Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Sinds afgelopen maand zijn er een aantal films van één van Nederlands grootste filmmaker Joris Ivens online geüpload op YouTube. Een daarvan is de documentaire Rotterdam Europoort. Een indrukwekkende visuele parel poëtisch bijgestaan door verteller Gerrit Kouwenaar. De film uit 1966 mag in een adem met Bert Haanstra’s ‘Alleman’ genoemd worden en geeft een mooi beeld van Rotterdam in wederopbouw en als poort van Europa.

Zeg Weena, zeg Spangen, zeg Kralingen, Crooswijk, zeg Feijenoord, Dijkzigt, zeg Oud-Mathenesse, zeg honderden namen, zeg stad aan de Maas, zeg Poort van Europa.

De film werd toentertijd vervaardigd in opdracht van het Bureau Voorlichting van de gemeente Rotterdam. Zou zoiets nog bestaan?
Een ander beschikbaar gekomen film aan de hand van Ivens is De Brug, ‘een ritmische studie uit 1928 naar de werking en functie van de Hef.’
https://www.youtube.com/watch?v=P_Jk1QiUvoY

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Alexandre-Furtado-Melville-Damage-Playground-PMS-Mathijs-Labadie-II-003

Alexandre Furtado Melville

Alexandre (1988) Furtado Melville is autodidact art director, fotograaf, schrijver, ontwerper, curator van Gemaal op Zuid en consultant bij Studio Narrative. Hij woont op Rotterdam Zuid en heeft nog nooit een prijs gewonnen.
[email protected]

Profiel-pagina