Ga naar de inhoud

Renovatie De Kuip: bouwplan BAM en advies verkenners openbaar

Voorkant De Kuip Gered!
Voorkant De Kuip Gered!

Red De Kuip mag dan niet de renovatie van Rotterdams voetbaltempel uitvoeren, zijn communicatieman Robin van Holst blijft wel nauwkeurig in de gaten houden hoe het proces zich ontwikkelt. Het plan van bouwgigant BAM (pdf), dat met De Kuip Groeit de opdracht werd gegund, is namelijk eindelijk openbaar gemaakt (iets waar eerder nog erg geheimzinnig over gedaan werd, zogezegd vanwege bedrijfsgeheimen, maar blijkbaar valt dat dus wel mee) voor gebruik in de gemeenteraad.
Leuk voor de liefhebbers van cijfers, maar echt leuk wordt het in het document dat het advies (pdf) van de verkenners Wim van Sluis, Hans Vervat en Jos van der Vegt weergeeft. Smullen voor ontwikkelaars van Zion-protocollen en andere theorieën!

Gedurende de presentaties van beide partijen die door de verkenners en de stakeholders zijn bijgewoond maakt FFC meer de indruk veel ervaring te hebben met het bouwen van stadions dan Red de Kuip. Dit beeld wordt bevestigd door Fakton die heeft geconstateerd dat FFC op een veel meer gedetailleerd niveau uitgebreider inzicht kan geven in de bouwkosten dan Red de Kuip. Dit geeft de verkenners meer een gevoel van vertrouwen dan bij Red de Kuip.

Mocht je de documenten doorspitten en opmerkelijke onderdelen, uitspraken en feiten tegenkomen, dan horen we dat graag in de reacties!

Al 3 reacties — discussieer mee!

 • Op Twitter meldt Ard Buijsen vooral verbaasd te zijn door het gebruik aan inhoud van beide rapporten:

 • Als je met vernieuwbouw wil komen, moet je de huidige bouwsituatie in ogen schouw nemen. Dan moet je uitgaan van: wat moet er veranderd worden; wat worden de nieuwe eisen? kan ik deze toepassen op de bestaande situatie. Vaak kan dat wel, mits er geen wijzigingen met betrekking tot het wijzigen van de Kuip moet komen, zoals het bouwbesluit (KNVB, UEFA, veiligheidsbesluit) al aangeeft en er ook geen verdere bouwtechnisch gezien wijzigingsplannen worden meegenomen.

  Je zal van de BVO moeten uitgaan en wel de vernieuwbouwperiode gaat duren. Kan ze toegepast worden tijdens de competitie wedstrijden? In feite niet, want door het bouwproces kan er ook gevaarlijke situaties voor de bezoekers plaatsvinden. Voorbeelden zijn geweest, dat dit zo was gegaan. Je ziet nu dus al wat voor belemmeringen er wel niet kunnen opdagen. Als je hier de plannen gaat doorzetten, dan moet je rekening houden met een vertragingsproces tijdens de bouw wat ook hogere financiële kosten met zich mee brengt.

  Dan wil je het aantal toeschouwers van 47000 naar 70000 brengen. De huidige Kuip is zodanig ingedeeld met zitplaatsen, dat ze geen ruimte heeft om de toegang tot de zitplaatsen op ergonomische wijze behoort plaats te vinden. Dan zijn de trap opgangen en neergangen smal vergeleken bij bijvoorbeeld rampen. Deze moeten breder. Ook de toegankelijkheid aan de achterzijde vooral bij de 2e ring, behoort ook ruimer opgezet te worden. De uitbaterij van drankjes en hapjes zijn zodanig gehuisvest dat de vraag naar deze artikelen onvoldoende gevoed kan worden, omdat de lange rijen niet allen geholpen worden, waardoor omzetverlies optreedt.

  Dan zijn de business units zodanig ingedeeld omdat de afmetingen karig zijn. De uitrusting is ook aan de magere kant, waardoor je je kan afvragen dat dat geen positieve invloed heeft op de zakenwereld.

  Al met al kom je tot de conclusie, dat vernieuwbouw niet datgene brengt wat je op gehoopt hebt. De keuze voor nieuwbouw is makkelijker. Waarom? De aanpassingen van het bouwbesluit ( enz. zie boven), het voorzien van parkeergarages onder het stadion, de infrastructuur met betrekking tot het openbaar vervoer, ruimere business units en seats, maar ook voor de andere toeschouwer ruimere zitplaatsen en dat mensen moeiteloos kunnen passeren, De trapneergangen en trapopgangen zijn ruim bemeten om een goede doorstroming te garanderen, brede omlopen worden in de bouwplannen opgenomen, verbeterde huisvesting van verkoop van hapjes en drankjes, en achter de tribunes een ruime omloop en toegankelijkheid tot de versnapering sector, en tot slot een dak dat dicht kan en dan niet voor het voetballen, maar wel als zalen, ruimten enzovoort verhuurd kunnen worden door andere activiteiten.

  Al met al zit je hoger in de kosten, maar daar staat tegenover dat parkeergarages en de infrastructuur voor het ov in de plannen zijn opgenomen. Het bouwproces kan net als het San Mames stadion worden ingevuld, waardoor de competitie wedstrijden ongestoord in de Kuip tijdens de bouw kan plaatsvinden. Het pluspunt meer is dat de omleg van de Coen Moulijnweg niet meer Im Frage ist. Tot slot kan als conclusie worden meegenomen, dat een plan voor nieuwbouw meer voor Feyenoord en de stad Rotterdam oplevert, dan vernieuwbouw.

  Voorwaar, als dit plan dan niet meegenomen kan worden, dan begrijp ik dat er weinig intelligentie onder de besluitvorming nemers zit.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • PS2015: PVV grootste in Rotterdam

  • niet gebruiken!

  Tijdens de Provinciale Statenverkiezingen is de PVV met 17 procent als grootste partij uit de bus gekomen in Rotterdam, gevolgd door D66 (14 procent) en VVD (14 procent). De opkomst in Rotterdam was vandaag 35,5 procent.

 • Wordt het IFFR een marktplaats of een stadsplein?

  • niet gebruiken!

  De kritiek die het IFFR vorig jaar vanuit de filmwereld te verduren kreeg, werd dit jaar alleen maar luider. Dana Linssen, hoofdredacteur van de Filmkrant, schreef deze week een scherpe analyse van de problemen waar het filmfestival mee te kampen heeft.

 • Elf plannen voor nieuw poppodium bekend

  • niet gebruiken!

  Dit najaar riep de gemeente ondernemers, stadsbewoners en andere geïnteresseerden op om een plan in te dienen voor een nieuw poppodium in Rotterdam. Vandaag zijn de elf ingestuurde ideeën bekendgemaakt. Een greep uit de inzendingen.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures