Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Iedere week verschijnt er een opinie van Vers Beton in gratis krant Metro. Deze week: het Stadsinitiatief. Inge Janse is de kwaadste niet. Ja, er is veel op het Stadsinitiatief aan te merken, maar de kans op inspraak is niet te onderschatten, zo stelt hij.

Samenwerking tussen Metro en Vers Beton
Samenwerking tussen Metro en Vers Beton

Tuurlijk. Sommige deelnemers hebben wel heel veel pr-geld te besteden. Politici spreken en masse hun afschuw uit over geldverkwisting. Initiatiefnemers ronselen stemmen op straat. En de meeste projecten schrijven wel heel keurig naar het maximale subsidiebedrag van 3 miljoen euro toe. Maar toch: ga stemmen op het Stadsinitiatief.
Kijk, de totale kosten in 2014 voor het Stadsinitiatief zijn dik 3 miljoen euro, en dat is heus niet niks. Aan de andere kant: de totale begroting van de gemeente Rotterdam bedraagt jaarlijks bijna 4 miljard euro. Vrijwel alles daarvan wordt uitgegeven zonder inspraak van ons, de burger. Bij de verkiezingen hebben we ons mandaat gegeven, en dat was het.
Gebruik daarom het Stadsinitiatief om je eigen inbreng groter te maken. Juist een stad als Rotterdam heeft verrassingen nodig. Om met knuffelkunstenaar Daan Roosegaarde te spreken: een project dat 1 procent van je omzet bepaalt, kan zorgen voor 99 procent van de beeldvorming. Maar die dei ex machina, die komen niet uit de koker van ambtenaren. Die hebben checks and balances en aansprakelijkheid en een hypotheek op een huis in Berkel en alles. Laten we daarom zelf duizend bloemen zaaien.
Stem dus op een project. Of, als je dat liever doet: voice your disgust en stem blanco. Want hoe meer mensen er stemmen, des te belangrijker is de uitslag. In de nieuwe coalitie is er geen animo meer voor een nieuwe ronde van het Stadsinitiatief. Mochten er niettemin overweldigend veel stemmen binnenkomen, dan ontstaat er ongetwijfeld ruimte voor verandering. En als de goegemeente blanco stemt, dan weten we ook zeker dat dit project definitief het veld moet ruimen.
Het is prachtig dat in de media en onder politici al zoveel ophef is over het Stadsinitiatief, want dat betekent dat het in ieder geval dáár leeft. Nu nog bij de burgers. Stap over je eigen cynisme heen en maak een keuze. Ook al is het lood om oud ijzer: het wordt in ieder geval je eigen metaal, en dat is altijd het meeste waard.
Dit artikel verscheen eerder vandaag in Metro Rotterdam. Reacties op dit artikel kunnen volgende week in Metro gepubliceerd worden.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Inge Janse

Inge Janse

Inge Janse (1981) is geboren en getogen in Nieuw-Lekkerland en woont op Kop van Zuid. Hij werkt als freelance journalist, redacteur en presentator.

Profiel-pagina