Ga naar de inhoud

‘Ordehandhavers op CS zijn lemmings’

Giorgio Touburg, docent en promovendus aan de Erasmus Universiteit, dacht vorige maand een goede daad te doen door conferentiegangers op Centraal Station de weg te wijzen. De lokale ordehandhavers dachten daar anders over.

BOA
BOA

Het gebeurde ergens vorige maand. Ik ben op pad gestuurd als vrijwilliger voor een conferentie aan de Erasmus Universiteit. Uitgedost in geel t-shirt en uitgerust met dito bord (waarop groot de naam van de betreffende conferentie staat) reis ik af naar Centraal Station – u weet wel, dat mooie station dat zo goed bijdraagt aan de stadsmarketing. Ik besluit me te positioneren in de grote hal, vóór de OV-poortjes, zodat alle conferentiegangers me goed kunnen zien en het NS-personeel ontlast wordt.
Ik laat mijn bord rusten tegen een afstempelpaal en vraag de dienstdoende agenten, die een korte blik op mijn bord werpen, of dat mag. Als ik de paal niet blokkeer, dan is het geen probleem. De agenten gaan weg en gedurende drie kwartier probeer ik zo behulpzaam mogelijk te zijn voor het handjevol congresgangers dat me benadert. Best leuk om mensen wegwijs te maken in Rotterdam.

Kwispelen

Maar dan: een druistig kijkend duo Buitengewoon OpsporingsAmbtenaren komt op me af, inspecteert het bord, en zegt dat ik de afstempelpaal blokkeer. Toegegeven: de paal is inmiddels achter het bord verdwenen. Ik excuseer me, zeg dat ik heb opgelet of mensen de paal wel konden vinden, en verplaats het bord. Maar dan volgt dit gesprek:

BOA 1: “Heb je toestemming?”
GT: ”’Heb ik die nodig dan?”
BOA 1: “Je hebt een getekend briefje nodig met toestemming van de NS, anders moet je buiten gaan staan met het bord.”
GT: “Maar dit is toch een publieke ruimte?”
BOA 1: “Nee, deze ruimte is van de NS. Als u geen toestemming heeft, moet u ergens anders gaan staan.”
GT: “Maar ziet u, ik zorg ervoor dat mensen die naar een congres gaan de weg kunnen vinden. Ik wil niemand tot last zijn en zorg er juist voor dat reizigers niet verdwalen.”
BOA 1: “Niets mee te maken. Als u geen vergunning heeft…”
GT: “Ik sta geen leden te werven of te flyeren voor een commerciële instelling. Ik help mensen die naar een congres aan de Erasmus Universiteit komen.”
BOA 2: “Luister, ik kan nog tien keer herhalen wat mijn collega zegt. U moet een vergunning hebben om hier te mogen staan.”

Ik zeg dat ik de organisator ga bellen om te vragen of er toevallig een vergunning is aangevraagd. Ondertussen komen de twee agenten op ons afgelopen. De blik van BOA 1 verandert van druistig naar behaagziek. Hij vist duidelijk naar complimentjes van de dienders als hij refereert aan een incident eerder op de dag. “Dat heb ik goed gedaan hè?” Als hij een staart had, zou hij kwispelen.

GT: “Dag agent, toen ik zojuist met u praatte leek van een probleem geen sprake te zijn. Deze heren denken er schijnbaar anders over.”
BOA 1 (geïrriteerd dat ik zijn thunder aan het stealen ben): “IK HEB JE AL DRIE KEER GEVRAAGD OM WEG TE GAAN EN JE STAAT ER NOG STEEDS!”

Agent 1 bevestigt dat ze geroepen zijn om te assisteren bij de ordehandhaving. Ik antwoord dat BOA 1 en ik kennelijk een verschillende interpretatie van de gebeurtenissen hebben.

Agent 1 (schouderophalend): “Ja, zij zijn van de NS hè? Zij bepalen.”

Ik bekijk BOA 1 nog even goed, stel vast dat dit stuk verdriet de moeite van een mogelijke escalatie niet waard is, en loop naar buiten.
Resultaat: een aantal conferentiegangers die, ondanks aankondigingen van het tegendeel, zelf maar hun weg moeten zoeken naar de campus en de OV-kaartautomaat, plus een Rotterdammer wiens laatste beetje respect voor het plaatselijke bevoegd gezag verdwenen is.
Ordehandhaving: m’n reet. Stelletje lemmings.

Naschrift NS

In reactie op het betoog van Touburg geeft Inge Rijgersberg, woordvoerder regiodirectie zuid, reactie namens de NS.
Wat we meneer Touburg en andere organisatoren van evenementen aanraden, is om af te spreken bij ‘de wolk’. In de centrumhal van het station hangt een grote wolk van knipperende lampjes. Veel evenementen in Rotterdam, zoals de Rotterdam Marathon, maken al gebruik van dit ontmoetingspunt en maken er melding van in nieuwsbrieven en uitnodigingen voor hun deelnemers. Het opvallende punt is met een kleine routeaanwijzing makkelijk te vinden. Zo kan men in de brede hal iemand met een bord of ander markeringspunt ook niet mislopen.
Wat betreft het aanspreken van meneer: het station is eigendom van NS, ProRail en de gemeente Rotterdam. Het wordt vaak beschouwd als openbaar terrein, maar dat is het niet. Een goede reden daarvoor is dat de gebruikers van het station, de reizigers, zich makkelijk en snel door het station moeten kunnen bewegen. Het zoveel mogelijk vrij houden van de loopruimte in het station is daarbij essentieel.
De eigenaren van het station willen voorkomen dat het station een kakofonie wordt van allerlei borden, uitdeelacties en optredens. Daar hebben we daarom plaatsen voor aangewezen waar men niet in de weg van de reizigers staat, zoals in dit geval voor een stempelautomaat. We vragen eenieder die iets op het station wil doen of organiseren, hiervoor toestemming te vragen via onze site. Zo weten we of het niet te druk en onoverzichtelijk wordt op het station voor onze reizigers. Ook kunnen we aanvragers helpen door mee te denken bij hun aanvraag en hun bijvoorbeeld het advies van het ontmoetingspunt mee te geven. Omdat er in een stad als Rotterdam heel veel evenementen plaatsvinden en het station een plek is om te ontmoeten, is daarom ‘de wolk’ bedacht.

Naschrift gemeente Rotterdam

Woordvoerder Fred Marree vertelt namens de afdeling Stadsbeheer van de gemeente Rotterdam hoe deze stad tegen de situatie aankijkt.
Op en rond het Centraal Station werken de NS, RET, Politie en Stadsbeheer samen. In het kader van die samenwerking kunnen stadswachten binnen het stationsgebouw ter ondersteuning van politie en spoorwegpolitie worden ingezet. Op het voorplein en in de fietsenstalling richten stadswachten zich vooral op het beheer.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Figurant in de zittingszaal – waarom je recht halen na partnergeweld niet vanzelfsprekend is

    • Veiligheid

    Een tiende van alle landelijke meldingen van partnergeweld komt uit de regio Rijnmond. Slechts een klein deel van de plegers verschijnt uiteindelijk voor de rechter. Op papier hebben slachtoffers van partnergeweld rechten; in de praktijk eisen ze die niet altijd op. De afhankelijkheid van hun (ex-)partner zit ze in de weg.

  • Voedselbossen als oplossing voor de landbouwcrisis

    • Stadsecologie

    Voedselbossen. Je hoort steeds vaker over deze eetbare oases waar de natuur haar gang gaat en een zelfstandig ecosysteem wordt. Waar de één een verwilderde tuin ziet en de ander al gruwt bij een overwoekerd tuinpad, ziet Coöperatie Ondergrond kansen. “Voedselbossen vereisen een andere manier van eten en denken. En geduld.”

  • Een lonkende paaldanseres, wanhopige grasmeester en de ontboezemingen van een fietsjuf

    • Kunst en Cultuur

    Ter ere van de honderdste editie van de talkshow Rotterdam Late Night verschijnt het boek Het gezicht van de stad. Daarin staan honderd Rotterdammers die in de talkshow een ode kregen van presentator Ernest van der Kwast, vergezeld van portretten door fotograaf Aad Hoogendoorn. Een voorpublicatie.

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • Tijdens het Groot Rotterdams Atelier Weekend (GRAW) op 21 en 22 september openen dit jaar maar liefst 712 kunstenaars, makers en creatieven verspreid over 99 locaties hun deuren. Van Crooswijk tot Coolhaven, van Hillevliet tot Hillegersberg.

    Venue: 99 locaties
    Datum:
  • Geïnspireerd door Pete Souza, de fotograaf die Barack Obama tijdens zijn presidentschap volgde, heeft Vers Beton fotograaf Salih Kiliç twee jaar lang zijn camera gericht op de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb.

    Venue: Kunsthal
    Datum:
  • OMI presenteert Rotterdam Cultuurstad: een veelzijdige manifestatie over de ontstaansgeschiedenis en de toekomst van Rotterdam als architectuur-cultuurstad.

    Venue: OMI
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Theater Walhalla is op zoek naar een hands-on administrateur, die in staat is een nauwkeurige en inzichtelijke boekhouding te voeren. We zijn op zoek naar iemand die nauwgezet te werk gaat, met oog voor de dynamiek van het bedrijf.

  • Is jouw laatst behaalde diploma op mbo 3 of 4 niveau en zoek jij een carrière in de culturele sector? Wil je bijdragen aan kunst- en cultuureducatie programma’s die de behoeften van jongeren centraal stellen?

  • Als geen ander weet jij dat eenzaamheid onder ouderen in Rotterdam groot is en je vindt het belangrijk om hier iets aan te doen. Jij wilt daar met ons het verschil in maken en vrijwilligers motiveren om zich in te zetten voor een ander. Dan ben jij wellicht de consulent die wij zoeken!

  • Bekijk alle vacatures