Ga naar de inhoud

Drinken op de zolder van de stad

Iedere week staat er een opinie van Vers Beton in gratis krant Metro. Deze week vraagt Eeva Liukku zich af waarom dé hoogbouwstad van het land nauwelijks rooftopbars kent. Leegstand biedt volgens haar uitkomst.

Samenwerking tussen Metro en Vers Beton
Samenwerking tussen Metro en Vers Beton

Dit weekend dronk ik een drankje op het tijdelijke dakterras van architectuurfestival Zig Zag City. Bovenop gebouw De Heuvel aan het Grotekerkplein keek ik naar de prachtige skyline van Rotterdam. De Laurenskerk, de Markthal, de immer vrolijke Red Apple, de Maastoren, het gifgroene WTC, de klokkentoren van het stadhuis, de bouwkranen van het Stadstimmerhuis en het Weena. De stad kantelde prachtig in het tegenlicht, zoals Jules Deelder het zo treffend beschreef.
Rotterdam is de enige stad van Nederland die weet wat uitzicht is. Vanaf elke toren ziet die skyline er weer anders uit. Maar is het niet vreemd dat dé hoogbouwstad van Nederland zo weinig échte rooftopbars kent? Ja, we hebben de Euromast. Hoe tof ik ‘m ook vind in al zijn jaren ’60-glorie: het is geen plek om ’s avonds aan een gin-tonic te nippen. De hotelbar in De Rotterdam is daar beter geschikt voor. Alleen jammer dat die slechts op de 7e verdieping zit. Dat noem ik geen skybar: dat kan veel hoger!
Het AD kopte vorige week dat ‘de zolder van Rotterdam’ vacant is: de dure penthouses bovenin de woontorens staan vaak lang leeg voordat ze een koper vinden. Volgens Dezeen Magazine blijkt in New York en Chicago al dat het winstgevender is om die bovenste verdiepingen te exploiteren als panoramadecks of skybars. Sommige torens verdienen er tussen de 10 en 25 miljoen dollar per jaar aan.
Ik stel daarom een bouwvoorschrift voor: elke nieuwe toren van meer dan 10 verdiepingen moet verplicht een dakterras met bar bouwen. En staat een penthouse een aantal jaar leeg? Dan richten we er een skybar in! Dat wordt ons unique selling point: ”Rotterdam, stad van de 1001 rooftop-bars!” Want dat Rotterdamse uitzicht, daar kan ik geen genoeg van krijgen!
Dit artikel verscheen eerder vandaag in Metro Rotterdam. Reacties kunnen komende week in Metro verschijnen.
UPDATE: Luister hier hoe Eeva haar pleidooi voor meer rooftopbars nog eens uitlegt bij Radio Open Rotterdam

Al 9 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Waarom huurders in de vrije sector hun mond niet opentrekken

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Torenhoge huren met schimmige community- en servicekosten, een bouwput voor de deur, lekkages en een huisbaas die niet thuis geeft. Toch durven huurders in de vrije sector niet snel te klagen, omdat ze zo afhankelijk zijn van hun verhuurder. Maar het kan wel degelijk helpen. Lees het onderzoek van Teun van den Ende.

 • Met het invoeren van 30 kilometerzones rijst de vraag: van wie is de straat?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De gemeente wil van Rotterdam waar mogelijk een 30 kilometerzone maken. Dat vergt een geheel nieuwe weginrichting waarbij de auto steeds minder de norm is. De vraag rijst: aan wie behoort de openbare ruimte toe?

 • Het Havenkwartier op Katendrecht is vooral voor de happy few

  • Architectuurkritiek

  Het laatste plekje in hartje Katendrecht is gekaapt: nieuwbouwproject Havenkwartier is opgeleverd. Het imposante, antracietgrijze gebouw herbergt tweehonderd woningen. Maar wat voegt het toe aan de Kaap? En voor wie is deze community eigenlijk bedoeld?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures