Ga naar de inhoud

Foodcurators: “Lunch eens zonder plastic!”

Van 9 tot 15 juni loopt de Zero Plastic Week. Een wereldwijd fenomeen dat aandacht wil vestigen op de verspilling van plastic op de aarde. In Rotterdam draagt voedselvormgevingsbedrijf Foodcurators een apart steentje bij. Een plasticloze lunch.

Foodcurators aan het werk. In het midden: Lucas Mullié.
Foodcurators aan het werk. In het midden: Lucas Mullié.

Foodcurators werkt in het pand Katshoek, nabij de Heer Bokelweg. Alhoewel – Foodcurators werkt overal en nergens, maar dit is hun thuisbasis. De inpandige keuken geeft de drie jonge mensen achter de onderneming alle ruimte om te experimenteren. Dit is namelijk niet zomaar een cateraar. Foodcurators kent zijn oorsprong aan de Eindhovense Design Academy. Vers Beton sprak met Lucas Mullié, die samen met Digna Kosse en René Bosch het team vormt.
Lucas, voor we het over Zero Plastic Week gaan hebben – in wat is een foodcurator anders dan een kok?
Lucas Mullié:”Een kok is vooral bezig met het preparen van een maaltijd. Ik ben zelf opgeleid tot kok, maar al tijdens die studie wilde ik verder kijken. Uiteindelijk ben ik bijna terloops op de Design Academy terechtgekomen. Daar is het begrip ‘foodcurator’ voor mij begonnen. Als foodcurators zijn wij met alle facetten bezig die komen kijken bij het samenstellen van een maaltijd. Denk aan het productieproces en herkomst van producten maar we denken ook na over vormgeving en de plaats van voedsel in de wereld.”
Lucas Mullié van Foodcurators
Lucas Mullié van Foodcurators

Is er een project dat jullie werkwijze goed illustreert?
“We zijn sinds vier maanden verbonden aan de designbiënnale van Ljubljana, in Slovenië. We werken aan een project met waterratten. Die vormen een gigantisch probleem aldaar. Wat weinig mensen weten, is dat je die prima kunt eten. Het is een soort konijn. In Azië is dat normaal. Dus wij stellen voor ze te vangen en tot maaltijd te verwerken. Zo los je het overschat aan ratten op en lever je voedsel naar de stad die er last van heeft. Zo’n idee vat wel samen wat we met Foodcurators willen doen.”
“In dezelfde stad groeit ook een bepaalde plant, de Fallopia Japonica. Een bijzonder invasieve plant, want hij slokt de hele omgeving op waar hij groeit. Ook dat levert een scheve balans in Ljubljana. En ook die plant kun je eten, hij is familie van de rabarber. Dus daar willen we ook mee aan de slag in Slovenië.”
Digna Kosse van Foodcurators
Digna Kosse van Foodcurators

Over naar Zero Plastic Week. Wat is het, en wat gaan jullie doen?
“Afval, veroorzaakt door weggegooid plastic, is een groot probleem op de planeet. Zowel lokaal, maar ook voor het milieu – denk alleen al aan die drijvende zooi plastic in de Stille Oceaan. Een vuilnisbelt ter grootte van Texas, geloof ik. Zero Plastic Week vestigt daar de aandacht op. Wij doen mee op onze wijze – met voedsel en door slimme, aparte oplossingen te bedenken ter vervanging van plastic in eten. Vandaar: een plasticvrije lunch!”
Hoe moet ik een plasticvrije lunch voor me zien?
“We maken een fietstas van stevig karton, met een lunchpakket daarin. We vragen mensen daarmee te fietsen naar hun favoriete plek in de stad, om daar te lunchen. Zo wordt er direct reclame gemaakt, want het logo van ZPW staat op de tassen. De lunch zelf is volledig zonder plastic tot stand gekomen – drank in een glazen fles, groente direct van het land, zonder dat er cellofaan omheen heeft gezeten.”
René Bosch van Foodcurators
René Bosch van Foodcurators

Hoe kom ik aan die lunchtas? En wat zit erin?
“De tas bevat een aantal aparte producten, sommige direct afkomstig uit het Zomerhofgebied waar we zelf zitten. We werken samen met een munt- en korianderhandelaar in de Hofbogen. Daar maken we een lekkere drank van. Verder verzamelen we kruimels van lokale bakkers, en bakken we een speciale ZoHo-koek. Ook die vind je in je tasje dadelijk”.
Er is een maar – we kunnen het pas uitvoeren als onze crowdfundingactie slaagt. Die loopt tot 8 juni. De tas (die je kunt bewaren) met inhoud kost €20, en als er 100 mensen meedoen gaat het door. Twee euro van het bedrag wordt overgemaakt naar Zero Plastic Week zelf. Dus het draagt globaal bij aan een beter milieu. Als we het onverhoopt niet halen storten we het geld terug. De actie loopt via Wayv. We kunnen alle steun gebruiken!”
Overtuigd? Je kunt Foodcurators helpen door je in te schrijven voor de lunch. Alle informatie via hun crowdfundingactie op Wayv.

Al 3 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures