Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Honderd kledingcontainers in je mik

De Beste Stuurlui helpt u met prikkelende gespreksstof het weekend in. Stuurman Stéphan Lam wordt niet blij van extra kledingcontainers op straat.

De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui

Daar staan ze dan. De twee vuilniszakken met broeken-uit-de-mode, bandshirts-van-niet-meer-zo-hippe bands en de truien die op onverklaarbare manier na het middaguur een soort muffe hondengeur uitwasemen. Terwijl je niet eens een hond hebt. Eén keer per jaar kom je er aan toe om die overdaad aan textiel uit je kledingkast, of eigenlijk rondom je kledingkast, op te ruimen. Voor deze ene gelegenheid heeft gemeente Rotterdam speciaal voor jou een kledingcontainer in je straat gedumpt.
Je moet er al tegen aangelopen zijn. Het grijze gevaarte dat alle kenmerken van een bunker heeft. Log? Check. Afzichtelijk? Check. Groot? Check. Misplaatst? Check. “Ja, maar we hebben hem niet groen, maar grijs geverfd,” roept de verantwoordelijke ambtenaar die het brok metaal in je mik heeft geduwd. God schiep de mens naar zijn evenbeeld. Maar zeg nou zelf, is het dan de bedoeling dat ambtenaren kledingcontainers scheppen naar hún evenbeeld?

Metalen misbaksel

Het bovengrondse metalen misbaksel is door het Leger des Heils, in opdracht van een ambtenaar met Leen Bakkersmaak, op zo’n beetje iedere straathoek in Blijdorp en elders in Noord neergekwakt. Als een reus toornt hij uit tussen de bescheiden ondergrondse containers. De stijlbreuk werpt forse schaduwen op. Alleen de stickers verklappen dat deze gevaartes niet zijn geplaatst om het land te verdedigen. Soms verarmen zelfs vijf van deze metalen misbaksels in een straal van vijfhonderd meter het straatbeeld.
Van de stinkende lappen textiel die wij erin werpen moet het Leger des Heils 72.000 stuks leveren aan de Piekfijn-winkels. Onbekend? Dit is de muffe kringloopwinkel met eikenhouten meubels en natuurlijk jouw fiets, die de gemeente laatst bij het station heeft weggeknipt. Maar goed, het toppunt van recycling wordt wél bereikt, want jouw meurende Hennes en Mauritz-shirt van een tientje wordt hier voor vier euro verkocht aan je minderbedeelde buurman.

Uitbesteden is meesterzet

Het uitbesteden is een ware meesterzet van de gemeente. Klachten bij Reshare (Leger des Heils) worden in behandeling genomen, maar uiteindelijk wijst men naar de gemeente. Wie aanklopt bij de – daar komt de functienaam – ‘regiemedewerker schoon, heel, veilig bij Gemeente Rotterdam – Deelgemeente Noord’ krijgt geen antwoord. Mevrouw is vast bezig met haar volgende project: plastic containers inplannen. Nee, nee, niet van de die oranje bakken, maar grijze! Een adreslijst van collega-ambtenaren wordt gebruikt voor de uitzonderingen.
Hoe krijgen we de grote, grijze gevaarten weer uit onze straat? De oplossing is eenvoudig. Haal de honderd nieuw geplaatste kledingcontainerschepen weg en plaats een online overzicht waar de overgebleven silo’s staan. Het enige probleem is dat de gemeente hiervoor moet communiceren. Dat blijkt nog wel eens lastig.

Al 4 reacties — discussieer mee!

 • Euhm, lieve en geachte Ergernis,

  Uiteraard kan ik alleen voor mijzelf spreken, en ik weet niet hoe permanent die containers zijn. Maar! het maakt het voor mij een stuk eenvoudiger een berg kleding weg te doen. En dat zo nu en dan te blijven doen.
  Weet je wat het is? De kledingzakken die je wel eens kreeg, op dinsdagmorgen tussen 10 en 12 voor de deur zetten op een bepaalde dag van het jaar, je kent ze wel.
  Hoe vaak heb je zo’n zak gevuld? Laat het een keer zijn, vol goede moed.. En dan… Is de dinsdagmorgen 12 juni tussen 10 en 12 alweer voorbij. En staat er een zak kleding in je gang.
  Voel jij je stom voor het missen van die twee uur in het jaar dat zie zak jou een goed gevoel kon geven door kleding te doneren aan het goede, meestal arme doel, ver weg.

  Hoe anders is dat met de containers! Het geeft in ieder geval mij, de mogelijkheid de kleding daadwerkelijk af te staan, zonder het gevoel te hebben dat ik iets weggooi (dat laatste vind ik extreem zonde wanneer het om kleding gaat) Op ieder moment van het jaar! Waardoor, uit het keurslijf van de nare zakken, ik er ook daadwerkelijk aan toe kom om kleding te doneren.

  Hulde aan de containers! (die van mij echt wel iets kleiner mogen zijn, en waarvan ik hoop dat ze niet de komende 15 jaar het straatbeeld bepalen, die geef ik je, maar als initiatief. Sta ik te juichen)

 • Hallo Stephan,

  dat er steeds meer nieuwe bakken op straat komen is inderdaad vervelend, maar ik zou er aan wennen. Afval wordt steeds meer geld waard naarmate de hoeveelheid rauwe materialen af neemt. Door een toename van spelers op de Rotterdamse markt die zelf afval gaan inzamelen kan er ook een toename verwacht worden van het aantal opvallende en apart geplaatste containers in het straatbeeld.

  Vers beton heeft zelf een reeks artikelen gemaakt over de afvalverwerking in de stad en dit is direct gerelateerd. Was de AVR eerst in handen van een investeringsgroep, nu staat er een Chinees bedrijf boven. Omdat China voortdurend met een tekort aan materialen kampt gaan er wekelijks schepen vol met reststoffen, zoals papier en plastic, in bulk naar China toe om daar weer verwerkt te worden tot nieuwe producten.
  Om als Nederlandse organisatie, zoals het Leger des Heils, te zorgen dat de kleding beschikbaar blijft voor mensen die het hier nodig hebben, zullen ze dus een fijnmazig inzamelsysteem moeten plaatsen met als gevolg veel containers.

  De logische verwachting is dat dit over enkele jaren ook met andere waardevolle reststoffen zal gaan gebeuren, aanvankelijk met GFT en papier, wat leidt tot het plaatsen van meer containers en dus meer zichtvervuiling.

  Zelf ben ik bezig met een project om GFT en horeca-afval uit het centrum om te zetten naar biogas en het verzamelen is waanzinnig lastig. Als je een alternatief inzamelidee hebt zonder het toevoegen van containers, mail me!

 • Volgens mij is niet het aantal containers het probleem (genoeg geplaveide vlaktes in de stad), maar de willekeur waarmee al die nieuwe bakken, palen en masten als hagelslag worden rondgestrooid. Ik moet me steeds meer door een woud van obstakels slalommen als ik de straat dwars probeer over te steken. Fietstrommels en -nietjes, Kentekenparkeerpalen met reusachtige zonnepanelen, nieuwe ledverlichting, waarschuw- en omrijborden: kan niet iemand gewoon eens alle verantwoordelijke ambtenaren bij elkaar roepen en samen onderzoeken of ze ook in clubjes kunnen worden gezet zodat niet altijd alles in de weg staat?

 • (Lieve) Jirja, het gaat er mij vooral om dat de containers zo spuuglelijk en lomp zijn en dat ze niet – net als veel andere bakken – ondergronds geplaatst zijn. Dat wij met zijn allen kleding inzamelen is op zich goed. En ook goed dat je je bekommert om al die arme mensen. Maar sta je hier dan ook bij stil? http://tinyurl.com/ctst3fb

  Hi Philip,
  Een oplossing voor de kledingcontainers? 1. Containers bij winkelcentra of andere plaatsen waar de meeste mensen toch al met de auto naar toe komen. 2. Investeer in informatievoorziening, als je weet dat er twee of drie straten verder zo’n container staat, dan kun je daar best even heen. Met behulp van technologie (geen rocket science) kun je in een app of op een site zien welke bakken er nog ruimte hebben, zodat je nooit je zak ernaast hoeft te zetten. (De site van zowel de gemeente als die van Reshare hebben wel een kaartje, maar deze kaartjes kloppen niet) 3. Bewustwording. Als we met zijn allen meer snappen dat recycling goed is, zijn wij dan ook meer bereid er een straat verder voor te lopen? 4. Bakken onder de grond ipv zeecontainer boven de grond.

  BartW: dat is ook een beetje mijn punt. Het is een rommeltje.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures