Ga naar de inhoud

Dichter Yayha Hassan niet (echt) welkom op Poetry International

Frustratie alom bij onze collega’s van Stadslog, want de Deense dichter Yahya Hassan is niet welkom op Poetry International. Hoofdredacteur Hans van Willigenburg vindt het – laten we het rustig zeggen – geen goed idee dat Hassan (die vanwege zijn kritische blik op de het islamitische deel van de Deense immigrantengemeenschap in zijn bundel Gedichten tegenwoordig flink beveiligd wordt) niet welkom is in Rotterdam. Het zou te veel reuring geven, is volgens Van Willigenburg de reden die het festival aandroeg. Ook het alternatief kan zijn goedkeuring niet wegdragen.

Poetry International bood Yayha Hassan – om zijn onlangs in het Nederlands verschenen bundel te presenteren – als schaamlap een momentje aan bij het festivalcafé (helemáál weigeren, zou ook weer zo’n gedoe geven), maar uitgever De Bezige Bij dacht logischerwijs: stik maar… Als jullie ‘m verbannen naar een plekje tussen de tapkast en de barkrukken in, doen we die presentatie wel in Amsterdam!

Rest de vraag: goede keuze van de organisatie, of typerend voor Poetry International als ‘een verkapte bejaardensoos’?

Al 4 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Harry Hamelink wint de Cultuurpenning 2023: “In mijn werk is het altijd gáán”

    • Kunst en Cultuur

    Harry Hamelink, directeur van Motel Mozaïque en organisator van festival Parfum de BoemBoem, nam dit jaar de Cultuurpenning in ontvangst. “Deze prijs dwingt me stil te staan bij wat er allemaal is gebeurd de afgelopen jaren.”

  • De muur als politiek medium

    • Kunst en Cultuur

    Muurkunst maakt steden leesbaar, het vertelt je iets over de maatschappelijke thema’s die er spelen. Het is het meest laagdrempelige canvas waar kinderen en jongeren zich op kunnen uitdrukken. In deze Talk of the Town zingt Siebe Thissen een lofzang op street art, murals en graffiti.

  • Door het Arab Film Festival en de aardbeving in Marokko besefte ik: mijn moeder is een Atlasleeuwin

    • Kunst en Cultuur

    De aardbeving in Marokko heeft ook impact op de familie van Amal Akbour. Haar zeventigjarige moeder wil ter plekke gaan helpen. Het doet Akbour denken aan de vrijgevochten vrouwen die ze op het witte doek tijdens het Arab Film Festival zag.

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam