Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Anniek Tijmes illustreert wekelijks het Rotterdamse nieuws. Deze week: na het drama in Brussel, worden ook in Rotterdam Joodse instellingen beveiligd.
Hij liep het Joods Museum in Brussel binnen en opende het vuur. Vier mensen kwamen om. De foto’s waren indrukwekkend, het verdriet van de gefotografeerden tastbaar. En het ging om Jóden. Het was een antisemitische daad.
De aanslag in Brussel heeft tot in Rotterdam gevolgen. De synagogen aan het A.B.N. Davidsplein in Blijdorp en aan de Mozartlaan in Hillegersberg hebben politiebewaking. Permanent. Op nog een derde object zijn ook camera’s en politieogen gericht, maar welk gebouw dat is, wil men onbekend houden.
Concrete dreigingen zijn er niet en toch biedt Rotterdam bescherming. Met die steun is de Joodse gemeenschap blij, maar het geeft toch ook een ander gevoel. Tegen RTV Rijnmond zei rabbijn Albert Ringer: “Het is wel heel zichtbaar en het vervelende van zichtbare beveiliging is dat je er alleen maar nerveuzer van wordt.” Maar, zegt Ringer, de Joodse gemeenschap leeft al decennia met dit soort dreiging, “dus op een bepaalde manier zijn we er al aan gewend.”
Burgemeester Aboutaleb is met Ivo Opstelten gaan praten, om een nieuw, minder opzichtig beveiligingsplan op te stellen voor de Joodse gemeenschap.
Tekst: Margot Smolenaars

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Anniek Tijmes

Anniek Tijmes

Anniek Tijmes (1985) is illustrator. Ze analyseert gebeurtenissen in de maatschappij en onderzoekt de openbare ruimte. Met zwarte inkt tekent zij hiervan een grafisch, conceptueel beeld.

Profiel-pagina