Ga naar de inhoud

Drinken op de zolder van de stad

Iedere week staat er een opinie van Vers Beton in gratis krant Metro. Deze week vraagt Eeva Liukku zich af waarom dé hoogbouwstad van het land nauwelijks rooftopbars kent. Leegstand biedt volgens haar uitkomst.

Samenwerking tussen Metro en Vers Beton
Samenwerking tussen Metro en Vers Beton

Dit weekend dronk ik een drankje op het tijdelijke dakterras van architectuurfestival Zig Zag City. Bovenop gebouw De Heuvel aan het Grotekerkplein keek ik naar de prachtige skyline van Rotterdam. De Laurenskerk, de Markthal, de immer vrolijke Red Apple, de Maastoren, het gifgroene WTC, de klokkentoren van het stadhuis, de bouwkranen van het Stadstimmerhuis en het Weena. De stad kantelde prachtig in het tegenlicht, zoals Jules Deelder het zo treffend beschreef.
Rotterdam is de enige stad van Nederland die weet wat uitzicht is. Vanaf elke toren ziet die skyline er weer anders uit. Maar is het niet vreemd dat dé hoogbouwstad van Nederland zo weinig échte rooftopbars kent? Ja, we hebben de Euromast. Hoe tof ik ‘m ook vind in al zijn jaren ’60-glorie: het is geen plek om ’s avonds aan een gin-tonic te nippen. De hotelbar in De Rotterdam is daar beter geschikt voor. Alleen jammer dat die slechts op de 7e verdieping zit. Dat noem ik geen skybar: dat kan veel hoger!
Het AD kopte vorige week dat ‘de zolder van Rotterdam’ vacant is: de dure penthouses bovenin de woontorens staan vaak lang leeg voordat ze een koper vinden. Volgens Dezeen Magazine blijkt in New York en Chicago al dat het winstgevender is om die bovenste verdiepingen te exploiteren als panoramadecks of skybars. Sommige torens verdienen er tussen de 10 en 25 miljoen dollar per jaar aan.
Ik stel daarom een bouwvoorschrift voor: elke nieuwe toren van meer dan 10 verdiepingen moet verplicht een dakterras met bar bouwen. En staat een penthouse een aantal jaar leeg? Dan richten we er een skybar in! Dat wordt ons unique selling point: ”Rotterdam, stad van de 1001 rooftop-bars!” Want dat Rotterdamse uitzicht, daar kan ik geen genoeg van krijgen!
Dit artikel verscheen eerder vandaag in Metro Rotterdam. Reacties kunnen komende week in Metro verschijnen.
UPDATE: Luister hier hoe Eeva haar pleidooi voor meer rooftopbars nog eens uitlegt bij Radio Open Rotterdam

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Laten we met z’n allen eens gierend hard huilen om het hart van Rotterdam

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Jonasz Dekkers staat stil bij het bombardement dat het hart uit onze stad rukte. Volgens hem heeft Rotterdam wél een hart, zelfs duizenden. Hij gunt het ons eens ‘diep te huilen’ om onze saamhorige liefde en trots voor de stad.

 • Is Rotterdam nog een ‘bouwende stad’? En voor wie bouwt ze dan?

  • Vers Beton

  Teun van den Ende doet onderzoek naar stedelijke ontwikkeling, architectuur en woonbeleid in Rotterdam. Hij licht tegels onder woontorens, spreekt wethouders, vastgoedbazen en bewoners. En vraagt zich af: voor wie bouwen we eigenlijk? Bij Vers Beton is hij onderzoeksjournalist Bouwende stad.

 • Gaat Rotterdam eindelijk wat aan de woningnood doen? 9 vragen over de Woonvisie

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De nieuwe Woonvisie gaat over het Rotterdamse woonbeleid tot 2040, met daarin acties voor de komende vijf jaar. Voor de gemeente een uitgelezen kans om iets aan de wooncrisis te doen. Gaat dat ook echt gebeuren? Woonexpert Teun van den Ende zocht het uit.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Rouwpatronen, informele vormen en verrassingen uit onverwachte hoeken. Op woensdagavond 5 juni staat in het Journalistiek Eetcafé het afscheid nemen centraal met meesterinterviewer en schrijver Frénk van der Linden. In deze vijfde editie wordt er in het wijkrestaurant de Carnisser Keuken besproken wat ons verbindt en onderscheidt, hoe het verlies van een dierbare ons leven kan beïnvloeden en hoe we dat vormgeven.

  Venue: De Carnisser Keuken
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als adviseur werk je samen met (communities van) ervaringsdeskundigen en informele organisaties die dicht bij bewoners staan. Dit netwerk is de basis van Warm Rotterdam. Je onderhoudt, versterkt dit netwerk en bouwt het verder uit. Je haalt ervaringen en kennis op en vertaalt dat, met het team, naar concrete acties of projecten. Op deze manier geeft Warm Rotterdam een stem aan mensen in armoede, bundelt hun kennis en adresseert en agendeert dit bij bestuur & politiek, beïnvloedt beleid en spreekt bedrijven aan op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid bij de aanpak van armoede. 

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures