Ga naar de inhoud

De 10 opvallendste punten uit het #Kendoe-Collegeprogramma

Of en hoe er een extra stadspark en poppodium gaan komen is nog onduidelijk, maar u moet wel langer in de binnenstad verblijven. Dat en meer leest Vers Beton in het Collegeprogramma dat vandaag aangeboden is. We lichten de 10 opvallendste punten eruit.

collage week 42
het stadhuis

Vanochtend werd door burgemeester en wethouders in de Horecavakschool aan de Noordsingel het collegeprogramma 2014-18 gepresenteerd. In dit document, met de titel #Kendoe (inclusief hashtag inderdaad), werken zij de plannen uit die de coalitie van Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA met de stad heeft. Deze tien zaken vallen daarbij het meest op:

 1. Het Collegeprogramma begint – net als het Coalitieakkoord van mei dit jaar – met een open brief aan alle Rotterdammers. Verder is het programma ingedeeld in hoofdstukken per wethouder, die de plannen ook nog eens in de ik-vorm toelichten. Opnieuw probeert dit college dus duidelijke taal te spreken richting de bewoners.
 2. Belangrijkste target van wethouder Struijvenberg van Werkgelegenheid en Economie is 12 duizend bijstanders laten uitstromen naar werk. Het vorige college realiseerde een uitstroom van bijna 11.000. De wethouder stelt zich dus een stijging van 9 procent ten doel, waarvoor hij vanuit het Rijk echter wel de helft minder geld krijgt dan het vorige college. Aan de instroom in de bijstand is geen beperking opgelegd, wat ook wel logisch is, aangezien die veel te veel afhankelijk is van de economische ontwikkeling.
 3. Het Polenquotum lijkt bijna verdwenen. We lezen dat wethouder Schneider van Integratie de EU-arbeidsmigratie samen met het Rijk ‘zowel sociaal als fysiek’ wil aanpakken. Hoe en hoeveel vinden we echter niet terug. De wethouder belooft wel de komende maanden nog met een ‘uitvoeringsagenda’ te komen.
 4. Een extra stadspark lijkt er voorlopig niet te komen. Onder leiding van wethouder Eerdmans van Buitenruimte gaat er jaarlijks een miljoen euro extra naar vergroening van de stad, maar daarvan moeten alle doelstellingen (waaronder bijvoorbeeld het aanleggen van aantrekkelijker fietsroutes) gerealiseerd worden. De snelle rekenaars snappen: van dit geld kan je dus geen extra stadspark aanleggen, tenzij je het geld bij een ander groenproject weghaalt.
 5. Er  wordt bezuinigd op onderhoud van de buitenruimte. Net als veel andere Nederlandse gemeenten loopt Rotterdam achter met het onderhoud van wegen, bruggen, fietspaden enzovoort. Die achterstand gaat deze collegeperiode dus waarschijnlijk niet ingelopen worden.
 6. Adriaan Visser, wethouder van Financiën, Binnenstad, Cultuur én Sport, heeft slechts één harde collegetarget op zijn naam staan: ‘De verblijfsduur van bezoekers aan de binnenstad met 10% verlengen.’ That’s it. Als dat in 2018 gerealiseerd is, mag Vissers zijn wethouderschap officieel een succes noemen. Dat had van ons best een onsje meer gemogen voor een wethouder die ondermeer een begroting van 3,5 miljard beheert, het ‘vernieuwbouwde’ Feyenoordstadion in zijn portefeuille heeft en graag een nieuw poppodium in de stad wil.
 7. Over dat poppodium: de wethouder nodigt nogmaals partijen in de stad uit om met een goed plan te komen. Ja, dat lijkt ons logisch – was er ooit een college dat tegen goede plannen vanuit de stad was? Of en hoe dit college een poppodium gaat faciliteren wordt vooralsnog echter niet duidelijk.
 8. Er gaat opnieuw flink bezuinigd worden op de gemeentelijke organisatie. Gisteren waarschuwde rekenmeester Paul Hofstra op Vers Beton echter al dat verantwoordelijk wethouder Pex Langenberg zich hier niet rijk moet rekenen: “Het vorige college dacht circa 100 miljoen euro te bezuinigingen via formatiereducties. Daar waren we erg kritisch over, want dat bedrag leek ons veel te hoog. Je ziet terug in de tegenvallers dat dit niet gelukt is. En nu wil het nieuwe college bovenop die bezuiniging van 100 miljoen nog eens 40 miljoen bezuinigen via reorganisaties. Daarvan zeggen wij: dat is risicovol.”
 9. Dit college rekent de aanpak van eenzaamheid onder ouderen tot één van haar belangrijkste doelstellingen. In dat licht valt op dat er wel bezuinigd wordt op gratis openbaar vervoer voor ouderen. Nu nog mag je met 65 jaar voor nop met het ov, vanaf volgend jaar moet je tot je 67e wachten op de gratis bus.
 10. De afvalstoffenheffing, die in Rotterdam met €372,50 per jaar erg hoog is, gaat met ruim 10 tot 25 euro omlaag. Daar staat tegenover dat mensen die vanwege een laag inkomen kwijtschelding kregen voor de afvalstoffenheffing, straks de helft van dat bedrag moeten gaan betalen.

Meer weten? Lees dan het volledige collegeprogramma hier. De daarbij horende begroting is hier te vinden. Wij horen natuurlijk graag wat jullie van al deze voornemens van het college vinden en of er nog meer zaken zijn die jullie opvallen!

Al 13 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam