Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: De Rotterdamse zondag kan beter

De Beste Stuurlui helpt u met prikkelende gespreksstof het weekend in. Tom van Odijk en Elsbeth Grievink leggen uit waarom pinksterzondag zo relaxed verliep en waarom dit herhaling verdient.

De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui

Met het weekend voor de deur, denken we met weemoed terug aan vórig weekend. Niet alleen omdat het een dag langer duurde en de zon continu scheen. Nee, er was iets anders aan de hand, waardoor het opvallend leuk toeven was in de stad.
Eerst hadden we het nog niet zo door. We fietsten zonder concreet doel langs de Willemskade, waar mensen ontspannen aan de waterkant zaten. Uit het park kwam muziek, gevolgd door applaus. Onderweg richting Leuvehaven hielden enkele toeristen halt bij een standbeeld. Loom likten ze aan hun ijsjes. Verderop maakte iemand foto’s van een gebouw.
Onderweg naar het Schouwburgplein werd het echt opvallend: wat liep iedereen er gemoedelijk bij. Mensen leken vriendelijker te kijken dan normaal. Ze hadden een rustigere tred. Het gezicht zacht, de blik open en nieuwsgierig. Kwam het door Pinksteren? Was de Heilige Geest in hen neergedaald?
Tot we de Lijnbaan bereikten en het kwartje viel.
De winkels waren dicht.
De Douglas, de Mango, de Bijenkorf. Het was er aardedonker. Op straat liepen wel mensen, maar omdat ze geen apparaten in Mediamarkttassen hoefden mee te torsen, konden ze hun armen vrij langs het kuierende lichaam laten zwieren. Dat niemand elkaar de hersens insloeg voor een parkeerplek had iets vervreemdends. In plaats daarvan werd er geflaneerd en gefloten. Het was alsof we in een film met Will Smith waren beland, waarin de aarde net een ramp doorstaan had en we nu opnieuw begonnen met een uitverkoren, beschaafd groepje dat alles overleefd had. We naderden het Schouwburgplein, dat overgenomen bleek door peuters die kraaiend van pret tussen de fonteintjes door waggelden. De mensen op de omliggende terrassen keken geamuseerd toe.
Toen we neerstreken bij het nieuwe Park Pompenburg, dachten we aan het tijdperk vóórdat Koopzondag iets doodnormaals werd. Toen gingen we op zondag ook wel eens de stad in, maar was het er superstil. Nu zijn er terrassen, marktjes, musea, galeries en festivals. Je kunt je laten verrassen door wat je tegenkomt, zonder de behoefte om te kopen. Wij denken daarom dat Rotterdam er klaar voor is. Klaar om de winkelvrije zondag in ere te herstellen. Niet uit godsdienstige overtuiging, maar gewoon, omdat we hem niet meer nodig hebben. Onze stad heeft meer dan genoeg te bieden om van te genieten en naar te kijken. Dus wat ons betreft: álle winkels dicht op zondag! Met uitzondering dan van een marktje hier en een Food Factory daar.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

Word in november en december lid met flinke korting. Je leest Vers Beton een jaar lang voor slechts €50. Help jij ons naar de 1500 abonnees?

Misschien vind je dit ook interessant

  • In de strijd tegen explosievengeweld verliest de burgemeester haar menselijke gezicht

    • Misdaad

    Niet iedere explosie is het werk van drugscriminelen. Bij de helft gaat het om ruzies tussen Rotterdammers. Voor de burgemeester maakt dat niet uit; die sluit de woning. Zonder tussenkomst van een rechter mag de woningcorporatie vervolgens het huurcontract ontbinden. Waar is bij deze rücksichtslose maatregel de menselijkheid, die onze nieuwe burgemeester zo hoog heeft zitten?

  • De ‘blinde vlekken’ in de aanpak van femicide: “Zolang hij blijft ademen, houdt hij niet op”

    • Veiligheid

    Maar zelden wordt feminicide erkend voor wat het is: moord op vrouwen, puur omdat ze vrouw zijn. Die blinde vlek werkt in het voordeel van plegers, die ondanks tal van signalen nog vaak vrij spel krijgen. Een groep Rotterdamse raadsleden zet zich daarom in om vrouwen beter tegen beschermen tegen gendergerelateerd geweld – met effect tot in Den Haag.

  • “Er komt toch niemand op mijn uitvaart” – eenzaamheid in Rotterdam

    • Human interest

    Eenzaamheid onder ouderen is een probleem in Rotterdam. Om daar iets aan te doen, bezocht Jaap Versluis jarenlang Rob, die zijn laatste jaren sleet in een verpleeghuis in Schiebroek. Er bloeit een bijzondere vriendschap op, waarin Jaap vooral fungeert als praatpaal.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Ben jij de organisatorische kracht die onze theaterproducties extra vleugels geeft? Sta jij stevig in je schoenen, weet jij als geen ander rust en overzicht te houden, ook als meerdere projecten tegelijk om aandacht vragen? En doe je dit het liefst voor een grote, ambitieuze organisatie in de culturele sector? Dan is Theater Rotterdam op zoek naar jou!

  • Performancecollectief URLAND in Rotterdam zoekt een Assistent Zakelijk voor 2 dagen per week (0,4 fte) per 13 januari 2025.

  • Het Wereldmuseum Rotterdam zoekt een Brandmanager voor 36 uur per week. Als ervaren marketeer ben je samen met collega brandmanagers verantwoordelijk voor alle marketing en communicatie van tentoonstellingen en publieksprogramma’s.

  • Bekijk alle vacatures