Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Tijdens de Havendagen worden we er aan herinnerd hoe belangrijk de haven is voor de stad. Toch is de dagelijkse gang van zaken van die haven in de stad nagenoeg onzichtbaar geworden. De stad en de haven zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar hoe werkt dat op economisch en bestuurlijk niveau eigenlijk? Welk belang heeft de haven bij het functioneren van het stadhuis, en vice versa?

Die belangen botsen soms ook, denk bijvoorbeeld aan de veiligheidsproblemen rondom Odfjell. En deze zomer gingen in de gemeenteraad stemmen op om de bouw van een grote Russische olieterminal in de haven tegen te houden. Deze sancties tegen de terminal zijn er uiteindelijk niet gekomen. Maar daarom vragen we ons af: wie heeft er eigenlijk meer macht in de stad, de burgemeester of het havenbedrijf?

Om het antwoord te vinden op deze vraag nodigden we Larissa van der Lugt uit. Ze is econoom, doet een promotieonderzoek naar de strategie van de Rotterdamse haven en geeft leiding aan de Masteropleiding Maritime Economics and Logistics. Larissa van de Lugt vertelt in dit minicollege over de verschillende belangen en invloedssferen die spelen tussen de gemeente Rotterdam en de Rotterdamse haven.

 

Bron: beeld: vimeo.com

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

profile pic VB

Fay van der Wall

Fay van der Wall (1983) werkt als freelance schrijver en maker. Schrijft voor Vers Beton over popcultuur, kunst, muziek, media en de stad

Profiel-pagina