Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Deze week schreef Vers Betons eigen Vincent Cardinaal een column in de Metro waarin hij De Kuip een zielig geval noemt. De aanleiding: de keuze van de KNVB om alle kwalificatiewedstrijden voor het EK 2016 in de Amsterdam ArenA af te werken. Volgens Cardinaal had De Kuip dit besluit aan kunnen zien komen en dreigt als er niet nog ingrijpender gerenoveerd wordt dan de Feyenoordfamilie nu al van plan is een toekomst als ‘bouwvallig gribus’.
Laat me duidelijk maken wat ik van de column van Cardinaal vind – en laat en passant duidelijk zijn dat de mening in opiniestukken van Vers Beton niet door alle redactieleden gedeeld wordt: het is quatsch.
De Kuip bestaat al 75 jaar en is in die tijd uitgegroeid tot Europees kampioen finales organiseren. Eigenlijk is van ieder Europacup-toernooi, in het heden of verleden, de finale wel eens in De Kuip gespeeld. Nog maar veertien jaar geleden vond in De Kuip de finale van het EK voetbal plaats, twee jaar later veroverde Feyenoord in het stadion de UEFA-cup. Sindsdien is heus zo gek veel niet veranderd, waardoor nu een wedstrijdje Nederland-IJsland onmogelijk in Rotterdam te organiseren zou zijn. Natuurlijk verdient de infrastructuur rond het stadion een facelift, maar het ontbreken van nog meer parkeerplaatsen of de metro-ringlijn is echt de hoofdreden niet waarom de KNVB de Oranje-wedstrijden in de ArenA organiseert.
Wat die hoofdreden dan wel is? Dat is het Oranje‘legioen’, dat tot een bijzonder treurig zootje verworden is.* Ik neem aan dat u ze gezien heeft vorige week, tijdens de uitzwaaiwedstrijd van het Nederlands elftal? Volwassen mannen uit vermoedelijk Brabant, die ’s middags om drie uur voor de spiegel zijn gaan staan om op hun gezicht een oranje leeuwtje te schilderen? Voor een oefenwedstrijd. Tegen Wales. Na de wedstrijd willen zij graag zo snel mogelijk terug naar de lokale dorpskroeg om een beetje fatsoenlijk stomdronken te worden, want wat zij niet wisten was dat de KNVB in al haar wijsheid besloten heeft om van de interlandwedstrijden ‘alcoholvrije evenementen’ te maken.
Let wel, dit is nog de leukste helft.
De andere helft van het Oranjepubliek bestaat namelijk uit de medewerkers van de relaties van de sponsors van de KNVB. Allemaal werken zij bij een geinig Amsterdams marketing-, communicatieadvies-, of reclamebureautje en allemaal kennen ze elkaar omdat ze allemaal een recent verleden bij één of andere kekke studentenvereniging in de hoofdstad, Utrecht of Maastricht hebben. Na de wedstrijd willen zij dan ook graag zo snel mogelijk naar de metro omdat in café het Paardje in de Pijp nog wat andere jaarclubgenootjes staan te zuipen.
Het Oranjepubliek is verworden tot een groep geschminkte Brabanders die 90 minuten lang proberen de wave in te zetten, welke 90 minuten lang stukloopt op reclamebureaumedewerkers in overhemd die niet staan op te letten. Tattas be like.
Dat de infrastructuur rond de ArenA beter geregeld is dan rond de Kuip is al sinds 1996 zo. Dat is dan ook de reden niet waarom de KNVB er nu ineens voor gekozen heeft om alle interlands in Amsterdam af te werken, zoals Cardinaal stelt. Het is het publiek dat is veranderd, en dat tegenwoordig graag zo snel mogelijk weer richting dorpskroeg of Pijp trekt. Het is dan ook dit publiek, en de keuze van de KNVB om wedstrijden enkel nog voor dit publiek te organiseren, die Cardinaals veroordeling verdienen. Niet die prachtige, historische, sfeervolle, zonnige, heilige Kuip.
*Let op: ik heb het hier zeer specifiek over het Oranjepubliek tijdens oefen- en kwalificatiewedstrijden. Die volksverenigende oranjegekte die ons ook nu weer in de greep heeft is van een heel andere orde – en vind ik ook wel geinig. 
Tekst: Ties Joosten

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Anniek Tijmes

Anniek Tijmes

Anniek Tijmes (1985) is illustrator. Ze analyseert gebeurtenissen in de maatschappij en onderzoekt de openbare ruimte. Met zwarte inkt tekent zij hiervan een grafisch, conceptueel beeld.

Profiel-pagina