Ga naar de inhoud

NieuwsBeeld: Urban by Nature

Iedere week tekent Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: Urban by Nature, het motto van de International Architecture Biennale Rotterdam.
Wat is er te winnen als je de stad bekijkt als levend organisme? Deze vraag staat centraal tijdens de zesde Internationale Architectuur Biennale Rotterdam, een tweejaarlijks internationaal evenement dat dit jaar in de Kunsthal en het Natuurhistorisch Museum plaatsvindt.
Volgens landschapsarchitect en biënnalecurator Dirk Sijmons leven wij in het Antropoceen, een tijdperk waarin de mens zelf als natuurkracht inwerkt op de aarde. Denken vanuit een tegenstelling tussen mens en natuur is zodoende achterhaald, en de biënnale onderzoekt de implicaties van deze vaststelling voor de manier waarop wij naar de stad kijken.
De stad als organisme dus, als complex systeem van stromen (water, energie, afval etc.) dat werkt om zo goed mogelijk in de behoeften van zijn bewoners te voorzien. Zeker voor een stad als Rotterdam, met haar gigantische haven en ligging in de Rijn-Maasdelta, kan deze manier van kijken naar de stad aanknopingspunten bieden voor een efficiëntere en duurzamere inrichting van de stad. Hoe kunnen stromen in de stad en in de haven op een zinvolle manier met elkaar verbonden worden? Wat zou er bijvoorbeeld gebeuren als je de enorme hoeveelheid restwarmte die in de haven geproduceerd wordt, kon gebruiken om aan de warmtevraag van de bewoners van Rotterdam te voldoen? Deze en nog veel meer vragen komen in de tentoonstelling in de Kunsthal voorbij.
Daarnaast is er bij de buren van het Natuurhistorisch Museum als onderdeel van de biënnale ook gewoon een heel vrolijke tentoonstelling over Rotterdamse stadsnatuur te zien.
De biënnale duurt nog tot eind augustus.
Tekst: Sereh Mandias

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • NieuwsBeeld: De Hef

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. In deze laatste aflevering krijgt de Hef een grondige opknapbeurt.

 • NieuwsBeeld: Rotterdam heeft genoeg aan Rotterdam, Amsterdam

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: Rotterdamse trots naar aanleiding van een Amsterdamse column. Of toch ook weer niet.

 • NieuwsBeeld: Een boom voor alle dichters

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: een plataan aan de Westersingel is voortaan ‘het Graf van de Onbekende Dichter’, een monument.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures