Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Nog meer gespreksstof nodig voor de vrijmibo? Stuurman Bart Witteman maakt zich druk over de totale afwezigheid van een goede bakker in Noord.

De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui

Vraag: wat vind je wel in Uithuizen, Heijplaat en Nieuw-Crooswijk, maar niet in Rotterdam-Noord? Antwoord: een Echte Warme Bakker. In mijn stadsdeel wonen veertigduizend mensen, waaronder aardig wat bakfietsgezinnen en meer dan genoeg dertigers met goed ontwikkelde smaakpapillen. Toch kun je nergens tussen het Vroesenpark en de Rotte een vers, ter plekke gebakken brood kopen. Wat is er gebeurd met de bakkers van Noord?
Opvallend genoeg zijn er nog wel ouderwetse groentemannen en doen de slagers zelfs goede zaken. Wat koffie betreft doen we in Noord volgens mij ook aardig mee. Maar een lokale bakker, nee. Noorderlingen zijn aangewezen op filialen van de één of andere regionale broodgigant. En zelfs die hebben het niet makkelijk: eerder sloot bij mij in de straat het handige broodwinkeltje genaamd Broodwinkeltje, en bakker Buskens op de Bergselaan is ook al weg. Er zat snel weer een winkel in die zich ook bakkerij noemt, maar die doet daarnaast ook in döner en pizza, dus heb ik zo mijn twijfels.
Ik ben geen snob of uitzonderlijke fijnproever en heb niks tegen het brood van de overgebleven leveranciers. Maar wat ik mis, is een winkel met een grote oven en zakken meel, waar het ook daadwerkelijk naar brood ruikt. Stuur mij naar de bakkers van Uithuizen, Heijplaat of Nieuw-Crooswijk en ik word overmand door nostalgie en een koopzucht naar natuurspelt, bokkenpootjes en andere eigen baksels. Waarom hebben we dat niet in Noord?
Ik neem aan dat ze er vroeger wel zijn geweest, getuige een leegstaande winkel bij metrostation Blijdorp. Volgens Google zit er bij mij op de hoek nog steeds één. Maar zo lang ik hier woon, bakken ze daar alleen van die grote, marsepeinen taarten. In andere steden is het broodbakken verheven tot kunst en heb je inmiddels hippe Franse-, spelt- en desembakkers van naam en faam. In Noord mogen we blij zijn als we een paar broden van Jordy’s onder het spoor door kunnen smokkelen.
Als ik in broodnood ben, zijn de Binnenweg en Katendrecht mij echt te ver. Het heeft ertoe geleid dat ik zelf aan de slag ben gegaan. Wat blijkt? Zelfs met mijn krakkemikkige oven blijkt het haalbaar om met wat meel, water en gist iets te bakken dat op Vers Warm Brood lijkt. Dus waarom lukt het niemand om dat in Noord op iets grotere schaal te doen?
Voor zover dat nog niet duidelijk is: ik wil bij deze graag een noodoproep plaatsen. Een ieder die van brood bakken houdt of van plan is een echte bakkerij te openen, nodig ik van harte uit vooral eerst eens te kijken in Rotterdam Noord. Ik meld me bij deze aan als eerste klant.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Bart Witteman

Bart Witteman

Bart Witteman is bij toeval in Rotterdam terecht gekomen, voor zover je daarvan kunt spreken als je stedenbouw hebt gestudeerd in Delft. Inmiddels woont hij er lang genoeg om niet meer weg te willen en verkeert hij dagelijks in de verwachting ooit iets te begrijpen van de stad, haar plannen en haar bewoners.

Profiel-pagina
Lees 20 reacties
 1. Profielbeeld van Mascha Witteman-de Kok
  Mascha Witteman-de Kok

  Petra, wat een goed nieuws! Fantastisch, veel succes met het opstarten, spannend!

 2. Profielbeeld van Petra de Jong
  Petra de Jong

  Inmiddels kunnen wij jullie laten weten dat ons bakkerswinkeltje gaat komen aan de Jacob Catsstraat 41a, vlakbij Noordplein. Gaat nog wel eventjes duren voordat we open kunnen, want er moet veel geklust worden. Bezorgen willen we ook graag blijven doen als het een beetje haalbaar is. :-)

 3. Profielbeeld van Eeva Liukku
  Eeva Liukku

  Ha Bart, binnenkort opent Lof der Zoetheid aan Noordplein ook een afhaalzaakje, en het is mij ter ore gekomen dat ze ook brood gaan verkopen… :)

 4. Profielbeeld van Irene
  Irene

  Ik sluit mij hier helemaal bij aan! Uit pure wanhoop rijd ik eens per twee weken naar bakkerij Vreugdenhil in het Westland voor een enorme keuze aan in-eigen-bakkerij-gebakken brood. Het is wat om en ik doe veel brood in de vriezer, maar het brood is zo superlekker en vers dat het wel tegen een beetje vries kan. Bakker Lexmond aan het Beethovenplein in Hberg is ook een aardige optie; daar worden de witte bolletjes zo vanuit de oven in de vitrine gelegd. En is het op, dan hebben ze over een uurtje wel weer een nwe voorraad gebakken voor je.

 5. Profielbeeld van Bart W
  Bart W

  Kijk, die Jeroen hebben we nodig!
  Van der Breggen, tja, daar krijg ik altijd het idee dat het een probleem is als ik er iets wil kopen. Bovendien, ze bakken er niets zelf, komt net als bij marakesh uit een centrale broodfabriek. De urban bakery verkoopt brood van Jordy’s, dat is al een hele vooruitgang.
  De dichtstbijzijnde echte bakker is van Ballegoie in Crooswijk, vond ik na lang zoeken. Die kan ook wel wat steun gebruiken, zo te zien…

   1. Profielbeeld van Bart W
    Bart W

    Goed van je te horen Jeroen!
    Je brood ziet er goed uit, think big! Hier in de Rodenrijselaan snakken we naar brood en staan meerdere potentiële bakkerijen leeg. Kom naar Noord!

 6. Profielbeeld van Gino van Weenen
  Gino van Weenen

  In West zitten we inderdaad niet verlegen om Turkse bakkers.
  Daarnaast zijn de Vlaamsch Broodhuys/Jordy’s ook een favoriet.

 7. Profielbeeld van Vincent Cardinaal
  Vincent Cardinaal

  Positief: Turks brood, lavasj, simit e.d. is wel in ruime mate en goed te verkrijgen. En Marakesh bakt ook ‘hollands’ brood he? Al moet ik eerlijk zijn en zeggen dat daar niet direct hun eerste prioriteit ligt.

  Maar het is wel opmerkelijk – in misschien wel de grootste yuppiewijk(en) van de stad zit (nog) géén ambachtelijke bakker. Maar mark my words – die zit er met een jaar.

  1. Profielbeeld van Ard Buijsen
   Ard Buijsen

   Het hierboven aangehaalde Broodwinkeltje was in het Liskwartier de enige. En dat was een winkel en geen bakker. Maar had wel goed brood. Die heeft niet kunnen overleven. Schiet mij maar lek maar in een wijk als het Liskwartier zou je toch verwachten dat 1 broodwinkel wel zou kunnen overleven….

   1. Profielbeeld van Lucette Mascini
    Lucette Mascini

    waarom bakken jullie zelf geen broodjes in de oven? in denemarken doet iedereen dat, t is echt een cultuurtje

 8. Profielbeeld van Matthijs
  Matthijs

  Zit er in Rotterdam überhaupt nog wel ergens een warme bakker? Ik zoek me ook ziek naar een vers brood in Kralingen

  1. Profielbeeld van Petra de Jong
   Petra de Jong

   De meeste ‘warme bakkers’ zijn vandaag de dag afbakkers. Ze krijgen halffabrikaten aangeleverd die ze ter plaatse afbakken. Of ze kopen mixen in waar het broodverbetermiddel en alle andere toevoegingen al in zitten.

   Kijk maar eens op wat websites van reguliere bakkersgroothandels. Die verkopen niet gewoon ‘meel’ of ‘bloem’, die verkopen premixen. De ‘warme bakker’ is verworden tot weinig meer dan wat Truus op zondag met haar broodbakmachine doet…

 9. Profielbeeld van Gino van Weenen
  Gino van Weenen

  Binnenkort opent er op de Zwaanshals een depedance van Hopper, lijkt me een prima alternatief.
  Daarnaast moet je ook Urban Bakery niet vergeten.

  1. Profielbeeld van Ard Buijsen
   Ard Buijsen

   Gino, eigenlijk vind ik de Van den Breggen filiaal op de Zwart Jan al te ver weg vanaf de Bergselaan. Als ik doordeweeks om 7.30 uur brood wil halen (dan is het het verst) dan wil ik niet naar de Zwaanshals moeten fietsen. De Urban Bakery verkoopt volgens eigen zeggen (website) geen brood.

   1. Profielbeeld van Miriam Staffhorst
    Miriam Staffhorst

    Hier de Urban Bakery! Wij verkopen weldegelijk van dinsdag t/m zaterdag vers gebakken brood van Jordy’s! Diverse soorten spelt en tarwe zuurdesembroden. Verder hebben we heerlijk gebak uit eigen bakkerij.
    Voorburgstraat 219, onder de hofbogen, naast eudokiaplein en het oude bergwegstation. Wees welkom!

 10. Profielbeeld van Ard Buijsen
  Ard Buijsen

  Hier nog een klant. De enige optie is eigenlijk Van den Breggen op de Zwart Jan. Op zich niets mis mee maar het is een keten en de enige bakker in mijn ‘directe’ woonomgeving. Dat is schamel…

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.