beperkt: vorig jaar 41.365 stemmen, waarbij de winnaar er iets meer dan 9.000 kreeg. Het relatief lage aantal van 681 stemmen leek aanvankelijk ook al genoeg te zijn voor € 400.000 aan subsidie.
Veel Rotterdammers lijken niet geïnteresseerd te zijn in het Stadsinitiatief. Er zijn wel een hoop burgers die willen dat de stad schoon, heel en veilig is en die niet willen dat er belastinggeld aan allerlei fratsen wordt uitgegeven. Het Stadsinitiatief is een rijdende trein die niet zomaar gestopt kan worden. Protesteren of kritische stukken schrijven haalt vooralsnog niet zoveel uit.

MiljoenTerug

Dus: wat dan te doen? Ineens doemden de contouren van een plan op! Waarom niet een Stadsinitiatief indienen –geheel volgens de regels van het spel- om Rotterdammers te laten kiezen voor belastingverlaging? Dan wordt het geld uit de pot van het Stadsinitiatief tenminste écht besteed aan hoe de inwoners van Rotterdam het zelf willen. Bovendien zal een groot deel van het geld ook in Rotterdam worden geïnvesteerd waardoor het ook ten goede komt aan burgers die geen belasting betalen.
Daarmee was Stadsinitiatief MiljoenTerug geboren. Als dit initiatief wint, dan wordt één miljoen uit het budget voor het Stadsinitiatief gebruikt om volgend jaar de gemeentebelasting te verlagen. Door één miljoen gelijkmatig te verdelen over de belastingbetalende huishoudens gaat er per aanslag bijna vier euro vanaf!
Het lijkt misschien niet veel wanneer de gemeentebelasting een paar euro lager uitvalt, maar er speelt meer. Het gaat niet alleen om een paar euro extra bestedingsruimte, het gaat om keuzevrijheid: de Rotterdammer bepaalt en niet de gemeente.
Rotterdammers kunnen hun eigen euro’s dan gebruiken om bijvoorbeeld de Luchtsingel te ondersteunen (die is immers nog niet klaar), een ander project te sponsoren, of geld over te maken naar een goed doel. Hopelijk spelen veel Rotterdamse instellingen daar op in en ontstaat er zo een publiek debat met als thema: “Wat doet u met de euro’s van MiljoenTerug?” Alle instellingen die samen met MiljoenTerug deze optie nadrukkelijk onder de aandacht willen brengen zijn dan ook van harte uitgenodigd.

Een mooi alternatief

Door één miljoen euro terug te geven aan de Rotterdammers kan een ander Stadsinitiatief ook gewoon doorgaan. Het totale budget voor dit jaar is namelijk drie miljoen euro. Daarmee is MiljoenTerug een mooie aanvulling op de andere Stadsinitiatieven. Door de burger de keuze te geven om geld aan de gemeente te geven voor een Stadsinitiatief of het terug te vragen voor belastingverlaging wordt dus ook de positie van het Stadsinitiatief versterkt en bekrachtigd.
Wil de burger een miljoen terug? Dan kan de gemeente Rotterdam laten zien dat zij luistert naar de burger. Wil de burger géén miljoen terug? Dan zijn de andere Stadsinitiatieven die wél worden gekozen successen die écht op de steun van de Rotterdamse bevolking kunnen rekenen. Legitimiteit en draagvlak! Op deze manier vormt MiljoenTerug een interessante aanvulling op de andere initiatieven en heeft de Rotterdammer écht wat te kiezen.
Het uitvoeren van Stadsinitiatief MiljoenTerug kost de gemeente Rotterdam niets extra. Er gaat van het gevraagde miljoen dus geen cent verloren. Geen extra managementlagen, commissies, externe partners of projectteams, maar gewoon een miljoen terug. MiljoenTerug kan met uw steun en uw stem écht worden uitgevoerd. Iedereen profiteert daarvan.
Interessant? Volg MiljoenTerug op Twitter (@MiljoenTerug), op Facebook of via hun website.

Al 7 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het Weense woonmodel: “Wonen als de rijken, voor iedereen”

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  “De Nederlandse ziekte.” Zo noemen ze in Wenen problematisch woonbeleid. Vergeleken met de blakende sociale huursector in de Oostenrijkse hoofdstad, is ons woonbeleid op sterven na dood. In Wenen wil iedereen een sociale huurwoning. “We willen hier nooit meer weg.”

 • Nieuwbouwplannen verscheuren de Pompenburgflat

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Aan het Hofplein verrijst RISE, de hoogste woontoren van Europa. De sociale huurflat Pompenburg moet daarvoor worden gesloopt. De ooit zo harmonieuze sfeer in het karakteristieke wooncomplex is om te snijden. Maar komt die nieuwe toren er wel? Volgens experts kleven er veel risico’s aan het project, dat bovendien veel minder betaalbare woningen oplevert dan wordt voorgeschoteld.

 • Zeg Roodkapje waar ga je heen? De verkoop van de Delftsestraat is rond

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Een slepend verkoopproces, Amsterdamse ontwikkelaars, ‘verloren’ miljoenen en een gemeente die de spelregels steeds verandert. De verkoop van vier markante panden aan de Delftsestraat ging niet van een leien dakje. Alternatieve ontwikkelaars hebben (weer) het nakijken. “Met welke partijen ga je als gemeente nou in zee?”

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam