Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Laten we het weer eens over fatsoen hebben!

Stuurman Nabil Bantal loodst u het weekend in met prikkelende gespreksstof. Of we weer eens fatsoenlijk kunnen doen tegen elkaar, zeker in multicultureel Rotterdam.

De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui

Waar is het fatsoen gebleven, vraag ik me wel eens af. De samenleving lijkt steeds meer moeite te hebben met respect voor elkaar. Als mensen onfatsoenlijk zijn, creëert men een onveilig gevoel.
Bij Feyenoord roepen zogenaamde supporters kwetsende spreekkoren. De ene keer zijn Ajax-fans het doelwit, onlangs moest de aanhang van het Turkse Beşiktaş het ontgelden. In Delfshaven vallen opgeschoten jongeren vrouwen lastig alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Aanspreken op gedrag

Respect voor een mens, ongeacht geslacht, seksuele voorkeur of religie zou toch de normaalste zaak van de wereld moeten zijn? Juist in Rotterdam, smeltkroes van Nederland. We experimenteren met de OV-chipkaart, preventief fouilleren, en ook met architectuur. Laten we weer herontdekken wat fatsoen ook alweer is. Ik wil niet overkomen als een moraalridder, maar als we elkaar nou eens aanspreken op gedrag.
Laten we niet wegkijken van racisme of seksuele intimidatie omdat we vinden dat je er toch niets tegen doet. We maken de stad. We mogen elkaar aanspreken op ongewenst gedrag. Als we toestaan dat twee mannen niet hand in hand kunnen lopen, als we accepteren dat vrouwen voor hoer worden uitgemaakt, dan zijn we niet veel beter dan de daders.

Vrienden daarom vertrokken

Steeds vaker hoor ik mensen klagen over intimiderende opmerkingen. Vrienden zijn zelfs mede daarom vertrokken. Inbraken kunnen we registreren, fietsendiefstallen ook.
Het registreren van intimiderende opmerkingen blijft lastig. We weten allemaal dat kwetsen, intimideren en lastig vallen voorkomt, maar het blijft nogal stil. Het wordt tijd dat we hier hardop over praten in de stad. Dat intimidatie een belangrijk punt van discussie wordt.
Iedereen moet de vrijheid hebben om ongehinderd op straat te kunnen lopen. Daarbij mag niet uitmaken dat je vrouw, homoseksueel of moslim bent.
Laten we weer fatsoenlijk zijn.

Al één reactie — discussieer mee!

 • bravo. laat journalisten, tekenaars, eigenlijk iedereen, eens nadenken over het verschil tussen vrijheid van meningsuiting en beledigen/kwetsen. Wat een afschuwelijk vocabulaire wordt er vaak gebruikt en wat een ordinaire tekeningen worden er vaak gemaakt. Ik vraag me af of mensen die deze taal gebruiken, die taal ook bezigen tegenover hun (groot)ouders. Voeden deze mensen hun kinderen ook op met dit taalgebruik? Waar is het fatsoen gebleven? Benader iedere mens, ongeacht geslacht, religie, nationaliteit, jong en oud met fatsoen en zoals je zelf benaderd wilt worden. Ik begrijp trouwens onze leider de heer Rutte niet door zich steeds maar weer achter “vrijheid van meningsuiting” te verschuilen. Er zou een reclamecampagne moeten komen met alleen maar het woord FATSOEN – verbeter de wereld, begin met jezelf.
  Om mij heen tref ik gelukkig veel mensen aan die er net zo over denken als ik.
  Er protesteren echter te weinig mensen tegen uitingen zonder fatsoen. Hier zou een referendum voor moeten komen!!!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam