Ga naar de inhoud

Havendirecteur moet milieuregels omarmen

Iedere week verschijnt in gratis krant Metro een opinie van Vers Beton. Deze week: Ties Joosten roept directeur Castelein van het Havenbedrijf op de milieuregels te omarmen, in plaats van ze te verstoten.

Samenwerking tussen Metro en Vers Beton
Samenwerking tussen Metro en Vers Beton

Afgelopen week gaf de nieuwe president-directeur van het Havenbedrijf, Allard Castelein, een interview aan Trouw. Aan hoopvolle boodschappen geen gebrek. Over circulaire economie, over afvalstromen van de één die grondstoffen kunnen zijn voor de ander, over het delen van informatie en over biomassa.
Hij moet wel. Lang werd de Rotterdamse haven als het tafelzilver van de stad beschouwd, maar inmiddels vertoont het doffe plekken. De groei blijft achter bij die van de havens in Antwerpen, Hamburg en Amsterdam. Rotterdam leunt zwaar op de petrochemie (hoe lang blijft dat goed gaan?) en de binding tussen haven en stad is minimaal.
Teleurstellend was dan ook dat de havendirecteur zich in hetzelfde interview keert tegen duurzaamheidsregels vanuit de overheid. Omdat Nederland zich ‘met de ambitieuze regels uit de markt’ zou prijzen. Zucht. Al sinds het Kinderwetje van Van Houten uit 1874 gebruikt het grootindustrieel deze argumentatie tegen wet- en regelgeving: iedereen moet internationaal aan dezelfde regels gebonden zijn en zolang dat niet is georganiseerd moeten er helemaal geen regels zijn.
Uit talloze onderzoeken blijkt echter dat als je regulering aan een sector zelf overlaat er weinig van terecht komt. De financiële winst op korte termijn blijkt altijd belangrijker. Afspraken met of tussen bedrijven zijn boterzacht, pas als de overheid wetten oplegt en sancties uitdeelt wordt er geluisterd én veranderd.
Bovendien kunnen regels leiden tot innovatie. Autofabrikanten die vroeg werden gedwongen duurzamer modellen te fabriceren, hebben nu een voorsprong. Op eenzelfde manier moeten we onze haven voorbereiden op een tijd waarin bijvoorbeeld de olie (verder) op raakt.
De grootste haven ter wereld zijn we al lang niet meer en gaan we ook niet meer worden. Dat weet ook Castelein. Daarom moet Rotterdam volgens hem de meest innovatieve en ‘de beste’ worden. Dat is mooi. Maar die doelstelling begint niet bij het afbreken van milieuregels. Dat is niet alleen een stokoude industriële reflex, het is bovendien contraproductief.
Dit artikel verscheen eerder vandaag in Metro Rotterdam. Reacties kunnen komende week in Metro verschijnen.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

De Stadsagenda

  • Slavist, journalist en schrijver Eva Cukier houdt een lezing over haar nieuwe boek Ruzland – Land in oorlog met zichzelf en met de wereld.

    Venue: Donner Theater
    Datum:
  • Tijd en Hoop

    • Evenement

    Schrijfster en filosofe Joke J. Hermsen gaat samen met de Oekraïense zangeres Maryana Golovchenko en de Turkse ud speler Mehmet Polat op zoek naar hoopvolle klanken en woorden.

    Venue: Verhalenhuis Belvédère
    Datum:
  • Ter gelegenheid van de Nederlandse vertaling van Deficit: How Feminist Economics Can Change Our World verwelkomen wij de prominente Deense schrijfster Emma Holten bij De Dépendance.

    Venue: Arminius
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam