Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Wereldreis in de wijk

Prikkelende gespreksstof nodig voor de vrijmibo? Stuurman Gino van Weenen is u graag van dienst. Hij vindt dat meer Rotterdammers eens op safari moeten in hun eigen stad.

DBS februari
DBS februari

Toen ik laatst de videoclip van Peppie liet zien aan mijn Rotterdamse vrienden kreeg ik niets dan vragen. Peppie is een bewerking van het bekende nummer van Pharrell Williams, een ode aan een patatkraam op de Nieuwe Binnenweg. Het hokje met de immer goedlachse eigenaar en patatbakker op de kruising met de Claes de Vrieselaan is een begrip in West. Maar dus ook alleen daar. Het maakte mij bewust van de grote rol die wijken in Rotterdam spelen. Iedereen bezoekt wel eens het centrum maar een tripje naar de andere kant van de stad voor een vette bek zit er kennelijk niet in.
Zelf ken ik ook nog niet zo heel lang de andere ‘grote’ naam in de frituur, Rodi. Zij scheppen zakken patat vol alsof de aardappel niets kost. Daarnaast serveren ze de Putdeksel, een hamburger van 500 gram op een Turks brood. Iedereen in Noord heeft het water in de mond van die zaak, maar als ik Zuiderlingen ernaar vraag, krijg ik lege blikken. De lokale zaakjes zijn erg honkvast.
Er zit veel goeds verstopt in de Rotterdamse wijken, maar de inwoners zijn er zuinig mee. Bang voor hordes mensen en lange rijen, vooral niet verder vertellen. Voor een stad met een goed openbaar vervoersnetwerk lijkt de Rotterdammer weinig mobiel. Een ontdekkingstocht op de Afrikaandermarkt staat gelijk aan een kleine vakantie, het schijnt er zelfs goedkoper te zijn dan op de markt aan de Binnenrotte. Je kunt je ook (georganiseerd) mee laten voeren door de festivals die gericht zijn op de wijken zoals Verborgen Tuinen of ZigZagCity in het Laurenskwartier.
Onze vrienden van IKRotterdam zijn er al een langere tijd achter, je hoeft niet op vakantie want dat kan gewoon in Rotterdam. Doe gewoon eens een weekendje charmant Charlois of een Schiebroeksafari.
 

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Een lonkende paaldanseres, wanhopige grasmeester en de ontboezemingen van een fietsjuf

  • Kunst en Cultuur

  Ter ere van de honderdste editie van de talkshow Rotterdam Late Night verschijnt het boek Het gezicht van de stad. Daarin staan honderd Rotterdammers die in de talkshow een ode kregen van presentator Ernest van der Kwast, vergezeld van portretten door fotograaf Aad Hoogendoorn. Een voorpublicatie.

 • Racisme, geweld en onnodig isoleren in Detentiecentrum Rotterdam

  • Vluchtelingen

  In het Detentiecentrum Rotterdam wachten zo’n driehonderd mannen zonder verblijfspapieren op uitzetting. Ze hebben te maken met onnodige visitaties, racisme, lockdowns en geweld. “We maken een instantie gespecialiseerd in gevangenissen en strafrechtelijke vervolging verantwoordelijk voor deze mensen.”

 • Julio Moreno Robles bleef altijd schilderen en zich inzetten voor Nederlandse kunstenaars

  • In Memoriam

  Op 27 maart 2024 overleed de Rotterdamse kunstenaar Julio Moréno Robles, die onder meer kleurrijke Latijns-geïnspireerde schilderijen maakte. Moreno Robles was een stille kracht in de Rotterdamse kunstwereld die altijd bleef schilderen en zich inzette voor de lotsverbetering van beeldend kunstenaars.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Rouwpatronen, informele vormen en verrassingen uit onverwachte hoeken. Op woensdagavond 5 juni staat in het Journalistiek Eetcafé het afscheid nemen centraal met meesterinterviewer en schrijver Frénk van der Linden. In deze vijfde editie wordt er in het wijkrestaurant de Carnisser Keuken besproken wat ons verbindt en onderscheidt, hoe het verlies van een dierbare ons leven kan beïnvloeden en hoe we dat vormgeven.

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als adviseur werk je samen met (communities van) ervaringsdeskundigen en informele organisaties die dicht bij bewoners staan. Dit netwerk is de basis van Warm Rotterdam. Je onderhoudt, versterkt dit netwerk en bouwt het verder uit. Je haalt ervaringen en kennis op en vertaalt dat, met het team, naar concrete acties of projecten. Op deze manier geeft Warm Rotterdam een stem aan mensen in armoede, bundelt hun kennis en adresseert en agendeert dit bij bestuur & politiek, beïnvloedt beleid en spreekt bedrijven aan op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid bij de aanpak van armoede. 

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures