Ga naar de inhoud

Pleidooi voor de participerende portemonnee

Het wordt tijd dat Rotterdammers niet alleen hun handen laten spreken bij het opbouwen van een bloeiende participatiemaatschappij en wijkeconomie, maar ook hun portemonnee. Dat stelt voormalig wethouder Korrie Louwes.

Korrie Louwes
Korrie Louwes

Rotterdammers participeren zich suf. Van de OpZoomerMee activiteiten, het voorleesuurtje op school tot het schoffelen van het tuintje op de hoek van de straat, boodschappen doen voor de buurvrouw, kantinedienst op de sportclub, koffie schenken in het buurthuis en nog zoveel meer.
Volgens het laatste onderzoek van de gemeente doet de Rotterdammer indrukwekkend veel. In 2013 leverde 36% van de Rotterdammers vrijwilligerswerk en bood 30% informele hulp (tegen respectievelijk 28% en 24% landelijk). Bij elkaar opgeteld was dat in 2013 ruim 5 uur per week, per Rotterdammer! Alles bij elkaar opgeteld zijn dat 1,2 miljoen uren, of ruim 30.000 arbeidsplaatsen.
Niet te klagen dus, zou je zeggen. Toch maken we naar mijn mening nog veel te weinig gebruik van het allereenvoudigste instrument om een bloeiende participatiesamenleving mee op te bouwen: onze portemonnee. Als we meer geld zouden uitgeven in de lokale economie, door lokaal geproduceerde waren en diensten te kopen, leggen we namelijk de basis voor een lokale economie met echte betaalde banen in de wijk.
Het beste voorbeeld hiervan zijn de Rotterdammers Jeanne van Heeswijk en Annet van Otterloo, die de eerste en enige echte Wijkcoöperatie in Nederland hebben opgericht. Rondom het Gemaal op Zuid aan het Afrikaanderplein op de Pretorialaan hebben meerdere lokale ondernemers zich bij de coöperatie aangesloten. Deze ondernemers bieden Rotterdammers met praktische talenten maar vaak zonder scholing een werkplek en leiden ze op tot vakmensen.
Van Heeswijk en Van Otterloo zijn in 2004 begonnen, toen nog onder een andere naam (Freehouse). Met behulp van diverse subsidiestromen voor programma’s op Zuid en investeringen van woningbouwcoöperatie werd het project leven in geblazen. Tegenwoordig s het klimaat echter een stuk guurder: het Rijk verbiedt woningbouwcoöperaties dergelijke sociaaleconomische initiatieven te ondersteunen, de gemeente Rotterdam bezuinigt stevig en met de economische crisis is het investeringsvermogen van lokale ondernemers flink teruggelopen. Toch hopen de initiatiefnemers juist nu geheel op eigen benen te kunnen gaan staan, onafhankelijk van subsidies. Met onze hulp, of liever gezegd: met onze euro’s.
Als je een groot gezelschap te eten hebt, kan je de catering uitbesteden aan de Wijkkeuken, één van de aangesloten ondernemers. Zij zorgen dan voor iets verrassends op tafel uit alle windstreken. In ’t Gemaal kan je een zaaltje huren voor een vergadering of presentatie op een verrassende locatie. In het bijbehorende Wijkatelier in de Paul Krugerstraat kan je een uniek (mode)ontwerp precies op maat en geheel naar eigen smaak laten maken. De winst die deze bedrijfjes maken wordt opnieuw in de wijk geïnvesteerd voor de ontwikkeling van nog meer wijkproducten en -diensten.
Rotterdam heeft een reputatie hoog te houden als stad van sociale vernieuwing. Wat betreft vrijwilligerswerk steken we dan ook al behoorlijk de handen uit de mouwen. Het wordt tijd dat we met onze aankopen en opdrachten aan initiatieven zoals de Wijkcoöperatie ook onze portemonnee laten participeren.

Al 5 reacties — discussieer mee!

 • Alleen de suggestie al dat het gross van de Rotterdammers geld in de portemonnee hebben om te besteden in lokale waar en indernemers toont weer aan dat mw Louwes vooral omgaat met haar eigen achterban blijkbaar. Behalve delen van Kralingen en Hilligersberg is het vooral een gebrek aan inhoud van de portemonnee. En wat dacht u? Zodra deze mensen wel geld in de knip heeft gaat dat naar de Dirks de AHs de Jumbos en de markt. Lokaal geproduceerde waren en onafhankelijke winkeltjes, hoe sympathiek ook en hoe graag men graag zou willen is voor de meeste mensen gewoon niet te betalen. En erg verrassend is het niet dat ons gemiddelde van 5 uur vrijwilligerswerk per Rotterdammer zo hoog boven het gemiddelde ligt. Mensen die het niet breed hebben zijn meestal eerder mee te doen aan vrijwilligerswerk omdat 1. Zij zich kunnen identificeren met de instellingen 2. Het zat zijn vaak zonder werk genoodzaakt te zijn op de bank te hangen. 3. Mijnsinziens zijn minima eerder geneigd tot delen. Wellicht een andere reden dat velen van hen krap zitten en velen aan de andere kant het zo goed hebben omdat ze krenterig zijn? Ik heb niets tegen welvaart en rijkdom, mits door werk of erfenis vergaard. Ik heb wel iets tegen mensen die in een andere dimensie leven en dan maar met suggesties komen die eigenlijk een belediging zijn voor hen die graag zouden willen maar niet kunnen.

 • De wijkcooperatie is een leuk idee maar blijft een beetje in de niche hangen. Als allerlei rijkelui die hippe kleertjes uit het wijkatelier of het topfood uit de wijkkeuken zouden kopen worden de producenten daar ietsje beter van. Het prijspeil is voor de gewone Afrikaander echter too much. Gezocht; een handige ICT-ondernemer die Afrikaandernet gaat exploiteren (gecombineerd met computer/smartphoneonderwijs voor achterblijvers) en Afrikaanderstroom. De kracht van een cooperatie zit in de massa

 • Ben, de hele strekking is dat alles wordt opgelost door te consumeren, dit roept de overheid al sinds 2008-2009 echter de meeste Rotterdamse consumenten hebben niets te spenderen. Tsja ik schat zo dat bijna alle vers beton bezoekers met gemak bij Marqt kunnen inslaan de gemiddelde burger niet…we hebben net een armoede week achter de rug op dit platform en dan voelt dit een beetje als een klap in het gezicht. Ik wist trouwens niet dat Corrie van de VVD was.

 • De oproep van Louwes is sympathiek (hoewel, waarom moet die participatiemaatschappij -lees: ordinaire bezuinigingen- erbij worden gesleept? Die willen we niet, Korrie!), maar verder kan ik me wel vinden in de reactie van Henry Koster: het is even wennen na de afgelopen themaweek armoede. Themaweek rijkdom doen? Laatst een diploma-uitreiking van Luzac meegemaakt en daar kun je een hele fijne column over schrijven.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Het kabinet viel, demissionair premier Rutte kondigde zijn vertrek aan en een reeks politici verlaten…

  Venue: Debatpodium Arminius
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures