Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Levensgevaarlijke kruispunten

Prikkelende gespreksstof nodig voor de vrijmibo? Stuurvrouw Anneke Kortleve ergert zich aan het dringen bij kruispunten. Kunnen er niet meer kleine verkeersrotondes komen?

De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui

Ik word meer dan eens opgeschrikt door een hoop gerinkel en scheldende mensen. Als ik uit mijn raam kijk, dan zie ik waar de bak herrie vandaan komt (althans, meestal weet ik al waar het vandaan komt, maar dan wordt het ook bevestigd). Twee auto’s zijn tegen elkaar gebotst.
Ik kijk uit op het stukje weg dwars door Blijdorp, vlak bij de Domino’s Pizza (Stadhoudersweg). Hier is veel doorgaand verkeer richting snelweg en de Spaanse Polder. Door de katapultconstructie zijn de kruisende wegen niet haaks gemodelleerd, waardoor mensen niet goed kunnen inschatten of iemand dichtbij is of ver weg (dichtbij dus, maar het lijkt wat verder weg). En of er iemand over een zebrapad stapt, daar houdt de mobilist zich al helemaal niet mee bezig. Staat er opeens zo’n achterlijke voetganger zijn recht op te eisen, waardoor hij onverhoopt keihard moet remmen. Nijdig wijst hij naar zijn voorhoofd, terwijl de moraalridder op zijn strepen staat op de weg.

Zelfde probleem 300m verder

Omdat stukjes beginnend met ‘ik’ en ‘opgeschrikt’ en ‘uit mijn raam’ vaak getuigen van slechte journalistiek of opinie, zal ik het probleem wat oprekken. Driehonderd meter verderop, bij de Schieweg, een probleem van dezelfde orde. Het gaat om het kruispunt bij de New York Pizza, wederom een pizzaboer.
Dit kruispunt heb ik een paar keer moeten oefen voordat ik het werkelijk snapte. Ik zal het proberen uit te leggen, maar vergeef me mijn onduidelijkheid. Visueel is het al haast onmogelijk, tekstueel is het eigenlijk onbegonnen werk. Een poging. Als je linksaf wil, de wijk in, moet je op een soort vluchtheuvel staan met een stoplicht ervoor. Plek voor één auto. Dus als de auto naast je ook linksaf de wijk in wilt rijden, heb je een soort race tegen de klok om als eerste op die vluchtheuvel te staan. Zodat niet jij, maar je buurman noodgedwongen rechtdoor moet rijden.

Een rotonde handig?

Zou het niet handig zijn om daar gewoon een rotonde neer te zetten? Voor het New York Pizza-kruispunt is het wel wat gedoe, met die tram, maar vast niet onmogelijk. En voor het Domino’s Pizza-parkeerpunt is het helemaal een makkie. Er liggen daar wel tramrails, maar die zijn helemaal verroest. De enige tram die ooit misschien nog over de rails van de voormalig tram 3 zal rijden, is van het kaliber snerttram.
Sorry voor het kleinzerige geneuzel van uw stuurvrouw deze week. Ik sta hier ook maar aan de wal, als niet-planologisch expert. Een beetje oplossingen bedenken vanuit mijn frustraties vanwege herhaaldelijk toekijken. Ik denk dat als ik een paar kilometer verder aan een andere weg in Rotterdam ga wonen, ik ook zo’n nijdig stukje kon schrijven over een ander kruispunt bij een andere pizzeria. In Rotterdam zijn er namelijk niet zoveel rotondes. Rondjes rijden voor de veiligheid wordt hier alleen megalomaan ingekleurd: gigantische verkeerspleinen. Ik wil er voor pleiten om wat meer kleine rondjes te rijden voor de veiligheid. Te beginnen met het kruispunt voor mijn raam.

Al 7 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures