Ga naar de inhoud

Negen dingen die je mogelijk nog niet wist over de Markthal

Een internationale hit en dat is het. De nieuwe Markthal scoort in meerdere opzichten punten. Het architectonisch sluitstuk van de vernieuwing van Rotterdams’ historische hart levert internationaal applaus op. Vers Beton lepelt negen feiten op die je wellicht nog niet wist.

1. De Markthal staat op een oer-Rotterdamse locatie

De Markthal staat op de exacte plaats van de allereerste Rotterdamse nederzettingen in de dertiende eeuw.

2. De Markthal speelt in op nieuwe behoeften en regels

De ideeën voor het ontwikkelen van de Markthal van een combinatie van wonen boven een overdekte markt komen voort uit het samenbrengen van behoeften. Enerzijds bestond de wens om de buitenmarkt, die twee maal per week plaatsvindt op de Binnenrotte, uit te breiden met een overdekte hal. Door strengere Europese regelgeving mogen gekoelde, verse etenswaren in de nabij toekomst niet meer in de openlucht worden verkocht. Anderzijds wordt door de gemeente de bouw van luxere woningen in het stadscentrum aangemoedigd.

3. Het concept komt uit de 19e eeuw

Het Rotterdamse architectenbureau MVRDV baseerde het ontwerp van de Markthal op de Parijse overdekte winkelgaleries uit de achttiende eeuw. De Parijse galeries merchandes waren ontmoetingsplekken voor de beau monde. Hier kochten gegoede burgers kleren en luxe etenswaren, ontspanden zich in een casino of ontmoetten elkaar in een grand café. Dat werkte zo goed dat het concept in de negentiende eeuw door heel West-Europa navolging vond. Met de tijd werden de passages steeds hoger gebouwd, met kantoren of woonlagen boven de winkels en voorzien van een transparante overkapping.

4. Vlakbij de Markthal stond een voorganger

De eerste Nederlandse winkelpassage van dit type werd in 1879 in Rotterdam gebouwd door architect J. van Wijk. Deze passage is tijdens het bombardement in 1940 bijna geheel verwoest. Het stond op de huidige plek van het C&A-gebouw, parallel aan de Koopgoot vanaf de Coolsingel tot bijna aan het Schielandhuis. Behalve winkels huisden er ook een badhuis en een hotel met 42 kamers. De eerste tot de derde verdieping waren appartementen en maisonnettes die aan de straatzijde hun entrees hadden.

5. …dus is de Markthal een nieuwe Rotterdamse Passage

Tot 1948 is in het stedenbouwkundig wederopbouwplan voor de stad rekening gehouden met het herbouwen van een soortgelijke passage in het gebombardeerde centrum. Bijna 75 jaar later is deze er dus alsnog gekomen, in vernieuwde vorm.

6. Je vindt er een 10 meter hoge rups

Tijdens de eerste ontwerpsessies werd door Winy Maas en zijn architectenteam gesproken over het scheppen van een ‘kathedraal’. Dit idee wordt in het gerealiseerde gebouw ondersteund door een enorm kunstwerk dat op 4500 akoestische platen aan de gekromde binnenzijde van de boog is aangebracht. De afbeelding van kunstenaar Arno Coenen is een waterval van foto’s van fruit, groenten, bloemen en dieren. De afbeelding is zo uitvergroot dat een rups tien meter hoog is.

7. Er is nog geen stormloop op de woningen

Hoewel de Markthal niet hoeft te klagen over de hoeveelheid publiciteit, loopt het bij de verkoop nog geen storm. Op dit moment zijn 32 van de 126 woningen definitief verkocht.

8. De Markthal is “een kreukel in het plaveisel”

De buitengevel van de Markthal is opgetrokken uit grijze natuursteen. Hierdoor doet het gebouw aan als een gigantische bobbel in de straat. Over de afwerking van het dak was tijdens de bouw nog wel discussie. Wanneer het een kreukel in het plaveisel moet zijn, moet het dak ook van natuursteen zijn. Vanuit de omringende gebouwen is het namelijk wel degelijk te zien. Uit kostenoverwegingen is deze uiteindelijk toch in kunststof uitgevoerd.

9. Naast de Markthal staat nóg een gebouw gepland

Het moet nog blijken of de openbare ruimte in de directe omgeving van de nieuwe Markthal gaat profiteren. Aan de marktzijde heeft het gebouw een ruime voortuin en is de herkenbare kopgevel zichtbaar vanuit de verre omtrek. Dit is dan ook de enige succesvolle kant. Aan de westzijde staat de kop veel te dicht op de omliggende bebouwing en het water. Ook aan de twee lange kanten staat het gebouw ingeklemd tussen Blaak 31 en het geplande woongebouw Rotta Nova anderzijds.
Dit artikel verscheen ook op Rotterdamwoont.nl. Het volledige artikel valt hier te lezen.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Van loze beleidskreten naar ruimtelijke rechtvaardigheid – deze experts weten hoe

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Van ‘ruimtelijke rechtvaardigheid’ had Saskia Klaassen nog nooit gehoord. Maar ook een woontoren, plein of renovatieproject kan onrechtvaardig zijn, leerde ze op een conferentie in Oase. Een rechtvaardige stad houdt rekening met álle bewoners, ook de kwetsbare die minder hard schreeuwen. Hoe bereik je die ongehoorde stemmen?

 • Sociale woningbouw in de Tweebosbuurt: hoe ‘sociaal’ is de Roseknoop?

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Eindelijk, na alle luxe woontorens weer sociale woningbouw! De Roseknoop is een groot gebouw aan de rand van de Afrikaanderwijk waar ook oud-bewoners van de Tweebosbuurt wonen. Een zorgvuldig ontworpen project, maar past het wel bij de huidige woonbehoefte? Wat vinden bewoners zelf? En wat is ‘sociaal’?

 • Het Grondstoffenstation op het Afrikaanderplein is zoveel meer dan een afvalinzamelingsgebouw

  • Architectuurkritiek

  Het Grondstoffenstation op het Afrikaanderplein is genomineerd voor de Rotterdam Architectuurprijs. Reden voor Teun van den Ende om zich in de reuring van de Afrikaandermarkt te begeven. Daar trof hij een familiale microkosmos waarin de medewerkers van het Grondstoffenstation een vertrouwd gezicht vormen voor de bewoners. En kreeg hij na vijf minuten al een tasje roti in de handen geduwd.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Is Rotterdam nog een architectuurstad? De glorieuze wederopbouw, waarmee de stad zich graag op de borst klopt, ligt inmiddels ver achter ons. Wordt Manhattan aan de Maas ook tegenwoordig nieuw leven ingeblazen door gedurfde bouwprojecten of is er een staketsel van marketingslogans nodig om de reputatie van de stad hoog te houden? Kom naar het debat van Vers Beton tijdens de Architectuurmaand!

  Venue: Henketpaviljoen Boijmans
  Datum:
 • Tijdens deze publieke bijeenkomst wordt onder leiding van moderator Ferrie Weeda uitgebreid stil gestaan bij de 10 actiepunten en gaan publiek en experts in gesprek over aanscherping en concretisering van de actieagenda.

  Venue: Henket-paviljoen (Ingang via het Melkkoppad)
  Datum:
 • Op 22 juni 2024 openen gevestigde ontwerp- en architectenbureaus in Rotterdam hun deuren tijdens de jaarlijkse Open Bureaudag. Deze dag is een perfect moment om kennis te maken met architecten, meer te leren over de achtergrond en werkwijze van de verschillende bureaus en elkaar te ontmoeten.

  Venue: bureaus verspreid door Rotterdam
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures