Ga naar de inhoud

Arm Rotterdam: op de volkstuin

Beeld: Joke Schut

Volkstuintjes kwamen eind negentiende eeuw in Rotterdam in zwang als middel om ‘den arbeider’ te verheffen. Het doel was het besteedbaar inkomen van arbeiders te vergroten en vooral in oorlogstijd en crisisjaren werd hier dankbaar gebruik van gemaakt. De vakbeweging stimuleerde hun leden om toch vooral een stukje grond te bebouwen met groente en fruit, om zo zaken als tbc en alcoholisme tegen te gaan. Alles voor de gezondheid. De meeste tuiniers zien hun tuintje als een fijn tijdverdrijf en steken er aardig wat centen in om de boel toonbaar en bloeiend te houden. Dat ze er onbespoten, zelf geteelde groente en fruit aan over houden, lijkt bijzaak.

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Volkstuinen zijn niet meer te betalen. Hun eigenlijke doel enkele generaties terug was om armere mensen zonder tuin te kunnen voorzien van eigen groenten en daarbij ook gelijk wat ontspanning te genieten. Tegenwoordig is het voor de meeste (zelfs zittende) tuinders niet meer op te brengen juist ook omdat een aantal jaar geleden onder leiding van Karakus de grondhuur schrikbarend verhoogd is. Tevens is er zo’n grote vraag dat de prijzen bij overname van de huisjes en tuintjes niet normaal zijn en echt alleen te betalen zijn voor de yuppen en bakfietsers. Laten we wel wezen ik gun het hen van harte hoor ze werken tenslotte ook keihard voor hun centen maar het eigenlijke doel van de volkstuinen is niet meer.

Schrijf hier je reactie

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Voer de strijd tegen armoede bij kinderen op!

  • Arm Rotterdam

  Vorige maand werd de balans opgemaakt van twee jaar armoedebeleid. Wethouder Struijvenberg (Leefbaar Rotterdam) is…

 • Arm Rotterdam: de conclusies, de makers, de vragen

  • Arm Rotterdam

  Een week lang stond Vers Beton in het teken van armoede. Nu Arm Rotterdam week eindigt, overpeinst Margot Smolenaars de oogst.

 • Arm Rotterdam: Bezinning bij de flessenautomaat

  • Arm Rotterdam

  Bijna één op de vijf kinderen groeit in Rotterdam op in armoede. Het is voor de meesten een abstract cijfer, maar niet voor Vincent Cardinaal. Hij was één van die kinderen uit die statistieken.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam