Ga naar de inhoud

NieuwsBeeld: Tour de France

Anniek Tijmes illustreert wekelijks het Rotterdamse nieuws. Deze week: de Tour keert volgend jaar terug naar Rotterdam.
PRESENTATOR: “En dan nu over naar onze speciale reporter ter plaatse, Julius Spekkoper. Julius – jij hebt al wat Tourpassages meegemaakt he?”
SPEKKOPER: “Jazeker Reinbert, dat kun je wel stellen. Ik was er als kleine jongen in 1903 al bij. Ik zag Maurice Garin zijn bidon, wat toen meer een veldfles was, tot de rand vullen met cognac en de rest was geschiedenis. Een paar jaar later won Rene Pottier, maar het geluk was niet met hem. Daags na zijn zege bedroog zijn vrouw hem. Ik stond erbij toen ze het touw rond de keel van zijn levenloze lijf sneden.
En zo heb ik er meer zien gaan. De jongens van het peloton. Oh, wat gaven en geven ze ons een vreugde. Langs de kant van de weg, in een bijkeukentje met de oren tegen een transistorradio en later via de televisie en nu via internet: de mensen willen de Tour volgen, en vice versa. Ik zag de strijd tussen de vrome Bartali en de stoute Fausto, mooie jongen met een zwakke ruggengraat voor nectar en andere roesmiddelen. Wim van Est stopte zijn voet tussen de spaken om te remmen en maakte een tuimelperte in het ravijn van de Tourmalet. Jan Janssen klopte Van Springel, het godenkind Merckx kwam en Joop won zowaar ook een keer de Tour. Daarna werd alles anders. Knollen werden renpaarden. Zie de stille van Pamplona.
En nu zijn we weer in Rotterdam. Vijf jaar geleden was het ook bal. Nederland vierde het WK 2010 maar onderwijl reden de mannen door de Rotterdamse regen. Hij-wiens-naam-we-niet-meer-noemen was er ook. Hij viel en viel en nam kleurloos afscheid van de Ronde die hem al zijn fortuin bracht, en later zijn afgrond bleek te zijn. En toch, ik was er ook in de Daniel den Hoedkliniek toen hij buiten het zicht van de camera’s zomaar een paar uur van zijn tijd gaf aan tal van gezinnen, getroffen door dezelfde ziekte als degene hij overwon. Ik ken mensen die er nog stil van zijn. Soit.
Nou, ze komen er aan hoor. Daar gaan ze, ze draaien hun ronde over het Hofplein, het water spuit vrolijk mee de hoogte in. Als ik dat zo zie Reinbert, dan kan ik me toch niet aan de indruk onttrekken dat het altijd zo zal zijn – het peloton fietst en de mensen staan erbij. Dat we ook net weer vreselijke valpartijen hebben gezien omdat de organisatie per se over de moeilijkste wegen wil rijden – we vergeten het even. Geen telraam nu. Geen commercie. Slechts fietsen. Vive le Tour!
Terug naar de studio.”
Tekst: Vincent Cardinaal

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • NieuwsBeeld: De Hef

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. In deze laatste aflevering krijgt de Hef een grondige opknapbeurt.

 • NieuwsBeeld: Rotterdam heeft genoeg aan Rotterdam, Amsterdam

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: Rotterdamse trots naar aanleiding van een Amsterdamse column. Of toch ook weer niet.

 • NieuwsBeeld: Een boom voor alle dichters

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: een plataan aan de Westersingel is voortaan ‘het Graf van de Onbekende Dichter’, een monument.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Herontdek het Museumpark met een speciale route! Deze leid je via landmerken door het park, langs bijzondere interventies en tentoonstellingen van een nieuwe generatie ontwerpers.

  Venue: Museumpark Rotterdam
  Datum:
 • Wil je de economie beter begrijpen en erover meepraten? Kom dan naar het Economie Festival, van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni. Een weekend vol films, lezingen, theater, debatten en muziek in Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster.

  Venue: Debatpodium Arminius, Theater Walhalla en de bioscopen KINO en LantarenVenster
  Datum:
 • From disastrous climate change to evil AI superintelligences and the impending perils of genome editing, our species is increasingly concerned with the prospects of its own extinction. Less and less does the end of humanity’s future on this planet seem an area of lurid fantasy or remote speculation.  But how did this come about? When did our obsession about the end start? And what does tracing back this history teach us about our current predicament?

  Venue: De Dependance, Arminius
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • As our Rotterdam team expands, we are looking for an experienced PR and Communication professional who can help us communicate our mission and results to clients, stakeholders, and the public. You will create overall branding and editorial for reports and publications, manage our social media channels, and create written and visual content for press releases, newsletters, and website updates, amongst others. Furthermore, you assist with graphic design, lead event participation, and seek press opportunities to promote our projects.

 • De Academie voor Bouwkunsten is op zoek naar een Opleidingscoördinator Stedenbouw (0,4-0,6 fte) die het team van vaste coördinatoren vanaf september 2024 komt versterken.

 • Stichting het Park in Rotterdam onderhoudt het Park met hoge kwaliteit met een team hoveniers. Vanuit het Parkpaviljoen maken we een cultureel en educatief programma op het snijvlak van cultuur en natuur met onder andere exposities, poëzie, muziek, lezingen en wandelingen. Het programma en hoveniers team opereert vanuit het Parkpaviljoen in het Park. Het doel van de stichting is om alle bewoners en bezoekers van Rotterdam te verwelkomen en te laten genieten van deze prachtige plek. 

 • Bekijk alle vacatures