Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Levensgevaarlijke kruispunten

Prikkelende gespreksstof nodig voor de vrijmibo? Stuurvrouw Anneke Kortleve ergert zich aan het dringen bij kruispunten. Kunnen er niet meer kleine verkeersrotondes komen?

De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui

Ik word meer dan eens opgeschrikt door een hoop gerinkel en scheldende mensen. Als ik uit mijn raam kijk, dan zie ik waar de bak herrie vandaan komt (althans, meestal weet ik al waar het vandaan komt, maar dan wordt het ook bevestigd). Twee auto’s zijn tegen elkaar gebotst.
Ik kijk uit op het stukje weg dwars door Blijdorp, vlak bij de Domino’s Pizza (Stadhoudersweg). Hier is veel doorgaand verkeer richting snelweg en de Spaanse Polder. Door de katapultconstructie zijn de kruisende wegen niet haaks gemodelleerd, waardoor mensen niet goed kunnen inschatten of iemand dichtbij is of ver weg (dichtbij dus, maar het lijkt wat verder weg). En of er iemand over een zebrapad stapt, daar houdt de mobilist zich al helemaal niet mee bezig. Staat er opeens zo’n achterlijke voetganger zijn recht op te eisen, waardoor hij onverhoopt keihard moet remmen. Nijdig wijst hij naar zijn voorhoofd, terwijl de moraalridder op zijn strepen staat op de weg.

Zelfde probleem 300m verder

Omdat stukjes beginnend met ‘ik’ en ‘opgeschrikt’ en ‘uit mijn raam’ vaak getuigen van slechte journalistiek of opinie, zal ik het probleem wat oprekken. Driehonderd meter verderop, bij de Schieweg, een probleem van dezelfde orde. Het gaat om het kruispunt bij de New York Pizza, wederom een pizzaboer.
Dit kruispunt heb ik een paar keer moeten oefen voordat ik het werkelijk snapte. Ik zal het proberen uit te leggen, maar vergeef me mijn onduidelijkheid. Visueel is het al haast onmogelijk, tekstueel is het eigenlijk onbegonnen werk. Een poging. Als je linksaf wil, de wijk in, moet je op een soort vluchtheuvel staan met een stoplicht ervoor. Plek voor één auto. Dus als de auto naast je ook linksaf de wijk in wilt rijden, heb je een soort race tegen de klok om als eerste op die vluchtheuvel te staan. Zodat niet jij, maar je buurman noodgedwongen rechtdoor moet rijden.

Een rotonde handig?

Zou het niet handig zijn om daar gewoon een rotonde neer te zetten? Voor het New York Pizza-kruispunt is het wel wat gedoe, met die tram, maar vast niet onmogelijk. En voor het Domino’s Pizza-parkeerpunt is het helemaal een makkie. Er liggen daar wel tramrails, maar die zijn helemaal verroest. De enige tram die ooit misschien nog over de rails van de voormalig tram 3 zal rijden, is van het kaliber snerttram.
Sorry voor het kleinzerige geneuzel van uw stuurvrouw deze week. Ik sta hier ook maar aan de wal, als niet-planologisch expert. Een beetje oplossingen bedenken vanuit mijn frustraties vanwege herhaaldelijk toekijken. Ik denk dat als ik een paar kilometer verder aan een andere weg in Rotterdam ga wonen, ik ook zo’n nijdig stukje kon schrijven over een ander kruispunt bij een andere pizzeria. In Rotterdam zijn er namelijk niet zoveel rotondes. Rondjes rijden voor de veiligheid wordt hier alleen megalomaan ingekleurd: gigantische verkeerspleinen. Ik wil er voor pleiten om wat meer kleine rondjes te rijden voor de veiligheid. Te beginnen met het kruispunt voor mijn raam.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • “Het is hartverscheurend om met een uitvaartbegeleider en één buurman bij een kist te staan”

    • Samenleving en zorg

    “Over de notabelen van de afgelopen eeuwen is genoeg te vinden in de stadsarchieven, maar niet over deze mensen.” Stichting Walk of Life tekent de levensverhalen op van mensen zonder familie en vrienden. “Ze hebben allemaal, zonder uitzondering, een heel bijzonder verhaal.”

  • Fotograaf Çiğdem Yüksel: “Deze vrouwen verdienen een plek in onze geschiedenis”

    • Kunst en Cultuur

    Wat begon als een persoonlijke zoektocht naar haar oma, groeide uit tot een indrukwekkend project. Met haar boek en tentoonstelling Je moest eens weten brengt fotograaf Çiğdem Yüksel een onderbelicht verhaal tot leven: dat van de eerste generatie Turkse vrouwen in Nederland. “Als ik me in hen verplaats, denk ik soms: holy shit, hoe hebben jullie dit gedaan?”

  • Hoe Rotterdam dankzij de politie volledig in dienst kwam te staan van snelheid en vervoer

    • Human interest

    Het is moeilijk voor te stellen in een stad die meer weg heeft van een snelweg, maar een eeuw geleden kende Rotterdam ontelbare levendige, publieke ruimtes. Er werd gewandeld, een praatje gemaakt en verliefd rondgefietst. Hoe konden die ruimtes veranderen in zielloze plekken, geheel in dienst van vervoer? En welke rol speelde de politie hierin? Socioloog Jim van Hagen nam een duik in de geschiedenis.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam