Ga naar de inhoud

Architectuurhistorica: “Rotterdam is net een schaakspel met te weinig stukken” — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

Gefascineerd door gebouwen als het Groothandelsgebouw en het Hiltonhotel promoveerde Michelle Provoost op het werk van de Rotterdamse architect Hugh Maaskant, opgetekend in ‘Hugh Maaskant: Architect of Progress’. Vers Beton sprak haar over zijn invloed op de stad, het levendig houden van vergeten wederopbouwarchitectuur en de dreiging van te veel grote projecten in de binnenstad.

Een galerij met afbeeldingen

Galerij navigatie
Galerij navigatie pijlen
1 / 7

Al 2 reacties — discussieer mee!

 • Wat ik me afvraag. Dat niet meer bouwen en focus op hergebruik. Is dat niet iets wat vanzelf gaat als de vraag beperkt is? Feitelijk zien we dat nu ook gebeuren. Door de jarenlange economisch moeizame tijden zien we de projectenmap met het jaar leger worden. Er staan nog maar weinig grote projecten concreet op de rol voor de komende jaren. Zodra FIRST klaar is hebben we geen gebouwen boven de 70 meter meer in aanbouw voor het eerst sinds heel lange tijd. En we zien het aantal transformaties toenemen zoals van leegstaande kantoren naar woningen en hotels. Heel interessant vind ik daarbij het Student Hotel. En achter het student hotel wordt volgend jaar gestart met De Nieuwe Admiraliteit, van leeg kantoor naar 587 (!!) woningen en tal voorzieningen. Beide goede voorbeelden van herontwikkelingen waarbij de nieuwe situatie zelfs beter wordt dan die was. Ben wel benieuwd of Michelle Provoost zich daar in kan vinden.

  Verder denk ik dat er, zeker voor woningbouw, kansen moeten blijven voor grote nieuwe projecten als de vraag dit mogelijk maakt. Al is het maar om de druk in de stad op te voeren. De woningmarkt trekt langzaam aan. En Rotterdam wint aan populariteit, evenals hoogstedelijk wonen. De verkoop van de woningen in de Markthal verloopt bijvoorbeeld goed, en wat te denken van de Fenix Lofts op Katendrecht, gigantisch project en het loopt storm. En 100HOOG en Calypso zitten ook vol. Er zijn dus wel kansen voor grotere woningbouwprojecten in de stad, mits er voor de juiste doelgroep wordt gebouwd. Voor kantoren en waarschijnlijk ook winkels is dat op dit moment een ander verhaal.

  Een bar met uitzicht in Akragon zou geweldig zijn. Maar dan krijgen we ook weer het schaakstukken verhaal. Hoeveel coole en hippe plekken kunnen we hebben? We willen ook allemaal naar Tropicana, naar de Hofbogen, naar Katendrecht, naar de Zwaanshals… etc. etc. Misschien is de druk nu te laag om zoiets mogelijk te maken op deze vergeten plek. Al zou het alleen al voor toeristen een mooie plek zijn om heen te gaan voor het uitzicht, en laat het aantal toeristen nu al een paar jaar flink toenemen. Ik zie kansen.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het Weense woonmodel: “Wonen als de rijken, voor iedereen”

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  “De Nederlandse ziekte.” Zo noemen ze in Wenen problematisch woonbeleid. Vergeleken met de blakende sociale huursector in de Oostenrijkse hoofdstad, is ons woonbeleid op sterven na dood. In Wenen wil iedereen een sociale huurwoning. “We willen hier nooit meer weg.”

 • Nieuwbouwplannen verscheuren de Pompenburgflat

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Aan het Hofplein verrijst RISE, de hoogste woontoren van Europa. De sociale huurflat Pompenburg moet daarvoor worden gesloopt. De ooit zo harmonieuze sfeer in het karakteristieke wooncomplex is om te snijden. Maar komt die nieuwe toren er wel? Volgens experts kleven er veel risico’s aan het project, dat bovendien veel minder betaalbare woningen oplevert dan wordt voorgeschoteld.

 • Zeg Roodkapje waar ga je heen? De verkoop van de Delftsestraat is rond

  • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

  Een slepend verkoopproces, Amsterdamse ontwikkelaars, ‘verloren’ miljoenen en een gemeente die de spelregels steeds verandert. De verkoop van vier markante panden aan de Delftsestraat ging niet van een leien dakje. Alternatieve ontwikkelaars hebben (weer) het nakijken. “Met welke partijen ga je als gemeente nou in zee?”

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam