Ga naar de inhoud

Schrijver in de stad: Doelloos in Hoek van Holland

Iedere week trakteert columnist Vincent Cardinaal op een stadse observatie. Deze week: de broodkruimels van de zee.

Vincent Cardinaal
Vincent Cardinaal

 
Lopend langs de kustlijn van Hoek van Holland voel ik een klap op mijn schouder. Mijn schoonvader, zijn haar verward door de wind. Liefdevol kijkt hij naar zijn vrouw, dochters en andere schoonzoon die een flink eindje achter ons lopen. “Door die wind en de branding vergeet je bijna tijd en ruimte. Ik was helemaal los van mezelf.”
Ik begreep hem maar al te goed. De eerste keer dat ik de zee zag, was in de winter. Een gigantische bak zwart water, woest, ijskoud. Ik vond het eng, maar voelde ook de onbedwingbare behoefte er door te worden verzwolgen. Ooit las ik dat hoogtevrees geen angst om te vallen is. Het zou de neiging zijn om te willen springen, om gewichtloosheid te voelen. Een aandrang die je in een split second weer teniet doet.
Hier dacht ik aan terwijl ik verder langs de kustlijn sukkelde. Ik keek naar de schelpjes en het zeewier voor mijn voeten. Ze begonnen patronen te vormen. Cirkels en driehoeken, blauw en geel. Ik herkende ze als een soort broodkruimels, uitgestrooid door de zee. Ik besloot te blijven lopen. Ik passeerde ’s-Gravenzande, Kijkduin, Scheveningen en Katwijk.
Bij het vallen van de avond bereikte ik de Hoogovens – de uitstoot van de industrie vormde geen onaardig duo met de zeelucht. Bij het krieken van de ochtend was ik in Den Helder, waar ik schuin afsloeg, de Wadden op. Ik hopte van zandbank naar eiland, heel gemakkelijk. Op Rottumerplaat ving ik een vis, die ik prepareerde boven een vuurtje. Even later sprak ik met de zeehond die nog door Jan Wolkers was gered. Hij was hem daar zeer erkentelijk voor, maar dat naakt rondlopen – dat had Jan wel achterwege mogen laten. Ik beloofde mijn kleren aan te houden.
Met een van wrakhout gemaakt bootje peddelde ik de zee op. Ter hoogte van Denemarken betrok de lucht. Het werd slecht weer, en niet zo’n beetje ook. Nog nooit had ik zoveel verschillende tinten zwart in de lucht gezien. De bliksem daverde neer, alles trilde, ik kreeg het gevoel in een loopgraaf te zitten. Ik werd blind en hoorde in de verte een misthoorn. Of misschien waren het wel sirenen. Het bootje verdween in de ijle lucht. In foetushouding verborg ik me in de golven, en wist niet meer wat boven en onder was. Ik was één met de elementen.
Na een eeuwigheid spoelde ik aan. Niet op een tropisch eiland, maar op een plag klei. Er lag een schelp. Ik hield hem tegen mijn oor en fluisterde er daarna al mijn geheimen in. Toen wierp ik hem weg, zo ver ik kon.
Nescio schreef dat het doel van God met de schoonheid van de natuur de ‘doelloosheid’ zelf is. Maar – ‘geen mens is in staat dit voortdurend te beseffen’. En dus verlenen we betekenis aan zon, zee en landschap. Zelden voelde ik dit sterker dan afgelopen zondag aan de kust van Hoek van Holland.

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

Word in november en december lid met flinke korting. Je leest Vers Beton een jaar lang voor slechts €50. Help jij ons naar de 1500 abonnees?

Misschien vind je dit ook interessant

  • In de strijd tegen explosievengeweld verliest de burgemeester haar menselijke gezicht

    • Misdaad

    Niet iedere explosie is het werk van drugscriminelen. Bij de helft gaat het om ruzies tussen Rotterdammers. Voor de burgemeester maakt dat niet uit; die sluit de woning. Zonder tussenkomst van een rechter mag de woningcorporatie vervolgens het huurcontract ontbinden. Waar is bij deze rücksichtslose maatregel de menselijkheid, die onze nieuwe burgemeester zo hoog heeft zitten?

  • De ‘blinde vlekken’ in de aanpak van femicide: “Zolang hij blijft ademen, houdt hij niet op”

    • Veiligheid

    Maar zelden wordt feminicide erkend voor wat het is: moord op vrouwen, puur omdat ze vrouw zijn. Die blinde vlek werkt in het voordeel van plegers, die ondanks tal van signalen nog vaak vrij spel krijgen. Een groep Rotterdamse raadsleden zet zich daarom in om vrouwen beter tegen beschermen tegen gendergerelateerd geweld – met effect tot in Den Haag.

  • “Er komt toch niemand op mijn uitvaart” – eenzaamheid in Rotterdam

    • Human interest

    Eenzaamheid onder ouderen is een probleem in Rotterdam. Om daar iets aan te doen, bezocht Jaap Versluis jarenlang Rob, die zijn laatste jaren sleet in een verpleeghuis in Schiebroek. Er bloeit een bijzondere vriendschap op, waarin Jaap vooral fungeert als praatpaal.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

  • Verhalenhuis Belvédère nodigt iedereen van harte uit op woensdag 18 december om 18 uur– op de Internationale Dag van de Migrant- voor een feestelijke Marokkaanse Luister Volkskeukenavond. Hiermee willen we de bijdragen van de eerste generatie migrantenfamilies op een positieve manier in de schijnwerpers zetten.

    Venue: Verhalenhuis Belvédère
    Datum:
  • On January 23, AIR will organize another TALKS about architecture in collaboration with Robert-Jan de Kort Architecture. We welcome an inspiring, international architecture studio to the stage in Rotterdam: FABEL Arkitektur (Göteborg, Sweden). TALKS about architecture focuses on architecture as an artistic discipline.

    Venue: Baanhof
    Datum:
  • On January 16, AIR will organize another TALKS about architecture in collaboration with Robert-Jan de Kort Architecture. We welcome an inspiring, international architect to the stage in Rotterdam: Francesca Torzo (Genoa, Italy). TALKS about architecture focuses on architecture as an artistic discipline.

    Venue: Baanhof
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Bij Theater Rotterdam krijg je de kans om jouw creativiteit en organisatietalent in te zetten binnen een culturele omgeving. Samen met twee ervaren eventmanagers speel je een actieve rol bij het plannen en organiseren van diverse verhuringen en evenementen. Zie jij jezelf in deze rol? Solliciteer nu op deze tijdelijke functie!

  • Het Chabot Museum Rotterdam is per direct op zoek naar een Hoofd/Medewerker Publiek en Communicatie voor 28 – 32 uur per week.

  • Om in een proces van co-creatie met de St.
    Michaëlschool in Hillegersberg en de Prins Alexanderschool in Ommoord activiteiten te ontwikkelen en te begeleiden is het Chabot Museum (i.v.m. zwangerschapsverlof van de huidige Cultuurcoach) per 1 maart op zoek naar een cultuurcoach beeldende kunst en erfgoed (in te vullen door een of twee cultuurcoaches) die zijn of haar enthousiasme voor verbeelding verbindend wil inzetten in alle klassen op deze scholen in twee verschillende wijken rond het Land van Chabot.

  • Bekijk alle vacatures