Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: een expositie gewijd aan het gedachtegoed van Rudolf Steiner, grondlegger van de Vrije School, in de Kunsthal.
Het recht om zelf een school te mogen stichten is een groot goed en hartstikke oud. Toch wordt de wens om dat in deze tijd nog te doen nog al eens geridiculiseerd. Bakfietsouders van de prinsen- en prinsessengeneratie die als de dood zijn om hun Daans en Rosa’s met Youssefs en Fatima’s in aanraking te laten komen. Dat is doorgaans de strekking van de kritiek.
Momenteel probeert een club ouders in Rotterdam-West een Vrije School te stichten. Zij vinden de keuze aan scholen in de binnenstad pover. En zorgen dus zelf voor een oplossing. Ook hier was er weer de kritiek dat blank koos voor blank en dat zwart lekker zwart kan blijven. Een klassenmaatschappij in de bocht, kortom.
Maar is dat wel zo fair naar deze mensen toe? De antroposofische leer van Steiner is veelzijdig en soms controversieel. Gericht op creativiteit, ontplooiing en de natuur enerzijds, maar anderzijds ook geladen met theorie over rassenleer. Die laatste wordt gelukkig nog maar zelden toegepast in het antroposofisch onderwijs. Vrije Scholen doen het vaak goed qua resultaten. De sleutel daartoe is simpel: het gaat niet om blank of rijk, maar om betrokken. En die betrokkenheid met het onderwijs van kinderen zorgt voor een betere ontwikkeling van een kind. In plaats van de ouders te beschimpen die commitment tonen zou men ook wel eens de rest van het onderwijs mogen aanspreken op het gebrek aan passie in hun onderwijsprogramma’s.
Voor wie verder geïnteresseerd is in de wereld van Rudolf Steiner: de Kunsthal opende afgelopen weekeinde een expositie over de man en zijn gedachten.
Tekst: Vincent Cardinaal

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Anniek Tijmes

Anniek Tijmes

Anniek Tijmes (1985) is illustrator. Ze analyseert gebeurtenissen in de maatschappij en onderzoekt de openbare ruimte. Met zwarte inkt tekent zij hiervan een grafisch, conceptueel beeld.

Profiel-pagina