Ga naar de inhoud

Leefbaar Rotterdam gaat herbenoeming Aboutaleb steunen

Over niet al te lang moet de gemeenteraad beslissen over een tweede termijn voor burgemeester Aboutaleb. Peter van Heemst voorspelt dat Leefbaar Rotterdam, ooit Aboutalebs grootste criticaster, zijn herbenoeming gaat steunen. 
Peter2
Zou de burgemeester zich op zijn gemak voelen in het nieuwe stadsbestuur, waar drie PvdA-wethouders plaats hebben gemaakt voor drie bestuurders van Leefbaar Rotterdam? Nog maar vijf jaar geleden, na de rellen bij Hoek van Holland, drongen de Leefbaren aan op het vertrek van de burgemeester. Hij zou onvoldoende zorg kunnen dragen voor de veiligheid van de Rotterdammers. En nu moet hij zelfs Joost Eerdmans als Leefbaars wethouder voor Veiligheid naast zich dulden! Kan Aboutaleb eind dit jaar rekenen op steun van de hele gemeenteraad als er een beslissing genomen moet worden over zijn tweede termijn?
Om die vaak gestelde vragen te beantwoorden bekijk ik kort welke plek de burgemeester in het lokale bestuur inneemt. Het is een curieuze mengeling van taken en verantwoordelijkheden die hij vervult.  Een beetje staatshoofd. Want bij officiële plechtigheden vertegenwoordigt hij de stad. Een beetje Kamervoorzitter. Want hij leidt de vergaderingen van de gemeenteraad. Een beetje minister-president. Want hij is voorzitter en lid van het College van Burgemeester en Wethouders. En een beetje vakminister. Want hij is verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid.
Een goede burgemeester is er dus voor elke Rotterdammer en voor elke fractie in de gemeenteraad. Aboutaleb is zich daarvan zeer bewust. Vanaf dag één heeft hij zich onberispelijk, beleefd en met respect binnen de Rotterdamse politiek én samenleving gepositioneerd. De burgemeester is – zou je kunnen zeggen – een politieke allemansvriend in de positieve zin van het woord. Hij mengt zich niet in het politieke gekrakeel van alledag. Hou houdt zich verre van coalitiebesprekingen. Hij wacht rustig (maar natuurlijk zeer geïnteresseerd) af wie met wie gaat samenwerken en wat er in een nieuw coalitieakkoord wordt afgesproken.
Voor Aboutaleb is er met de komst van een nieuwe coalitie dan ook niet veel veranderd. Ik ken hem een beetje en denk dat hij het wel een leuke speling van het lot vindt dat Leefbaar nu onder zijn leiding de stad bestuurt. Dat hij over de schouders van de wethouders van Leefbaar meekijkt en dat hij de onervaren Leefbaar-wethouders van advies en goede raad goed kunnen dienen.
Er lijkt voor Leefbaar Rotterdam dan ook niet veel anders op te zitten dan eind 2014 Aboutalebs herbenoeming te steunen. Niet alleen is de burgemeester de afgelopen jaren op geen enkele manier van vooringenomenheid ten opzichte van de Leefbaren te beschuldigen, ook D66 en CDA zullen van Leefbaar steun verwachten. De partij heeft voorlopig voor genoeg politieke onrust gezorgd en de coalitiegenoten zullen niet willen dat over zo’n grote kwestie opnieuw verdeeldheid ontstaat. Het zou bovendien prijsschieten worden voor de oppositie als de grootste coalitiepartij zich zou keren tegen Aboutalebs herbenoeming.
De kaarten lijken nu dus al geschud. Of het van harte gaat of niet, Leefbaar Rotterdam gaat de herbenoeming van Aboutaleb steunen. Als niemand kijkt, zal de burgemeester bij dat vooruitzicht vast even moeten grinniken.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Hoe zou Rotterdam er in 2030 uitzien als een Nationaal Park? Tijdens het Stadmakerscongres 2023 werkten initiatiefnemers, stadmakers, ontwerpers en de gemeente Rotterdam gezamenlijk aan deze vraag.

  Venue: Natuurhistorisch Museum Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Music Matters geeft jonge Rotterdammers de tools om hun eigen weg te vinden in de wereld van muziek. We laten jonge Rotterdammers zien wat muziek voor hen kan betekenen – als maker, als speler, als liefhebber en als ondernemer. Vanaf juni zijn we op zoek naar een programmamaker die ons team kan komen versterken.

 • Bekijk alle vacatures