Ga naar de inhoud

De 10 opvallendste punten uit het #Kendoe-Collegeprogramma

Of en hoe er een extra stadspark en poppodium gaan komen is nog onduidelijk, maar u moet wel langer in de binnenstad verblijven. Dat en meer leest Vers Beton in het Collegeprogramma dat vandaag aangeboden is. We lichten de 10 opvallendste punten eruit.

collage week 42
het stadhuis

Vanochtend werd door burgemeester en wethouders in de Horecavakschool aan de Noordsingel het collegeprogramma 2014-18 gepresenteerd. In dit document, met de titel #Kendoe (inclusief hashtag inderdaad), werken zij de plannen uit die de coalitie van Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA met de stad heeft. Deze tien zaken vallen daarbij het meest op:

  1. Het Collegeprogramma begint – net als het Coalitieakkoord van mei dit jaar – met een open brief aan alle Rotterdammers. Verder is het programma ingedeeld in hoofdstukken per wethouder, die de plannen ook nog eens in de ik-vorm toelichten. Opnieuw probeert dit college dus duidelijke taal te spreken richting de bewoners.
  2. Belangrijkste target van wethouder Struijvenberg van Werkgelegenheid en Economie is 12 duizend bijstanders laten uitstromen naar werk. Het vorige college realiseerde een uitstroom van bijna 11.000. De wethouder stelt zich dus een stijging van 9 procent ten doel, waarvoor hij vanuit het Rijk echter wel de helft minder geld krijgt dan het vorige college. Aan de instroom in de bijstand is geen beperking opgelegd, wat ook wel logisch is, aangezien die veel te veel afhankelijk is van de economische ontwikkeling.
  3. Het Polenquotum lijkt bijna verdwenen. We lezen dat wethouder Schneider van Integratie de EU-arbeidsmigratie samen met het Rijk ‘zowel sociaal als fysiek’ wil aanpakken. Hoe en hoeveel vinden we echter niet terug. De wethouder belooft wel de komende maanden nog met een ‘uitvoeringsagenda’ te komen.
  4. Een extra stadspark lijkt er voorlopig niet te komen. Onder leiding van wethouder Eerdmans van Buitenruimte gaat er jaarlijks een miljoen euro extra naar vergroening van de stad, maar daarvan moeten alle doelstellingen (waaronder bijvoorbeeld het aanleggen van aantrekkelijker fietsroutes) gerealiseerd worden. De snelle rekenaars snappen: van dit geld kan je dus geen extra stadspark aanleggen, tenzij je het geld bij een ander groenproject weghaalt.
  5. Er  wordt bezuinigd op onderhoud van de buitenruimte. Net als veel andere Nederlandse gemeenten loopt Rotterdam achter met het onderhoud van wegen, bruggen, fietspaden enzovoort. Die achterstand gaat deze collegeperiode dus waarschijnlijk niet ingelopen worden.
  6. Adriaan Visser, wethouder van Financiën, Binnenstad, Cultuur én Sport, heeft slechts één harde collegetarget op zijn naam staan: ‘De verblijfsduur van bezoekers aan de binnenstad met 10% verlengen.’ That’s it. Als dat in 2018 gerealiseerd is, mag Vissers zijn wethouderschap officieel een succes noemen. Dat had van ons best een onsje meer gemogen voor een wethouder die ondermeer een begroting van 3,5 miljard beheert, het ‘vernieuwbouwde’ Feyenoordstadion in zijn portefeuille heeft en graag een nieuw poppodium in de stad wil.
  7. Over dat poppodium: de wethouder nodigt nogmaals partijen in de stad uit om met een goed plan te komen. Ja, dat lijkt ons logisch – was er ooit een college dat tegen goede plannen vanuit de stad was? Of en hoe dit college een poppodium gaat faciliteren wordt vooralsnog echter niet duidelijk.
  8. Er gaat opnieuw flink bezuinigd worden op de gemeentelijke organisatie. Gisteren waarschuwde rekenmeester Paul Hofstra op Vers Beton echter al dat verantwoordelijk wethouder Pex Langenberg zich hier niet rijk moet rekenen: “Het vorige college dacht circa 100 miljoen euro te bezuinigingen via formatiereducties. Daar waren we erg kritisch over, want dat bedrag leek ons veel te hoog. Je ziet terug in de tegenvallers dat dit niet gelukt is. En nu wil het nieuwe college bovenop die bezuiniging van 100 miljoen nog eens 40 miljoen bezuinigen via reorganisaties. Daarvan zeggen wij: dat is risicovol.”
  9. Dit college rekent de aanpak van eenzaamheid onder ouderen tot één van haar belangrijkste doelstellingen. In dat licht valt op dat er wel bezuinigd wordt op gratis openbaar vervoer voor ouderen. Nu nog mag je met 65 jaar voor nop met het ov, vanaf volgend jaar moet je tot je 67e wachten op de gratis bus.
  10. De afvalstoffenheffing, die in Rotterdam met €372,50 per jaar erg hoog is, gaat met ruim 10 tot 25 euro omlaag. Daar staat tegenover dat mensen die vanwege een laag inkomen kwijtschelding kregen voor de afvalstoffenheffing, straks de helft van dat bedrag moeten gaan betalen.

Meer weten? Lees dan het volledige collegeprogramma hier. De daarbij horende begroting is hier te vinden. Wij horen natuurlijk graag wat jullie van al deze voornemens van het college vinden en of er nog meer zaken zijn die jullie opvallen!

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • Het plan ‘Ruim baan voor Rotterdam’ is geen bierviltjeswerk

    • Politiek

    Rotterdam The Hague Airport kan worden opgedoekt. Economen berekenden dat het Nederland veel meer oplevert om de grond van de luchthaven te gebruiken voor een woonwijk met veel ruimte voor water en groen. Het ontwerpplan ligt al klaar. Teun van den Ende dook erin.

  • Studentenprotest EUR: “Dit is leuk voor de solidariteit, maar doet natuurlijk niet echt iets”

    • Politiek

    Eén dag voor het aangekondigde studentenprotest bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, besluit de driehoek de universiteit te sluiten. Ontheemd moeten de studenten op zoek naar een nieuwe protestlocatie. Romy van Dijk ging mee en werd vooral geconfronteerd met een slechte organisatie.

  • Pastors op het pluche? “Het is geen verbinder”

    • Politiek

    Nu de deadline van de formatie met rasse schreden nadert, moet Geert Wilders op zoek naar vertegenwoordigers van de PVV in een nieuw radicaal-rechts kabinet. Marco Pastors wordt vaak genoemd als kandidaat voor het Torentje of een ministerspost. Wie is Pastors en wat heeft hij bereikt in Rotterdam? Een profiel.

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • Tijdens het Groot Rotterdams Atelier Weekend (GRAW) op 21 en 22 september openen dit jaar maar liefst 712 kunstenaars, makers en creatieven verspreid over 99 locaties hun deuren. Van Crooswijk tot Coolhaven, van Hillevliet tot Hillegersberg.

    Venue: 99 locaties
    Datum:
  • Geïnspireerd door Pete Souza, de fotograaf die Barack Obama tijdens zijn presidentschap volgde, heeft Vers Beton fotograaf Salih Kiliç twee jaar lang zijn camera gericht op de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb.

    Venue: Kunsthal
    Datum:
  • OMI presenteert Rotterdam Cultuurstad: een veelzijdige manifestatie over de ontstaansgeschiedenis en de toekomst van Rotterdam als architectuur-cultuurstad.

    Venue: OMI
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Theater Walhalla is op zoek naar een hands-on administrateur, die in staat is een nauwkeurige en inzichtelijke boekhouding te voeren. We zijn op zoek naar iemand die nauwgezet te werk gaat, met oog voor de dynamiek van het bedrijf.

  • Is jouw laatst behaalde diploma op mbo 3 of 4 niveau en zoek jij een carrière in de culturele sector? Wil je bijdragen aan kunst- en cultuureducatie programma’s die de behoeften van jongeren centraal stellen?

  • Als geen ander weet jij dat eenzaamheid onder ouderen in Rotterdam groot is en je vindt het belangrijk om hier iets aan te doen. Jij wilt daar met ons het verschil in maken en vrijwilligers motiveren om zich in te zetten voor een ander. Dan ben jij wellicht de consulent die wij zoeken!

  • Bekijk alle vacatures