Ga naar de inhoud

Voice your disgust, stem op een Stadsinitiatief

Iedere week verschijnt er een opinie van Vers Beton in gratis krant Metro. Deze week: het Stadsinitiatief. Inge Janse is de kwaadste niet. Ja, er is veel op het Stadsinitiatief aan te merken, maar de kans op inspraak is niet te onderschatten, zo stelt hij.

Samenwerking tussen Metro en Vers Beton
Samenwerking tussen Metro en Vers Beton

Tuurlijk. Sommige deelnemers hebben wel heel veel pr-geld te besteden. Politici spreken en masse hun afschuw uit over geldverkwisting. Initiatiefnemers ronselen stemmen op straat. En de meeste projecten schrijven wel heel keurig naar het maximale subsidiebedrag van 3 miljoen euro toe. Maar toch: ga stemmen op het Stadsinitiatief.
Kijk, de totale kosten in 2014 voor het Stadsinitiatief zijn dik 3 miljoen euro, en dat is heus niet niks. Aan de andere kant: de totale begroting van de gemeente Rotterdam bedraagt jaarlijks bijna 4 miljard euro. Vrijwel alles daarvan wordt uitgegeven zonder inspraak van ons, de burger. Bij de verkiezingen hebben we ons mandaat gegeven, en dat was het.
Gebruik daarom het Stadsinitiatief om je eigen inbreng groter te maken. Juist een stad als Rotterdam heeft verrassingen nodig. Om met knuffelkunstenaar Daan Roosegaarde te spreken: een project dat 1 procent van je omzet bepaalt, kan zorgen voor 99 procent van de beeldvorming. Maar die dei ex machina, die komen niet uit de koker van ambtenaren. Die hebben checks and balances en aansprakelijkheid en een hypotheek op een huis in Berkel en alles. Laten we daarom zelf duizend bloemen zaaien.
Stem dus op een project. Of, als je dat liever doet: voice your disgust en stem blanco. Want hoe meer mensen er stemmen, des te belangrijker is de uitslag. In de nieuwe coalitie is er geen animo meer voor een nieuwe ronde van het Stadsinitiatief. Mochten er niettemin overweldigend veel stemmen binnenkomen, dan ontstaat er ongetwijfeld ruimte voor verandering. En als de goegemeente blanco stemt, dan weten we ook zeker dat dit project definitief het veld moet ruimen.
Het is prachtig dat in de media en onder politici al zoveel ophef is over het Stadsinitiatief, want dat betekent dat het in ieder geval dáár leeft. Nu nog bij de burgers. Stap over je eigen cynisme heen en maak een keuze. Ook al is het lood om oud ijzer: het wordt in ieder geval je eigen metaal, en dat is altijd het meeste waard.
Dit artikel verscheen eerder vandaag in Metro Rotterdam. Reacties op dit artikel kunnen volgende week in Metro gepubliceerd worden.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Laten we met z’n allen eens gierend hard huilen om het hart van Rotterdam

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Jonasz Dekkers staat stil bij het bombardement dat het hart uit onze stad rukte. Volgens hem heeft Rotterdam wél een hart, zelfs duizenden. Hij gunt het ons eens ‘diep te huilen’ om onze saamhorige liefde en trots voor de stad.

 • Is Rotterdam nog een ‘bouwende stad’? En voor wie bouwt ze dan?

  • Vers Beton

  Teun van den Ende doet onderzoek naar stedelijke ontwikkeling, architectuur en woonbeleid in Rotterdam. Hij licht tegels onder woontorens, spreekt wethouders, vastgoedbazen en bewoners. En vraagt zich af: voor wie bouwen we eigenlijk? Bij Vers Beton is hij onderzoeksjournalist Bouwende stad.

 • Gaat Rotterdam eindelijk wat aan de woningnood doen? 9 vragen over de Woonvisie

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  De nieuwe Woonvisie gaat over het Rotterdamse woonbeleid tot 2040, met daarin acties voor de komende vijf jaar. Voor de gemeente een uitgelezen kans om iets aan de wooncrisis te doen. Gaat dat ook echt gebeuren? Woonexpert Teun van den Ende zocht het uit.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Ook dit jaar organiseert AIR-Architectuur Instituut Rotterdam een bijzondere filmavond op een unieke locatie in het festivalhart.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Hoe zou Rotterdam er in 2030 uitzien als een Nationaal Park? Tijdens het Stadmakerscongres 2023 werkten initiatiefnemers, stadmakers, ontwerpers en de gemeente Rotterdam gezamenlijk aan deze vraag.

  Venue: Natuurhistorisch Museum Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ben jij een kunstenaar of kunstcollectief werkzaam binnen het domein van social practices, ben je klaar voor een volgende stap in je carrière en sta je open voor kritische reflectie op je eigen artistieke praktijk? Zou je er voor openstaan bewoners, kinderen of partners uit de buurt te betrekken bij jouw werk? Ben je geïnteresseerd in het verkennen van de collectie, Depot Boijmans Van Beuningen, en museale praktijken?

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf september 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Music Matters geeft jonge Rotterdammers de tools om hun eigen weg te vinden in de wereld van muziek. We laten jonge Rotterdammers zien wat muziek voor hen kan betekenen – als maker, als speler, als liefhebber en als ondernemer. Vanaf juni zijn we op zoek naar een programmamaker die ons team kan komen versterken.

 • Bekijk alle vacatures