Gisteren hebben zo’n 60 standbeelden door heel Rotterdam mondkapjes gekregen. Dit is een actie afkomstig van het nieuwe initiatief Adem in Rotterdam van een aantal bewoners van het Maastunneltracé. Ze worden onder andere gesteund door hoogleraar Jan Rotmans, Bewoners Organisatie ’s Gravendijkwal en Milieudefensie. Fotograaf Rosanne Dubbeld legde de actie vast voor Vers Beton.
Een galerij met afbeeldingen
De actievoerders willen hiermee de slechte luchtkwaliteit van Rotterdam aan de kaak stellen. Ze zijn sceptisch over de plannen van de gemeente om de luchtkwaliteit te verbeteren. Ze willen dat de gemeente als eerste alles in werking zet om op korte termijn het verkeer op het Maastunneltracé te halveren. “De gemeente vertikt het om doorgaand verkeer effectief uit de stad te weren en over de ring te sturen. Bewoners hebben tien jaar met de gemeente om tafel gezeten om tot een oplossing te komen. Zonder resultaat. Nu zijn wij het zat. Daarom voeren wij actie,” zegt woordvoerder van de actie Adriaan Korthuis.
Een gezondere luchtkwaliteit is in elk geval één van de doelstellingen van het nieuwe college, en de ’s Gravendijkwal krijgt in het collegeprogramma prioriteit. De concrete maatregelen worden nu verder uitgewerkt. De woordvoerder van wethouder Langenberg meldt dat de luchtkwaliteit in Rotterdam nog veel verbeterd kan worden. “Doel van het vorig college was om de bron van de vervuiling aanpakken, een overtunneling doet dat niet, maar een sloopregeling voor vervuilende auto’s wel.” Er is nu een traject ingezet waarmee binnenkort een algeheel verbod voor vrachtverkeer wordt ingesteld op de ’s Gravendijkwal. Er komt mogelijk ook een parkeervergunningenstop voor vervuilende auto’s. De nieuwe wethouder Pex Langenberg heeft in interviews gezegd dat op korte afstanden gebruik van OV en fiets gestimuleerd moet worden.
Al 2 reacties — discussieer mee!
Sorry beste mensen,
Ik teken bezwaar aan tegen de fijnstof-hype, en zeker wanneer nu ook al goedbedoelende actiegroepen, zoals Adem-in-Rotterdam, nu ook al allerlei afbeeldingen en tekstjes gaan versturen om iedereen maar duidelijk te maken dat de lucht in Rotterdam zóóó vréééselijk vies is. Lex Burdorf, Nabil Bantal en vele anderen roepen een beeld op dat m.i. niet (echt) bestaat en op z’n minst eens genuanceerd moet worden.
Ik hoop dat mij wordt toegestaan een ander geluid te laten horen. En ik weet dat er longspecialisten en huisartsen zijn die al jaren lopen te klagen, er zijn al zoveel berichten hierover verschenen, ook op diverse blogs. Deze blog van Vers Beton staat er ook redelijk vol mee.
Maar weet je nog? Zo’n 15 jaar geleden had ineens iedereen RSI. Regelmatig was het op televisie. Artsen en deskundigen struikelden over elkaar om dit te melden, het was een enorm groot probleem, hele overheidcampagnes….dat ineens als sneeuw voor de zon verdween. RSI bestaat, maar het is geen groot probleem.
Weet je nog (voor de wat ouderen) dat de lucht 40 jaar geleden in Rotterdam zo vuil was dat daardoor iedere herfst de mist zo dik was dat je soms letterlijk geen 10 meter ver kon kijken. En de stank was soms niet te harden. Maar dat is allang verleden tijd.
Ik wil hier niet de wetenschapsfilosoof uithangen. Maar probeer eens te leren, te studeren, na te denken, praat niet na omdat het toevallig in straatje past (je wilt graag minder verkeer) of dat toevallig iedereen die mening heeft. Analyseer zelf en neem niet zomaar iets aan. Zoek desnoods naar berichten die het tegendeel beweren. Wees eens kritisch. Leer dat de kinderen i.p.v. ze mondkapjes voor te binden waar het echte fijnstof zó doorheen gaat en daarvan een foto op een website te plaatsen.
Natuurlijk is het zo dat wanneer je een meter in het maastunneltracé houdt dat je daar hoge concentraties fijnstof meet. De lucht kan daar bijna letterlijk geen kant op dus mengt het ook niet met schonere lucht. Natuurlijk is de lucht in een (grote) stad vaak minder schoon. Maar geef ook eens uitleg over de natuurlijke bronnen van fijnstof. En leg dan ook eens uit waarom het mooie groene landelijke buitengebied op de grens van Limburg en Brabant het vaakst de hoogste concentraties fijnstof meet! Leg ook eens uit dat de lucht in Amsterdam vaak vuiler is dan in Rotterdam (Overheersende windrichting, Schiphol).
Onderstaande internationale site (World Air Quality Info) is een samenwerkingsverband tussen China en de VS en omvat een wereldwijd netwerk van enkele duizenden geijkte meetpunten die alle schadelijke stoffen waarnemen en real-time weergeven. Het RIVM gebruikt deze data in ruwe vorm ook. Per meetpunt kan je zien wat er wordt waargenomen. Er zijn wegings-algolritmes (formules) samengesteld zodat per plaats het schadelijke effect voor mens en dier in een score wordt weergegeven.
Succes met het bestuderen! Vooral niet schrikken maar voortaan dus ook graag een beetje nuanceren en relativeren.
http://aqicn.org/map/europe/
Met vriendelijke groet en geniet van het mooie Rotterdamse weer!
Ed
PS. En overigens ben ik van mening dat de ‘s-Gravendijkwal eerder gisteren dan vandaag moet worden overkapt. Het is een schoftenstreek van dit gemeentebestuur dat dit niet veel eerder is gebeurd.
Mooie reportage, complimenten!