Ga naar de inhoud

NieuwsBeeld: Poetry International

Anniek Tijmes illustreert wekelijks het Rotterdamse nieuws. Deze week: Poetry International gaat op 10 juni weer van start. Het Rotterdamse festival is ’s lands meest serieuze en veelzijdige poëziefestival.

De dichter en het protocol

De dichter spreekt. Het publiek luistert. Deze opzet is al zo rotsvast als wat sinds…ja, sinds wanneer eigenlijk? Poëzie is een van de oudste kunstvormen denkbaar. De sensatie die de eerste mensen moeten hebben gevoeld toen ze doorkregen dat je iets kunt zeggen en tegelijk iets anders kunt bedoelen: onbeschrijflijk.
De koran, de psalmen in de bijbel: ze hangen aan elkaar van de dichterlijke strofen. Het evangelie van Johannes begint zelfs met een ode aan het woord – zonder taal is er niets, en dus ook geen goddelijkheid, aldus de evangelist. Zelfs het creëren van de planeet verliep (als we bijbelboek Genesis geloven) aan de hand van woorden. ‘Nu zei God: er kome licht. Daarna bracht God een scheiding tussen licht en duisternis. Het licht noemde hij dag, de duisternis nacht’. Zeg nu zelf: jereinste poëzie.
Het thema van het komende Poetry Internationalfestival is ‘het protocol’. Daarmee daagt het festival eigenlijk alle kanten van de samenleving uit waarin woorden in een dwingende vorm worden gegoten. Een brief van de belasting, een preek van de dominee, een uitspraak van de rechter en ja, misschien ook wel de voordracht van de dichter: is het allemaal protocol? Aan regeltjes gebonden? Wordt er nog wel voldoende uit het keurslijf gebroken? Poëzie is altijd een spannend snijvlak van regels en anarchie geweest. Benieuwd hoe het zich gaat manifesteren? Poetry International loopt van 10 tot 14 juni, in de Rotterdamse Schouwburg.
Tekst: Vincent Cardinaal

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • NieuwsBeeld: De Hef

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. In deze laatste aflevering krijgt de Hef een grondige opknapbeurt.

 • NieuwsBeeld: Rotterdam heeft genoeg aan Rotterdam, Amsterdam

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: Rotterdamse trots naar aanleiding van een Amsterdamse column. Of toch ook weer niet.

 • NieuwsBeeld: Een boom voor alle dichters

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: een plataan aan de Westersingel is voortaan ‘het Graf van de Onbekende Dichter’, een monument.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures