Ga naar de inhoud

De Beste Stuurlui: Ga weg met die opening

Om tijdens de vrijmibo niet met een mond vol bitterbal te staan, presenteert Vers Beton iedere vrijdag prikkelende gespreksstof. Stuurman Gino van Weenen vindt dat de opening van het culturele seizoen best afgeschaft kan worden.

De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui

Aankomend weekend zal tijdens 24 uur cultuur en Wereld van het Witte de Withkwartier het culturele seizoen openen. Niet dat Rotterdam stil zat in de zomer hoor, dat doen we niet meer. Daarom vraag ik mij af: is een opening nog wel nodig? Festivallen we niet al het hele jaar door?
Als het wat zonnig is, verhuist cultuurminnend Rotterdam zich naar de parken en andere plekken waar festivals neervlijen. Ook als het wat minder zonnig is, trotseren vele diehards de barre omstandigheden. En hoewel de Pleinbioscoop te lijden had van het slechte weer – de helft minder bezoekers – kreeg het Museumplein tijdens de WK-wedstrijden een hoop bezoekers te verstouwen. We mogen ze niet meetellen, maar vooral de wedstrijden van ‘ons Oranje’ leken vaak op festivals, zeker in Biergarten en in de fontein van Hofplein. Kunstzinnig? Nee. Cultuur? Jazeker.
Na de opening staan ook Rotterdamse Kost en Route du Nord nog in de agenda, de laatste stuiptrekkingen van het festivalseizoen. Maar Rotterdam festivalliseert in rap tempo. Elk klein evenement, van braderie tot voetbaltoernooi, krijgt deze stempel. Deed het woord festival ooit denken aan Woodstock en modderbaden bij metalbands, tegenwoordig zijn er zelfs dresscodes en festivalpakketten te koop bij de HEMA. De truttigheid druipt er van af. Toch zijn al deze pogingen tot gezelligheid ook een vorm van cultuur. Waarom moet er dan nog voor één type cultuur een seizoen geopend worden?
Nu de blaadjes aan de bomen verkleuren, weet ik dat de herfst aanstaande is. Voorbij zijn de BBQ’s en openluchtpartijen. De museumjaarkaarten worden afgestoft en de gourmetstellen opgewarmd. Televisiestations draaien zich warm en Netflix trappelt. Om de woorden van Ned Stark te parafraseren: “Culture’s coming.”

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures