Ga naar de inhoud

NieuwsBeeld: Marktkathedraal

Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: de Markthal – een kathedraal voor het consumentisme.
Met de opening van de Markthal heeft Rotterdam er een nieuw shopping-Walhalla bij. De Markthal wordt door sommigen nu al aangeduid als de Sixtijnse Kapel van Rotterdam. Eerlijk is eerlijk: de grootsheid van het gebouw roept ontzag op, vergelijkbaar met een bezoek aan een kathedraal. Ook de functie van de Markthal vertoont overeenkomsten met een religieus instituut: het is een plek om te ontmoeten, te ontsnappen aan het alledaagse en je te laten inspireren. Dat een gebouw als de Markthal deze taak kan vervullen is kenmerkend voor de huidige samenleving. Waar de samenleving in de Middeleeuwen gestuwd werd door religie, is het consumentisme een drijvende kracht voor veranderingen in de hedendaagse maatschappij.
De Bijbel vertelt over Jezus in de tempel van Jeruzalem; een plek waar runderen, schapen en duiven krioelden en geld zich ijverig een weg van hand tot hand baande. Geschrokken riep hij: “Jullie maken een markt van het huis van mijn vader!” En zo is het. Het consumentisme heeft in vele opzichten de rol van religie overgenomen. De keuzes die we maken als we kopen zijn zelfs pseudo-religieus te noemen. Consumeren speelt een belangrijke rol in het benadrukken van een eigen identiteit: je bent wat je koopt. Daarnaast bevordert het consumeren een gevoel van saamhorigheid. Een communicatiemiddel tussen consument en samenleving. Door jouw keuzes op de markt geef je aan wie jij bent in relatie tot de rest. Consumeren is toebehoren. Consumeren is vereren.
Tekst: Jenny de Nobel

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • NieuwsBeeld: De Hef

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. In deze laatste aflevering krijgt de Hef een grondige opknapbeurt.

 • NieuwsBeeld: Rotterdam heeft genoeg aan Rotterdam, Amsterdam

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: Rotterdamse trots naar aanleiding van een Amsterdamse column. Of toch ook weer niet.

 • NieuwsBeeld: Een boom voor alle dichters

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: een plataan aan de Westersingel is voortaan ‘het Graf van de Onbekende Dichter’, een monument.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam