Ga naar de inhoud

Ronald Sørensen: “Ik wil PVV en Leefbaar Rotterdam samenvoegen”

PVV-senator Ronald Sørensen (67) stopt volgend jaar met zijn werkzaamheden als lid voor de Eerste Kamer. Hij wil dan voorzitter worden van Leefbaar Rotterdam en deze partij, die hij zelf in 2002 oprichtte, samenvoegen met de PVV. Inge Janse en Lucette Mascini interviewden hem.

Ronald Sörensen

Dat zegt Sørensen in een interview met Vers Beton, dat hier voor €0,28 te koop is in Blendle. In het interview gaat Sørensen in op zijn jeugd, de oorsprong van zijn hartgrondige hekel aan de PvdA, de oprichting van Leefbaar Rotterdam en de toekomst van die partij.

Lijmpoging

In het interview vertelt Sørensen dat in 2005 al een poging is gedaan om de toen nog in oprichting zijnde PVV en Leefbaar Rotterdam met elkaar te verbinden, maar dat gesprekken tussen Geert Wilders en Joost Eerdmans en Marco Pastors toen uitliepen op ruzie. In eerste instantie ging Sørensen in zee met Eerdmans en Pastors, maar toen hun partij EenNL nul zetels behaalde, ging hij voor de PVV de Eerste Kamer in. “Daarover kreeg ik toen wel heibel met Marco”, zegt hij in het interview.
Sørensen gaat ervan uit dat zijn huidige periode in de Eerste Kamer zijn laatste is. Daarna zal hij graag voorzitter worden van Leefbaar Rotterdam om vanuit die rol een nieuwe lijmpoging te doen tussen die partij en de PVV.

Fortuyns gedachtegoed

Verder pleit Sørensen er in het interview met Vers Beton voor om op te houden met Leefbaars jaarlijkse herdenking van de moord op Pim Fortuyn. ‘Er komen steeds minder mensen, het wordt geforceerd. Laten we Fortuyn herdenken door zijn gedachtegoed in leven te houden’, aldus de oprichter van Leefbaar Rotterdam.
Vers Beton vraagt zijn lezers een kleine bijdrage voor dit 12.000 woorden tellende interview. Voor €0,28 kan je het hier in Blendle kopen. Een spotprijs menen wij, voor waarschijnlijk het meest uitgebreide verhaal dat je ooit over één van Rotterdams meest invloedrijke politici sinds de eeuwwisseling gaat lezen.

Al 24 reacties — discussieer mee!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Het belang van samen stad maken: ‘Bewoners krijgen er een enorm democratisch zelfvertrouwen van’

  • Politiek

  Hoe zorgen we ervoor dat iedereen inspraak heeft in de stad? Tijdens het Stadmakerscongres legt presentator Sanne Poot deze vraag – en meer – voor aan universitair docent Urban Planning Nanke Verloo, Peter Zuurbier van actiegroep De Esch, Eva Rovers van Bureau Burgerberaad en projectleider Klimaatberaad Jasmijn van Weenen.

 • De kracht van stilte tijdens de rouwmars Samen voor Palestina

  • Politiek

  Met het lawaai van ronkende motoren, vuurwerk en leuzen begon Rotterdam op 22 oktober luid te protesteren tegen de aanvallen op Gaza. Maar er is ook stil protest. Zo kleurde woensdag de Hofpleinfontein rood en was er de week ervoor een rouwmars voor de slachtoffers. Loulou Drinkwaard liep mee.

 • Big Brother in de bijstand 3: Zullen ze het ooit leren?

  • Politiek

  De negatieve ervaringen van bijstandsgerechtigden drongen nauwelijks tot het grote publiek door. Totdat de gemeenteraad wethouder Richard Moti tot de orde riep. Luister nu deel 3 van de podcast Big Brother in de bijstand.

 • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures