Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: De Rotterdamse zondag kan beter

De Beste Stuurlui helpt u met prikkelende gespreksstof het weekend in. Tom van Odijk en Elsbeth Grievink leggen uit waarom pinksterzondag zo relaxed verliep en waarom dit herhaling verdient.

De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui

Met het weekend voor de deur, denken we met weemoed terug aan vórig weekend. Niet alleen omdat het een dag langer duurde en de zon continu scheen. Nee, er was iets anders aan de hand, waardoor het opvallend leuk toeven was in de stad.
Eerst hadden we het nog niet zo door. We fietsten zonder concreet doel langs de Willemskade, waar mensen ontspannen aan de waterkant zaten. Uit het park kwam muziek, gevolgd door applaus. Onderweg richting Leuvehaven hielden enkele toeristen halt bij een standbeeld. Loom likten ze aan hun ijsjes. Verderop maakte iemand foto’s van een gebouw.
Onderweg naar het Schouwburgplein werd het echt opvallend: wat liep iedereen er gemoedelijk bij. Mensen leken vriendelijker te kijken dan normaal. Ze hadden een rustigere tred. Het gezicht zacht, de blik open en nieuwsgierig. Kwam het door Pinksteren? Was de Heilige Geest in hen neergedaald?
Tot we de Lijnbaan bereikten en het kwartje viel.
De winkels waren dicht.
De Douglas, de Mango, de Bijenkorf. Het was er aardedonker. Op straat liepen wel mensen, maar omdat ze geen apparaten in Mediamarkttassen hoefden mee te torsen, konden ze hun armen vrij langs het kuierende lichaam laten zwieren. Dat niemand elkaar de hersens insloeg voor een parkeerplek had iets vervreemdends. In plaats daarvan werd er geflaneerd en gefloten. Het was alsof we in een film met Will Smith waren beland, waarin de aarde net een ramp doorstaan had en we nu opnieuw begonnen met een uitverkoren, beschaafd groepje dat alles overleefd had. We naderden het Schouwburgplein, dat overgenomen bleek door peuters die kraaiend van pret tussen de fonteintjes door waggelden. De mensen op de omliggende terrassen keken geamuseerd toe.
Toen we neerstreken bij het nieuwe Park Pompenburg, dachten we aan het tijdperk vóórdat Koopzondag iets doodnormaals werd. Toen gingen we op zondag ook wel eens de stad in, maar was het er superstil. Nu zijn er terrassen, marktjes, musea, galeries en festivals. Je kunt je laten verrassen door wat je tegenkomt, zonder de behoefte om te kopen. Wij denken daarom dat Rotterdam er klaar voor is. Klaar om de winkelvrije zondag in ere te herstellen. Niet uit godsdienstige overtuiging, maar gewoon, omdat we hem niet meer nodig hebben. Onze stad heeft meer dan genoeg te bieden om van te genieten en naar te kijken. Dus wat ons betreft: álle winkels dicht op zondag! Met uitzondering dan van een marktje hier en een Food Factory daar.

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Dat vind ik nou een leuk idee. Laten we anders beginnen met 1 zondag in de maand zodat wij Rotterdammers wat meer mogen genieten van al het moois dat de stad te bieden heeft. Zoveel leuke evenementen op bijzondere locaties, gaat dat allen zien en laat de winkelstraat even voor wat het is (al heb ik het idee dat er bijna geen Rotterdammers aan het winkelen slaan op zondag).

 • Ach PinksterZondag de meesten zijn zo los van hun wortels dat ze nog een geen weten waarom de winkels op Zondag dicht zijn zo als overal gebruikelijk in den lande en buiten land.Oei oei wat ontspannen allemaal die godsdienstige overtuiging is de basis van alle rust en ontspannenheid.En op de Lijnbaan viel het kwartje ;dat heb je als je in het eeuwig durend heden leeft.Gelukkig hen die weten waar hun wortels liggen en weten waarom dat het Pinksteren is.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam