Ga naar de inhoud

NieuwsBeeld: het Oranjepubliek is 'een zielig geval'

Deze week schreef Vers Betons eigen Vincent Cardinaal een column in de Metro waarin hij De Kuip een zielig geval noemt. De aanleiding: de keuze van de KNVB om alle kwalificatiewedstrijden voor het EK 2016 in de Amsterdam ArenA af te werken. Volgens Cardinaal had De Kuip dit besluit aan kunnen zien komen en dreigt als er niet nog ingrijpender gerenoveerd wordt dan de Feyenoordfamilie nu al van plan is een toekomst als ‘bouwvallig gribus’.
Laat me duidelijk maken wat ik van de column van Cardinaal vind – en laat en passant duidelijk zijn dat de mening in opiniestukken van Vers Beton niet door alle redactieleden gedeeld wordt: het is quatsch.
De Kuip bestaat al 75 jaar en is in die tijd uitgegroeid tot Europees kampioen finales organiseren. Eigenlijk is van ieder Europacup-toernooi, in het heden of verleden, de finale wel eens in De Kuip gespeeld. Nog maar veertien jaar geleden vond in De Kuip de finale van het EK voetbal plaats, twee jaar later veroverde Feyenoord in het stadion de UEFA-cup. Sindsdien is heus zo gek veel niet veranderd, waardoor nu een wedstrijdje Nederland-IJsland onmogelijk in Rotterdam te organiseren zou zijn. Natuurlijk verdient de infrastructuur rond het stadion een facelift, maar het ontbreken van nog meer parkeerplaatsen of de metro-ringlijn is echt de hoofdreden niet waarom de KNVB de Oranje-wedstrijden in de ArenA organiseert.
Wat die hoofdreden dan wel is? Dat is het Oranje‘legioen’, dat tot een bijzonder treurig zootje verworden is.* Ik neem aan dat u ze gezien heeft vorige week, tijdens de uitzwaaiwedstrijd van het Nederlands elftal? Volwassen mannen uit vermoedelijk Brabant, die ’s middags om drie uur voor de spiegel zijn gaan staan om op hun gezicht een oranje leeuwtje te schilderen? Voor een oefenwedstrijd. Tegen Wales. Na de wedstrijd willen zij graag zo snel mogelijk terug naar de lokale dorpskroeg om een beetje fatsoenlijk stomdronken te worden, want wat zij niet wisten was dat de KNVB in al haar wijsheid besloten heeft om van de interlandwedstrijden ‘alcoholvrije evenementen’ te maken.
Let wel, dit is nog de leukste helft.
De andere helft van het Oranjepubliek bestaat namelijk uit de medewerkers van de relaties van de sponsors van de KNVB. Allemaal werken zij bij een geinig Amsterdams marketing-, communicatieadvies-, of reclamebureautje en allemaal kennen ze elkaar omdat ze allemaal een recent verleden bij één of andere kekke studentenvereniging in de hoofdstad, Utrecht of Maastricht hebben. Na de wedstrijd willen zij dan ook graag zo snel mogelijk naar de metro omdat in café het Paardje in de Pijp nog wat andere jaarclubgenootjes staan te zuipen.
Het Oranjepubliek is verworden tot een groep geschminkte Brabanders die 90 minuten lang proberen de wave in te zetten, welke 90 minuten lang stukloopt op reclamebureaumedewerkers in overhemd die niet staan op te letten. Tattas be like.
Dat de infrastructuur rond de ArenA beter geregeld is dan rond de Kuip is al sinds 1996 zo. Dat is dan ook de reden niet waarom de KNVB er nu ineens voor gekozen heeft om alle interlands in Amsterdam af te werken, zoals Cardinaal stelt. Het is het publiek dat is veranderd, en dat tegenwoordig graag zo snel mogelijk weer richting dorpskroeg of Pijp trekt. Het is dan ook dit publiek, en de keuze van de KNVB om wedstrijden enkel nog voor dit publiek te organiseren, die Cardinaals veroordeling verdienen. Niet die prachtige, historische, sfeervolle, zonnige, heilige Kuip.
*Let op: ik heb het hier zeer specifiek over het Oranjepubliek tijdens oefen- en kwalificatiewedstrijden. Die volksverenigende oranjegekte die ons ook nu weer in de greep heeft is van een heel andere orde – en vind ik ook wel geinig. 
Tekst: Ties Joosten

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • NieuwsBeeld: De Hef

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. In deze laatste aflevering krijgt de Hef een grondige opknapbeurt.

 • NieuwsBeeld: Rotterdam heeft genoeg aan Rotterdam, Amsterdam

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: Rotterdamse trots naar aanleiding van een Amsterdamse column. Of toch ook weer niet.

 • NieuwsBeeld: Een boom voor alle dichters

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: een plataan aan de Westersingel is voortaan ‘het Graf van de Onbekende Dichter’, een monument.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Rotterdam bruist van de eethuisjes, met geuren en smaken van regio’s ver weg en dichtbij. Tijdens Extra Space #5 neemt schrijver en journalist Sharyfah Bhageloe je mee op een fietstour van Zuid naar West, langs verschillende eetlocaties door de stad. Laat je meevoeren door de zintuiglijke gewaarwordingen van de mond en het eten met een voordracht van Sharyfah op iedere locatie.

  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Wil je de economie beter begrijpen en erover meepraten? Kom dan naar het Economie Festival, van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni. Een weekend vol films, lezingen, theater, debatten en muziek in Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster.

  Venue: Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Wil jij je inzetten voor een socialer en inclusiever Rotterdam? Werk je graag met mensen met diverse achtergronden en leeftijden en vind je het leuk om veel verschillende taken en verantwoordelijkheden te combineren? Als programmacoördinator bij stichting DUO for a JOB lever je elke dag een concrete bijdrage aan de toekomst van (nieuwe) Rotterdamse jongeren!

 • Bekijk alle vacatures