Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Laten we het weer eens over fatsoen hebben!

Stuurman Nabil Bantal loodst u het weekend in met prikkelende gespreksstof. Of we weer eens fatsoenlijk kunnen doen tegen elkaar, zeker in multicultureel Rotterdam.

De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui

Waar is het fatsoen gebleven, vraag ik me wel eens af. De samenleving lijkt steeds meer moeite te hebben met respect voor elkaar. Als mensen onfatsoenlijk zijn, creëert men een onveilig gevoel.
Bij Feyenoord roepen zogenaamde supporters kwetsende spreekkoren. De ene keer zijn Ajax-fans het doelwit, onlangs moest de aanhang van het Turkse Beşiktaş het ontgelden. In Delfshaven vallen opgeschoten jongeren vrouwen lastig alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Aanspreken op gedrag

Respect voor een mens, ongeacht geslacht, seksuele voorkeur of religie zou toch de normaalste zaak van de wereld moeten zijn? Juist in Rotterdam, smeltkroes van Nederland. We experimenteren met de OV-chipkaart, preventief fouilleren, en ook met architectuur. Laten we weer herontdekken wat fatsoen ook alweer is. Ik wil niet overkomen als een moraalridder, maar als we elkaar nou eens aanspreken op gedrag.
Laten we niet wegkijken van racisme of seksuele intimidatie omdat we vinden dat je er toch niets tegen doet. We maken de stad. We mogen elkaar aanspreken op ongewenst gedrag. Als we toestaan dat twee mannen niet hand in hand kunnen lopen, als we accepteren dat vrouwen voor hoer worden uitgemaakt, dan zijn we niet veel beter dan de daders.

Vrienden daarom vertrokken

Steeds vaker hoor ik mensen klagen over intimiderende opmerkingen. Vrienden zijn zelfs mede daarom vertrokken. Inbraken kunnen we registreren, fietsendiefstallen ook.
Het registreren van intimiderende opmerkingen blijft lastig. We weten allemaal dat kwetsen, intimideren en lastig vallen voorkomt, maar het blijft nogal stil. Het wordt tijd dat we hier hardop over praten in de stad. Dat intimidatie een belangrijk punt van discussie wordt.
Iedereen moet de vrijheid hebben om ongehinderd op straat te kunnen lopen. Daarbij mag niet uitmaken dat je vrouw, homoseksueel of moslim bent.
Laten we weer fatsoenlijk zijn.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Twee jaar na de White Lives Matter-projecties hebben de daders de politieke wind mee

    • Politiek

    Zes maanden cel eist het Openbaar Ministerie tegen de twee mannen die tijdens de jaarwisseling van 2022-2023 racistische leuzen op de Erasmusbrug projecteerden. Nigel van Schaik woonde de rechtszitting bij en ontdekte dat we anno 2025, met de PVV als grootste politieke partij, misschien wel moeten geloven aan een nieuwe werkelijkheid.

  • Niet lullen maar luisteren met filosoof Miriam Rasch

    • Kunst en Cultuur

    Filosoof Miriam Rasch vroeg zich af: wat betekent luisteren precies? Hoe luister je goed? Ze onderzocht het in haar boek Luisteroefeningen. Met een typisch Rotterdams klanklandschap op de achtergrond – een graafmachine, sirenes, optrekkende auto’s – pleit Rasch voor aandachtig luisteren, naar elkaar én naar de stad. “Als je al tien jaar in Rotterdam woont en je hebt nog nooit een racende auto gehoord, heb je dan wel echt een relatie met de stad?”

  • In memoriam Erik Brus: pleitbezorger en kroniekschrijver van de Rotterdamse letteren

    • In Memoriam

    Op 17 december overleed Erik Brus op 60-jarige leeftijd in Rotterdam. Erik was een markante persoonlijkheid en speelde een belangrijke rol in de letteren.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam