Ga naar de inhoud

NieuwsBeeld: Urban by Nature

Iedere week tekent Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: Urban by Nature, het motto van de International Architecture Biennale Rotterdam.
Wat is er te winnen als je de stad bekijkt als levend organisme? Deze vraag staat centraal tijdens de zesde Internationale Architectuur Biennale Rotterdam, een tweejaarlijks internationaal evenement dat dit jaar in de Kunsthal en het Natuurhistorisch Museum plaatsvindt.
Volgens landschapsarchitect en biënnalecurator Dirk Sijmons leven wij in het Antropoceen, een tijdperk waarin de mens zelf als natuurkracht inwerkt op de aarde. Denken vanuit een tegenstelling tussen mens en natuur is zodoende achterhaald, en de biënnale onderzoekt de implicaties van deze vaststelling voor de manier waarop wij naar de stad kijken.
De stad als organisme dus, als complex systeem van stromen (water, energie, afval etc.) dat werkt om zo goed mogelijk in de behoeften van zijn bewoners te voorzien. Zeker voor een stad als Rotterdam, met haar gigantische haven en ligging in de Rijn-Maasdelta, kan deze manier van kijken naar de stad aanknopingspunten bieden voor een efficiëntere en duurzamere inrichting van de stad. Hoe kunnen stromen in de stad en in de haven op een zinvolle manier met elkaar verbonden worden? Wat zou er bijvoorbeeld gebeuren als je de enorme hoeveelheid restwarmte die in de haven geproduceerd wordt, kon gebruiken om aan de warmtevraag van de bewoners van Rotterdam te voldoen? Deze en nog veel meer vragen komen in de tentoonstelling in de Kunsthal voorbij.
Daarnaast is er bij de buren van het Natuurhistorisch Museum als onderdeel van de biënnale ook gewoon een heel vrolijke tentoonstelling over Rotterdamse stadsnatuur te zien.
De biënnale duurt nog tot eind augustus.
Tekst: Sereh Mandias

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • NieuwsBeeld: De Hef

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. In deze laatste aflevering krijgt de Hef een grondige opknapbeurt.

 • NieuwsBeeld: Rotterdam heeft genoeg aan Rotterdam, Amsterdam

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: Rotterdamse trots naar aanleiding van een Amsterdamse column. Of toch ook weer niet.

 • NieuwsBeeld: Een boom voor alle dichters

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: een plataan aan de Westersingel is voortaan ‘het Graf van de Onbekende Dichter’, een monument.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • School’s Out! #39 with Barbara Stok. A lecture, drinks, bites and a short movie. Friday…

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • On Monday March 11, Rotterdam based ‘platform for metropolitan issues’ De Dépendance welcomes award-winning science journalist Angela Saini in Arminius, on the occasion of her highly acclaimed book ‘The Patriarchs: How Men Came to Rule’.

  Venue: Arminius
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • GroenLinks Rotterdam zoekt een creatieve social media redacteur met een focus op online communicatie en contentcreatie. Als social media redacteur werk je elke dag aan het online uitdragen van ons verhaal over een groen, sociaal en inclusief Rotterdam.

 • Bekijk alle vacatures