Ga naar de inhoud

NieuwsBeeld: Tour de France

Anniek Tijmes illustreert wekelijks het Rotterdamse nieuws. Deze week: de Tour keert volgend jaar terug naar Rotterdam.
PRESENTATOR: “En dan nu over naar onze speciale reporter ter plaatse, Julius Spekkoper. Julius – jij hebt al wat Tourpassages meegemaakt he?”
SPEKKOPER: “Jazeker Reinbert, dat kun je wel stellen. Ik was er als kleine jongen in 1903 al bij. Ik zag Maurice Garin zijn bidon, wat toen meer een veldfles was, tot de rand vullen met cognac en de rest was geschiedenis. Een paar jaar later won Rene Pottier, maar het geluk was niet met hem. Daags na zijn zege bedroog zijn vrouw hem. Ik stond erbij toen ze het touw rond de keel van zijn levenloze lijf sneden.
En zo heb ik er meer zien gaan. De jongens van het peloton. Oh, wat gaven en geven ze ons een vreugde. Langs de kant van de weg, in een bijkeukentje met de oren tegen een transistorradio en later via de televisie en nu via internet: de mensen willen de Tour volgen, en vice versa. Ik zag de strijd tussen de vrome Bartali en de stoute Fausto, mooie jongen met een zwakke ruggengraat voor nectar en andere roesmiddelen. Wim van Est stopte zijn voet tussen de spaken om te remmen en maakte een tuimelperte in het ravijn van de Tourmalet. Jan Janssen klopte Van Springel, het godenkind Merckx kwam en Joop won zowaar ook een keer de Tour. Daarna werd alles anders. Knollen werden renpaarden. Zie de stille van Pamplona.
En nu zijn we weer in Rotterdam. Vijf jaar geleden was het ook bal. Nederland vierde het WK 2010 maar onderwijl reden de mannen door de Rotterdamse regen. Hij-wiens-naam-we-niet-meer-noemen was er ook. Hij viel en viel en nam kleurloos afscheid van de Ronde die hem al zijn fortuin bracht, en later zijn afgrond bleek te zijn. En toch, ik was er ook in de Daniel den Hoedkliniek toen hij buiten het zicht van de camera’s zomaar een paar uur van zijn tijd gaf aan tal van gezinnen, getroffen door dezelfde ziekte als degene hij overwon. Ik ken mensen die er nog stil van zijn. Soit.
Nou, ze komen er aan hoor. Daar gaan ze, ze draaien hun ronde over het Hofplein, het water spuit vrolijk mee de hoogte in. Als ik dat zo zie Reinbert, dan kan ik me toch niet aan de indruk onttrekken dat het altijd zo zal zijn – het peloton fietst en de mensen staan erbij. Dat we ook net weer vreselijke valpartijen hebben gezien omdat de organisatie per se over de moeilijkste wegen wil rijden – we vergeten het even. Geen telraam nu. Geen commercie. Slechts fietsen. Vive le Tour!
Terug naar de studio.”
Tekst: Vincent Cardinaal

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • NieuwsBeeld: De Hef

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. In deze laatste aflevering krijgt de Hef een grondige opknapbeurt.

 • NieuwsBeeld: Rotterdam heeft genoeg aan Rotterdam, Amsterdam

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: Rotterdamse trots naar aanleiding van een Amsterdamse column. Of toch ook weer niet.

 • NieuwsBeeld: Een boom voor alle dichters

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: een plataan aan de Westersingel is voortaan ‘het Graf van de Onbekende Dichter’, een monument.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures