Ga naar de inhoud

Hoe effectief is het werkloosheidsbeleid in proeftuin Rotterdam?

Onze collega’s van De Correspondent komen vandaag met een uitgebreid en kritisch artikel over het Rotterdamse bijstandsbeleid. Bijzonder verhelderend is de getalsmatige analyse van de fraudebestrijding. Van de 11 miljard fraude met overheidsgelden, valt 153 miljoen toe te schrijven aan sociale zekerheidsfraude. Dat is zo’n 1,4 procent en kan ook fraude met AOW uitkeringen of andere uitkeringen dan de bijstand betreffen.
Het werkloosheidsbeleid in Rotterdam is sterk gefocust op het bestrijden van bijstandsfraude. Het zou interessant zijn te onderzoeken hoe effectief de bestrijding van fraude eigenlijk is. Hoeveel geld kost de bestrijding, hoeveel fraude scheelt dat en hoe significant zijn de inspanningen in het licht van de totale fraude?
Als we nu toch proeftuin van Nederland zijn, laten we dan ook leren van onze experimenten.
 

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek

Als abonnee van Vers Beton kun je alle artikelen onbeperkt lezen en delen met je eigen netwerk.

Misschien vind je dit ook interessant

  • “Er zit een groot gat tussen de belevingswereld van jongeren en de stad”

    • Stadmaken

    Duizenden brugklassers komen deze dagen thuis met het gifgroene boek Metro 010 in hun schooltas, een graphic novel over de geschiedenis van Rotterdam. Dit boek is het succesvolle passieproject van Ellen Schindler, partner bij ontwerpbureau De Zwarte Hond. Momenteel wordt gewerkt aan een Groningse en Berlijnse editie. Een gesprek over hoe je jongeren serieus en structureel kunt betrekken bij stadsontwikkeling.

  • Antonio: het verhaal van een verzetsheld uit de Rotterdamse slavernijgeschiedenis

    • Wetenschap en onderwijs

    Rotterdam speelt een belangrijke rol in ons slavernijverleden, maar die geschiedenis ligt nog veelal begraven in internationale archieven. Loulou Drinkwaard verdiepte zich in de levensloop van Antonio, een man die stierf op een Rotterdamse plantage nadat hij zich herhaaldelijk verzette tegen een leven in slavernij.

  • Studenten, hou de EUR een spiegel voor en eis een debat

    • Wetenschap en onderwijs

    Een nieuw dieptepunt in het tegenwerken van studentendemonstraties, volgens Bas Keemink: vlak voor een aangekondigd studentenprotest sluit de Erasmus Universiteit al haar vestigingen. Niettemin betreurt Keemink ook de “nogal overdreven” reactie van de studenten: ze willen geen debat, maar een revolutie. Een opinie.

  • Alle artikelen

De Stadsagenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam