Ga naar de inhoud

NieuwsBeeld: Het Wereldmuseum ontzamelt

Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: een artikel in De Groene Amsterdammer heeft de soap rondom het Wereldmuseum nog maar eens een nieuwe dimensie gegeven.
Topstukken in de ramsj. Dat kopte de Groene Amsterdammer vorige week boven een artikel over het Wereldmuseum. Directeur Stanley Bremer zou maar liefst 90% van de collectie willen ontzamelen. Al hoewel al langer bekend was dat Bremer de collectie wil downgraden, bleek zijn ronkende persbericht over een boetiekhotel in het museum de druppel. ‘Een doodsstrijd’, volgens de Groene, ‘pure laster’ aldus Bremer.
Beeldend kunstenaar Olphaert den Otter liet het er niet bij zitten. Met een facebookactie poogde hij het tij in Bremers ‘reclamebureau’ te keren. “Het Wereldmuseum Rotterdam werd winkel, werd lunchroom, werd restaurant. (…) Het enige dat het Wereldmuseum straks niet meer is, is een volkenkundig museum…,” schreef hij strijdvaardig. In zijn engagement bediende hij zich vervolgens van een prijzenswaardig staaltje onderzoeksjournalistiek. “Wie heeft voor mij een helder organigram van het Wereldmuseum? (…) Ik weet dat er nu nog 9 mensen werken in het museum (waarvan twee met de naam Bremer: Stanley en Stanleydottir….),” aldus Museumleaks.
Ook was daar in VPRO’s Nooit meer Slapen Sjarel Ex, Bremers collega van Boijmans. Die haalde graag een nachtje door voor het netelige dossier. Hij rakelde ook direct een berucht RTV Rijnmondfilmpje op. Daarin loopt Bremer flamboyant door zijn depot en spot Ex veel te weinig rode stippen. Die geven namelijk aan dat een object mag blijven. Ex meende op basis hiervan waar te nemen dat het af te stoten gedeelte van Bremers collectie nog groter is dan De Groene liet doorschijnen.
Twee tegenovergestelde verhalen, en heel wat onrust. Gelukkig maakt de kersverse wethouder Adriaan Visser zich weinig zorgen. Want het museum houdt zich aan de LAMO, waarin netjes staat genoteerd waar een ontzameling aan moet voldoen. Verder heeft het museum een commissie van wijzen aangewezen. Vier zwaargewichten buigen zich over elke speer (ruim 20.000 stuks!), trommel en kalebas zonder sticker of in de woorden van Bremer: ‘het resultaat van een jarenlange anale fixatie’.
Over het dossier Wereldmuseum is het laatste woord dus nog niet gezegd. Bij elk spiritueel mandje ligt er namelijk een nieuw dispuut op de loer. Het ‘goede’ is klaarblijkelijk alleen via strenge protocollen geborgd. Op naar speer 4321 dus maar.
Tekst: Anne de Haij

Al één reactie — discussieer mee!

 • Dit is wel erg kort door de bocht. Het gaat niet om een uitgebreide discussie over ‘elk spiritueel mandje’, maar over wat zo’n bijzondere collectie de stad Rotterdam waard is. En hoe die het beste ten toon gesteld kan worden. Niet alles hoeft bewaard te worden, maar de vraag is in hoeverre er op inhoudelijke gronden gronden geselecteerd wordt. Dat een groep bezorgde Rotterdammers dat proces in de gaten houdt, is alleen maar goed.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • NieuwsBeeld: De Hef

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. In deze laatste aflevering krijgt de Hef een grondige opknapbeurt.

 • NieuwsBeeld: Rotterdam heeft genoeg aan Rotterdam, Amsterdam

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: Rotterdamse trots naar aanleiding van een Amsterdamse column. Of toch ook weer niet.

 • NieuwsBeeld: Een boom voor alle dichters

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: een plataan aan de Westersingel is voortaan ‘het Graf van de Onbekende Dichter’, een monument.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures