Ga naar de inhoud

Schrijver in de stad: Een verloren vriend

Columnist Vincent Cardinaal trakteert op Vers Beton wekelijks op een stadse observatie. Deze week: de doodsteek van een vriendschap.

Schrijver in de stad: metro Slinge
Vincent Cardinaal beeld: Tom Slegtenhorst

Staand op het platform van metrostation Slinge, denk ik aan mijn verloren vriend Marko. Dit is tenslotte ‘zijn’ buurt. Hij groeide er op en vluchtte er weer naartoe, als een dief in de nacht, nadat de verwijdering tussen hem en de rest van onze vriendengroep ontstond. Hij nam weer intrek in zijn voormalige jongenskamertje. Een keer zag ik hem nog. We keken samen de Bob Dylan documentaire ‘No Direction Home’ en lachten om de tegendraadsheid van de meester. Daarna nam hij afscheid. Hij reageerde nooit meer op mails en telefoontjes. Hij werd een schim.

Zelf had ik weinig aandeel in de verwijdering. Het liep veeleer fout tussen hem en een andere vriend. Ze deelden een huis en irritaties werden langzaam halszaken. Er kwamen akkefietjes. Een tripje naar Genève werd last minute afgezegd, een niet voor de huisgenoot bestemde mail werd abusievelijk toch bij hem afgeleverd. De doodsteek was gedoe over geld: dan weet je het doorgaans wel. Hij gleed langzaam weg en ik deed niets. Soms voel ik me daar schuldig over, andere keren kwaad. Bovenal mis ik een vriend met wie ik ruim tien jaar een levensvisie deelde die voelde als thuiskomen.

Wat ons bond? Ik denk een gedeelde zwarte humor over de absurditeit van het bestaan. Lachen met de aanstellerij van anderen en die van onszelf. God, wat vind ik het jammer dat ik het huidige ‘hippe’ Rotterdam niet mede door zijn ogen kan beleven. Soms, als ik in de Biergarten sta en iemand met pilotenbril een deugend biertje zie bestellen, kan ik hem bijna horen. Zijn sardonische lach, gevolgd door een geamuseerd handgebaar. We zouden dan eerst meewarig rondkijken, en ons dan verbazen dat niemand anders de slappe lach krijgt van zijn eigen rol in het toneelstuk.

Staand op het platform van metrostation Slinge denk ik aan de twee keren dat ik voor zijn deur stond, na de verwijdering. De eerste keer durfde ik niet aan te bellen, de tweede keer wel, maar deed er niemand open. Beide keren frommelde ik een kaartje in de brievenbus. Geen reactie.

Eigenlijk zou ik geen genoegen moeten nemen met mijn eigen lafheid. Ik zou direct het perron moeten verlaten en naar zijn ouderlijk huis moeten marcheren. Deze keer laat ik me niet wegsturen. Ik trap zijn deur in, en ga voor hem zitten. Over wat geweest is, hoef ik niet te praten. Het is vergeven en vergeten. Ik wil van hem weten of hij de nieuwe lp van Swans ook zo goed vind. Wat hij denkt van de rol van Messi op het WK. En of hij die brunette al achter de bar bij Rotown heeft zien staan. Dude, ze lijkt op Claudia Cardinale!

Maar ik doe het niet. Ik stap in de metro en laat Zuid langzaam achter me. Waar hij ook is, ik hoop dat hij rust kent. En ik weet ook: mensen moeten zelf de uitgang in hun hoofd vinden. Ooit zal het moment komen. Zeg ik tegen mezelf. Tot die tijd wacht ik.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

Word in november en december lid met flinke korting. Je leest Vers Beton een jaar lang voor slechts €50. Help jij ons naar de 1500 abonnees?

Misschien vind je dit ook interessant

  • In de strijd tegen explosievengeweld verliest de burgemeester haar menselijke gezicht

    • Misdaad

    Niet iedere explosie is het werk van drugscriminelen. Bij de helft gaat het om ruzies tussen Rotterdammers. Voor de burgemeester maakt dat niet uit; die sluit de woning. Zonder tussenkomst van een rechter mag de woningcorporatie vervolgens het huurcontract ontbinden. Waar is bij deze rücksichtslose maatregel de menselijkheid, die onze nieuwe burgemeester zo hoog heeft zitten?

  • De ‘blinde vlekken’ in de aanpak van femicide: “Zolang hij blijft ademen, houdt hij niet op”

    • Veiligheid

    Maar zelden wordt feminicide erkend voor wat het is: moord op vrouwen, puur omdat ze vrouw zijn. Die blinde vlek werkt in het voordeel van plegers, die ondanks tal van signalen nog vaak vrij spel krijgen. Een groep Rotterdamse raadsleden zet zich daarom in om vrouwen beter tegen beschermen tegen gendergerelateerd geweld – met effect tot in Den Haag.

  • “Er komt toch niemand op mijn uitvaart” – eenzaamheid in Rotterdam

    • Human interest

    Eenzaamheid onder ouderen is een probleem in Rotterdam. Om daar iets aan te doen, bezocht Jaap Versluis jarenlang Rob, die zijn laatste jaren sleet in een verpleeghuis in Schiebroek. Er bloeit een bijzondere vriendschap op, waarin Jaap vooral fungeert als praatpaal.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

  • Verhalenhuis Belvédère nodigt iedereen van harte uit op woensdag 18 december om 18 uur– op de Internationale Dag van de Migrant- voor een feestelijke Marokkaanse Luister Volkskeukenavond. Hiermee willen we de bijdragen van de eerste generatie migrantenfamilies op een positieve manier in de schijnwerpers zetten.

    Venue: Verhalenhuis Belvédère
    Datum:
  • On January 23, AIR will organize another TALKS about architecture in collaboration with Robert-Jan de Kort Architecture. We welcome an inspiring, international architecture studio to the stage in Rotterdam: FABEL Arkitektur (Göteborg, Sweden). TALKS about architecture focuses on architecture as an artistic discipline.

    Venue: Baanhof
    Datum:
  • On January 16, AIR will organize another TALKS about architecture in collaboration with Robert-Jan de Kort Architecture. We welcome an inspiring, international architect to the stage in Rotterdam: Francesca Torzo (Genoa, Italy). TALKS about architecture focuses on architecture as an artistic discipline.

    Venue: Baanhof
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Bij Theater Rotterdam krijg je de kans om jouw creativiteit en organisatietalent in te zetten binnen een culturele omgeving. Samen met twee ervaren eventmanagers speel je een actieve rol bij het plannen en organiseren van diverse verhuringen en evenementen. Zie jij jezelf in deze rol? Solliciteer nu op deze tijdelijke functie!

  • Het Chabot Museum Rotterdam is per direct op zoek naar een Hoofd/Medewerker Publiek en Communicatie voor 28 – 32 uur per week.

  • Om in een proces van co-creatie met de St.
    Michaëlschool in Hillegersberg en de Prins Alexanderschool in Ommoord activiteiten te ontwikkelen en te begeleiden is het Chabot Museum (i.v.m. zwangerschapsverlof van de huidige Cultuurcoach) per 1 maart op zoek naar een cultuurcoach beeldende kunst en erfgoed (in te vullen door een of twee cultuurcoaches) die zijn of haar enthousiasme voor verbeelding verbindend wil inzetten in alle klassen op deze scholen in twee verschillende wijken rond het Land van Chabot.

  • Bekijk alle vacatures