Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

De Beste Stuurlui helpt u met prikkelende gespreksstof het weekend in. Tom van Odijk en Elsbeth Grievink leggen uit waarom pinksterzondag zo relaxed verliep en waarom dit herhaling verdient.

De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui

Met het weekend voor de deur, denken we met weemoed terug aan vórig weekend. Niet alleen omdat het een dag langer duurde en de zon continu scheen. Nee, er was iets anders aan de hand, waardoor het opvallend leuk toeven was in de stad.
Eerst hadden we het nog niet zo door. We fietsten zonder concreet doel langs de Willemskade, waar mensen ontspannen aan de waterkant zaten. Uit het park kwam muziek, gevolgd door applaus. Onderweg richting Leuvehaven hielden enkele toeristen halt bij een standbeeld. Loom likten ze aan hun ijsjes. Verderop maakte iemand foto’s van een gebouw.
Onderweg naar het Schouwburgplein werd het echt opvallend: wat liep iedereen er gemoedelijk bij. Mensen leken vriendelijker te kijken dan normaal. Ze hadden een rustigere tred. Het gezicht zacht, de blik open en nieuwsgierig. Kwam het door Pinksteren? Was de Heilige Geest in hen neergedaald?
Tot we de Lijnbaan bereikten en het kwartje viel.
De winkels waren dicht.
De Douglas, de Mango, de Bijenkorf. Het was er aardedonker. Op straat liepen wel mensen, maar omdat ze geen apparaten in Mediamarkttassen hoefden mee te torsen, konden ze hun armen vrij langs het kuierende lichaam laten zwieren. Dat niemand elkaar de hersens insloeg voor een parkeerplek had iets vervreemdends. In plaats daarvan werd er geflaneerd en gefloten. Het was alsof we in een film met Will Smith waren beland, waarin de aarde net een ramp doorstaan had en we nu opnieuw begonnen met een uitverkoren, beschaafd groepje dat alles overleefd had. We naderden het Schouwburgplein, dat overgenomen bleek door peuters die kraaiend van pret tussen de fonteintjes door waggelden. De mensen op de omliggende terrassen keken geamuseerd toe.
Toen we neerstreken bij het nieuwe Park Pompenburg, dachten we aan het tijdperk vóórdat Koopzondag iets doodnormaals werd. Toen gingen we op zondag ook wel eens de stad in, maar was het er superstil. Nu zijn er terrassen, marktjes, musea, galeries en festivals. Je kunt je laten verrassen door wat je tegenkomt, zonder de behoefte om te kopen. Wij denken daarom dat Rotterdam er klaar voor is. Klaar om de winkelvrije zondag in ere te herstellen. Niet uit godsdienstige overtuiging, maar gewoon, omdat we hem niet meer nodig hebben. Onze stad heeft meer dan genoeg te bieden om van te genieten en naar te kijken. Dus wat ons betreft: álle winkels dicht op zondag! Met uitzondering dan van een marktje hier en een Food Factory daar.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Elsbeth Grievink Tom van Odijk

Elsbeth Grievink Tom van Odijk

Elsbeth Grievink (1980) en Tom van Odijk (1969) praten samen eindeloos over Rotterdam. Hij is architect, zij schrijft voor bladen en houdt zich bezig met city-marketing. Op vakantie, in de auto en aan tafel: het gaat altijd maar weer over die stad, en nu ook nog op Vers Beton.

Profiel-pagina