Ga naar de inhoud

Isabel leeft met een beetje geld

Nul euro te besteden en dat een jaar lang, dat was het doel toen Isabel Rupschus (28) op 1 april haar euroloze experiment begon. Op Vers Beton schrijft Isabel over haar bestaan. Dit is aflevering drie.

Isabel Rupschus
Isabel Rupschus

Op 1 april sprong ik enthousiast in een avontuur, zonder te weten waar het me naartoe zou brengen. Terugkijkend denk ik dat het de beste keus is die ik in 2014 genomen heb. De Dam, de virtuele ondernemersmunt, heeft mij uitgedaagd nieuwe keuzes te maken die ver buiten mijn comfortzone liggen. Daardoor heb ik mijn leven bewust een andere wending gegeven. Ik ben er trots dat ik eigenlijk heel licht kan leven, zonder spullen, zonder geld.

Vrijheid

Ik heb de uitdaging veranderd van leven zonder geld, naar leven in vrijheid. En dan vooral ontdekken wat vrijheid voor mij betekent. Het gaat om de intentie waarmee je je geld uitgeeft, ondervond ik. Geld gaf ik altijd de schuld van alle zorgen die ik had. Zorgen om mijn huur te betalen, zorgen of ik alle spullen die ik wilde hebben wel kon betalen, zorgen omdat ik in bepaalde kringen enkel mee kon doen met geld.
Geen geld betekent niet dat alle zorgen uitgewist zijn. Mijn bedrijfje aan de Coolsingel wil ik langzaam gaan overdragen aan iemand met net zoveel passie en liefde voor het concept. Pas dan ben helemaal vrij om te gaan en staan waar ik wil en kan ik eindelijk mijn wens in vervulling laten gaan om te gaan reizen met bijna niets (klein beetje geld en een rugtas). Kijken waar de wind me brengt, genieten van de natuur en het avontuur aangaan.

Zonder zekerheden

Nog verder uit mijn comfortzone, dat is wat ik eigenlijk wil. Met de koffietent had ik toch weer zekerheden ingebouwd, terwijl ik zo graag juist zonder zekerheden wil leven en wil leren volledig te vertrouwen op het leven. Dát geeft mij een gevoel van rijkdom.
Vroeger dacht ik altijd dat armoede synoniem stond aan geen geld hebben. Nu kijk ik daar heel anders tegenaan. Op financieel vlak heb ik rijkdom gekend, maar van binnen was ik arm en voelde ik me vaak leeg. Nu ik zonder spullen en zonder huis leef, voel me innerlijk steeds rijker worden.
Rijkdom betekent voor mij: er voor elkaar zijn, elkaar weer zien. Hoeveel ouderen zitten er niet weggestopt in een bejaardentehuis? Als ze geluk hebben, komen hun kinderen één keer per week langs. Dat is pas armoede.
Door te leven in ogenschijnlijke armoede ben ik juist op weg naar innerlijke rijkdom.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Voedselbossen als oplossing voor de landbouwcrisis

  • Stadsecologie

  Voedselbossen. Je hoort steeds vaker over deze eetbare oases waar de natuur haar gang gaat en een zelfstandig ecosysteem wordt. Waar de één een verwilderde tuin ziet en de ander al gruwt bij een overwoekerd tuinpad, ziet Coöperatie Ondergrond kansen. “Voedselbossen vereisen een andere manier van eten en denken. En geduld.”

 • Een lonkende paaldanseres, wanhopige grasmeester en de ontboezemingen van een fietsjuf

  • Kunst en Cultuur

  Ter ere van de honderdste editie van de talkshow Rotterdam Late Night verschijnt het boek Het gezicht van de stad. Daarin staan honderd Rotterdammers die in de talkshow een ode kregen van presentator Ernest van der Kwast, vergezeld van portretten door fotograaf Aad Hoogendoorn. Een voorpublicatie.

 • Racisme, geweld en onnodig isoleren in Detentiecentrum Rotterdam

  • Vluchtelingen

  In het Detentiecentrum Rotterdam wachten zo’n driehonderd mannen zonder verblijfspapieren op uitzetting. Ze hebben te maken met onnodige visitaties, racisme, lockdowns en geweld. “We maken een instantie gespecialiseerd in gevangenissen en strafrechtelijke vervolging verantwoordelijk voor deze mensen.”

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures