Ga naar de inhoud

DanceFloat – kapers op de kust

Vers Beton verzorgt maandelijks een column in het Rotterdams Uitmagazine. Deze maand memoreert Anneke Kortleve de Dance Parade.
Dance Parade
Ik mis de Dance Parade. Het gevoel van beukende Rotterdammers, die van niets naar nergens lopen, is onvervangbaar. Alsof we in de rij stonden en daar ondertussen iets heel leuks van maakten. Rotterdam liet wel even zien hoe het moest. Met Michel de Hey als boegbeeld. Altijd maar weer die Michel de Hey. Het was mijn favoriete kar.
Mijn sterkste herinnering aan de Dance Parade is de remix van California Dreaming van Benny Benassi. Op dat moment wilde ik nergens liever zijn dan in Rotterdam. De zon scheen en de vorm van mijn zonnebril werd in mijn gezicht gebrand. Ik was dronken en ultiem gelukkig.
Benny Benassi kwam het nummer trouwens niet zelf ten gehore brengen (dat was vast Michel de Hey). Grote kans namelijk dat die op de veel grotere Street Parade in Zürich draaide, waar de Dance Parade elk jaar mee concurreerde. Dat betekende eigenlijk dat elke grote naam naar Zwitserland vertrok. Het gaf niets. Al had mijn buurman de plaatjes aangezwengeld, was ik ook in extase geweest.
En toen werd in 2012 tijdens de strandrellen in Hoek van Holland een hooligan doodgeschoten en was het plotseling allemaal over. Aboutaleb besloot tot extra veiligheidsmaatregelen en daar was de Dance Parade niet tegen bestand. De ramp met de 19 doden op de Love Parade twee jaar eerder maakte zijn besluit begrijpelijk. Die tunnels op de Westblaak werden er in ieder geval een stuk minder onschuldig door. Nieuwe inzichten, nieuwe maatregelen. Maar nooit meer in de rij staan met de plotseling herleefde negentiger jaren.
Mijn vreugde was dan ook groot toen ik zag dat een vervanging was gevonden in Dance Float op zaterdag 5 juli. Raadslid Jos Verveen twitterde ‘Brékend… Er komt een opvolger van de #DanceParade in 2014. #Rotterdam, maak je borst maar nat.’ Vijf boten in de Maas en vier feesten op de kades. We mogen weer in de rij van niets naar nergens!
Op 4 juli hoorde ik dat het was afgelast, omdat de organisatie faillissement ging aanvragen. Wat rot voor die gasten, was het eerste wat ik dacht. En ten tweede, waar lag het aan? Was het de kaartprijs die eerst hoog was en toen laag werd, in plaats van andersom, de verdeeldheid in het publiek (je kon een kaartje kopen voor óf op de boot, óf op de kade), de kwartfinale Nederland tegen Costa Rica, of de kleur roze op de website? En ten derde dacht ik. Gelukkig. Ik had uiteindelijk geen kaartje gekocht.
Waarom had ik geen kaartje gekocht? Het lag heus niet aan de kleur roze hoor, maar ik was te brak nog van vorige week en moet volgende week weer. Expedition, Lost & Sound, Boothstock. Er is zoveel te beleven in Rotterdam. Dit is juist het eerste jaar dat ik geen kaartjes heb gekocht voor Amsterdamse festivals. Aziz Yagoub en Rotterdam Festivals waren goede kapers op de kust van de Dancefloat – en ze hebben ook mij gegrepen. De Danceparade kwam terug toen hij eigenlijk net niet meer nodig bleek, tijdens het WK nog wel.
En ok, toch een beetje van belang: website was roze.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Cultuurplan 2025-2028: “Het zegt wel iets over de kwaliteit van het advies in Rotterdam. Die is ondermaats”

  • Kunst en Cultuur

  Het adviesrapport voor het Cultuurplan, waarin staat welke Rotterdamse culturele instellingen hoeveel subsidie krijgen de komende vier jaar, is gepubliceerd. Er waren 140 aanvragen. Vers Beton vroeg vijf instellingen om een reactie op het advies. “Ik ben echt heel erg boos, de willekeur lijkt heel groot.”

 • ‘Stukjes’ oude Tramhuis

  • Kunst en Cultuur

  Wie laatst over het Eendrachtsplein liep, zag hoe het oude Tramhuis werd ontmanteld. Na een langdurige ijzeren omhelzing van bouwhekken met foto’s van weleer, wordt het de komende tijd gerestaureerd om terug te keren als stadswandelingenkiosk. Net als iedere Rotterdammer heeft ook Astrid Standhardt herinneringen aan het markante gebouwtje.

 • Winnaar Dutilhprijs: het verhaal van Leen Sanders, een Rotterdamse bokser in Auschwitz

  • Kunst en Cultuur

  De jury had een zware dobber aan de Dutilhprijs van 2024. Waar de één een absolute winnaar herkende, vond de ander dat het niet eens op de shortlist paste. Maar ze kwamen eruit: Erik Brouwer won met zijn boek Leen Sanders, een bokser die levens redde in Auschwitz.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Didier Eribon is internationally renowned for his groundbreaking work Returning to Reims. Part memoir, part social and political theory, the book caused a stir in France and approached cult status in Germany, where it touched a nerve with its central premise that the mainstream left is to blame for pushing the working classes towards the far right and nationalism.

  Venue: De Dépendance, OASE
  Datum:
 • Brutus Space presenteert deze zomer een nieuwe, dynamische editie van Wild Summer of Art. Naast een expositie van 50 Rotterdamse hedendaagse kunstenaars omvat deze editie een uitgebreid publieksprogramma vol evenementen, screenings en performances.

  Venue: Brutus
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Het hoofd marketing & communicatie ontwikkelt en werkt aan het marketingbeleid van MOMO Festival, MOMO Concerts en MOMO Create  en is eindverantwoordelijk voor de uitvoering ervan, waarbij het optimaliseren van het publieksbereik centraal staat.

 • Het bedrijfsbureau is de uitvoeringsorganisatie van de koepelcoöperatie Energie van Rotterdam. Met een klein team werken we dagelijks aan de ondersteuning van de energiecoöperaties, het realiseren van energieprojecten en het behartigen van de belangen in de stad.

 • The Writer’s Guide (to the Galaxy) is een cursuscentrum voor written (en soms ook een beetje spoken) word. Ook is het een ontmoetingsplek voor jonge schrijvers, boekennerds en intersectionele feministen.

 • Bekijk alle vacatures