Ga naar de inhoud

Dutch Design Awards: Studio Minale-Maeda brengt de eenvoud terug

In de aanloop naar de uitreiking van de Dutch Design Awards in Eindhoven op 18 oktober portretteert Vers Beton de genomineerde Rotterdammers. Voelen zij zich thuis in de stad die meent dé plek te zijn voor de creatieve industrie? Eerste in de reeks is Studio Minale-Maeda.

Minale Maeda
Minale Maeda

 
Mario Minale wijst naar de op tafel liggende iPhone: “Kijk, ik weet niet hoe dit in elkaar zit, dus ik kan het gebruiken en als het kapot gaat, moet ik het laten repareren. Maar in principe heb ik er helemaal geen controle over en snap ik niet hoe het in elkaar zit. Met onze serie ‘Inside Out Furniture’ wilden we mensen bewust maken van de constructie en het materiaal, zodat je kan zien hoe eenvoudig het is. Misschien gaat dat nog niet zo ver dat mensen zelf zo’n kast zullen maken, want zo zit onze maatschappij nog niet in elkaar. Maar alleen al door te weten hoe iets werkt of in elkaar zit, heb je een andere, minder passieve relatie met dat product.”
Ziedaar de bedrijfsfilosofie van ontwerpstudio Minale-Maeda, genoemd naar Mario Minale en Kuniko Maeda. De twee leerden elkaar kennen toen ze studeerden aan de Design Academy in Eindhoven. “Daar ontdekten we dat we min of meer dezelfde visie op design hebben, ondanks dat we uit twee heel verschillende culturen kwamen. Door mijn Duitse achtergrond ben ik heel theoretisch en westers, met een nadruk op technologie. Door Maeda’s Japanse achtergrond heeft zij veel meer aandacht voor ambachten, materieel gebruik, technieken en esthetiek. Ons doel is echter hetzelfde. We hebben alleen andere manieren om dat te bereiken.”

Bruikbaar in 3D

Met hun ‘Keystones’ is het ontwerpduo genomineerd voor een Dutch Design Award in de categorie Product. De 3D geprinte verbindingselementen zijn een eerste stap op weg naar het produceren door de consument en het faciliteren door de ontwerper, staat op de site van de DDA te lezen. Minale: “Toen we met 3D-printers begonnen te werken, vroegen we ons af wat we ermee konden doen. We zagen veel gadgetachtige dingen, zonder een echt bruikbare toepassing. Daar waren wij wél naar op zoek. Uiteindelijk wilden we één onderdeel maken, dat een heel meubelstuk bij elkaar kan houden. Alle andere onderdelen van zo’n meubelstuk worden daardoor ook heel simpel, of kunnen bestaan uit bestaande materialen.”
En omdat de infrastructuur voor de distributie van 3D-geprinte onderdelen al overeind staat – er zijn een paar bedrijven die op goede kwaliteit printen en distribueren – kunnen de pakketjes heel klein blijven. Hij wijst naar een postpakketje dat op tafel ligt, iets groter dan een schoenendoos. “Zeker in verhouding tot een heel meubel, zelfs een flatpack meubel van Ikea is veel groter.”
De Keystones zijn een voorbeeld van de ontwerpstijl van Studio Minale-Maeda: verfijnd, inventief en met slim gebruik van materialen. “De visie van onze studio is om van heel simpele en mensgerichte technieken uit te gaan. In de jaren ‘70 ontstond de stroming appropriate technology. Die gaat ervanuit dat sommige dingen heel eenvoudig uit te voeren zijn, zoals je bijvoorbeeld een animatie kan maken met een papieren notitieboekje. Dat is misschien nog wel een verrassender effect dan wanneer je een filmpje op het scherm van je telefoon ziet.”
Voor Studio Minale-Maeda is het nastreven van deze eenvoud niet slechts een manier om tot een mooi ontwerp te komen. Minale: “Door met eenvoudige technieken te werken, heb je ook geen grote industrie nodig, is het idee. Zo kun je de lokale economie gebruiken en steunen, of on-demand produceren, binnen korte transportafstanden. Die dingen zijn nu bekend, maar wij zijn daar al een tijd mee bezig.”

Evenwicht herstellen

Efficiënter produceren, lokale middelen gebruiken, het zijn inderdaad begrippen die vaker en vaker te horen zijn als reactie op de diverse crises van de afgelopen jaren. “Veel vormen van industrie en distributie zijn op dit moment inderdaad op een onevenwichtige manier opgebouwd, ook financieel gezien. Een crisis zoals deze is een moment waarop geprobeerd wordt het evenwicht te herstellen. Voor zaken die nu niet duurzaam zijn, komen op een gegeven moment alternatieven, denk ik. Stapje voor stapje komen er meer mogelijkheden om je spullen niet meer bij een multinational te kopen. Het is nu nog vaak te duur om alleen lokaal en duurzaam te kopen. Maar tachtig procent van meubelen wereldwijd zijn van de IKEA, dat geeft toch wel te denken.”
De beide ontwerpers krijgen het steeds drukker, het gaat goed met de studio. Dat is ook niet gek met ontwerpen die op een slimme manier de tijdgeest weergeven en die tegelijkertijd bevragen. Ook de commercie begint interesse te tonen in Studio Minale-Maeda. “Dat willen we ook graag, samenwerken met bedrijven. We werken graag in de culturele hoek, maar het is goed om in meer werelden voet aan de grond te hebben. Daar kan je veel van leren. Er zijn nu een paar grote, internationale meubel- en verlichtingsfabrikanten geïnteresseerd in een samenwerking met ons. En met onze conceptuele manier van werken, verlopen de gesprekken in het begin nog best moeilijk. Bedrijven zijn dan bang dat ze daar niks concreets aan over houden, wat ze kunnen verkopen. Voor ons is het een uitdaging om onze soms abstracte ideeën makkelijk communiceerbaar te maken. Tot nu toe waren we totaal niet commercieel. Maar een beetje commercieel is volgens mij niet fout.”

Spannend en onverwacht

Het pand waarin de Studio huist, staat in de Marconistraat, een plek die nog vrij desolaat aandoet, maar in een gebied dat op het punt staat een transformatie te ondergaan. “Het pand is zo’n twintig jaar geleden door een groep mensen opgeknapt om er een soort broedplaats van te maken”, zegt Minale. “Voor een deel waren dat mensen die een band hebben met de Design Academy, bijvoorbeeld Vincent de Rijk of Bas Prinsen. Later zijn er meer jonge ontwerpers, maar ook fotografen en productontwikkelaars bij gekomen. Soms wordt er voor bepaalde opdrachten ook binnen het pand samengewerkt door de verschillende bedrijven.”
Studio Minale-Maeda huist sinds 2006 in Rotterdam. “Vanuit de Design Academy waren we al bekend met Rotterdam, we vonden het al een interessante en stimulerende stad. Het is hier misschien niet zo chique als in Amsterdam, maar als je goed kijkt, vind je hier meer spannende en onverwachte ontwikkelingen. Je moet hier creatief zijn om iets uit de stad te halen. Dat is een mooie omgeving om zelf creatief te zijn.”

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Tegenlicht is een reeks informatieve televisieprogramma’s waarin nieuwe ideeën en trends worden onderzocht binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij, technologie en wetenschap. Onze eigen hoofdredacteur, Eeva Liukku, is aanwezig als een van de gasten.

  Venue: Centrale Bibliotheek, 4de verdieping, filmzaal
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Kom naar de kick-off op 9 maart.…

  Venue: Rotterdamse Ongedocumenteerden Steunpunt
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Ga jij werken aan de toekomst van de geschiedenis van Rotterdam? Museum Rotterdam beheert en…

 • Als coördinator ben jij het reisbureau voor cursisten van DRIFT’s Transition Academy. Jij zorgt ervoor…

 • Eigen initiatief van bewoners vind je boeiend. Je helpt graag bewoners om hun buren (beter) te leren kennen en hun plannen om te zetten in concrete acties. Je werft nieuwe straten, geeft advies, keurt de aanvragen goed (en soms ook af) en houdt de uitvoering in de gaten. Je bent een ervaren en communicatieve communitybuilder die Rotterdammers en hun buren bij staat met raad en daad.

 • Bekijk alle vacatures