Ga naar de inhoud

NieuwsBeeld: het Oranjepubliek is 'een zielig geval'

Deze week schreef Vers Betons eigen Vincent Cardinaal een column in de Metro waarin hij De Kuip een zielig geval noemt. De aanleiding: de keuze van de KNVB om alle kwalificatiewedstrijden voor het EK 2016 in de Amsterdam ArenA af te werken. Volgens Cardinaal had De Kuip dit besluit aan kunnen zien komen en dreigt als er niet nog ingrijpender gerenoveerd wordt dan de Feyenoordfamilie nu al van plan is een toekomst als ‘bouwvallig gribus’.
Laat me duidelijk maken wat ik van de column van Cardinaal vind – en laat en passant duidelijk zijn dat de mening in opiniestukken van Vers Beton niet door alle redactieleden gedeeld wordt: het is quatsch.
De Kuip bestaat al 75 jaar en is in die tijd uitgegroeid tot Europees kampioen finales organiseren. Eigenlijk is van ieder Europacup-toernooi, in het heden of verleden, de finale wel eens in De Kuip gespeeld. Nog maar veertien jaar geleden vond in De Kuip de finale van het EK voetbal plaats, twee jaar later veroverde Feyenoord in het stadion de UEFA-cup. Sindsdien is heus zo gek veel niet veranderd, waardoor nu een wedstrijdje Nederland-IJsland onmogelijk in Rotterdam te organiseren zou zijn. Natuurlijk verdient de infrastructuur rond het stadion een facelift, maar het ontbreken van nog meer parkeerplaatsen of de metro-ringlijn is echt de hoofdreden niet waarom de KNVB de Oranje-wedstrijden in de ArenA organiseert.
Wat die hoofdreden dan wel is? Dat is het Oranje‘legioen’, dat tot een bijzonder treurig zootje verworden is.* Ik neem aan dat u ze gezien heeft vorige week, tijdens de uitzwaaiwedstrijd van het Nederlands elftal? Volwassen mannen uit vermoedelijk Brabant, die ’s middags om drie uur voor de spiegel zijn gaan staan om op hun gezicht een oranje leeuwtje te schilderen? Voor een oefenwedstrijd. Tegen Wales. Na de wedstrijd willen zij graag zo snel mogelijk terug naar de lokale dorpskroeg om een beetje fatsoenlijk stomdronken te worden, want wat zij niet wisten was dat de KNVB in al haar wijsheid besloten heeft om van de interlandwedstrijden ‘alcoholvrije evenementen’ te maken.
Let wel, dit is nog de leukste helft.
De andere helft van het Oranjepubliek bestaat namelijk uit de medewerkers van de relaties van de sponsors van de KNVB. Allemaal werken zij bij een geinig Amsterdams marketing-, communicatieadvies-, of reclamebureautje en allemaal kennen ze elkaar omdat ze allemaal een recent verleden bij één of andere kekke studentenvereniging in de hoofdstad, Utrecht of Maastricht hebben. Na de wedstrijd willen zij dan ook graag zo snel mogelijk naar de metro omdat in café het Paardje in de Pijp nog wat andere jaarclubgenootjes staan te zuipen.
Het Oranjepubliek is verworden tot een groep geschminkte Brabanders die 90 minuten lang proberen de wave in te zetten, welke 90 minuten lang stukloopt op reclamebureaumedewerkers in overhemd die niet staan op te letten. Tattas be like.
Dat de infrastructuur rond de ArenA beter geregeld is dan rond de Kuip is al sinds 1996 zo. Dat is dan ook de reden niet waarom de KNVB er nu ineens voor gekozen heeft om alle interlands in Amsterdam af te werken, zoals Cardinaal stelt. Het is het publiek dat is veranderd, en dat tegenwoordig graag zo snel mogelijk weer richting dorpskroeg of Pijp trekt. Het is dan ook dit publiek, en de keuze van de KNVB om wedstrijden enkel nog voor dit publiek te organiseren, die Cardinaals veroordeling verdienen. Niet die prachtige, historische, sfeervolle, zonnige, heilige Kuip.
*Let op: ik heb het hier zeer specifiek over het Oranjepubliek tijdens oefen- en kwalificatiewedstrijden. Die volksverenigende oranjegekte die ons ook nu weer in de greep heeft is van een heel andere orde – en vind ik ook wel geinig. 
Tekst: Ties Joosten

Al 5 reacties — discussieer mee!

 • Ach man, dat publiek is al sinds jaar en dag hetzelfde. Lees “1974 – Wij waren de besten” van Auke Kok er maar op na. Of zie Ruud Gullit en zijn bobo’s. Feit is dat de Kuip er gewoon uitligt bij de KNVB. Van Oostveen laat gene mogelijkheid te baat om de Kuip een trap na te geven.

  Die infrastructuur is natuurlijk wel de reden – of zou het echt om ‘het publiek’ zijn dat er steeds meer wedstrijden naar de Arena gaan? Naast de Kuip ligt toch ook een station waarmee je zo onder de Moerdijk zit? De Kuip is zelfs dichterbij dan de Arena! Kijk, het gaat om die sponsors. En die willen niet meer. Simpel.

  Wat mij nog een rotzorg zal zijn ook. De Kuip kan gerenoveerd prima verder als stadion voor Feyenoord. Maar internationale wedstrijden zullen er net zo zeldzaam lang geleden worden als een prijs voor het eerste elftal van Feyenoord.

   • nee nee Cardinaal, dat staat er niet. Er staat: het verschil in infrastructuur tussen kuip en arena is al sinds 1996, dus dat is NIET de reden om nu ineens alle wedstrijden aan de arena toe te kennen.

    Wat die reden dan wel is, leg ik in de column nadrukkelijk uit.

    Overigens moet jij, heer Cardinaal, het argument ‘fijn dat ze het niet van jou naar hun zin mogen hebben’ heel vlug inslikken. Die redenering volgend mag je The Stones ook niet meer beter vinden dan Justin Bieber, Vlaamse patat niet lekkerder dan McDonalds en de blonde LaTrappe niet heerlijker dan Heineken Extra Cold.

 • Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de KNVB, dat ook een groot eigenbelang heeft bij een nieuw stadion in Rotterdam, Feyenoord en de gemeente Rotterdam onder druk heeft willen zetten, door in het openbaar te stellen dat De Kuip niet meer geschikt is voor interlandvoetbal en sedert dien demonstratief alle interlands aan de Arena heeft toegewezen.

  Wat Thies zegt, klopt. Het stadion heeft bijna tachtig jaar uitstekend dienst gedaan, maar nu zou het ineens een probleem zijn dat je in de rij moet staan voor een kroket en dat je nat wordt bij een paar spatjes regen. Wat dan tijdens de bekerfinale ineens weer totaal geen probleem blijkt te zijn. Laat me niet lachen.

  Daarenboven is een verbetering van de infrastructuur niet aan Feyenoord, maar aan de gemeente, hetgeen het evengoed zou zijn, als Feyenoord een geheel nieuw stadion zou bouwen. Dat die verbetering er moet komen staat buiten kijf, maar heeft dus niets te maken met de keuze voor renovatie of nieuwbouw.

  Die verbetering van de infrastructuur is overigens niet alleen hoognodig voor het stadion, maar voor het gehele gebied. Probeer voor de grap eens met het openbaar vervoer naar Sportdorp te gaan. Dat is waarlijk een feest.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • NieuwsBeeld: De Hef

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. In deze laatste aflevering krijgt de Hef een grondige opknapbeurt.

 • NieuwsBeeld: Rotterdam heeft genoeg aan Rotterdam, Amsterdam

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: Rotterdamse trots naar aanleiding van een Amsterdamse column. Of toch ook weer niet.

 • NieuwsBeeld: Een boom voor alle dichters

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: een plataan aan de Westersingel is voortaan ‘het Graf van de Onbekende Dichter’, een monument.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures