Ga naar de inhoud

‘Ordehandhavers op CS zijn lemmings’

Giorgio Touburg, docent en promovendus aan de Erasmus Universiteit, dacht vorige maand een goede daad te doen door conferentiegangers op Centraal Station de weg te wijzen. De lokale ordehandhavers dachten daar anders over.

BOA
BOA

Het gebeurde ergens vorige maand. Ik ben op pad gestuurd als vrijwilliger voor een conferentie aan de Erasmus Universiteit. Uitgedost in geel t-shirt en uitgerust met dito bord (waarop groot de naam van de betreffende conferentie staat) reis ik af naar Centraal Station – u weet wel, dat mooie station dat zo goed bijdraagt aan de stadsmarketing. Ik besluit me te positioneren in de grote hal, vóór de OV-poortjes, zodat alle conferentiegangers me goed kunnen zien en het NS-personeel ontlast wordt.
Ik laat mijn bord rusten tegen een afstempelpaal en vraag de dienstdoende agenten, die een korte blik op mijn bord werpen, of dat mag. Als ik de paal niet blokkeer, dan is het geen probleem. De agenten gaan weg en gedurende drie kwartier probeer ik zo behulpzaam mogelijk te zijn voor het handjevol congresgangers dat me benadert. Best leuk om mensen wegwijs te maken in Rotterdam.

Kwispelen

Maar dan: een druistig kijkend duo Buitengewoon OpsporingsAmbtenaren komt op me af, inspecteert het bord, en zegt dat ik de afstempelpaal blokkeer. Toegegeven: de paal is inmiddels achter het bord verdwenen. Ik excuseer me, zeg dat ik heb opgelet of mensen de paal wel konden vinden, en verplaats het bord. Maar dan volgt dit gesprek:

BOA 1: “Heb je toestemming?”
GT: ”’Heb ik die nodig dan?”
BOA 1: “Je hebt een getekend briefje nodig met toestemming van de NS, anders moet je buiten gaan staan met het bord.”
GT: “Maar dit is toch een publieke ruimte?”
BOA 1: “Nee, deze ruimte is van de NS. Als u geen toestemming heeft, moet u ergens anders gaan staan.”
GT: “Maar ziet u, ik zorg ervoor dat mensen die naar een congres gaan de weg kunnen vinden. Ik wil niemand tot last zijn en zorg er juist voor dat reizigers niet verdwalen.”
BOA 1: “Niets mee te maken. Als u geen vergunning heeft…”
GT: “Ik sta geen leden te werven of te flyeren voor een commerciële instelling. Ik help mensen die naar een congres aan de Erasmus Universiteit komen.”
BOA 2: “Luister, ik kan nog tien keer herhalen wat mijn collega zegt. U moet een vergunning hebben om hier te mogen staan.”

Ik zeg dat ik de organisator ga bellen om te vragen of er toevallig een vergunning is aangevraagd. Ondertussen komen de twee agenten op ons afgelopen. De blik van BOA 1 verandert van druistig naar behaagziek. Hij vist duidelijk naar complimentjes van de dienders als hij refereert aan een incident eerder op de dag. “Dat heb ik goed gedaan hè?” Als hij een staart had, zou hij kwispelen.

GT: “Dag agent, toen ik zojuist met u praatte leek van een probleem geen sprake te zijn. Deze heren denken er schijnbaar anders over.”
BOA 1 (geïrriteerd dat ik zijn thunder aan het stealen ben): “IK HEB JE AL DRIE KEER GEVRAAGD OM WEG TE GAAN EN JE STAAT ER NOG STEEDS!”

Agent 1 bevestigt dat ze geroepen zijn om te assisteren bij de ordehandhaving. Ik antwoord dat BOA 1 en ik kennelijk een verschillende interpretatie van de gebeurtenissen hebben.

Agent 1 (schouderophalend): “Ja, zij zijn van de NS hè? Zij bepalen.”

Ik bekijk BOA 1 nog even goed, stel vast dat dit stuk verdriet de moeite van een mogelijke escalatie niet waard is, en loop naar buiten.
Resultaat: een aantal conferentiegangers die, ondanks aankondigingen van het tegendeel, zelf maar hun weg moeten zoeken naar de campus en de OV-kaartautomaat, plus een Rotterdammer wiens laatste beetje respect voor het plaatselijke bevoegd gezag verdwenen is.
Ordehandhaving: m’n reet. Stelletje lemmings.

Naschrift NS

In reactie op het betoog van Touburg geeft Inge Rijgersberg, woordvoerder regiodirectie zuid, reactie namens de NS.
Wat we meneer Touburg en andere organisatoren van evenementen aanraden, is om af te spreken bij ‘de wolk’. In de centrumhal van het station hangt een grote wolk van knipperende lampjes. Veel evenementen in Rotterdam, zoals de Rotterdam Marathon, maken al gebruik van dit ontmoetingspunt en maken er melding van in nieuwsbrieven en uitnodigingen voor hun deelnemers. Het opvallende punt is met een kleine routeaanwijzing makkelijk te vinden. Zo kan men in de brede hal iemand met een bord of ander markeringspunt ook niet mislopen.
Wat betreft het aanspreken van meneer: het station is eigendom van NS, ProRail en de gemeente Rotterdam. Het wordt vaak beschouwd als openbaar terrein, maar dat is het niet. Een goede reden daarvoor is dat de gebruikers van het station, de reizigers, zich makkelijk en snel door het station moeten kunnen bewegen. Het zoveel mogelijk vrij houden van de loopruimte in het station is daarbij essentieel.
De eigenaren van het station willen voorkomen dat het station een kakofonie wordt van allerlei borden, uitdeelacties en optredens. Daar hebben we daarom plaatsen voor aangewezen waar men niet in de weg van de reizigers staat, zoals in dit geval voor een stempelautomaat. We vragen eenieder die iets op het station wil doen of organiseren, hiervoor toestemming te vragen via onze site. Zo weten we of het niet te druk en onoverzichtelijk wordt op het station voor onze reizigers. Ook kunnen we aanvragers helpen door mee te denken bij hun aanvraag en hun bijvoorbeeld het advies van het ontmoetingspunt mee te geven. Omdat er in een stad als Rotterdam heel veel evenementen plaatsvinden en het station een plek is om te ontmoeten, is daarom ‘de wolk’ bedacht.

Naschrift gemeente Rotterdam

Woordvoerder Fred Marree vertelt namens de afdeling Stadsbeheer van de gemeente Rotterdam hoe deze stad tegen de situatie aankijkt.
Op en rond het Centraal Station werken de NS, RET, Politie en Stadsbeheer samen. In het kader van die samenwerking kunnen stadswachten binnen het stationsgebouw ter ondersteuning van politie en spoorwegpolitie worden ingezet. Op het voorplein en in de fietsenstalling richten stadswachten zich vooral op het beheer.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Twee jaar na de White Lives Matter-projecties hebben de daders de politieke wind mee

    • Politiek

    Zes maanden cel eist het Openbaar Ministerie tegen de twee mannen die tijdens de jaarwisseling van 2022-2023 racistische leuzen op de Erasmusbrug projecteerden. Nigel van Schaik woonde de rechtszitting bij en ontdekte dat we anno 2025, met de PVV als grootste politieke partij, misschien wel moeten geloven aan een nieuwe werkelijkheid.

  • Niet lullen maar luisteren met filosoof Miriam Rasch

    • Kunst en Cultuur

    Filosoof Miriam Rasch vroeg zich af: wat betekent luisteren precies? Hoe luister je goed? Ze onderzocht het in haar boek Luisteroefeningen. Met een typisch Rotterdams klanklandschap op de achtergrond – een graafmachine, sirenes, optrekkende auto’s – pleit Rasch voor aandachtig luisteren, naar elkaar én naar de stad. “Als je al tien jaar in Rotterdam woont en je hebt nog nooit een racende auto gehoord, heb je dan wel echt een relatie met de stad?”

  • In memoriam Erik Brus: pleitbezorger en kroniekschrijver van de Rotterdamse letteren

    • In Memoriam

    Op 17 december overleed Erik Brus op 60-jarige leeftijd in Rotterdam. Erik was een markante persoonlijkheid en speelde een belangrijke rol in de letteren.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam