Ga naar de inhoud

Foodcurators: “Lunch eens zonder plastic!”

Van 9 tot 15 juni loopt de Zero Plastic Week. Een wereldwijd fenomeen dat aandacht wil vestigen op de verspilling van plastic op de aarde. In Rotterdam draagt voedselvormgevingsbedrijf Foodcurators een apart steentje bij. Een plasticloze lunch.

Foodcurators aan het werk. In het midden: Lucas Mullié.
Foodcurators aan het werk. In het midden: Lucas Mullié.

Foodcurators werkt in het pand Katshoek, nabij de Heer Bokelweg. Alhoewel – Foodcurators werkt overal en nergens, maar dit is hun thuisbasis. De inpandige keuken geeft de drie jonge mensen achter de onderneming alle ruimte om te experimenteren. Dit is namelijk niet zomaar een cateraar. Foodcurators kent zijn oorsprong aan de Eindhovense Design Academy. Vers Beton sprak met Lucas Mullié, die samen met Digna Kosse en René Bosch het team vormt.
Lucas, voor we het over Zero Plastic Week gaan hebben – in wat is een foodcurator anders dan een kok?
Lucas Mullié:”Een kok is vooral bezig met het preparen van een maaltijd. Ik ben zelf opgeleid tot kok, maar al tijdens die studie wilde ik verder kijken. Uiteindelijk ben ik bijna terloops op de Design Academy terechtgekomen. Daar is het begrip ‘foodcurator’ voor mij begonnen. Als foodcurators zijn wij met alle facetten bezig die komen kijken bij het samenstellen van een maaltijd. Denk aan het productieproces en herkomst van producten maar we denken ook na over vormgeving en de plaats van voedsel in de wereld.”
Lucas Mullié van Foodcurators
Lucas Mullié van Foodcurators

Is er een project dat jullie werkwijze goed illustreert?
“We zijn sinds vier maanden verbonden aan de designbiënnale van Ljubljana, in Slovenië. We werken aan een project met waterratten. Die vormen een gigantisch probleem aldaar. Wat weinig mensen weten, is dat je die prima kunt eten. Het is een soort konijn. In Azië is dat normaal. Dus wij stellen voor ze te vangen en tot maaltijd te verwerken. Zo los je het overschat aan ratten op en lever je voedsel naar de stad die er last van heeft. Zo’n idee vat wel samen wat we met Foodcurators willen doen.”
“In dezelfde stad groeit ook een bepaalde plant, de Fallopia Japonica. Een bijzonder invasieve plant, want hij slokt de hele omgeving op waar hij groeit. Ook dat levert een scheve balans in Ljubljana. En ook die plant kun je eten, hij is familie van de rabarber. Dus daar willen we ook mee aan de slag in Slovenië.”
Digna Kosse van Foodcurators
Digna Kosse van Foodcurators

Over naar Zero Plastic Week. Wat is het, en wat gaan jullie doen?
“Afval, veroorzaakt door weggegooid plastic, is een groot probleem op de planeet. Zowel lokaal, maar ook voor het milieu – denk alleen al aan die drijvende zooi plastic in de Stille Oceaan. Een vuilnisbelt ter grootte van Texas, geloof ik. Zero Plastic Week vestigt daar de aandacht op. Wij doen mee op onze wijze – met voedsel en door slimme, aparte oplossingen te bedenken ter vervanging van plastic in eten. Vandaar: een plasticvrije lunch!”
Hoe moet ik een plasticvrije lunch voor me zien?
“We maken een fietstas van stevig karton, met een lunchpakket daarin. We vragen mensen daarmee te fietsen naar hun favoriete plek in de stad, om daar te lunchen. Zo wordt er direct reclame gemaakt, want het logo van ZPW staat op de tassen. De lunch zelf is volledig zonder plastic tot stand gekomen – drank in een glazen fles, groente direct van het land, zonder dat er cellofaan omheen heeft gezeten.”
René Bosch van Foodcurators
René Bosch van Foodcurators

Hoe kom ik aan die lunchtas? En wat zit erin?
“De tas bevat een aantal aparte producten, sommige direct afkomstig uit het Zomerhofgebied waar we zelf zitten. We werken samen met een munt- en korianderhandelaar in de Hofbogen. Daar maken we een lekkere drank van. Verder verzamelen we kruimels van lokale bakkers, en bakken we een speciale ZoHo-koek. Ook die vind je in je tasje dadelijk”.
Er is een maar – we kunnen het pas uitvoeren als onze crowdfundingactie slaagt. Die loopt tot 8 juni. De tas (die je kunt bewaren) met inhoud kost €20, en als er 100 mensen meedoen gaat het door. Twee euro van het bedrag wordt overgemaakt naar Zero Plastic Week zelf. Dus het draagt globaal bij aan een beter milieu. Als we het onverhoopt niet halen storten we het geld terug. De actie loopt via Wayv. We kunnen alle steun gebruiken!”
Overtuigd? Je kunt Foodcurators helpen door je in te schrijven voor de lunch. Alle informatie via hun crowdfundingactie op Wayv.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Cultuurplan 2025-2028: “Het zegt wel iets over de kwaliteit van het advies in Rotterdam. Die is ondermaats”

  • Kunst en Cultuur

  Het adviesrapport voor het Cultuurplan, waarin staat welke Rotterdamse culturele instellingen hoeveel subsidie krijgen de komende vier jaar, is gepubliceerd. Er waren 140 aanvragen. Vers Beton vroeg vijf instellingen om een reactie op het advies. “Ik ben echt heel erg boos, de willekeur lijkt heel groot.”

 • ‘Stukjes’ oude Tramhuis

  • Kunst en Cultuur

  Wie laatst over het Eendrachtsplein liep, zag hoe het oude Tramhuis werd ontmanteld. Na een langdurige ijzeren omhelzing van bouwhekken met foto’s van weleer, wordt het de komende tijd gerestaureerd om terug te keren als stadswandelingenkiosk. Net als iedere Rotterdammer heeft ook Astrid Standhardt herinneringen aan het markante gebouwtje.

 • Winnaar Dutilhprijs: het verhaal van Leen Sanders, een Rotterdamse bokser in Auschwitz

  • Kunst en Cultuur

  De jury had een zware dobber aan de Dutilhprijs van 2024. Waar de één een absolute winnaar herkende, vond de ander dat het niet eens op de shortlist paste. Maar ze kwamen eruit: Erik Brouwer won met zijn boek Leen Sanders, een bokser die levens redde in Auschwitz.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures