Ga naar de inhoud

De nieuwe opleving in dance: de scene revitaliseert zichzelf wel!

Rotterdammers die graag in het zonnetje dansen op de beats van bekende dj’s kunnen de komende tijd hun geluk niet op. Nieuwe dancefestivals schieten als paddenstoelen uit de grond en organisatoren durven weer initiatief te nemen. Ondanks het dramatische faillissement van DanceFloat is de sfeer in de scene opgetogen, ook over de gemeente. Vers Beton maakte een rondje langs verschillende betrokkenen, op zoek naar de verklaring voor deze welkome opleving.

Dancefeesten
Dansfeesten

Oude garde en jonge honden

Eigenlijk zijn er vier partijen verantwoordelijk voor de nieuwe golf van festivals. De reeds gearriveerde, grote organisaties JMR (ooit bekend van de Danceparade en nu verantwoordelijk voor onder meer Nacht op de Kaap, de Nationale Nieuwjaarsnacht, Bevrijdingsfestival Zuid-Holland, 200 Greatest Paintings en Boothstock) en Ducos (vooral bekend van Dunya en het Zomercarnaval – nu Robin Rotterdam Unlimited -, het dit jaar ‘gezonken’ DanceFloat en Crazy Sexy Cool) En de jongere honden Aziz Yagoub/Révolt en het dj-duo Nino & Frankie.
Jasper Scholte en Mark Rouwenhorst van JMR zijn blij met de nieuwe initiatieven: ’’We willen graag leuke feesten in Rotterdam, maar we hoeven ze echt niet meer allemaal zelf te organiseren. Wij willen wel graag de Danceparade terug en zijn nu uiteraard druk bezig met Boothstock. Volgend jaar hopen we Boothstock naar het Kralingse Bos te verhuizen en organiseren we in samenwerking met dj Alex Pi een editie in Tunesië.” Als er verschillende festivals naast elkaar bestaan, heeft dat volgens de heren juist een versterkend effect. “We vinden het fantastisch om te zien dat dance in Rotterdam weer opleeft. De nieuwe initiatieven van Aziz zijn leuke dance events met de juiste spirit. De feestjes van Nino & Frankie vinden we ook een welkome aanvulling. Hun Noah, Floating Festival is een bootfeestje dat zeker kan gaan groeien.’’
Nino & Frankie: ’’We zetten inderdaad in op organische groei. We beginnen klein met het Blijdorp Festival, met zo’n 1500 bezoekers en twee podia. Zo creëren we een intiem festival dat langzaam kan uitgroeien tot iets groters.” De afgelopen vijf jaar hebben Nino & Frankie met hulp van Aziz Yagoub al veel ervaring opgedaan met het organiseren van feesten in Toffler en daarna Perron en Noah, Floating Festival. “Bij ons eerste feest kregen we al direct met meer regels en onvoorziene omstandigheden te maken, dan we hadden verwacht. Laat staan waar een groter festival als DanceFloat mee te maken heeft. Het is jammer dat dit festival niet door is gegaan, maar het is ook wel te begrijpen. Het evenement is ineens in de markt gezet en had geen duidelijk verhaal, support en achterban in de stad.’’
Aziz Yagoub: ’’Nadat ik met Perron was begonnen, opende ik al snel samen met de Amsterdamse organisatie ID&T de Toffler. ID&T organiseerde overal ter wereld grote evenementen, zoals Sensation en Mysteryland, maar wilde ook in Rotterdam aan de slag. De afspraak was dat ik daarbij zou helpen, maar na een tijdje bleken we andere opvattingen te hebben en stopte de samenwerking. Ik wilde bijvoorbeeld klein beginnen, terwijl ID&T direct grotere evenementen, vergelijkbaar met DanceFloat, wilde wegzetten.”

Imagoschade door Dancefloat?

Inmiddels hebben we kunnen zien hoe dat heeft uitgepakt. Yagoub: “Rotterdammers zijn moeilijk! Ze kopen vaak op het laatste moment een ticket. Als de weersverwachting dan tegenvalt en het Nederlands elftal presteert onverwacht goed, dan ga je nat!’’ Niet alleen Yagoub had zijn twijfels over de aanpak van DanceFloat. ’’Er wordt gezegd dat het een lastig uit te leggen concept was. En met een duur programma alleen ben je er nog niet,’’ weten ze ook bij JMR. Toch vinden de collega’s het vooral jammer voor Rotterdam. Yagoub: ’’Ik kreeg na het nieuws over de afgelasting meteen mails van agenten en dj’s uit het buitenland over wat er aan de hand was. Het is uiteindelijk een slechte zaak voor de reputatie van het uitgaansleven in Rotterdam.’’
Marieke van Gruijthuijsen, bestuursvoorlichter van de kersverse wethouder voor Cultuur Adriaan Visser laat weten: ’’DanceFloat was een miscalculatie van de organisator, maar we denken niet dat dit direct slecht is voor het imago van Rotterdam als dancestad. Wij zien juist toenemende belangstelling om in Rotterdam te programmeren; kennelijk is er hernieuwde energie. Rotterdam is een jonge stad en dance past daarbij. We zijn dus blij met het toenemend aantal initiatieven. We zien dance als een segment met kansen, maar die kansen moeten wel vooral uit de ondernemers zelf komen.’’
Aziz Yagoub is zo’n ondernemer die kansen ziet. Hij organiseerde vorig jaar voor het eerst Expedition aan de rand van Rotterdam en het Bergse Bos. De tweede editie vond juni dit jaar plaats en was een groot succes. Op Koningsdag was er ook al een uitverkochte eerste editie van het Kralingse Bos Festival. Die zelfde dag verkochten naast het befaamde Oranjebitter ook de nieuwe dancefestivals S’Oranje op Plein 1940 en het Koningsdag Festival op het Willemsplein uit. Yagoub kijkt nu al weer uit naar Koningsdag 2015: ’’Volgend jaar kunnen we opnieuw terecht in het Kralingse Bos en dan zal het nog groter en beter aangekleed zijn!’’

Ideeën genoeg

Uit de koker van Révolt komen deze zomer nog het Lost & Sound Festival in het Vlaardingse Oranjepark en Het Vrije Volk op de Parklaan. Yagoub: ’’Lost & Sound zou eigenlijk in Rotterdam plaats moeten vinden, maar we konden hier helaas geen locatie regelen. In Vlaardingen hebben ze geen dancefestival, dus daar werkten ze goed mee. Het Vrije Volk doen we samen met Now & Wow. Dat heeft zeker de potentie om nog flink te groeien.” Zijn ultieme locatie voor een festival is het Park bij de Euromast. “Misschien kan het Vrije Volk ooit naar het Park verhuizen, maar zoiets duurt nog wel een aantal jaar.” Yagoub heeft nog meer ideeën voor festivals voor heel verschillende doelgroepen. “Maar voor nu is vier festivals genoeg. Er gaat veel tijd in zitten en het levert de eerste edities niet veel op.’’
Nino & Frankie hadden dit jaar hun eigen primeur. ‘’We wilden volledig op eigen kracht een festival organiseren. En de tijd is er rijp voor. Met de aanwezigheid van Perron, Toffler, Bar en Bird is er inmiddels een gezonde clubcultuur en goed uitgaansleven in de stad. Het jonge uitgaanspubliek wordt opgevoed met goede programmering en wil nu meer. Festivals kunnen dat bieden. De nieuwe generatie kent de Danceparade alleen nog maar van verhalen!’’

Strenge eisen na Hoek van Holland

De laatste editie van de Danceparade vond inderdaad al weer in 2009 plaats. Als gevolg van incidenten tijdens de parade zelf en uiteraard de rellen tijdens het beruchte Sunset Grooves in Hoek van Holland werd een aantal jaar geleden de regelgeving rond festivals verscherpt. Yagoub: ’’Een festival kan nu pas doorgaan als de Directie Veiligheid van de gemeente akkoord gaat. Ze zijn streng en hebben een flinke checklist. Maar dat is ook logisch, want als het verkeerd gaat, wordt de gemeente verantwoordelijk gehouden. Omdat wij al langer evenementen organiseren, weten we waar we aan moeten voldoen. Organisaties die net komen kijken, kunnen nog wel eens tegen die strenge eisen aanlopen.’’
Nino & Frankie ervaren dit aan den lijve. ’’Via de website van de gemeente hebben we evenementenvergunning aangevraagd voor het Blijdorp Festival in het Roel Langerakpark. Het papierwerk dat we moesten inleveren, is inmiddels gelijk aan vier scripties.” Ook bezochten ze met de dienst Stadsbeheer het terrein. “Uiteindelijk heeft het hele proces zo’n drie maanden geduurd. Nog best snel, want op zich werken de gemeente en Rotterdam Festivals zeker wel mee. Ze schrikken niet meer van de term dance, lijkt het.’’

Mentaliteitsverandering bij publiek én gemeente

Bij JMR merken ze deze mentaliteitsverandering ook. “De gespannen houding vanuit de gemeente is er gelukkig een beetje vanaf. Het wordt weer relaxter of gewoon normaal. Dat is ook te danken aan het publiek. Op evenementen zoals het Bevrijdingsfestival, Nationale Nieuwjaarsnacht en Boothstock zie je het ook. Mensen komen weer om een feestje te vieren en niet om te rellen. Of dat met de crisis te maken heeft of met de tijdgeest weet ik niet, maar het is echt anders dan vijf tot tien jaar terug.’’
De gemeente onderstreept het nieuwe ‘elan’. Van Gruijthuijsen: ‘’Vorig jaar is het nieuwe evenementenbeleid vastgesteld. De regels voor dancefestivals en het beleid op dit gebied zijn echter niet wezenlijk veranderd. Er is ook niet meer geld beschikbaar voor initiatieven. Dit college moedigt echter vooral ondernemers aan om met eigentijdse initiatieven te komen, niet alleen in het dance-segment maar ook daarbuiten. We willen zoveel mogelijk drempels wegnemen, organisatoren faciliteren en samen bekijken hoe initiatieven mogelijk gemaakt kunnen worden.’’
JMR is inmiddels in gesprek met de gemeente over de mogelijke terugkeer van de Dance Parade in 2015. ‘’We willen er weer een grotendeels gratis toegankelijk evenement van maken, maar wel met een vernieuwde aanpak. Met de belangrijkste dj’s op de beste locaties. En met een spin-off voor alle clubs en de hele stad. Zo willen we de stad op een prachtige manier in beeld brengen voor de rest van de wereld. Binnen de bestaande veiligheidskaders.’’
Yagoub tot slot: ’’Bij de gemeente hebben ze eindelijk door dat ze het over moeten laten aan ondernemers zelf. De scene revitaliseert zichzelf wel!’’

Dansen in de buitenlucht kan nog op de volgende festivals:

Buurman & Barman, 19 juli (11.00 – 23.00) in het Vroesepark. Met Elektrick Dragon, Seutek, David Vunk, Moody Mehran, Taras van de Voorde en Heavy Load. Gratis.
Gare du Nord, 19 juli (16.00 – 23.00) bij restauratiewagon Gare du Noord. Nino & Frankie en bevriende dj’s. Gratis.
Crazy Sexy Cool Outdoor Festival, 20 juli (11.00 – 23.00) op het Lloyd Multiplein. Met Sidney Samson, Shermanology, Jeremaine S, Ferdows, Superior, Gregor Salto, Franky Rizardo, The Partysquad, Benny Rodrigues, Irwan, Feest Dj Ruud, Leroy Styles en meer. 27,50 euro.
Lost & Sound festival, 26 juli (13.00 – 23.00) in Oranjepark te Vlaardingen. Met Âme, Bicep, Ben UFO, Axel Boman, Tom Trago, FunkinEven, L-Vis 1990, Max Graef, Moody Mehran, Jeff Solo, Theatercollectief Macabre en Biergarten Soundsystem. Nu nog vanaf 28 euro.
Boothstock, 2 augustus (11.00 – 23.00) in het Zuiderpark. Met DJ Sneak, Catz ’n Dogz, Michel de Hey, Secret Cinema, Benny Rodrigues, Nino & Frankie, Broederliefde, Luciën Foort, Dimitri, Diephuis, Leroy Styles, Baggi Begovic, Chris Rox, Jasper Clash, Karim Soliman, Khalil & Steven Pieters, David Vunk, Taras van der Voorde en meer. Nu nog vanaf 37,50 euro.
Blijdorp Festival, 16 augustus in het Roel Langerakpark. Met onder meer Kollektiv Turmstrasse, Tim Green, Jeff Solo, Mosca, Young Marco, Jules Deelder, Job Smit & Marc Nolte en San Soda. Nu nog vanaf 25 euro.
Het Vrije Volk, 23 augustus op de Parklaan. Met 2ManyDj’s, Boy George, Todd Terry, Audio Bully’s, Kim Ann Foxman, William Kouam Djoko, Jeff Solo en er volgt nog meer. Vanaf 24 euro.
Noah, Floating Festival, 31 augustus afvaart vanaf Leuvehoofd. Line-up is nog niet bekend.19,50 euro.
Electronic Stage Baroeg Open Air, 20 september (15.45 – 23.00) in het Zuiderpark. Met The DJ Producer, The Hard Way, This Morn’ Omina, Ambassador 21, FFF en Memmaker. Gratis.
Rotterdam Outdoor, 20 september. De vier Rotterdamse organisaties Subway, Ecktuh Ecktuh, Give Soul en Strobe slaan de handen ineen. Line-up, prijzen en meer informatie volgt.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Snikkend naar Boijmans

  • Kunst en Cultuur

  Na vijf jaar heropent Museum Boijmans van Beuningen haar deuren. Voor eventjes dan, tijdens de speciale kunsttoer Snakken naar Boijmans. Met werk specifiek gemaakt voor het museum in verbouwing, een uitgestippelde route en vrolijk geïllustreerde kaarten.

 • Matisse in een valies – hoe drie onervaren criminelen zeven meesterwerken uit de Kunsthal roofden

  • Kunst en Cultuur

  Eind 2012 werden er zeven belangrijke kunstwerken uit de Rotterdamse Kunsthal geroofd. Het bleek niet het werk van doorwinterde kunstdieven, maar drie onervaren Roemeense criminelen die geld nodig hadden. In Kunstroof, de film die regisseur Jorien van Nes over de roof maakte, worden nagespeelde politieverhoren gecombineerd met indringende interviews.

 • 100x Rotterdam Late Night: doorzettingsvermogen in de culturele sector 

  • Kunst en Cultuur

  Eeva Liukku bezocht de honderdste editie van de talkshow Rotterdam Late Night. Daar hoorde ze dat Marianne van den Anker is gevraagd voor een ministerspost, dat Ernest van de Kwast na vijftien jaar stopt als presentator en dat er eigenlijk al veel méér dan honderd edities zijn geweest.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Ervaar de Rotterdamse architectuur van ’s ochtends vroeg tot diep in de nacht. Tijdens de derde editie van de Dag én Nacht van de Architectuur zijn er verschillende activiteiten op ruim 30 locaties in de stad. Architecten, gidsen, bewoners en kunstenaars laten je op zaterdag 15 juni de stad zien vanuit frisse en vernieuwende perspectieven met tours, workshops, muziek, film en optredens.

  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam