Van 9 tot 15 juni loopt de Zero Plastic Week. Een wereldwijd fenomeen dat aandacht wil vestigen op de verspilling van plastic op de aarde. In Rotterdam draagt voedselvormgevingsbedrijf Foodcurators een apart steentje bij. Een plasticloze lunch.
Foodcurators werkt in het pand Katshoek, nabij de Heer Bokelweg. Alhoewel – Foodcurators werkt overal en nergens, maar dit is hun thuisbasis. De inpandige keuken geeft de drie jonge mensen achter de onderneming alle ruimte om te experimenteren. Dit is namelijk niet zomaar een cateraar. Foodcurators kent zijn oorsprong aan de Eindhovense Design Academy. Vers Beton sprak met Lucas Mullié, die samen met Digna Kosse en René Bosch het team vormt.
Lucas, voor we het over Zero Plastic Week gaan hebben – in wat is een foodcurator anders dan een kok?
Lucas Mullié:”Een kok is vooral bezig met het preparen van een maaltijd. Ik ben zelf opgeleid tot kok, maar al tijdens die studie wilde ik verder kijken. Uiteindelijk ben ik bijna terloops op de Design Academy terechtgekomen. Daar is het begrip ‘foodcurator’ voor mij begonnen. Als foodcurators zijn wij met alle facetten bezig die komen kijken bij het samenstellen van een maaltijd. Denk aan het productieproces en herkomst van producten maar we denken ook na over vormgeving en de plaats van voedsel in de wereld.”
Is er een project dat jullie werkwijze goed illustreert?
“We zijn sinds vier maanden verbonden aan de designbiënnale van Ljubljana, in Slovenië. We werken aan een project met waterratten. Die vormen een gigantisch probleem aldaar. Wat weinig mensen weten, is dat je die prima kunt eten. Het is een soort konijn. In Azië is dat normaal. Dus wij stellen voor ze te vangen en tot maaltijd te verwerken. Zo los je het overschat aan ratten op en lever je voedsel naar de stad die er last van heeft. Zo’n idee vat wel samen wat we met Foodcurators willen doen.”
“In dezelfde stad groeit ook een bepaalde plant, de Fallopia Japonica. Een bijzonder invasieve plant, want hij slokt de hele omgeving op waar hij groeit. Ook dat levert een scheve balans in Ljubljana. En ook die plant kun je eten, hij is familie van de rabarber. Dus daar willen we ook mee aan de slag in Slovenië.”
Over naar Zero Plastic Week. Wat is het, en wat gaan jullie doen?
“Afval, veroorzaakt door weggegooid plastic, is een groot probleem op de planeet. Zowel lokaal, maar ook voor het milieu – denk alleen al aan die drijvende zooi plastic in de Stille Oceaan. Een vuilnisbelt ter grootte van Texas, geloof ik. Zero Plastic Week vestigt daar de aandacht op. Wij doen mee op onze wijze – met voedsel en door slimme, aparte oplossingen te bedenken ter vervanging van plastic in eten. Vandaar: een plasticvrije lunch!”
Hoe moet ik een plasticvrije lunch voor me zien?
“We maken een fietstas van stevig karton, met een lunchpakket daarin. We vragen mensen daarmee te fietsen naar hun favoriete plek in de stad, om daar te lunchen. Zo wordt er direct reclame gemaakt, want het logo van ZPW staat op de tassen. De lunch zelf is volledig zonder plastic tot stand gekomen – drank in een glazen fles, groente direct van het land, zonder dat er cellofaan omheen heeft gezeten.”
Hoe kom ik aan die lunchtas? En wat zit erin?
“De tas bevat een aantal aparte producten, sommige direct afkomstig uit het Zomerhofgebied waar we zelf zitten. We werken samen met een munt- en korianderhandelaar in de Hofbogen. Daar maken we een lekkere drank van. Verder verzamelen we kruimels van lokale bakkers, en bakken we een speciale ZoHo-koek. Ook die vind je in je tasje dadelijk”.
“Er is een maar – we kunnen het pas uitvoeren als onze crowdfundingactie slaagt. Die loopt tot 8 juni. De tas (die je kunt bewaren) met inhoud kost €20, en als er 100 mensen meedoen gaat het door. Twee euro van het bedrag wordt overgemaakt naar Zero Plastic Week zelf. Dus het draagt globaal bij aan een beter milieu. Als we het onverhoopt niet halen storten we het geld terug. De actie loopt via Wayv. We kunnen alle steun gebruiken!”
Overtuigd? Je kunt Foodcurators helpen door je in te schrijven voor de lunch. Alle informatie via hun crowdfundingactie op Wayv.
Gerelateerde inhoud
Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam
We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.
Al 3 reacties — discussieer mee!
Gedaan! Succes Foodcurators met deze top actie. Hopelijk zijn er nog een aantal gekkies die mee willen doen.
Ik heb ook bijzonder veel last van de Japanse Duizendknoop in mijn achtertuin, dus ik zie de recepten graag tegemoet!
Goeie actie, inspirerend. Kwam toevallig dit filmpje tegen over 3d foodprinting, oa van algen en insecten. Wauw. Past ook best in het curatorconcept? 🙂
https://www.tno.nl/content.cfm?context=thema&content=prop_case&laag1=892&laag2=906&laag3=124&item_id=1866