Ga naar de inhoud

Schrijver in de stad: Zinloze dag

Elke week trakteert columnist Vincent Cardinaal op een stadse observatie. Deze week: het geheim van een contemplatieve Touretappe.

Vincent Cardinaal
Vincent Cardinaal

De maandag na de Tour de France. De meest zinloze dag van het jaar. Na drie weken wel en wee van de heren coureurs te hebben gevolgd, is er plots niets meer. Geen demarrage, geen panache, geen chasse patat. Geen truien en geen obligate interviewtjes met renners die net een col buitencategorie hebben beklommen en dientengevolge als een vaatdoek over hun stuur gedrapeerd hangen. In hun zinloze lijden ligt de schoonheid van de sport verscholen – wielrennen is een fenomeen dat bijna geen spelregels kent en dat er slechts toe dient te streven naar het onmogelijke. Verder zijn er zoveel verhalen als dat er coureurs zijn. Ik vind wielrennen ontzettend mooi.
Die beleving valt jaarlijks weg bij het ontwaken op de maandag na de Tour. Ja, de sportkaternen doen nog wel hun best. Overzichten en nabeschouwingen. Maar ook zij laten tussen de regels door schijnen: het feest is voorbij. Alle serpentines zijn uitgerold, de bezemwagen ruimt de confetti op. Of je volgend jaar wilt terugkomen.
Kritiek wordt het tegen de namiddag. Normaal zou je inschakelen op het slot van een lekkere slaapetappe, voer voor de sprinters. Uren kijken naar Franse wegen die voorbij glijden terwijl je allang de afloop kent. Niet-wielerliefhebbers proberen me vaak het geheim te ontfutselen van wat daar nu precies leuk aan is. De leegheid van hun levens schokt me. Er is helemaal geen geheim. Het is een drie weken lange contemplatie. Ik nam levensveranderende beslissingen tijdens het kijken van een Touretappe. Wielrennen is als een tabula rasa: het betekent wat je er zelf in stopt. Sport die geen metafoor voor het leven is, maar dat leven zélf gebruikt om mij iets te vertellen over mijn bestaan.
Afgelopen maandag besloot ik dat het maar eens anders moest. Fuck de dag na de Tour, Nieuwjaarsdag maal factor dertig. Ik stampte naar mijn kelder en pakte mijn fiets. Nee geen racefiets, een gammel brik zonder pretenties. Terwijl ik de straat opreed, bedacht ik me dat de Tour volgend jaar weer naar Rotterdam komt. Ik wist direct wat te doen: bij wijze van bezwering ging ik die route maar eens rijden. Dat het regende kon me voor een keer niets schelen.
Ik ging te werk als een kind – op iedere straathoek een prijs. Op de Laan op Zuid kreeg ik bij iedere brommer die ik inhaalde een bonusje. Binnen twintig  minuten weer aan de andere kant van de Nieuwe Maas zijn betekende ‘leider in het klassement’. Op de Erasmusbrug danste ik als Vincenzo Nibali: laverend van achterblijver naar achterblijver. Ik droomde de stille bewondering in hun ogen. Zie die Cardinaal daar toch eens gaan, mensen! Ja, die heeft echt wel al zijn duivels ontbonden.
Dalend van de brug gaf ik de pedalen nog een keer de volle laag. Ik kromde over het stuur en ging met een rotvaart naar de Coolsingel. Voor het gemeentehuis rechtte ik de rug, sloot de ogen en stak ongegeneerd mijn handen in de lucht. Ik had de maandag na de Tour verslagen.
Thuis liet ik het koude water van de douche over mijn lijf stromen. Ik voelde de kus van de rondemiss nog branden op mijn wang.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

Word in november en december lid met flinke korting. Je leest Vers Beton een jaar lang voor slechts €50. Help jij ons naar de 1500 abonnees?

Misschien vind je dit ook interessant

  • In de strijd tegen explosievengeweld verliest de burgemeester haar menselijke gezicht

    • Misdaad

    Niet iedere explosie is het werk van drugscriminelen. Bij de helft gaat het om ruzies tussen Rotterdammers. Voor de burgemeester maakt dat niet uit; die sluit de woning. Zonder tussenkomst van een rechter mag de woningcorporatie vervolgens het huurcontract ontbinden. Waar is bij deze rücksichtslose maatregel de menselijkheid, die onze nieuwe burgemeester zo hoog heeft zitten?

  • De ‘blinde vlekken’ in de aanpak van femicide: “Zolang hij blijft ademen, houdt hij niet op”

    • Veiligheid

    Maar zelden wordt feminicide erkend voor wat het is: moord op vrouwen, puur omdat ze vrouw zijn. Die blinde vlek werkt in het voordeel van plegers, die ondanks tal van signalen nog vaak vrij spel krijgen. Een groep Rotterdamse raadsleden zet zich daarom in om vrouwen beter tegen beschermen tegen gendergerelateerd geweld – met effect tot in Den Haag.

  • “Er komt toch niemand op mijn uitvaart” – eenzaamheid in Rotterdam

    • Human interest

    Eenzaamheid onder ouderen is een probleem in Rotterdam. Om daar iets aan te doen, bezocht Jaap Versluis jarenlang Rob, die zijn laatste jaren sleet in een verpleeghuis in Schiebroek. Er bloeit een bijzondere vriendschap op, waarin Jaap vooral fungeert als praatpaal.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Het Chabot Museum Rotterdam is per direct op zoek naar een Hoofd/Medewerker Publiek en Communicatie voor 28 – 32 uur per week.

  • Om in een proces van co-creatie met de St.
    Michaëlschool in Hillegersberg en de Prins Alexanderschool in Ommoord activiteiten te ontwikkelen en te begeleiden is het Chabot Museum (i.v.m. zwangerschapsverlof van de huidige Cultuurcoach) per 1 maart op zoek naar een cultuurcoach beeldende kunst en erfgoed (in te vullen door een of twee cultuurcoaches) die zijn of haar enthousiasme voor verbeelding verbindend wil inzetten in alle klassen op deze scholen in twee verschillende wijken rond het Land van Chabot.

  • Vanwege het periodiek aftreden van een van de leden, zoekt Live@BIRD per januari 2025 een nieuw lid voor de Raad van Toezicht.

  • Bekijk alle vacatures