Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Om tijdens de vrijmibo niet met een mond vol bitterbal te staan, presenteert Vers Beton iedere vrijdag prikkelende gespreksstof. Stuurman Gino van Weenen vindt dat de opening van het culturele seizoen best afgeschaft kan worden.

De Beste Stuurlui
De Beste Stuurlui

Aankomend weekend zal tijdens 24 uur cultuur en Wereld van het Witte de Withkwartier het culturele seizoen openen. Niet dat Rotterdam stil zat in de zomer hoor, dat doen we niet meer. Daarom vraag ik mij af: is een opening nog wel nodig? Festivallen we niet al het hele jaar door?
Als het wat zonnig is, verhuist cultuurminnend Rotterdam zich naar de parken en andere plekken waar festivals neervlijen. Ook als het wat minder zonnig is, trotseren vele diehards de barre omstandigheden. En hoewel de Pleinbioscoop te lijden had van het slechte weer – de helft minder bezoekers – kreeg het Museumplein tijdens de WK-wedstrijden een hoop bezoekers te verstouwen. We mogen ze niet meetellen, maar vooral de wedstrijden van ‘ons Oranje’ leken vaak op festivals, zeker in Biergarten en in de fontein van Hofplein. Kunstzinnig? Nee. Cultuur? Jazeker.
Na de opening staan ook Rotterdamse Kost en Route du Nord nog in de agenda, de laatste stuiptrekkingen van het festivalseizoen. Maar Rotterdam festivalliseert in rap tempo. Elk klein evenement, van braderie tot voetbaltoernooi, krijgt deze stempel. Deed het woord festival ooit denken aan Woodstock en modderbaden bij metalbands, tegenwoordig zijn er zelfs dresscodes en festivalpakketten te koop bij de HEMA. De truttigheid druipt er van af. Toch zijn al deze pogingen tot gezelligheid ook een vorm van cultuur. Waarom moet er dan nog voor één type cultuur een seizoen geopend worden?
Nu de blaadjes aan de bomen verkleuren, weet ik dat de herfst aanstaande is. Voorbij zijn de BBQ’s en openluchtpartijen. De museumjaarkaarten worden afgestoft en de gourmetstellen opgewarmd. Televisiestations draaien zich warm en Netflix trappelt. Om de woorden van Ned Stark te parafraseren: “Culture’s coming.”

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Gino van Weenen

Gino van Weenen

Gino van Weenen (1986) schreef op de basisschool over onderzeehelden. Jaren later is hij organisator van evenementen, kunsteducator en liefhebber van het woord. Bovenal schrijft hij veel over zin en onzin. Hij zou graag eens met je afspreken voor koffie, tenzij je geen koffie lust, dan is het bier.

Profiel-pagina