Ga naar de inhoud

Beelden in actie voor luchtkwaliteit

Gisteren hebben zo’n 60 standbeelden door heel Rotterdam mondkapjes gekregen. Dit is een actie afkomstig van het nieuwe initiatief Adem in Rotterdam van een aantal bewoners van het Maastunneltracé. Ze worden onder andere gesteund door hoogleraar Jan Rotmans, Bewoners Organisatie ’s Gravendijkwal en Milieudefensie. Fotograaf Rosanne Dubbeld legde de actie vast voor Vers Beton.

Een galerij met afbeeldingen

Adem in Rotterdam
Adem in Rotterdam
Adem in Rotterdam
Adem in Rotterdam
Adem in Rotterdam
Adem in Rotterdam
Adem in Rotterdam
Adem in Rotterdam
Adem in Rotterdam
Adem in Rotterdam
Galerij navigatie
Galerij navigatie pijlen
1 / 10


De actievoerders willen hiermee de slechte luchtkwaliteit van Rotterdam aan de kaak stellen. Ze zijn sceptisch over de plannen van de gemeente om de luchtkwaliteit te verbeteren. Ze willen dat de gemeente als eerste alles in werking zet om op korte termijn het verkeer op het Maastunneltracé te halveren. “De gemeente vertikt het om doorgaand verkeer effectief uit de stad te weren en over de ring te sturen. Bewoners hebben tien jaar met de gemeente om tafel gezeten om tot een oplossing te komen. Zonder resultaat. Nu zijn wij het zat. Daarom voeren wij actie,” zegt woordvoerder van de actie Adriaan Korthuis.
Een gezondere luchtkwaliteit is in elk geval één van de doelstellingen van het nieuwe college, en de ’s Gravendijkwal krijgt in het collegeprogramma prioriteit. De concrete maatregelen worden nu verder uitgewerkt. De woordvoerder van wethouder Langenberg meldt dat de luchtkwaliteit in Rotterdam nog veel verbeterd kan worden. “Doel van het vorig college was om de bron van de vervuiling aanpakken, een overtunneling doet dat niet, maar een sloopregeling voor vervuilende auto’s wel.” Er is nu een traject ingezet waarmee binnenkort een algeheel verbod voor vrachtverkeer wordt ingesteld op de ’s Gravendijkwal. Er komt mogelijk ook een parkeervergunningenstop voor vervuilende auto’s. De nieuwe wethouder Pex Langenberg heeft in interviews gezegd dat op korte afstanden gebruik van OV en fiets gestimuleerd moet worden.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

  • Politiek

  Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

 • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

  • Politiek

  Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

 • Wat doet een burgemeester eigenlijk? Vijf misvattingen rechtgezet

  • Politiek

  Wie zou er momenteel met lichte hartkloppingen op zijn of haar toetsenbord een cv zitten tikken? Maandag 13 mei sluit de vacature voor de nieuwe burgemeester van Rotterdam. Dan begint de zoektocht naar Aboutalebs vervanger. Maar wat doet een burgemeester eigenlijk? En welke kwaliteiten moet hij of zij hebben?

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Ervaar de Rotterdamse architectuur van ’s ochtends vroeg tot diep in de nacht. Tijdens de derde editie van de Dag én Nacht van de Architectuur zijn er verschillende activiteiten op ruim 30 locaties in de stad. Architecten, gidsen, bewoners en kunstenaars laten je op zaterdag 15 juni de stad zien vanuit frisse en vernieuwende perspectieven met tours, workshops, muziek, film en optredens.

  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam