Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Stuurman Nabil Bantal loodst u het weekend in met prikkelende gespreksstof. Of we weer eens fatsoenlijk kunnen doen tegen elkaar, zeker in multicultureel Rotterdam.

De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui

Waar is het fatsoen gebleven, vraag ik me wel eens af. De samenleving lijkt steeds meer moeite te hebben met respect voor elkaar. Als mensen onfatsoenlijk zijn, creëert men een onveilig gevoel.
Bij Feyenoord roepen zogenaamde supporters kwetsende spreekkoren. De ene keer zijn Ajax-fans het doelwit, onlangs moest de aanhang van het Turkse Beşiktaş het ontgelden. In Delfshaven vallen opgeschoten jongeren vrouwen lastig alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Aanspreken op gedrag

Respect voor een mens, ongeacht geslacht, seksuele voorkeur of religie zou toch de normaalste zaak van de wereld moeten zijn? Juist in Rotterdam, smeltkroes van Nederland. We experimenteren met de OV-chipkaart, preventief fouilleren, en ook met architectuur. Laten we weer herontdekken wat fatsoen ook alweer is. Ik wil niet overkomen als een moraalridder, maar als we elkaar nou eens aanspreken op gedrag.
Laten we niet wegkijken van racisme of seksuele intimidatie omdat we vinden dat je er toch niets tegen doet. We maken de stad. We mogen elkaar aanspreken op ongewenst gedrag. Als we toestaan dat twee mannen niet hand in hand kunnen lopen, als we accepteren dat vrouwen voor hoer worden uitgemaakt, dan zijn we niet veel beter dan de daders.

Vrienden daarom vertrokken

Steeds vaker hoor ik mensen klagen over intimiderende opmerkingen. Vrienden zijn zelfs mede daarom vertrokken. Inbraken kunnen we registreren, fietsendiefstallen ook.
Het registreren van intimiderende opmerkingen blijft lastig. We weten allemaal dat kwetsen, intimideren en lastig vallen voorkomt, maar het blijft nogal stil. Het wordt tijd dat we hier hardop over praten in de stad. Dat intimidatie een belangrijk punt van discussie wordt.
Iedereen moet de vrijheid hebben om ongehinderd op straat te kunnen lopen. Daarbij mag niet uitmaken dat je vrouw, homoseksueel of moslim bent.
Laten we weer fatsoenlijk zijn.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nabil Bantal

Nabil Bantal

Nabil Bantal (1979) verhuisde in 2001 naar Rotterdam om daar geneeskunde te studeren. Hij werkt als huisarts en leert Rotterdam elke dag beter kennen door de verhalen van patiënten. Zijn interesses liggen, niet zo verwonderlijk, op het gebied van gezondheidszorg, communicatie en culturele diversiteit.

Profiel-pagina