Ga naar de inhoud

NieuwsBeeld: Poetry International

Anniek Tijmes illustreert wekelijks het Rotterdamse nieuws. Deze week: Poetry International gaat op 10 juni weer van start. Het Rotterdamse festival is ’s lands meest serieuze en veelzijdige poëziefestival.

De dichter en het protocol

De dichter spreekt. Het publiek luistert. Deze opzet is al zo rotsvast als wat sinds…ja, sinds wanneer eigenlijk? Poëzie is een van de oudste kunstvormen denkbaar. De sensatie die de eerste mensen moeten hebben gevoeld toen ze doorkregen dat je iets kunt zeggen en tegelijk iets anders kunt bedoelen: onbeschrijflijk.
De koran, de psalmen in de bijbel: ze hangen aan elkaar van de dichterlijke strofen. Het evangelie van Johannes begint zelfs met een ode aan het woord – zonder taal is er niets, en dus ook geen goddelijkheid, aldus de evangelist. Zelfs het creëren van de planeet verliep (als we bijbelboek Genesis geloven) aan de hand van woorden. ‘Nu zei God: er kome licht. Daarna bracht God een scheiding tussen licht en duisternis. Het licht noemde hij dag, de duisternis nacht’. Zeg nu zelf: jereinste poëzie.
Het thema van het komende Poetry Internationalfestival is ‘het protocol’. Daarmee daagt het festival eigenlijk alle kanten van de samenleving uit waarin woorden in een dwingende vorm worden gegoten. Een brief van de belasting, een preek van de dominee, een uitspraak van de rechter en ja, misschien ook wel de voordracht van de dichter: is het allemaal protocol? Aan regeltjes gebonden? Wordt er nog wel voldoende uit het keurslijf gebroken? Poëzie is altijd een spannend snijvlak van regels en anarchie geweest. Benieuwd hoe het zich gaat manifesteren? Poetry International loopt van 10 tot 14 juni, in de Rotterdamse Schouwburg.
Tekst: Vincent Cardinaal

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • NieuwsBeeld: De Hef

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. In deze laatste aflevering krijgt de Hef een grondige opknapbeurt.

 • NieuwsBeeld: Rotterdam heeft genoeg aan Rotterdam, Amsterdam

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: Rotterdamse trots naar aanleiding van een Amsterdamse column. Of toch ook weer niet.

 • NieuwsBeeld: Een boom voor alle dichters

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: een plataan aan de Westersingel is voortaan ‘het Graf van de Onbekende Dichter’, een monument.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures