Ga naar de inhoud

Metropolis: van hanenkam tot watergolf

Vers Beton stapte voor festival Metropolis richting Zuiderpark. Het doel was simpel: de diversiteit van publiek en festival in beeld brengen. Een reportage van Fay van der Wall en fotograaf Joke Schut.
Terwijl dreigende wolken zich samenpakten boven Rotterdam, leek men zich daar in het Zuiderpark bijzonder weinig van aan te trekken. Want weer of geen weer; voor Metropolis kom je de deur uit. Het bonte palet van publiek op dit festival is op zichzelf een attractie die het bezoeken waard is. Muziekliefhebbers, dagjesmensen, toevallige passanten, van hanenkam tot watergolf, iedereen heeft het op zijn eigen manier naar zijn zin.

Bram
Bram

Bram komt uit Den Haag. “Ik ben helemaal niet zo’n Rotterdam-fan, maar af en toe moet je naar Rotterdam voor dit soort dingen.” Dat het festival gratis toegankelijk is, is voor hem belangrijk. En de muziek? “Je weet eigenlijk nooit wat je hier kan verwachten. Het ene jaar is dat leuker dan het andere. Maar je ziet onbekend talent en dat heeft wel wat.”
Roos en Ria
Roos en Ria

Roos en Ria wonen vlak bij het Zuiderpark. “Wij zijn hier per toeval, hahaha! We gingen wandelen in het park en toen hoorden we muziek.” Ze vinden de sfeer gezellig, maar de muziek iets te hard. “Ik luister liever country.”
Cor, Sito en Velvet
Cor, Sito en Velvet

Cor: “Ik woon nu in Heerhugowaard, maar ik ben in de Rosestraat geboren en mijn broer woont hier nog steeds in de buurt. Dus elk jaar kom ik hier weer cultuur opsnuiven. Ik kom al vanaf het begin hiero.” Sito: “Heel Rotterdam Zuid kom je hier tegen. Je vijanden en je vrienden.” Cor: “Dit is mijn heimat.”
Jamie, Wouter, Melle en Marlinde
Jamie, Wouter, Melle en Marlinde

“Wij zijn hier voor de muziek, het bier en omdat het gratis is.” Ze gaan zo kijken naar elektronica-act Elliphant. Marlinde: “Die heb ik van te voren opgezocht en het klonk leuk, dus die wil ik zien”.
Familie Haring
Familie Haring

“Mijn broertje is een van de leden van de organisatie (zakelijk directeur Emiel Haring, red.), dus daarom waren we erg benieuwd wat het hier was.” En het lijkt er op dat dat goed uitpakt. “Het is heel laagdrempelig, veel podia, veel verschillend eten, helemaal top.”
Rouche, Lyche, Jimmy en Agnes
Rouche, Lyche, Jimmy en Agnes

Agnes: “We waren op Zuidplein, en je kan vanaf daar zien dat er hier een feestje is, dus zijn we even gaan kijken.” Jimmy: “Ik ken het festival wel, maar was er nog nooit eerder geweest. Ik ben zelf drummer, dus ook al is de muziek niet mijn stijl, het interesseert me wel.” Agnes: “We zijn heel nieuwsgierig, dus we gaan straks nog even rondkijken.”
Alex en Mariette
Alex en Mariette

Mariette: “Die tenten zien er leuk uit en de sfeer is goed.” Alex: “Zij heeft een volkstuin hier vlak achter. Vroeger had je daar nog wel eens geluidoverlast van festivals in het park. Maar vandaag hebben we niks gehoord!”
Metropolis
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Metropolis festival. (Wat betekent dit?)

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Snikkend naar Boijmans

  • Kunst en Cultuur

  Na vijf jaar heropent Museum Boijmans van Beuningen haar deuren. Voor eventjes dan, tijdens de speciale kunsttoer Snakken naar Boijmans. Met werk specifiek gemaakt voor het museum in verbouwing, een uitgestippelde route en vrolijk geïllustreerde kaarten.

 • Matisse in een valies – hoe drie onervaren criminelen zeven meesterwerken uit de Kunsthal roofden

  • Kunst en Cultuur

  Eind 2012 werden er zeven belangrijke kunstwerken uit de Rotterdamse Kunsthal geroofd. Het bleek niet het werk van doorwinterde kunstdieven, maar drie onervaren Roemeense criminelen die geld nodig hadden. In Kunstroof, de film die regisseur Jorien van Nes over de roof maakte, worden nagespeelde politieverhoren gecombineerd met indringende interviews.

 • 100x Rotterdam Late Night: doorzettingsvermogen in de culturele sector 

  • Kunst en Cultuur

  Eeva Liukku bezocht de honderdste editie van de talkshow Rotterdam Late Night. Daar hoorde ze dat Marianne van den Anker is gevraagd voor een ministerspost, dat Ernest van de Kwast na vijftien jaar stopt als presentator en dat er eigenlijk al veel méér dan honderd edities zijn geweest.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Ervaar de Rotterdamse architectuur van ’s ochtends vroeg tot diep in de nacht. Tijdens de derde editie van de Dag én Nacht van de Architectuur zijn er verschillende activiteiten op ruim 30 locaties in de stad. Architecten, gidsen, bewoners en kunstenaars laten je op zaterdag 15 juni de stad zien vanuit frisse en vernieuwende perspectieven met tours, workshops, muziek, film en optredens.

  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam