Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Prikkelende gespreksstof nodig voor de vrijmibo? Stuurvrouw Anneke Kortleve ergert zich aan het dringen bij kruispunten. Kunnen er niet meer kleine verkeersrotondes komen?

De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui

Ik word meer dan eens opgeschrikt door een hoop gerinkel en scheldende mensen. Als ik uit mijn raam kijk, dan zie ik waar de bak herrie vandaan komt (althans, meestal weet ik al waar het vandaan komt, maar dan wordt het ook bevestigd). Twee auto’s zijn tegen elkaar gebotst.
Ik kijk uit op het stukje weg dwars door Blijdorp, vlak bij de Domino’s Pizza (Stadhoudersweg). Hier is veel doorgaand verkeer richting snelweg en de Spaanse Polder. Door de katapultconstructie zijn de kruisende wegen niet haaks gemodelleerd, waardoor mensen niet goed kunnen inschatten of iemand dichtbij is of ver weg (dichtbij dus, maar het lijkt wat verder weg). En of er iemand over een zebrapad stapt, daar houdt de mobilist zich al helemaal niet mee bezig. Staat er opeens zo’n achterlijke voetganger zijn recht op te eisen, waardoor hij onverhoopt keihard moet remmen. Nijdig wijst hij naar zijn voorhoofd, terwijl de moraalridder op zijn strepen staat op de weg.

Zelfde probleem 300m verder

Omdat stukjes beginnend met ‘ik’ en ‘opgeschrikt’ en ‘uit mijn raam’ vaak getuigen van slechte journalistiek of opinie, zal ik het probleem wat oprekken. Driehonderd meter verderop, bij de Schieweg, een probleem van dezelfde orde. Het gaat om het kruispunt bij de New York Pizza, wederom een pizzaboer.
Dit kruispunt heb ik een paar keer moeten oefen voordat ik het werkelijk snapte. Ik zal het proberen uit te leggen, maar vergeef me mijn onduidelijkheid. Visueel is het al haast onmogelijk, tekstueel is het eigenlijk onbegonnen werk. Een poging. Als je linksaf wil, de wijk in, moet je op een soort vluchtheuvel staan met een stoplicht ervoor. Plek voor één auto. Dus als de auto naast je ook linksaf de wijk in wilt rijden, heb je een soort race tegen de klok om als eerste op die vluchtheuvel te staan. Zodat niet jij, maar je buurman noodgedwongen rechtdoor moet rijden.

Een rotonde handig?

Zou het niet handig zijn om daar gewoon een rotonde neer te zetten? Voor het New York Pizza-kruispunt is het wel wat gedoe, met die tram, maar vast niet onmogelijk. En voor het Domino’s Pizza-parkeerpunt is het helemaal een makkie. Er liggen daar wel tramrails, maar die zijn helemaal verroest. De enige tram die ooit misschien nog over de rails van de voormalig tram 3 zal rijden, is van het kaliber snerttram.
Sorry voor het kleinzerige geneuzel van uw stuurvrouw deze week. Ik sta hier ook maar aan de wal, als niet-planologisch expert. Een beetje oplossingen bedenken vanuit mijn frustraties vanwege herhaaldelijk toekijken. Ik denk dat als ik een paar kilometer verder aan een andere weg in Rotterdam ga wonen, ik ook zo’n nijdig stukje kon schrijven over een ander kruispunt bij een andere pizzeria. In Rotterdam zijn er namelijk niet zoveel rotondes. Rondjes rijden voor de veiligheid wordt hier alleen megalomaan ingekleurd: gigantische verkeerspleinen. Ik wil er voor pleiten om wat meer kleine rondjes te rijden voor de veiligheid. Te beginnen met het kruispunt voor mijn raam.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

Screenshot 2017-08-11 16.13.53

Anneke Kortleve

Anneke Kortleve (1985) is schrijver, vooral over eten en het leven. Ze woont in Rotterdam en probeert met haar kook- en schrijfproject ‘Condimentariër’ vleeseters ervan te overtuigen dierlijke producten als toevoeging te zien, niet als hoofdbestanddeel.

Profiel-pagina
Lees 7 reacties
 1. Profielbeeld van Michael Ras
  Michael Ras

  Bij NY pizza linksaf, vanaf de stadhoudersweg?

  Waar is de vluchtheuvel? Linksaf mag je daar niet…

 2. Profielbeeld van Nicky
  Nicky

  Zo mee eens! Ik woon zelf op het kruispunt Admiraal de Ruyterweg/Goudse Rijweg/Jonker Fransstraat en dat is ook al zo’n ramp. Voortdurend aanrijdingen en bijna-aanrijdingen. Laatst nog een heel ernstig ongeluk, met een zeer ernstig gewonde of misschien wel een overledene, dat weet je nooit als de rommel op het kruispunt is opgeruimd. Er zou prima ruimte zijn voor een kleine rotonde. Onbegrijpelijk dat de gemeente deze kruispunten niet aanpakt.

 3. Profielbeeld van Anneke Kortleve
  Anneke Kortleve

  Inderdaad. Die op de Bergweg, ook zo’n katapultconstructie. Ik sta altijd maar een beetje onbeholpen oogcontact te zoeken met de bestuurders, zodat ik kan oversteken op grond van goede wil in plaats van voorrangsregels. Niet dat ze daar niet gelden, maar ik heb gewoon geen idee hoe je ze daar moet toepassen.

 4. Profielbeeld van Mariska
  Mariska

  Mooie kruispunten inderdaad!

  Nog twee:
  Van de Bergweg de Benthuizerstraat naar links opgaan. Altijd verkeerd inschatten en als fietser doe je er net te lang over.

  Van de zaagmolenkade rechts de zaagmolenbrug opdraaien en maar hopen dat iemand niet harder dan 40 rijdt op de zaagmolendrift.

 5. Profielbeeld van Gino van Weenen
  Gino van Weenen

  wees blij dat je niet vaak over de kruising, binnenweg-Claes oldevrieselaan hoeft bij de UEB West. Het heeft zelfs een eigen youtube kanaal met ongelukken!

   1. Profielbeeld van Tim de Bruijn
    Tim de Bruijn

    Die met die kraanwagen is echt bizar! Maar die kruising is nu wel heringericht met die klinkers op de Binnenweg. Weet niet of die ook veiliger geworden is?

    Sowieso bizar bij al die ongelukken hoe slecht mensen blijkbaar kunnen rijden.

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.