Ga naar de inhoud

Minicollege: Wie heeft er meer macht, de burgemeester of de directeur van het havenbedrijf? — betaald artikel

Dit artikel is voorzien van een blokkade in verband met betaalde toegang, waardoor een gedeelte van de inhoud pas leesbaar is wanneer je bent ingelogd en beschikt over een geldig abonnement.

‘Wie heeft er meer macht, de burgemeester of de directeur van het havenbedrijf?’ Dat was de vraag die Vers Beton stelde tijdens de talkshow Studio Erasmus vorige week. Bekijk in de video het antwoord van econoom Larissa van der Lugt.

Tijdens de Havendagen worden we er aan herinnerd hoe belangrijk de haven is voor de stad. Toch is de dagelijkse gang van zaken van die haven in de stad nagenoeg onzichtbaar geworden. De stad en de haven zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar hoe werkt dat op economisch en bestuurlijk niveau eigenlijk? Welk belang heeft de haven bij het functioneren van het stadhuis, en vice versa?

Die belangen botsen soms ook, denk bijvoorbeeld aan de veiligheidsproblemen rondom Odfjell. En deze zomer gingen in de gemeenteraad stemmen op om de bouw van een grote Russische olieterminal in de haven tegen te houden. Deze sancties tegen de terminal zijn er uiteindelijk niet gekomen. Maar daarom vragen we ons af: wie heeft er eigenlijk meer macht in de stad, de burgemeester of het havenbedrijf?

Om het antwoord te vinden op deze vraag nodigden we Larissa van der Lugt uit. Ze is econoom, doet een promotieonderzoek naar de strategie van de Rotterdamse haven en geeft leiding aan de Masteropleiding Maritime Economics and Logistics. Larissa van de Lugt vertelt in dit minicollege over de verschillende belangen en invloedssferen die spelen tussen de gemeente Rotterdam en de Rotterdamse haven.

 

beeld: vimeo.com

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Tijdens de eerste edtie Extra Space op 14 maart luister je vanaf 19:00 naar de…

  Venue: Leeszaal Rotterdam West
  Datum:
 • De Rotterdamse woningmarkt is krap en de prijzen zijn hoog. De nieuwe Woonvisie, die op 14 maart 2024 wordt vastgesteld, belooft verandering. Maar hoe wordt écht betaalbaar wonen in Rotterdam gerealiseerd? Op 7 maart organiseren AIR, Platform Woonopgave, Recht op de Stad en KeileCollectief het stadsgesprek ‘Betaalbaar wonen: hoe dan?!’Onderwerp van gesprek zijn de nieuwe Woonvisie, de knelpunten in de praktijk en mogelijke oplossingen. De avond wordt afgesloten met het aanbieden van kant-en-klare moties aan Rotterdamse gemeenteraadsleden, die ze op 14 maart kunnen indienen.

  Venue: Keilepand M4H
  Datum:
 • Bubbeldenken geeft geen oplossingen. Steeds weer dezelfde statements en dezelfde “deskundigen”…brrrr, herhaling van zetten. Daarom op zoek naar verrassend andere meningen.

  Venue: Rotterdamse Salon
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam