Ga naar de inhoud

NieuwsBeeld: Steiner in de Kunsthal

Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: een expositie gewijd aan het gedachtegoed van Rudolf Steiner, grondlegger van de Vrije School, in de Kunsthal.
Het recht om zelf een school te mogen stichten is een groot goed en hartstikke oud. Toch wordt de wens om dat in deze tijd nog te doen nog al eens geridiculiseerd. Bakfietsouders van de prinsen- en prinsessengeneratie die als de dood zijn om hun Daans en Rosa’s met Youssefs en Fatima’s in aanraking te laten komen. Dat is doorgaans de strekking van de kritiek.
Momenteel probeert een club ouders in Rotterdam-West een Vrije School te stichten. Zij vinden de keuze aan scholen in de binnenstad pover. En zorgen dus zelf voor een oplossing. Ook hier was er weer de kritiek dat blank koos voor blank en dat zwart lekker zwart kan blijven. Een klassenmaatschappij in de bocht, kortom.
Maar is dat wel zo fair naar deze mensen toe? De antroposofische leer van Steiner is veelzijdig en soms controversieel. Gericht op creativiteit, ontplooiing en de natuur enerzijds, maar anderzijds ook geladen met theorie over rassenleer. Die laatste wordt gelukkig nog maar zelden toegepast in het antroposofisch onderwijs. Vrije Scholen doen het vaak goed qua resultaten. De sleutel daartoe is simpel: het gaat niet om blank of rijk, maar om betrokken. En die betrokkenheid met het onderwijs van kinderen zorgt voor een betere ontwikkeling van een kind. In plaats van de ouders te beschimpen die commitment tonen zou men ook wel eens de rest van het onderwijs mogen aanspreken op het gebrek aan passie in hun onderwijsprogramma’s.
Voor wie verder geïnteresseerd is in de wereld van Rudolf Steiner: de Kunsthal opende afgelopen weekeinde een expositie over de man en zijn gedachten.
Tekst: Vincent Cardinaal

Al 2 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • NieuwsBeeld: De Hef

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. In deze laatste aflevering krijgt de Hef een grondige opknapbeurt.

 • NieuwsBeeld: Rotterdam heeft genoeg aan Rotterdam, Amsterdam

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: Rotterdamse trots naar aanleiding van een Amsterdamse column. Of toch ook weer niet.

 • NieuwsBeeld: Een boom voor alle dichters

  • Nieuwsbeeld

  Iedere week illustreert Anniek Tijmes het Rotterdamse nieuws. Deze week: een plataan aan de Westersingel is voortaan ‘het Graf van de Onbekende Dichter’, een monument.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • On Monday 11 December, Rotterdam based platform for metropolitan issues De Dépendance and Lighthouse Reports welcome economist Jennifer Clapp, one of the world’s leading authorities on food systems, in BlueCity. 

  Venue: BlueCity
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Vers Beton zoekt een stagiair vanaf januari 2024. We begeleiden je om je eigen leerdoelen te halen en zelf journalistieke producties te maken voor Vers Beton.

 • Bekijk alle vacatures