Ga naar de inhoud

NieuwsBeeld: Buijt is boos

Anniek Tijmes illustreert wekelijks het Rotterdamse nieuws. Deze week:de gemoederen zijn nog altijd verhit bij Leefbaar Rotterdam. Campagneleider en gemeenteraadslid Ronald Buijt luchtte onomwonden zijn hart in het AD.
Zomerreces? Ammehoela! Zoiets moet Ronald Buijt gedacht hebben, toen hij zijn veelzeggende interview gaf aan Mark Hoogstad van het AD/Rotterdams Dagblad. Voor wie het interview niet heeft gelezen (Hoogstad zou zeggen: ‘Koop die krant!’), het gaat vrijwel helemaal over de wethouderscoup van Ronald Schneider. Buijt voelt zich nog altijd verraden. Hij verwijt Schneider slinks spel, en wil nog altijd geen verzoenend biertje met hem drinken: ‘Ik ben nog niet zover dat ik met hem in gesprek wil’. Let wel: aan het woord is dus één van Leefbaars belangrijkste raadsleden, bij de gemeenteraadsverkiezingen nog campagnestrateeg – en dit zegt hij over één van ‘zijn’ wethouders.
Buijt heeft met zijn interview een schot voor de boeg willen lossen, hij wil dat zijn harde campagnewerk nu eindelijk te gelde wordt gemaakt. Maar in het verlengde daarvan liggen nog wel wat meer vragen. Want als Leefbaars raadsleden en wethouders al niet meer met elkaar willen praten, is dan het voortbestaan van dit college niet in gevaar? Sterker zelfs: in hoeverre is er nog sprake van één Leefbaar Rotterdam?
Het is langzaamaan wel tijd voor de partijleider om op te staan, zou je dus zeggen. Opvallend genoeg hullen alle betrokkenen zich echter in stilzwijgen. Joost Eerdmans, lijsttrekker bij de laatste verkiezingen, maakte bij de LPF al eens een implosie van een partij mee, en blijft stil. Ronald Schneider, voormalig fractievoorzitter en hoofdpersoon in deze affaire? Geen woord. Luuk Wilson, de nieuwe fractievoorzitter? *Kriek kriek*
Wat de uitkomst van dit alles gaat zijn? Wie het weet mag het zeggen. Eén ding is in ieder geval zeker: het wordt een spectaculair politiek jaar.
Tekst: Ties Joosten

Al één reactie — discussieer mee!

 • Het interview met Ronald Buijt was een verademing. Eindelijk een Leefbaar politicus die ingaat op het wanstaltige gedrag van wethouder Ronald Schneider en zijn gladde vriendjes in de fractie bij Leefbaar. Wat domkop Schneider echter niet schijnt te beseffen dat hij LR een kopje kleiner heeft gemaakt. Wat ik ook niet snap is waarom Joost Eerdmans hiermee weg komt. Hij is de werkelijke schuldige aan dit Leefbaar drama. Hij had dit moeten voorkomen. Maar ja, Joost Eerdmans is altijd al een politieke windvaan geweest, een opportunist van de zuiverste soort. Eerdmans en Schneider, inmiddels allebei wethouder, daar ging het beide heren om. Het belang van de Leefbaar R’dam kiezer hebben zij verkwanseld en zij blinken ook niet bepaald uit als wethouder. Twee overschatte mannetjes. De Leefbaar kiezer zal bij de volgende verkiezingen oordelen.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • NieuwsBeeld: De Hef

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. In deze laatste aflevering krijgt de Hef een grondige opknapbeurt.

 • NieuwsBeeld: Rotterdam heeft genoeg aan Rotterdam, Amsterdam

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: Rotterdamse trots naar aanleiding van een Amsterdamse column. Of toch ook weer niet.

 • NieuwsBeeld: Een boom voor alle dichters

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: een plataan aan de Westersingel is voortaan ‘het Graf van de Onbekende Dichter’, een monument.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures