Ga naar de inhoud

Stadsinitiatief 2014 – de stemadviezen van Vers Beton!

Zoals ieder jaar is Vers Beton best bereid zijn licht te laten schijnen over het Stadsinitiatief. We presenteren stukken pro en contra van elke finalist, in willekeurige volgorde.

PRO HART VOOR JOUW WIJK

Ach. Hart voor jouw wijk. Een makkelijk slachtoffer om te ridiculiseren. Een buurthuis plus, gestoeld op in onmin geraakte begrippen als saamhorigheid en tolerantie. Een plaats voor iedereen, een ‘kloppend hart’ voor de wijk. Die zalvende taal kennen we vooral van beleidsmakers en van goedbedoelde gestencilde blaadjes waar de multiculturele samenleving gevierd wordt. Dat maakt snel cynisch. Maar doe dat toch maar niet. De dames achter dit plan maken een oprechte indruk. En zijn dit soort buurtprojecten stiekem niet het meest geschikt voor een wedstrijd als het Stadsinitiatief? Geen tablets, geen Dick van Well, geen gedoe – een plan dat in ieder geval geen enkele schijn van moeilijke integriteit kent.
Vincent Cardinaal

CONTRA HART VOOR JOUW WIJK

Het stadsinitiatief ‘Hart voor jouw wijk’ is een stadsinitiatief dat in eerste instantie nog wel enige sympathie oproept want het minst overbodige luxe van alle initiatieven. Het initiatief wil namelijk nieuwe en net opgezette (burger)initiatieven, specifiek gericht op het openhouden van wijkcentra, ondersteunen. Ware het niet dat het hele project eigenlijk een contradictio in terminis is. Om er met de winst van het Stadsinitiatief vandoor te gaan wordt er gestrooid met loze termen en uitspraken als ‘iedere wijk weer een kloppend Hart geven’, Voeg hier nog een ontzettend outdated multicultureel beeldmerk met blanke en getinte handjes die in elkaar grijpen aan toe en je kan me wegdragen. Als ik hart voor mijn wijk heb (en dat heb ik) en ik zou gaan stemmen (maar dat doe ik niet) dan zou ik deze club niet laten winnen.
Myrta Otten

PRO RIF010

Een prachtige zomerdag. Rokende brommers en dampende auto’s vormen de omgeving van mijn zomerse fietstocht. Afgeleid door de nattigheid op mijn voorhoofd smacht ik naar verkoeling. Als het kon was ik zo ergens het water in gesprongen. Maar het kan niet. Even denk ik na maar dan kom ik tot de conclusie dat je in bijna geen enkel Rotterdams centraal gelegen water een duik kan nemen. Waarom eigenlijk niet? Rotterdam, stad van de Nieuwe Maas nota bene. Wanneer kunnen we nou eindelijk eens wat doen met die prachtige hoeveelheid water waar Rotterdam mee gezegend is? Hoe vet zou het zijn als ik mijn veel te hete fietstocht op dat moment kon inruilen voor een duik in een mediterraans rif, waar golven en waterpret de illusie van een heuse zomervakantie in Frankrijk scheppen?
Davine Lambert

CONTRA RIF010

Rotterdammers die niet op RIF010 stemmen moeten verplicht naar Schiedam verhuizen. Met deze Facebook status-update oogstte een vriend van me laatst de nodige likes. Hij woont in Amsterdam trouwens, maar dat terzijde. Mijn commentaar was het volgende: Rotterdammers die niet op Rif010 stemmen, stemmen misschien liever op een plan dat een structurele bijdrage levert aan de verbetering van het leef- en verblijfsklimaat in de stad voor alle Rotterdammers i.p.v. een niche met een hobby. (niet dat ik denk dat dat er tussen zit) (en fuck it, ik woon al bijna in Schiedam)
En weet je wat? Dat vind ik nog steeds. Daar komt nog eens bij dat het vanaf hartje Rotterdam maar een half uur reizen per auto of trein is, of een krappe twee uurtjes fietsen, naar de daadwerkelijke zee. Vanaf Schiedam nog iets korter trouwens.
Fay van der Wall

Stadsinitiatief
Stadsinitiatief

PRO DE HEF

De Hef. Kroonjuweel van het vooroorlogse Rotterdam. Beeldhouwwerk van stavast, richtpunt gelijk een vuurtoren voor de schepen en voorheen treinen rondom het punt waar de Nieuwe Maas langzaam een flauwe bocht maakt. Naamgever van veel mooie projecten in de stad. En ieder jaar weer droomspeeltje van mensen die vinden dat het bouwwerk an sich nog niet genoeg is. De mensen achter het huidige plan voor De Hef hebben een pittig CV. Ze voeren een ijzersterke campagne, durven daarbij zelfs wat buiten de lijntjes te kleuren en het moet gezegd: van alle kermis die men op de Hef heeft willen loslaten zit hun plan het sterkst in elkaar. Maar ja…

CONTRA DE HEF

de Hef is geen kerstboom, naar mijn mening. Die hoeft niet opgetuigd te worden. En als er al iets mee moet, dan maar door de mensen van het Noordereiland. Die voelen zich geannexeerd door het plan, en ik kan ze geen ongelijk geven. Meest problematisch is echter een zaak van, hou uw vast, licht-filosofische aard. De mensen van het plan De Hef zeggen dat ze het erfgoed ‘terug willen geven aan de stad’. Ze trekken er een gezicht bij dat net niet bescheiden genoeg is om het niet zelfvoldaan te laten zijn. Volgens mij is de Hef van iedereen. Wat niet geheel van jou is, kun je ook niet ‘schenken’. Dat is flessentrekkerij. En kun je erfgoed überhaupt wel ‘teruggeven’? En als dat zo is, wie zijn de mensen van het plan De Hef om dat voor mij te beslissen? Het is stuitende arrogantie van het type ‘wij weten wat goed voor u is’.
Vincent Cardinaal

PRO HET KANON VAN ROTTERDAM

In 1916, bijna honderd jaar geleden, stapten een aantal mannen café Voltaire in Zurich binnen. Uitgelaten jongens, die ondanks de brandhaard genaamd Wereldoorlog Een zich niet lieten versagen. Oh jongens ze dronken zich door de nacht en een gat in hun portemonnee. Ze stonden op de tafels, zongen, schreeuwden gedichten het ene oor in, en het andere uit. Ze huilden van het lachen. Onderwijl keek de rest van de gemeenschap verbijsterd toe. Het was de geboorte van Dada. Een eeuw later is hun geest ook in Rotterdam nog levend. Het Kanon van Worm zou op instemmend knikken van Tristan Tzara en Marchel Duchamp kunnen rekenen. Ze zouden vrolijk mee in de pas stappen en het kanon laten bulderen. Het Kanon is kunst, het is grap, grol, bittere ernst, verspilling, feestneus en product van het land Absurdistan in één. Het is te gaaf om los te lopen. BOEM!
Vincent Cardinaal

CONTRA HET KANON VAN ROTTERDAM

Dat de kunstenaars van WORM zoiets bedenken als ‘het Kanon van Rotterdam’ kan ik nog wel begrijpen. Elke dag een feestje als er weer een knal mag klinken. En voor wie het stadsbestuur op de korrel wil nemen: als het Kanon doorgaat, geeft het aan dat er elke dag voor tonnen aan euro’s verknald worden.
Dat laatste mag je in dit geval letterlijk nemen en wat dat betreft wordt het Kanon dan een geslaagd symbool van verkwisting van geld van de inwoners van deze stad. Het Kanon moet namelijk 620.000 euro kosten. Echt waar. Dat geld gaat dan op aan biologisch afbreekbare confetti en buskruit. Schijnt. En wellicht aan de persoon die de lont moet aansteken.
Ook die laatste taak kun je op meerdere manieren uitleggen.
Maar nu even alle gekheid op een stokje: kunstenaars mogen doen wat ze willen. Het is hun taak om de draak te steken met wat dan ook. Maar voor het stadsbestuur gelden andere eisen. Dat moet prudent omgaan met het geld dat de gemeente ter beschikking heeft om te verdelen. Ik stel daarom voor dat de wethouders in dit college het kanoninitiatief bij voorbaat afknallen.
Lucette Mascini

PRO 010BMXRACING

In het dorp waar ik opgroeide, was er niet zoveel te doen. Dat in combinatie met een rigoureuze sociale controle zorgde ervoor dat de meeste kinderen naar de bosrand gingen voor vertier, want daar was tenminste wél iets cools: de fietsracebaan. In de vroege jaren tachtig was racefietsen ongekend populair in de provincie. Als kers op de slagroom was de regerend jeugdwereldkampioen mijn klasgenoot, Roy van de Waardenburg.
Mijn fiets was dus niet alleen een vervoermiddel voor van A naar B, maar het was ook een crossmotor, gepowerd door mijn eigen twee pk, die ik heuvel op, bocht door en ramp over roste.
Daar heb ik vandaag de dag nog steeds veel aan. Voor dijen die ooit met dertig kilometer per uur de trappers rond pompten in een bocht die nét iets te eng was, is zo’n Erasmusbrugje geen partij. En als je je door een haag van zwetende kinderen heen elleboogt op weg naar de eerste plek, is een bakfiets omzeilen echt een koekie. Ook nu, ruim dertig jaar na dato, beleef ik nog steeds veel plezier aan spollend remmen voor een stoplicht, kleuter achterop of niet.
Dat soort skills gun ik meer mensen. Want fietsen kan iedereen, maar je hebt fietsen en fietsen. Hier in Rotterdam fietsen de meeste mensen als een natte krant. Ze doen maar wat, waaien maar ergens heen, kijken niet op of om. Dat is dus geen fietsen hè. Dat is maar wat aanklooien. Ik vind dat fietsen met véél meer joie de vivre kan. Vandaar dus een pleidooi voor 010BMXRacing. Díe gasten kunnen fietsen. Met kunstjes! En het mooie is: ze leren het anderen ook! Gun het deze stad, gun het jezelf, gun het de Rotterdamse kinderen om in deze betonjungle hun fietskunsten te vervolmaken. Daar profiteren we straks allemaal van. Kunnen we met z’n allen wheelies doen voor het stoplicht. Of over een bakfiets heen springen. Hoe kick is dat?
Margot Smolenaars

CONTRA 010BMXRACING

Ik heb het geprobeerd, maar er is echt heel weinig tegen 010BMXRACING in te brengen. De jongens achter het plan steken er hun eigen spaarcentjes in en zijn zo charmant als een puppie. Je zou kunnen stellen dat extreme sports al beoefend kan worden in deze regio. En dat het als het geïntensiveerd moet worden, de gemeente dat beter gewoon uit het sportbudget kan doen. De organisatie achter 010BMXRACING oogt ook wat losse polserig. Hoe professioneel ze zijn moet maar blijken. Dat kun je allemaal beweren. Maar ik ga het niet doen. Ik ben verre van een BMX’er, maar dit is een leuk project van deugende gasten. Als kid van een jaar of 14 zou ik het wel weten.
Vincent Cardinaal

PRO RRROOTS

De erfgoedwereld is op drift. Ja, u, in uw fijne woning merkt daar natuurlijk helemaal niets van. Dit speelt zich af binnen de muren en op de burelen van bijvoorbeeld Museum Rotterdam, waar directeur Paul van de Laar niets liever wil dan zijn museum klaarstomen voor de eeuw die alweer 14 jaar onderweg is. Hoe gaan we zaken bewaren in het digitale tijdperk? Het is de oervraag van alle erfgoed in een notendop: hoe herinneren we, en volgens welke methode? Rrroots doet een moedige en goede poging dit te bewerkstelligen. De oral history and everything else van de stad, handzaam samengebracht. Het toont waarom erfgoed eigenlijk de essentie van het bestaan is: wat houden we? En wat gooien we weg? Wat was het allemaal waard?
Vincent Cardinaal

CONTRA RRROOTS

Rrroots wil dat wij ons dagelijks leven verdiepen met rauw Rotterdams historisch besef. De vorm die ze daarvoor kiezen moet ook, of juist, jongeren aanspreken. Rrroots vraagt ons onze persoonlijke verhalen online te delen. Verhalen zijn verbeelding: je moet ze voelen, erom heen draaien, ze kun proeven en zo de verteller leren kennen. Pas dan wordt het verhaal onderdeel van jou, jouw leven. Kortom, daar is tijd voor nodig.
Rrroots wil met zijn vorm aansluiten bij de wens van jongeren om online informatie te delen, maar die jongere is niet geïnteresseerd in het daadwerkelijk opgaan in online verhalen, niet als dat langer dan vijf seconden duurt. Ze houden het aantal likes op hun Instagram bij, scrollen door Tumblr en drukken met hun meedogenloze duim in luttele seconden tientallen potentiële Tinderdates weg. De virtuele wereld gebruiken ze voor snel contact en vluchtige bevrediging, niet voor het vinden van hun rrroots.
Inge Spaander
Voor meer informatie – zie de website van het Stadsinitiatief.

Al 6 reacties — discussieer mee!

 • Laat De Hef toch. Het is een brug en dat blijft het ook. Hoeveel je er ook aan vertimmert en verbouwt. Al een dikke 20 jaar wordt het een na het andere ambitieuze plan geponeerd om De Hef op te stoten in de vaart der volkeren.
  Laat De Hef De Hef blijven.
  Voor een museum over de werking van de brug en de geschiedenis van de stad hoef je de Hef niet op te tuigen. In de stad is voldoende leegstand om het daar onder te brengen. En tokkelen langs de Hef… Een grotere belediging kun je het stoere bouwwerk toch niet aandoen?
  Twee keer paar jaar op en neer laten gaan om de raderen te laten draaien en op die dagen mag tout Rotterdam een keer over De Hef wandelen. Gratis.

 • Ik heb me van de week over laten halen om op de HEF te stemmen door een vlotte jongen met een Ipad, en ik heb er eigenlijk een beetje spijt van. In de 10 jaar dat ik in Rotterdam woon ben ik welgeteld 1 keer op de euromast geweest, en ik vermoed dat de HEF een soortgelijke toeristenattractie zal worden. Gisteren zag ik een tram op lijn 8 rijden die volledig beplakt was met reclame voor de HEF, en toen vroeg ik me af; krijgen ze een budget vanuit de gemeente voor promotie of hebben ze zelf zoveel centen dat ze dat soort reclame kunnen betalen? Dan wordt het wel een beetje wrang vind ik…

  Inmiddels ben ik zelf het spoor bijster wat betreft het stadsinitiatief. Een vriend van me zette altijd een deel van zijn geld opzij in een ‘lol-potje’. Daar deed hij dan de meest idiote/lollige dingen van. Bijvoorbeeld 500 eieren kopen en met vrienden een eier-gevecht houden. Daar doet het stadsinitatief me een beetje aan denken. En de vraag is dan, is 3 miljoen in een lol-potje niet wat veel voor een stad die bezuinigt op o.a. het armoedebeleid?

 • Beetje laat jongens, mijn stem is allang uitgebracht.

  Maar wat een succes dat stadsinitiatief he? De kranten/blogs staan er dagelijks vol van. Onderwerpen (en een lullig bedrag van 3 miljoen) waarover normaal ambtenaren mogen beslissen en waar ik nooit zoveel ophef over zie. Alleen daarom moeten we het houden, voor de reuring, het bemoeien van iedereen…
  3 miljoen mensen, hoeveel is dat op de totale begroting van Rotterdam? Voor hoeveel miljoen worden er fuck-ups gemaakt in Rotterdam eigenlijk waar veel minder ophef over is of inspraak op mogelijk is?

 • Niet zozeer als Leefbaar Rotterdam vertegenwoordiger in de gebiedscommissie maar zeker net zo goed als burger die liever niet teveel geld verspild ziet heb ik helemaal niets met het stadsinitiatief. Ooit een plankie gekocht a 25 euro voor de luchtsingel. Ik zoek me nog het apezuut naar die plank. Anyway, als die 3 miljoen dan toch uitgegeven gaat worden dan maar Hart voor jouw Wijk tenminste is er hoop op wat meer sjue in de wijken waar dit vanuit de gemeente ff niet kan. Rif010, ik wordt al zeeziek als ik er aan denk, het Kanon van Rotterdam, dat dit plan maar afgeschoten mag worden met de bedenkers als levende kanonskogels. Prrrrroroots volgens mij weer voor een typisch intellectueel doelgroepje (excuseer me als dit niet zo is) u hebt het al door ik ben meer het type Rotterdampas. 010BMXRACING tsja ik heb niets met fietsen, misschien hadden 3000 electrische fietsen voor vereenzaamde senioren een beter idee geweest. En De Hef, zucht die goede oude Hef, ik zou er wel eens willen komen eten en denk zeker dat dit een toeristische trekpleister kan worden maar dan toch mijn tweede keus.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Is Rotterdam nog een ‘bouwende stad’? En voor wie bouwt ze dan?

  • Vers Beton

  Teun van den Ende doet onderzoek naar stedelijke ontwikkeling, architectuur en woonbeleid in Rotterdam. Hij licht tegels onder woontorens, spreekt wethouders, vastgoedbazen en bewoners. En vraagt zich af: voor wie bouwen we eigenlijk? Bij Vers Beton is hij onderzoeksjournalist Bouwende stad.

 • Gaat Rotterdam eindelijk wat aan de woningnood doen? 9 vragen over de Woonvisie

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De nieuwe Woonvisie gaat over het Rotterdamse woonbeleid tot 2040, met daarin acties voor de komende vijf jaar. Voor de gemeente een uitgelezen kans om iets aan de wooncrisis te doen. Gaat dat ook echt gebeuren? Woonexpert Teun van den Ende zocht het uit.

 • Fietsend heen, slapen in een bunker, metro terug: wordt Hoek van Holland het Bloemendaal van Rotterdam?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Het landschap tussen het dorp Hoek van Holland en de kust werd lang aan haar lot overgelaten, maar ondergaat nu geleidelijk een metamorfose. Tegenwoordig vind je in de kustzone hippe restaurantjes, cafés en – verscholen in het duin – een vakantiewoning in een Duitse oorlogsbunker. Vers Beton nam een kijkje.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Kom naar de EUR Sustainability Summit 2024 op 16 en 17 mei aan de Erasmus Universiteit! Laten we samen nadenken over de rol van universiteiten in het bevorderen van een rechtvaardige en duurzame samenleving. We zullen ook een beweging voor samenwerking binnen de Nederlandse academische gemeenschap aanmoedigen.

  Venue: Erasmus Woudestein Campus
  Datum:
 • TMC Holanda is op zoek naar hét zangtalent van Nederland. En jij kan hierbij zijn! 

  Venue: Theater Zuidplein
  Datum:
 • Uurtje Kunst is de maandelijkse gratis kunstlezing van Bibliotheek Rotterdam. Kunstkenner en cultuurhistoricus Hoo Man Chan geeft je telkens weer een nieuw verdiepend inzicht in een kunstwerk of kunstenaar. Deze maand: Ossop Zadkine.

  Venue: Centrale Bibliotheek Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam