Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Nul euro te besteden en dat een jaar lang, dat was het doel toen Isabel Rupschus (28) op 1 april haar euroloze experiment begon. Op Vers Beton schrijft Isabel over haar bestaan. Dit is aflevering drie.

Isabel Rupschus
Isabel Rupschus

Op 1 april sprong ik enthousiast in een avontuur, zonder te weten waar het me naartoe zou brengen. Terugkijkend denk ik dat het de beste keus is die ik in 2014 genomen heb. De Dam, de virtuele ondernemersmunt, heeft mij uitgedaagd nieuwe keuzes te maken die ver buiten mijn comfortzone liggen. Daardoor heb ik mijn leven bewust een andere wending gegeven. Ik ben er trots dat ik eigenlijk heel licht kan leven, zonder spullen, zonder geld.

Vrijheid

Ik heb de uitdaging veranderd van leven zonder geld, naar leven in vrijheid. En dan vooral ontdekken wat vrijheid voor mij betekent. Het gaat om de intentie waarmee je je geld uitgeeft, ondervond ik. Geld gaf ik altijd de schuld van alle zorgen die ik had. Zorgen om mijn huur te betalen, zorgen of ik alle spullen die ik wilde hebben wel kon betalen, zorgen omdat ik in bepaalde kringen enkel mee kon doen met geld.
Geen geld betekent niet dat alle zorgen uitgewist zijn. Mijn bedrijfje aan de Coolsingel wil ik langzaam gaan overdragen aan iemand met net zoveel passie en liefde voor het concept. Pas dan ben helemaal vrij om te gaan en staan waar ik wil en kan ik eindelijk mijn wens in vervulling laten gaan om te gaan reizen met bijna niets (klein beetje geld en een rugtas). Kijken waar de wind me brengt, genieten van de natuur en het avontuur aangaan.

Zonder zekerheden

Nog verder uit mijn comfortzone, dat is wat ik eigenlijk wil. Met de koffietent had ik toch weer zekerheden ingebouwd, terwijl ik zo graag juist zonder zekerheden wil leven en wil leren volledig te vertrouwen op het leven. Dát geeft mij een gevoel van rijkdom.
Vroeger dacht ik altijd dat armoede synoniem stond aan geen geld hebben. Nu kijk ik daar heel anders tegenaan. Op financieel vlak heb ik rijkdom gekend, maar van binnen was ik arm en voelde ik me vaak leeg. Nu ik zonder spullen en zonder huis leef, voel me innerlijk steeds rijker worden.
Rijkdom betekent voor mij: er voor elkaar zijn, elkaar weer zien. Hoeveel ouderen zitten er niet weggestopt in een bejaardentehuis? Als ze geluk hebben, komen hun kinderen één keer per week langs. Dat is pas armoede.
Door te leven in ogenschijnlijke armoede ben ik juist op weg naar innerlijke rijkdom.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Isabel Rupschus

Isabel Rupschus

Leeft zonder geld. Dam-fan, jonge ondernemer, initiatiefnemer van het aanschuifLOKAAL. Doel: leven uit een rugzak, zonder overtollige bagage.

Profiel-pagina