Ga naar de inhoud

Politicus van het Jaar Maarten Struijvenberg mijmert ter abdicatie

Vanavond raakt Leefbaars wethouder Maarten Struijvenberg zijn titel als Politicus van het Jaar kwijt, als tijdens de politieke talkshow Draad in Arminius zijn opvolger gekozen wordt. Net als zijn voorganger Maarten van de Donk (VVD) schrijft Struijvenberg voor Vers Beton een mijmering ter abdicatie. 

Aftredend Politicus van het Jaar Maarten Struijvenberg
Aftredend Politicus van het Jaar Maarten Struijvenberg

“Wat heb je eigenlijk aan je titel gehad?” is een vraag die mij de afgelopen dagen af en toe gesteld wordt. Eigenlijk niets, antwoord ik dan, al was het aardig om positief op te vallen en in het zonnetje gezet te worden. Maar verder waren er geen verplichtingen of extraatjes, geen linten knippen of opspelden, geen voorrang bij het spreken in de gemeenteraad, zelfs geen stoplicht dat eerder op groen sprong.
Op zij die de lokale politiek van dichtbij volgen na, zoals politici en journalisten, weten slechts weinigen dat deze verkiezing bestaat. Laat staan dat men weet en onthoudt wie hem gewonnen heeft. De winnaar van de Oscar van de Rotterdamse politiek, zo weet ik nu, leeft in relatieve rust.
Zelfs heb ik niets te zeggen gehad over de keuze van dit jaar. Politici praten niet mee over wie er worden genomineerd, ook de regerend Politicus van het Jaar niet. Zulk een zelfbevlekking acht men voor publieke functies minder gepast. Het zijn lokale journalisten die bepalen wie wint, waardoor de titel zijn waarde behoudt, al heb je er verder niets aan.
Wat overblijft, is dus die blijk van waardering. Ik vind het daarom ergens wel jammer dat ik de titel slechts één jaar heb mogen dragen, waar mijn voorgangers hem om diverse redenen twee jaar droegen. Het is een groot onrecht eigenlijk, waar ik me niettemin eroverheen heb gezet. Voornamelijk omdat ik nog wel een aantal aansprekende Rotterdamse politici ken, die dezelfde waardering verdienen als die mij ten deel mocht vallen.
Vanaf de zijlijn beschouwd zie ik overigens dat de jury het zich dit jaar niet gemakkelijk heeft gemaakt. Ze zal een keuze moeten maken tussen Hugo de Jonge (CDA), Nourdin El Ouali (Nida) en Ronald Buijt (Leefbaar Rotterdam). Lastig! De Jonge won in 2011 al eens de publieksprijs, en om dat nou dunnetjes over te doen… El Ouali won vanuit het niets twee zetels met zijn nieuwe partij, maar wat hij daarmee doet moet deze raadsperiode nog grotendeels blijken. Je staat maar mooi voor paal als jury, als dat ineens blijkt tegen te vallen. En Buijt leidde een zeer goede verkiezingscampagne, maar is van dezelfde partij als de winnaar van vorig jaar. Je moet als jury je lauwerkransen natuurlijk wel een beetje eerlijk over de troepen verdelen, al was het maar om de schijn van partijdigheid te voorkomen. Aan u om te bepalen wat de politiek correcte keuze zou zijn, waarbij het me niets zou verbazen als de jury zich daar niets van aantrekt. Dan hadden ze het zichzelf wel makkelijker gemaakt.
Hoe dan ook, ik feliciteer mijn opvolger alvast met de titel. Geniet van de waardering!

Al één reactie — discussieer mee!

 • Hmm ik verwacht niet te veel van de ploeg van el ouali. Als ik kijk naar de gebiedscommissies is hun bijdrage miniem, jammer voor hun kiezers die verdienen toch meer, volgens mij geloof ik meer in hun Rotterdammers dan zijzelf om in hun slogan te blijven hangen, In de raad wordt veel geroepen en of ik het nu eens of oneens ben met standpunten hier is het vooral de voorman zelf. De rest is akelig stil. Gemiste kans. Wellicht dat na deze post de gewaardeerde collega’s wel eens wat meer hun mond open gaan doen. Niet voor mij hoor ik, roer mijn mondje wel, maar voor hun kiezers maar ja, spreken is zilver en zwijgen is goud. En voor 550 per maand kun je best wat goud kopen, laat het alleen geen klatergoud worden.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures