Ga naar de inhoud

Feyenoord-Beşiktaş, de schaamte voorbij

Trouw Feyenoorder Tara Lewis bezocht woensdagavond de Champions League wedstrijd Feyenoord-Beşiktaş. Ze schaamde zich om Feyenoorder te zijn. Niet vanwege het spel, maar vanwege het legioen.

90-Rotterdam-Image-Bank
 
Tot vandaag schaamde ik me nooit om Feyenoorder te zijn. Integendeel. Dit getuigt op zich van een zekere behendigheid in de struisvogeltechniek. Ik verzon altijd smoesjes voor hooligans. Groepsdruk, drugs en meer van dat alles. Vanavond ging die vlieger niet op. Misschien dat ik iets heb geconcludeerd waar de rest van de wereld allang achter was, maar er zit een rotte kies in het legioen, en hij is infectiegevoelig.
Een greep uit het repertoire dat gister door zeker een paar duizend man gescandeerd werd. “Kankerturken.” en “Allah, Allah, je moeder is een hoer.” Naast mij zaten twee Turkse jongens. Ze fluisterden Turks met elkaar, maar hielden zich de rest van de wedstrijd muisstil. Af en toe slaakten ze een kreet als Feyenoord een kansje had, daarna klapten ze bemoedigend met de rest mee. Ze waren voor Feyenoord, zoveel was duidelijk.
Halverwege de tweede helft liep een jongen naar de wc, hij zag er buitenlands (voor mij ondefinieerbaar) uit en had een baard. Een biertje vloog rakelings langs zijn hoofd, gegooid vanuit het vak voor ons. Hij haalde zijn seizoenskaart uit zijn portemonnee en zwaaide ermee. “Kameraden, toch? Zijn jullie mijn kameraden?” Er volgde nog een biertje, en twee fluimen. Ik, en met mij anderen schreeuwden nog wel iets in verontwaardiging, maar het mocht niet baten. In de rust ontstonden er opstootjes en tien minuten voor tijd maakten mijn twee buurmannen zich ineens vliegensvlug uit de voeten. Ze voelden zich bedreigd, door de spreekkoren en de steeds grimmiger wordende sfeer. Ik gaf ze groot gelijk. Wie weet of zo’n doorgesnoven leipo hen nog kon onderscheiden van de tegenstander.
Ik verliet de Kuip met een ongekende frustratie. Niet over het verdiende verlies van mijn club, maar over het stuitende gedrag van mijn clubgenoten. Eigenlijk kan ik nauwelijks geloven dat deze mensen in Rotterdam wonen. Ik houd mezelf voor dat dit schuim der aarde een keer in de week uit hun randgemeente kruipt om de frustratie over hun mislukte bestaan eraf te schreeuwen. Dat is zoveel geruststellender dan de gedachte dat dit mijn buren en stadsgenoten zijn. Was dit altijd al zo? Is een groot deel van Nederland gewoonweg stilletjes racist? Of was dit een incident? Ik hoop dat iemand het me kan vertellen, want ik weet het niet meer. Een ding weet ik, en dat is dat ik me vandaag schaam om Feyenoorder te zijn.

Al 43 reacties — discussieer mee!

 • Als eerst wil ik het hebben over het gehandicapte vak voor ons(ik stond er precies achter) er werd niets gegooid en als het werd gegooid was het na dat opstootjes.
  Het begon allemaal toen demba ba ons nieuw transfer van chelsea ging warmlopen. Feyenoord fans gooiden heel wat bier op hem en was zelfs raak en wat ik nog erg vond (daarna begon het dus) feyenoord fans begonnen racistisch gebaren te maken. Het is een donker jongen dus dan weet je het al wat voor gebaren. Het was heel aardig begonnen met een leuk sfeer totdat er dus dit is gebeurd. Ik wil ook even mededelen dat ze in turkije al weten wat er allemaal is gebeurd. Ik ben bang dat er toch nog wat zal gebeuren daar met de feyenoord fans tegenover zo een 80.000 supporters. Dat word cancelen.

 • Overtrokken stuk. Als je je schaamt vanwege de incidenten had je je al veel eerder moeten schamen. In tijden van ‘Hamas hamas’ of ‘van Gaal waar is je k…. wijf’. Over dit soort zaken tref ik geen collumn. Ik zou zeggen of je seizoenskaart opzeggen of voortaan met oordoppen naar de Kuip.

 • Spijtig dat de meeste supporters zich tegenwoordig meer bezighouden met het belachelijk maken vand andere clubs dan hun eigen club te supporten, en wanneer het WK is iedereen opeens 1 is…

 • Dat er al jaren “Hamas, Hamas, Joden aan het gas” en “Kankerjoden” wordt gescandeerd was blijkbaar geen aanleiding voor Tara om zich te schamen Feijenoordsupporter te zijn. Maar nu er wordt geroepen “Allah, Allah, je moeder is een hoer” en “Kankerturken” is Tara ineens teleurgesteld en gefrustreerd. Hoe bedoel je selectieve verontwaardiging?

 • Woensdag kwam de ware aard van het Le(e)gioen naar boven, we werden bekogeld met vuurwerk voor de Kuip, terwijl ze wisten dat er vrouwen en kinderen waren…. Betreft de spreekkoren, ze moeten nog naar Istanbul en buiten dat, als ze in de toekomst tegen andere Turkse ploegen moeten word elke uitwedstrijd een ware hel…..

  Mooie is dat Feyenoord zich niet heeft gedistantieerd van de spreekkoren..

 • Trouwens belachelijk dat de supportersvereniging van Feyenoord verklaart dat een onderzoek doen naar de boosdoeners van deze spreekkoren niets oplevert. Wat is het alternatief? Gewoon laten doen en ze de mogelijkheid geven de sfeer blijven te verzieken? Ik heb zo het gevoel dat deze hatelijke Feyenoord-fans (lees: nep-supporters. Dat ben je voor mij als je je zo uitlaat.) veel invloed heeft op officiële organen binnen de club, zodat deze koest in z’n hok blijft.

  Jammer genoeg is het goed stuk, Tara. Had liever gezien dat je het niet hoefde te schrijven. En gewoon lekker blijven gaan naar De Kuip.

 • Wat ik eigenlijk veel erger vind, is dat er niet gevloekt kan worden op allah. Wat maakt hem anders dan andere religieuze personen? Wat mij betreft verbieden.

  Natuurlijk is wat er gebeurt verwerpelijk, het bekogelen/spugen/intimideren of welk ander fysiek en mentaal geweld is niet goed te praten. Echter van de spreekkoren ben ik totaal niet van onder de indruk.

  Het beledigen van een religie valt gewoon onder de vrijheid van meningsuiting.

 • Het is het failliet van de “succesvolle” multiculturele samenleving: Tijdens dit soort wedstrijden komt alle ongenoegen van de ongelijke behandeling naar voren.

  Maar wees gerust: De overheid past jou struisvogeltechniek al 30 jaar toe. Dat zal nu niet anders zijn.

  Wellicht wil je de lezers nog verblijden met de reden waarom de spreekkoren begonnen? Het Besiktas-vak begon/was weer de invalide Feyenoorders die daaronder zaten te bekogelen met munten en vuurwerk. Wat mij betreft is Allah ook gewoon een hoer als de mensen die in hem geloven niet het fatsoen op kunnen brengen invalide mensen niet lastig te vallen. Nogmaals; Het failliet van de falende integratie-cultuur in optima-forma.

 • Het is ook zielig volk wat daar loopt te schreeuwen. Kan me nog wedstrijd herrineren ajax feyenoord. L van gaal zn vrouw was net overleden aan kanker. Gingen ze zingen: van gaal due had een kanker wijf en van gaal je vrouw is kaal. Als twente op bezoek komt vuurwerk geluiden maken. Zijn zielige mensen die dat doen. Wordt leuk als ze naar instanbul gaan.

 • Ik was er ook en schoot om eerlijk te zijn in de lach van dat Allah-spreekkoor. Heb niet meegezongen, maar of het moreel verwerpelijk is, daar ben ik niet uit.

  (Terzijde, hopelijk: spugen, bier gooien, enz gaat wel te ver en keur ik af. Mijn vraag geldt enkel de spreekkoren.)

  Natuurlijk, de koren zijn niet heel intelligent. Maar wie intelligentie zoekt moet ook niet naar het stadion gaan. Daar draait het ondermeer om rivaliteit en elkaar een beetje de tent uit lokken. Zoals wel vaker spelen karikaturen daarbij een centrale rol. 50.000 man spontaan en tegelijk zingen is immers best lastig, dat lukt alleen bij simpele, ‘domme’ liedjes, gebaseerd op aspecten die iedereen direct begrijpt. Een karikatuur ligt dan voor de hand. In deze: Turkse club-> moslims->Allah. De tegenstander doet vaak hetzelfde: Rotterdamse club->bombardement->bommen op Rotterdam. In dit spelletje ‘verlies’ je in mijn ogen als je je oprecht over de zeik laat krijgen door de tegenstander, je ‘wint’ door je schouders op te halen, en vervolgens nog harder iets terug te zingen, liefst iets creatiefs.

  Daarom schoot ik in de lach, denk ik. Ik had het ‘liedje’ nog nooit gehoord, vond het de domste karikatuur ooit, maar ging er vanuit dat het merendeel van de supporters ‘het niet zo bedoelden.’ Of denk ik nu te veel als een struisvogel?

 • Tja, het is de kanker van het voetbal, dat proletariaat. En niet alleen bij Feyenoord. Ik zat vorig jaar een keer toevallig in een trein van Utrecht naar Amsterdam (terwijl er een Ajax-wedstrijd klaarblijkelijk op stapel stond) en toen ik even met mijn mobiel op een Feyenoord-nieuwssite keek werd ik bekant de coupe uit getimmerd. Maar ja, maak 18-jarig doorgesnoven white trash uit Capelle a/d IJssel (of Almere) maar eens duidelijk dat zij niet goed bij hun hoofd zijn.

 • Uitstekend verhaal zeg. Ik stoor me al langer mateloos aan bepaalde spreekkoren, op sommige momenten verlies ook ik mijn trots als Feyenoord-supporter. Natuurlijk, je moet in een voetbalstadion niet te fijnbesnaard zijn, dat weet ik ook wel. Elkaar een beetje jennen, het hoort er bij. Maar de domheid, zoals hierboven in een eerdere reactie benoemd, die mag toch geen vrijbrief zijn voor het moedwillig beledigen en kwetsen van anderen, zij het een individu, zij het een hele grote groep? Boeren, Friezen, Tukkers een beetje plagen, oké. Maar straks in september weer massaal Hamas, Hamas, joden aan het gas? Lexie gaat op jodenjacht? Mijn maag draait er van om. En Lexie klapt braaf. Om van de hoerenzonen die weer langs gaan komen maar te zwijgen. Het Alah-spreekkoor ging echt te ver en zéker de bejegening van mede-Feyenoorders. Er zou een keer ingegrepen moeten worden. Niet een politiek correct statement van de aanvoerder of de directeur, maar gewoon: wedstrijd stilleggen. Laten zien: dít willen wij dus niet als club. En ook niet als supporters. De enigszins fatsoenlijke supporters wel te verstaan.

 • Ik was er ook met 2 Marokkaanse vrienden!! Alle 3 hebben wij een seizoen kaart. De jongens kregen ook bier om zich heen, sterker nog ze werden geschopt en geslagen.. we zijn rond de 70ste minuut er uitgegaan.. Weetje wat de ergste is? Turkse media nu alleen al. Allah Allah je moeder is een +++ staat vol in de media. Feyenoord fans gaan geslacht worden daar in Turkije. Carsi ( Besiktas hooligans ) die zijn echt woest.. Ik denk dat wij in Istanbul de 100 meter sprint sneller moeten afleggen dan Usain Bolt. Zie filmpje besiktas in Istanbul..

  https://www.youtube.com/watch?v=217xLa1q0Zk

 • Heeft meer met de tegenstander dan met racisme te maken dit. Had Feyenoord tegen Belgen gespeeld zou er kanker Belgen geroepen zijn ipv kanker Turken, was het tegen Polen was het kanker Polen en zou het een wedstrijd tegen Zweden betreffen had je kanker Zweden gehoord.

  Begrijpelijk dat het nu nogal groot uitgemeten wordt omdat er in Nederland een grote groep Turken woont, welke ook nog eens naar die wedstrijd kijken en de spreekkoren dus ook nog verstaan. Met mijn voorbeeld van een Zweedse club had dit nooit zo’n probleem geworden.

  De spreekkoren over Allah komen hier inherent ook uit voort. Ik denk dat hier (bij de meeste supporters) ook geen racistische gedachte achter zit. Neemt niet weg dat het gewoon een ongelofelijk dom spreekkoor is. Ik hou zelf best van kansloze spreekkoren en het beledigen van je tegenstander, maar dit ging gewoon nergens over. Zeker ook met het oog op het punt dat er nog zo’n 300 van je medesupporters naar Istanbul af moeten reizen voor de return. Je weet van te voren dat dit soort domme dingen kwaad bloed zet.

 • Ik heb het idee dat het overwegend hartstikke goed ging. Misschien zit ik in een braaf vak (VV), maar ik zag overal (Nederlandse) Turken en had niet het idee dat zij zich bedreigd voelden. Volgens mij zaten zij zich ook overwegend te ergeren aan een waardeloos Feyenoord. Jammer dat dit blijkbaar niet door iedereen zo is ervaren.

  Wat ik wel heel frustrerend blijf vinden is dat er zoveel schapen in de Kuip zitten die zonder na te denken de meest beledigende rotzooi napraten van een paar verrotte appels in de Kuip. Maar dit is onvermijdelijk. Zo zitten we als mensen blijkbaar in elkaar. Je durft het in een 1-op-1 gesprek nooit te zeggen, maar onder de mantel van een volle kuip is het blijkbaar okay om met gestrekte arm naar boven te schreeuwen dan de moeder van Allah een hoer is. Dat je hier andere mensen diep mee beledigd en alleen maar verder bijdraagt aan wederzijds wantrouwen, boeien. Je mag toch zeggen wat je wilt…Of, zoals onze schilder gisteren zei: “ik ben opgegroeid in deze buurt, maar het is wel erg achteruit gegaan. Al die buitenlanders. Begrijp me niet verkeerd, ik heb er niks tegen. Maar toch…” Helaas denken heel veel witte Rotterdammers er zo over, daarvoor hoef je echt niet helemaal naar Capelle of Barendrecht.

 • Dit is al veel langer zo. Ik kom al 10 jaar niet meer in het stadion omdat ik het zat. Hamas joden aan het gas, sisgeluiden en meer van die onzin. Werd zelf een keer bedreigd door medesupporters omdat ze mijn groene broek te strak vonden. Kwamen me even vriendelijk doch dringend duidelijk maken dat vak x niet voor homo’s was. (Wat ik overigens niet ben) En heb andere supporters op niks klappen zien krijgen, onder bemoedigend applaus van omstanders. Toen dacht ik, waarom zou ik nog tussen deze randdebielen gaan zitten. Dat heb ik dus ook niet meer gedaan.

  Overigens is er nog meer natuurlijk. Denk aan vuurwerk afsteken en op het veld gooien. Spullen jatten uit de fanshop van je eigen club. Je eigen stadion bestormen en niet snappen dat de kuip slecht is voor de club vergeleken met een nieuw stadion. Tegen dat soort volk valt als club blijkbaar weinig te doen.

 • Als trouw Kuipbezoeker verbaas ik me al jaren over het gedrag van medesupporters. Sommigen komen niet zozeer voor de wedstrijd, maar om middels gebaren en bepaalde teksten de bezoekers te kwetsen. Bij Ajax is het favoriet iets over Joden te zingen (‘Hamas, Hamas, Joden aan het gas’) en het is ook ‘leuk’ andere clubs met homo’s te associëren (‘Het zijn de homo’s jaja, de homo’s uit Breda’ bij NAC en ‘Het zijn de homo’s yesyes, de homo’s van Vites’).
  Nou kan je daar nog de schouders over ophalen: schelden doet geen pijn. Althans, dat hopen we. Vraag het de Joodse Feyenoordsupporters over wie NRC een interessant artikel schreef: ‘Leuk wordt het nooit’.
  Een stapje verder zijn de gebaren en intimiderend gedrag. Zittend naast het uitvak weet ik daar alles van. Niet een enkele idioot, maar een behoorlijk aantal Feyenoordsupporters ziet slechts een deel van de wedstrijd, te druk met het slaan tegen de transparante afscheidingsplaten, de middelvinger omhoog steken of het keelgebaar maken: allemaal richting bezoekers in het uitvak. Zoals die ene knaap in het eigen vak afgelopen keer. Bijna de gehele wedstrijd presteerde hij het staand, met de blik naar de Besiktasaanhang, schunnige gebaren te maken. Grote jongen!
  Een stapje verder is dan kennelijk snel gemaakt. Namelijk om de tegenstander daadwerkelijk te lijf willen gaan, zoals afgelopen woensdag. Nota bene tegen Turkse fans, die juist op aanstekelijke wijze lieten zien hoe het aanmoedigen van je club moet. Zonder allerlei drugs of drank in het lijf gingen ze anderhalf uur doldriest te keer met gezang en gespring, waardoor de tweede ring continu trilde. Maar ze wekten allesbehalve een agressieve indruk. De Turken waren euforisch en dolblij.
  Zijn ze een uitzondering? Nee, weet ik na de afgelopen jaren in diverse andere landen voetbalwedstrijden te hebben bezocht (Duitsland, Engeland, Schotland, Spanje). Telkens viel het me op hoe anders daar fans zich gedragen. Van diverse clubs lopen ze vaak gewoon door elkaar heen of zitten ze na afloop van de wedstrijd in het zelfde restaurant of café. Van agressie, intimidatie of angst heb ik weinig gemerkt.
  Misschien dat Feyenoord zelf een schone taak rest. Niet alleen maar door de (vaak onverstaanbare) speaker op te roepen om af te zien van spreekkoren. In het eigen magazine zou (meer) aandacht mogen komen voor dit probleem, dat het niet normaal is andere supporters te kwetsen, te intimideren en te molesteren. Zet eens die ene Feyenoordsupporter die altijd provoceert en zich agressief gedraagt tegenover een Joodse aanhanger, een homo, een Ajacied of een Besiktasfan. Dat kan een interessant gesprek worden. En maak dan duidelijk dat het niet normaal is wat er gebeurt. Het is maar een idee. Misschien zijn er meer mogelijkheden, als het maar helpt om dit gedoe te stoppen. En, als het voetbal beter wordt, we gewoon alleen maar net zo gek kunnen doen als de fans van Besiktas.

 • Waar is de tijd van ludieke spreekkoren gebleven? Een rechtbank in Utrecht die een slappe uitspraak doet over het gebruik van het woord “Jood” in stadions is mede verantwoordelijk voor het uit de hand lopen van spreekkoren. Normvervaging, inderdaad. Scoren over de rug heen van diegenen die zich niet kunnen weren. Tot en met rechters aan toe. Dat is Nederland anno 2014, verloedering alom.

 • Helemaal met je eens Ties. Moeten er niet te zwaar aan wegen die spreekkoren, iedereen word weer een beetje kind in de kuip. Vroeger scheldde je jongetjes uit voor meisjes en andersom. Het is allemaal inderdaad erg simpel en inhoudsloos.
  Nu zullen velen mij weer een domme racist vinden, prima. Ik weet wel beter (overigens heb ik niet meegezongen)

  Het spugen en bekogelen is schandalig en wat mij betreft stadionverbod voor het leven voor zulke zielige figuren.

 • Ik ken toevallig een liedje over weglopen. Dat is niet mijn stijl. Dat je wegloopt als het voetbal je niet bevalt vind ik al vrij laf, laat staan als een groep supporters zich misdraagt. Volstrekt onlogische beredenering, waar ik niets mee kan. Met deze column heb ik geprobeerd mijn steentje bij te dragen. Ik ben nog niet levensmoe genoeg om in mijn eentje een groep doorgesnoven idioten confronteren.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures