Ga naar de inhoud

Schrijver in de stad: Een verloren vriend

Columnist Vincent Cardinaal trakteert op Vers Beton wekelijks op een stadse observatie. Deze week: de doodsteek van een vriendschap.

Schrijver in de stad: metro Slinge
Vincent Cardinaal beeld: Tom Slegtenhorst

Staand op het platform van metrostation Slinge, denk ik aan mijn verloren vriend Marko. Dit is tenslotte ‘zijn’ buurt. Hij groeide er op en vluchtte er weer naartoe, als een dief in de nacht, nadat de verwijdering tussen hem en de rest van onze vriendengroep ontstond. Hij nam weer intrek in zijn voormalige jongenskamertje. Een keer zag ik hem nog. We keken samen de Bob Dylan documentaire ‘No Direction Home’ en lachten om de tegendraadsheid van de meester. Daarna nam hij afscheid. Hij reageerde nooit meer op mails en telefoontjes. Hij werd een schim.

Zelf had ik weinig aandeel in de verwijdering. Het liep veeleer fout tussen hem en een andere vriend. Ze deelden een huis en irritaties werden langzaam halszaken. Er kwamen akkefietjes. Een tripje naar Genève werd last minute afgezegd, een niet voor de huisgenoot bestemde mail werd abusievelijk toch bij hem afgeleverd. De doodsteek was gedoe over geld: dan weet je het doorgaans wel. Hij gleed langzaam weg en ik deed niets. Soms voel ik me daar schuldig over, andere keren kwaad. Bovenal mis ik een vriend met wie ik ruim tien jaar een levensvisie deelde die voelde als thuiskomen.

Wat ons bond? Ik denk een gedeelde zwarte humor over de absurditeit van het bestaan. Lachen met de aanstellerij van anderen en die van onszelf. God, wat vind ik het jammer dat ik het huidige ‘hippe’ Rotterdam niet mede door zijn ogen kan beleven. Soms, als ik in de Biergarten sta en iemand met pilotenbril een deugend biertje zie bestellen, kan ik hem bijna horen. Zijn sardonische lach, gevolgd door een geamuseerd handgebaar. We zouden dan eerst meewarig rondkijken, en ons dan verbazen dat niemand anders de slappe lach krijgt van zijn eigen rol in het toneelstuk.

Staand op het platform van metrostation Slinge denk ik aan de twee keren dat ik voor zijn deur stond, na de verwijdering. De eerste keer durfde ik niet aan te bellen, de tweede keer wel, maar deed er niemand open. Beide keren frommelde ik een kaartje in de brievenbus. Geen reactie.

Eigenlijk zou ik geen genoegen moeten nemen met mijn eigen lafheid. Ik zou direct het perron moeten verlaten en naar zijn ouderlijk huis moeten marcheren. Deze keer laat ik me niet wegsturen. Ik trap zijn deur in, en ga voor hem zitten. Over wat geweest is, hoef ik niet te praten. Het is vergeven en vergeten. Ik wil van hem weten of hij de nieuwe lp van Swans ook zo goed vind. Wat hij denkt van de rol van Messi op het WK. En of hij die brunette al achter de bar bij Rotown heeft zien staan. Dude, ze lijkt op Claudia Cardinale!

Maar ik doe het niet. Ik stap in de metro en laat Zuid langzaam achter me. Waar hij ook is, ik hoop dat hij rust kent. En ik weet ook: mensen moeten zelf de uitgang in hun hoofd vinden. Ooit zal het moment komen. Zeg ik tegen mezelf. Tot die tijd wacht ik.

Al 7 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures