Ga naar de inhoud

Metropolis: van hanenkam tot watergolf

Vers Beton stapte voor festival Metropolis richting Zuiderpark. Het doel was simpel: de diversiteit van publiek en festival in beeld brengen. Een reportage van Fay van der Wall en fotograaf Joke Schut.
Terwijl dreigende wolken zich samenpakten boven Rotterdam, leek men zich daar in het Zuiderpark bijzonder weinig van aan te trekken. Want weer of geen weer; voor Metropolis kom je de deur uit. Het bonte palet van publiek op dit festival is op zichzelf een attractie die het bezoeken waard is. Muziekliefhebbers, dagjesmensen, toevallige passanten, van hanenkam tot watergolf, iedereen heeft het op zijn eigen manier naar zijn zin.

Bram
Bram

Bram komt uit Den Haag. “Ik ben helemaal niet zo’n Rotterdam-fan, maar af en toe moet je naar Rotterdam voor dit soort dingen.” Dat het festival gratis toegankelijk is, is voor hem belangrijk. En de muziek? “Je weet eigenlijk nooit wat je hier kan verwachten. Het ene jaar is dat leuker dan het andere. Maar je ziet onbekend talent en dat heeft wel wat.”
Roos en Ria
Roos en Ria

Roos en Ria wonen vlak bij het Zuiderpark. “Wij zijn hier per toeval, hahaha! We gingen wandelen in het park en toen hoorden we muziek.” Ze vinden de sfeer gezellig, maar de muziek iets te hard. “Ik luister liever country.”
Cor, Sito en Velvet
Cor, Sito en Velvet

Cor: “Ik woon nu in Heerhugowaard, maar ik ben in de Rosestraat geboren en mijn broer woont hier nog steeds in de buurt. Dus elk jaar kom ik hier weer cultuur opsnuiven. Ik kom al vanaf het begin hiero.” Sito: “Heel Rotterdam Zuid kom je hier tegen. Je vijanden en je vrienden.” Cor: “Dit is mijn heimat.”
Jamie, Wouter, Melle en Marlinde
Jamie, Wouter, Melle en Marlinde

“Wij zijn hier voor de muziek, het bier en omdat het gratis is.” Ze gaan zo kijken naar elektronica-act Elliphant. Marlinde: “Die heb ik van te voren opgezocht en het klonk leuk, dus die wil ik zien”.
Familie Haring
Familie Haring

“Mijn broertje is een van de leden van de organisatie (zakelijk directeur Emiel Haring, red.), dus daarom waren we erg benieuwd wat het hier was.” En het lijkt er op dat dat goed uitpakt. “Het is heel laagdrempelig, veel podia, veel verschillend eten, helemaal top.”
Rouche, Lyche, Jimmy en Agnes
Rouche, Lyche, Jimmy en Agnes

Agnes: “We waren op Zuidplein, en je kan vanaf daar zien dat er hier een feestje is, dus zijn we even gaan kijken.” Jimmy: “Ik ken het festival wel, maar was er nog nooit eerder geweest. Ik ben zelf drummer, dus ook al is de muziek niet mijn stijl, het interesseert me wel.” Agnes: “We zijn heel nieuwsgierig, dus we gaan straks nog even rondkijken.”
Alex en Mariette
Alex en Mariette

Mariette: “Die tenten zien er leuk uit en de sfeer is goed.” Alex: “Zij heeft een volkstuin hier vlak achter. Vroeger had je daar nog wel eens geluidoverlast van festivals in het park. Maar vandaag hebben we niks gehoord!”
Metropolis
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Metropolis festival. (Wat betekent dit?)

Al 3 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures