Ga naar de inhoud

Isabel leeft met een beetje geld

Nul euro te besteden en dat een jaar lang, dat was het doel toen Isabel Rupschus (28) op 1 april haar euroloze experiment begon. Op Vers Beton schrijft Isabel over haar bestaan. Dit is aflevering drie.

Isabel Rupschus
Isabel Rupschus

Op 1 april sprong ik enthousiast in een avontuur, zonder te weten waar het me naartoe zou brengen. Terugkijkend denk ik dat het de beste keus is die ik in 2014 genomen heb. De Dam, de virtuele ondernemersmunt, heeft mij uitgedaagd nieuwe keuzes te maken die ver buiten mijn comfortzone liggen. Daardoor heb ik mijn leven bewust een andere wending gegeven. Ik ben er trots dat ik eigenlijk heel licht kan leven, zonder spullen, zonder geld.

Vrijheid

Ik heb de uitdaging veranderd van leven zonder geld, naar leven in vrijheid. En dan vooral ontdekken wat vrijheid voor mij betekent. Het gaat om de intentie waarmee je je geld uitgeeft, ondervond ik. Geld gaf ik altijd de schuld van alle zorgen die ik had. Zorgen om mijn huur te betalen, zorgen of ik alle spullen die ik wilde hebben wel kon betalen, zorgen omdat ik in bepaalde kringen enkel mee kon doen met geld.
Geen geld betekent niet dat alle zorgen uitgewist zijn. Mijn bedrijfje aan de Coolsingel wil ik langzaam gaan overdragen aan iemand met net zoveel passie en liefde voor het concept. Pas dan ben helemaal vrij om te gaan en staan waar ik wil en kan ik eindelijk mijn wens in vervulling laten gaan om te gaan reizen met bijna niets (klein beetje geld en een rugtas). Kijken waar de wind me brengt, genieten van de natuur en het avontuur aangaan.

Zonder zekerheden

Nog verder uit mijn comfortzone, dat is wat ik eigenlijk wil. Met de koffietent had ik toch weer zekerheden ingebouwd, terwijl ik zo graag juist zonder zekerheden wil leven en wil leren volledig te vertrouwen op het leven. Dát geeft mij een gevoel van rijkdom.
Vroeger dacht ik altijd dat armoede synoniem stond aan geen geld hebben. Nu kijk ik daar heel anders tegenaan. Op financieel vlak heb ik rijkdom gekend, maar van binnen was ik arm en voelde ik me vaak leeg. Nu ik zonder spullen en zonder huis leef, voel me innerlijk steeds rijker worden.
Rijkdom betekent voor mij: er voor elkaar zijn, elkaar weer zien. Hoeveel ouderen zitten er niet weggestopt in een bejaardentehuis? Als ze geluk hebben, komen hun kinderen één keer per week langs. Dat is pas armoede.
Door te leven in ogenschijnlijke armoede ben ik juist op weg naar innerlijke rijkdom.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • “Het is hartverscheurend om met een uitvaartbegeleider en één buurman bij een kist te staan”

    • Samenleving en zorg

    “Over de notabelen van de afgelopen eeuwen is genoeg te vinden in de stadsarchieven, maar niet over deze mensen.” Stichting Walk of Life tekent de levensverhalen op van mensen zonder familie en vrienden. “Ze hebben allemaal, zonder uitzondering, een heel bijzonder verhaal.”

  • Fotograaf Çiğdem Yüksel: “Deze vrouwen verdienen een plek in onze geschiedenis”

    • Kunst en Cultuur

    Wat begon als een persoonlijke zoektocht naar haar oma, groeide uit tot een indrukwekkend project. Met haar boek en tentoonstelling Je moest eens weten brengt fotograaf Çiğdem Yüksel een onderbelicht verhaal tot leven: dat van de eerste generatie Turkse vrouwen in Nederland. “Als ik me in hen verplaats, denk ik soms: holy shit, hoe hebben jullie dit gedaan?”

  • Hoe Rotterdam dankzij de politie volledig in dienst kwam te staan van snelheid en vervoer

    • Human interest

    Het is moeilijk voor te stellen in een stad die meer weg heeft van een snelweg, maar een eeuw geleden kende Rotterdam ontelbare levendige, publieke ruimtes. Er werd gewandeld, een praatje gemaakt en verliefd rondgefietst. Hoe konden die ruimtes veranderen in zielloze plekken, geheel in dienst van vervoer? En welke rol speelde de politie hierin? Socioloog Jim van Hagen nam een duik in de geschiedenis.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

  • Castle is een Amerikaans/Canadees duo dat zich bezig houdt met een fijn klinkende combinatie van doom en heavy metal.

    Venue: V11
    Datum:
  • EXTRA SPACE

    • Evenement

    Een literaire wandeling langs bruine cafés.

    Venue: Café de Schans
    Datum:
  • Het Lloydkwartier krijgt een unieke theatervoorstelling, gemaakt en gespeeld door de mensen die er wonen.

    Venue: Lloydkwartier, kop van de Lloydpier
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam