Ga naar de inhoud

Leefbaar Rotterdam gaat herbenoeming Aboutaleb steunen

Over niet al te lang moet de gemeenteraad beslissen over een tweede termijn voor burgemeester Aboutaleb. Peter van Heemst voorspelt dat Leefbaar Rotterdam, ooit Aboutalebs grootste criticaster, zijn herbenoeming gaat steunen. 
Peter2
Zou de burgemeester zich op zijn gemak voelen in het nieuwe stadsbestuur, waar drie PvdA-wethouders plaats hebben gemaakt voor drie bestuurders van Leefbaar Rotterdam? Nog maar vijf jaar geleden, na de rellen bij Hoek van Holland, drongen de Leefbaren aan op het vertrek van de burgemeester. Hij zou onvoldoende zorg kunnen dragen voor de veiligheid van de Rotterdammers. En nu moet hij zelfs Joost Eerdmans als Leefbaars wethouder voor Veiligheid naast zich dulden! Kan Aboutaleb eind dit jaar rekenen op steun van de hele gemeenteraad als er een beslissing genomen moet worden over zijn tweede termijn?
Om die vaak gestelde vragen te beantwoorden bekijk ik kort welke plek de burgemeester in het lokale bestuur inneemt. Het is een curieuze mengeling van taken en verantwoordelijkheden die hij vervult.  Een beetje staatshoofd. Want bij officiële plechtigheden vertegenwoordigt hij de stad. Een beetje Kamervoorzitter. Want hij leidt de vergaderingen van de gemeenteraad. Een beetje minister-president. Want hij is voorzitter en lid van het College van Burgemeester en Wethouders. En een beetje vakminister. Want hij is verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid.
Een goede burgemeester is er dus voor elke Rotterdammer en voor elke fractie in de gemeenteraad. Aboutaleb is zich daarvan zeer bewust. Vanaf dag één heeft hij zich onberispelijk, beleefd en met respect binnen de Rotterdamse politiek én samenleving gepositioneerd. De burgemeester is – zou je kunnen zeggen – een politieke allemansvriend in de positieve zin van het woord. Hij mengt zich niet in het politieke gekrakeel van alledag. Hou houdt zich verre van coalitiebesprekingen. Hij wacht rustig (maar natuurlijk zeer geïnteresseerd) af wie met wie gaat samenwerken en wat er in een nieuw coalitieakkoord wordt afgesproken.
Voor Aboutaleb is er met de komst van een nieuwe coalitie dan ook niet veel veranderd. Ik ken hem een beetje en denk dat hij het wel een leuke speling van het lot vindt dat Leefbaar nu onder zijn leiding de stad bestuurt. Dat hij over de schouders van de wethouders van Leefbaar meekijkt en dat hij de onervaren Leefbaar-wethouders van advies en goede raad goed kunnen dienen.
Er lijkt voor Leefbaar Rotterdam dan ook niet veel anders op te zitten dan eind 2014 Aboutalebs herbenoeming te steunen. Niet alleen is de burgemeester de afgelopen jaren op geen enkele manier van vooringenomenheid ten opzichte van de Leefbaren te beschuldigen, ook D66 en CDA zullen van Leefbaar steun verwachten. De partij heeft voorlopig voor genoeg politieke onrust gezorgd en de coalitiegenoten zullen niet willen dat over zo’n grote kwestie opnieuw verdeeldheid ontstaat. Het zou bovendien prijsschieten worden voor de oppositie als de grootste coalitiepartij zich zou keren tegen Aboutalebs herbenoeming.
De kaarten lijken nu dus al geschud. Of het van harte gaat of niet, Leefbaar Rotterdam gaat de herbenoeming van Aboutaleb steunen. Als niemand kijkt, zal de burgemeester bij dat vooruitzicht vast even moeten grinniken.

Al 12 reacties — discussieer mee!

 • Ik sla eerder aan op dat zusje verhaal Henry. Verder raad ik criticasters even aan de herbenoemingsprocedure te bestuderen. Zomaar een burgemeester wegstemmen is niet aan de orde.

 • Geen kwaad woord over mijn geliefde burgemeester, maar gaan we nog het moment beleven dat de columns van Peter van Heemst niét rancuneus zijn, dat zeg maar de ‘professional’ het wint van de slechte verliezer? Dit wordt een beetje sneu.

 • Wat is dat toch met die van Heemst dat hij steeds maar weer wil voorspellen hoe leefbaar gaat reageren op een of andere gebeurtenis.
  2 weken terug over de fractie van leefbaar en de acties van Sneijder en consorten en nu weer over Aboutaleb.

  Dat mag natuurlijk daar wordt hij voor betaald door vers beton. Wat mij steekt is dit toch steeds weer gebeurt vanuit die PVDA achtergrond van complot denken richting LR. Is de frustratie bij van Heemst over het niet meedoen van zijn partij dan zo groot dat het iedere keer moet gaan over wat LR gaat doen ??

  Let wel ik ben LR partij dissident en heb altijd eerlijk en open mijn mening gegeven over de partij. Ook heb ik niets tegen Aboutaleb, integendeel. De indruk die van Heemst wekt al zouden de domme LR wethouders de steun van Aboutaleb nodig hebben vind ik kant nog wal raken. Ten 1e omdat de wethouders van LR van een beter niveau zijn dan de PVDA er jaren heeft gehad in Rotterdam.
  Laten we man en paard noemen: Struijvenberg maakte als raadslid op het gebied van financiën de kachel aan met Kriens en Moti die nog niet de helft hadden van de dossierkennis van van Struijvenberg. Niet één keer nee constant.

  Sneijder heeft toch niet meer te bewijzen dat hij genoeg politiek gevoel heeft na de formatie perikelen.

  Tja dan blijft Eerdmans over. Je kan van hem zeggen wat je wil maar hij heeft toch enige ervaring als wethouder. Ik geeft toe van de 3 is hij de zwakste maar om dan maar te stellen dan men daarom Aboutaleb maar zal steunen is meer gebaseerd op het wensdenken van Dhr. Van Heemst dan op enige politieke realiteit. LR zal stemmen op basis van de merites niet mee en niet minder.

 • Beste Eeva,

  Dat wist IK wel maar nu weet de hele goegemeente het ook. Prima.
  We moeten dan wel door de partijpropaganda voor van Heemst heen lezen.
  Niet erg, als we het maar niet vergeten.

 • Aan deze column van Peter van Heemst ligt de onuitgesproken suggestie ten grondslag dat er naast Aboutaleb geen andere kandidaten denkbaar zijn om burgemeester van Rotterdam te worden, en dat het daarom alleen maar draait om de vraag of Leefbaar Rotterdam gaat instemmen met diens herbenoeming. Van Heemst denkt – met gepast leedvermaak – van wel.

  Maar willen we wel een tweede termijn voor Aboutaleb?

  Mijn mening over Aboutaleb stemt grotendeels overeen met die van de columnist Hans van Willigenburg. Die heeft dat heel goed verwoord in ‘’5 redenen voor Aboutaleb om Rotterdam vaarwel te zeggen”.
  Link: http://www.stadslog.nl/ogen-oren/5-redenen-voor-aboutaleb-om-rotterdam-vaarwel-te-zeggen

  Ik denk dan ook dat het tijd is voor een frisse wind. Naast een nieuwe coalitie en een nieuw coalitieakkoord een nieuwe burgemeester.

  Beter dat de Rotterdamse culturele wereld zich verder emancipeert en een eigen kandidaat naar voren schuift, al dan niet met behulp van een grote landelijke politieke partij. Wie? Nou, ik wil er wel alvast een noemen. Wim Pijbes, oud-directeur van de Kunsthal en tegenwoordig directeur van het Rijksmuseum, lijkt mij een heel geschikte kandidaat om de nieuwe burgemeester van Rotterdam te worden. Hij is in ieder geval onovertroffen in city-marketing (dat behoort ook tot de portefeuille van Aboutaleb); denk maar aan de foto van Obama voor de Nachtwacht. Hij is daarnaast zeer goed thuis in zowel Rotterdam als Amsterdam en hij kan het fraaie boegbeeld van het toegenomen culturele zelfvertrouwen in Rotterdam worden. Moeten we natuurlijk wel zo ondeugend durven zijn om onder de duiven van stadsregent Peter van Heemst te durven schieten.

 • Voor journalisten, columnisten en politieke junkies is jouw voorspelling veel spannender, verrassender en dus aantrekkelijker dan de mijne. Maar ik vrees voor jou dat mijn analyse een stuk waarschijnlijker is dan jouw wens. Over 6 maand weten we meer.
  In het najaar ga ik een column wijden aan de vraag: verdient Aboutaleb een tweede termijn? Deze column ging over een heel andere vraag.
  Peter van Heemst

 • Sinds het vertrek van Opstelten ook geen leuke jongen maar was wel echt burgemeester van de WereldMetropool Rotterdam heeft daarna Rotterdam geen burgemeester meer gehad en is Sede Vacante;dus Leefbaar Rotterdam heeft niets te steunen.Er komt gewoon een burgemeester die echt Hollander/Nederlander is.Voorts heeft @Kees Versteeg gewoon gelijk met zijn bijdrage; een frisse wind vrij van PvdA stank. Het mooiste zou zijn een burgemeester vrij en geen lid van welke politieke partij dan ook.

 • Hoe mijn partijgenoten van Leefbaar Rotterdam hierover denken is aan een ieder. Persoonlijk heb ik geen enkele moeite als Dhr Aboutaleb nog wat langer zou blijven. Ik vind hem een integer man.

  De zin van dhr Van Heemst vind ik op zijn minst curieus “Er lijkt voor Leefbaar Rotterdam dan ook niet veel anders op te zitten dan eind 2014 Aboutalebs herbenoeming te steunen.” Hiermee wilt meneer de suggestie wekken dat LR er pertinent tegen zou zijn. Dat lijkt mij een beetje voorbarige conclusies trekken.

  Ik wil voor Ahmed graag een lans breken aangezien hij zich de laatste jaren heeft bewezen een burgervader met een hart voor alle Rotterdammers te zijn. De “paspoortaffaire” ligt wat mij betreft achter ons aangezien dhr Aboutaleb heeft laten zien dat hij karakter heeft en ook mensen met zijn (dubbele)nationaliteit ter verantwoording roept en bij grensoverschrijdend gedrag stelling neemt.

  Destijds leefde bij mij ook een klein beetje ongerustheid dat bepaalde groepen voorgetrokken zouden worden of doodgeknuffeld zouden worden, dit is mijnsinziens uitgebleven. Ik ken een aantal voorbeelden van Rotterdammer met 1 paspoort die in een penibele situatie zaten, uitzichtloos, ten einde raad, ziek en sommigen zelfs suicidaal die wegens interventie en op aanwijzing van Dhr. Aboutaleb eens de juiste richting in werden geholpen in plaats van het kast je naar de muur zoals zo gewoon is bij het ambtelijke apparaat. En nee dat deed hij allemaal vanuit zijn bewogenheid en menselijkheid en niet om te pochen of mee te koop te lopen. Namens mijn ouwe moedertje nog altijd dank u wel!

  Overigens nog voor ik wist wist Ahmed Aboutaleb was kende ik jaar geleden zijn zusje al en door haar al een goed voorbeeld gekregen van de Familie Aboutaleb. Pappa en mamma Aboutaleb hadden/hebben de juiste instelling hadden qua opvoeding, ambitie en integratie. Dat menigeen hier een voorbeeld aan mag nemen.

  Tsja en dat u toevallig lid bent van de PVDA, ach meneer Aboutaleb, niemand is volmaakt:-)
  Mocht u alsnog lid willen worden van Leefbaar Rotterdam dan betaal ik graag uw jaarlijkse contributie!

  Wellicht kan de indruk gewekt worden dat ik Dhr. Aboutaleb persoonlijk ken, dit is niet zo, ik kende zijn zusje dat is al zo’n 20 jaar terug.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Big Brother in de bijstand 2: Over dieven en kleuters

  • Politiek

  “Tijdens heronderzoeken werden bijstandsontvangers als een dief of kleuter behandeld”, zegt onderzoeker Margot Kersing van de Erasmus Universiteit. Luister naar deel 2 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures