Ga naar de inhoud

NieuwsBeeld: Dubbele bewaking

Anniek Tijmes illustreert wekelijks het Rotterdamse nieuws. Deze week: na het drama in Brussel, worden ook in Rotterdam Joodse instellingen beveiligd.
Hij liep het Joods Museum in Brussel binnen en opende het vuur. Vier mensen kwamen om. De foto’s waren indrukwekkend, het verdriet van de gefotografeerden tastbaar. En het ging om Jóden. Het was een antisemitische daad.
De aanslag in Brussel heeft tot in Rotterdam gevolgen. De synagogen aan het A.B.N. Davidsplein in Blijdorp en aan de Mozartlaan in Hillegersberg hebben politiebewaking. Permanent. Op nog een derde object zijn ook camera’s en politieogen gericht, maar welk gebouw dat is, wil men onbekend houden.
Concrete dreigingen zijn er niet en toch biedt Rotterdam bescherming. Met die steun is de Joodse gemeenschap blij, maar het geeft toch ook een ander gevoel. Tegen RTV Rijnmond zei rabbijn Albert Ringer: “Het is wel heel zichtbaar en het vervelende van zichtbare beveiliging is dat je er alleen maar nerveuzer van wordt.” Maar, zegt Ringer, de Joodse gemeenschap leeft al decennia met dit soort dreiging, “dus op een bepaalde manier zijn we er al aan gewend.”
Burgemeester Aboutaleb is met Ivo Opstelten gaan praten, om een nieuw, minder opzichtig beveiligingsplan op te stellen voor de Joodse gemeenschap.
Tekst: Margot Smolenaars

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • NieuwsBeeld: De Hef

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. In deze laatste aflevering krijgt de Hef een grondige opknapbeurt.

 • NieuwsBeeld: Rotterdam heeft genoeg aan Rotterdam, Amsterdam

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: Rotterdamse trots naar aanleiding van een Amsterdamse column. Of toch ook weer niet.

 • NieuwsBeeld: Een boom voor alle dichters

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: een plataan aan de Westersingel is voortaan ‘het Graf van de Onbekende Dichter’, een monument.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures