Ga naar de inhoud

Rotterdam Architectuurprijs 2014: vijf nominaties

De Rotterdam Architectuurprijs staat dit jaar in het teken van utiliteit. Alles wat geen woongebouw is dus. Lees letterlijk: nuttige bouw. Natuurlijk doen wij met Vers Beton ook een duit in het zakje. Vijf redacteuren nomineren vijf recente favoriete utiliteitsprojecten en leggen uit waarom juist dit project moet winnen. Een brug, een hub, een park, een station, en een school: Rotterdam wordt steeds rijker.

De Rijnhavenbrug

Rijnhavenbrug
Rijnhavenbrug

Een brug heeft de ogenschijnlijk eenvoudige taak twee gescheiden werelden tot elkaar te brengen. Een echt goede brug doet dit niet alleen ruimtelijk, maar ook nog eens geestelijk.
In geen enkele Nederlandse stad vervullen bruggen die dubbelrol met meer verve dan in Rotterdam; de stad waar je IN Noord woont, maar OP Zuid. Waar enerzijds gewinkeld wordt in een voorheen verwoeste stad, en anderzijds gewoond in een voor noorderlingen onbekende wereld. Zonder discussie kan er niets gebouwd worden tussen beide Maasoevers, zo lijkt het. Ten behoeve van vermaak op hoogte hebben wij daarom De Hef, die nog steeds één keer in de zoveel tijd utopisch opgetuigd dient te worden. De Erasmusbrug, ooit onzeker zwalkend aan het eind van de Coolsingel, is nu een icoon van ongekende waarde voor Rotterdam.
Rotterdams jongste brug is de door Quist Wintermans Architekten (van de Schouwburg) ontworpen Rijnhavenbrug, die op Zuid de Wilhelminapier verbindt met Katendrecht. De hoekigheid van de brug doet vermoeden dat de ontwerpers goed hebben gekeken naar haar grote zus over de Maas. Contrast is er ook: waar de ranke Erasmusbrug wedijvert met de hoogbouw op de Wilhelminapier, doet de bonkige Rijnhavenbrug dat met de Feniksloodsen en de binnenvaartschepen die in de Rijnhaven afgemeerd zijn: horizontaal, robuust en helder. Breed genoeg voor fietser en voetganger, gaat hij open en gaat hij weer dicht.
Blijft de vraag of de Rijnhavenbrug ook voldoet aan dat andere profiel gesteld aan een brug: verbindt het de twee einden ook in de geestelijke beleving van de passant? Kortom, is dit nou een brug voor heel Rotterdam? Is de Kop van Zuid beter bereikbaar geworden vanuit Rotterdam-Zuid, of faciliteert de Rijnhavenbrug vooral een betere route van Noord naar Katendrecht? Waarbij die laatste mogelijkheid en passant de Wilhelminapier, die eeuwige belofte, zou degraderen tot simpel tussenstation op weg naar de up-and-coming Kaap.
Maar daar kan De Hoerenloper zelf natuurlijk niets aan doen.
Door: Marten Dashorst

Warmte HUB

Warmte HUB
Warmte HUB

De nieuwe warmte hub van WE Architecten aan de Brielselaan is het prototype van utiliteitsbouw. Dikke pijpen komen uit het gebouw en door de semi-transparante gevel zie je allerlei installaties staan. Dit is overduidelijk een nuttig bouwsel. Waarvoor het gebouw precies gebruikt wordt, blijft als je er rondloopt een beetje onduidelijk. Het is echter een mooi en verrassend ding voor mensen zoals ik die graag avondwandelingen maken langs (oude) industrie-meuk aan de haven.
Het gebouw van roestbruine cortenstaal en half transparante glasdelen die een witte watertank omsluiten, vormt overdag van een afstandje een prachtige compositie met het gras van de dijk die de Tarwewijk en de Maashavenstrip-Zuid scheidt. ’s Avonds licht het gebouwtje op tussen de strook schrale en vervallen laagbouw industrie aan de ene zijde van de strip en de Meneba meelfabriek aan de andere zijde. In dit landschap bevindt zich overigens ook nog een grote vuilverbrander die speelstad zou moeten worden.
Anders dan de overige gebouwen biedt het terrein rond de warmte hub toegang tot de kade, vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op o.a. het S.S. Rotterdam. Al met al is de nieuwe warmte hub van WE Architecten aan de Brielselaan niet alleen nuttig als installatiegebouw maar wellicht ook als begin van een architectonisch opgefriste, publieke Maashavenkade op Zuid. In navolging van de aanpak van Wilhelminapier, Mullierpier, Katendrecht en Rijnhaven zou die niet slecht staan in het rijtje.
Door: Myrta Otten

Rotterdam Centraal

Rotterdam Centraal
Centraal Station

Het Centraal Station, ofwel CS. De plek waar we thuiskomen en waar we onze bezoekers welkom heten. Sinds de opening komen mensen superlatieven tekort voor het station. Maar wat maakt dat het station in zo’n korte tijd al zo geliefd is geworden? Is het de opluchting na zoveel jaar bouw-ellende? Zijn het de elementen van het oude station die her en der een vleugje nostalgie toevoegen? Is het de ‘21e eeuwse ornamentiek’ zoals de Y-structuur van de kolommen die je overal terug ziet komen? Of is het gewoon de impact van de iconische punt die eigenwijs het Stationsplein op steekt?
De ruimte en de grootstedelijke uitstraling van het nieuwe station zijn vooral de dingen die een mens blij maken. Als je op CS uitstapt, dan kom je ergens. Je hebt gelijk het gevoel in een grote stad te zijn. Het prachtige overzicht vanaf de brug over alle sporen, de brede drukke tunnel en de enorme hal die voelt als een kathedraal maar dan vol herrie. En eenmaal buiten het stationsplein dat ondanks zijn grootte nooit voelt als een leegte. Het mooiste echter is de lichtinval onder de sporenkap bij zonnig weer. Door de dakconstructie ontstaat een prachtig schouwspel van schaduwen als ware het een abstract kunstwerk. Toeval of zo bedacht door de architecten? Als ze slim zijn zeggen ze het tweede.
Een minpunt? Men zegt wel eens dat echte architectuur lekt. Nou, dan is CS echte architectuur zo bleek afgelopen augustus. Op verschillende plekken in de hal kwam het water naar binnen en aan de kant van het Groothandelsgebouw was zelfs een waterval te zien waarbij de Niagara Falls verbleken.
Trouwens, ondanks de indoctrinatie van de bijnaam-maffia en de bijnaam-geile media noemen wij Rotterdammers ons station gewoon Centraal Station, of kortaf CS. Gewoon wat het is, omdat we er trots op zijn!
Door: Tim de Bruijn

Het Dakpark

Dakpark
Het Dakpark

In 1998 ligt het rangeerterrein aan de Hudsonstraat in Bospolder-Tussendijken er nog verlaten bij. Achter de schermen woedt strijd: eigenaar Havenbedrijf wil bedrijfsruimtes, de wijkbewoners een park. De gekozen oplossing is even simpel als elegant: er komen winkels op de begane grond, en een park op het dak. Dubbel grondgebruik en een publiek-private samenwerking: het park wordt in samenspraak met wijkbewoners ontwikkeld door de gemeente, Dura Vermeer doet de winkelboulevard.
Ruim vijftien jaar later is het Dakpark, ontworpen door Butzelaar van Son, een feit. De hybride van winkels en park blijkt een gouden greep. Beneden een functionele winkelstrip, maar boven op het dak, is daar niets van te merken. Het gebouw is verdwenen, de architectuur is publieke ruimte geworden.
En wat voor ruimte. Trapsgewijs verheft het park zich boven de wijk. Hoog genoeg boven de straat om een heel nieuwe blik op de stad mogelijk te maken. Marconitorens en HAKA-gebouw zweven boven kloeke groene grasvlakken, daarachter de haven. In de lengte wordt het park doorsneden door gepolijste wegen, in de breedte door trap- en waterpartijen. Het heeft een wat ongrijpbare, grafische kwaliteit. Misschien omdat een park zo los van de grond altijd iets kunstmatigs heeft, iets abstracts. Een groene tegenpool van het Schouwburgplein. Maar dan onomstreden, als gedroomd stiksel voor een versnipperde wijk.
Door: Sereh Mandias

Erasmus University College

Erasmus University College
Erasmus University College

Het Erasmus University College (EUC), onderdeel van de Erasmus Universiteit, is gehuisvest in een karakteristiek Stadsmonument aan de Nieuwemarkt. Ontworpen door architect Logemann, bood het pand van 1923 tot 1983 onderdak aan stadsbibliotheek Erasmus.
Architectenbureau (designed by) Erick van Egeraat tekende in opdracht van de gemeente het renovatie-ontwerp. Het gebouw kreeg een nieuw leven als school, nauw verwant aan de oorspronkelijke functie van kennisdeling. Echter, een ingrijpende vermindering van zes naar drie verdiepingen was noodzakelijk om de gewenste uitstraling en functionele studieruimtes te creëren. Bovenop het gebouw is een nieuw gedeelte opgezet voor personeelswerkplekken. Voor een stadsmonument was dat een hele uitdaging.
De huidige gebouwenvoorraad in Nederland is een van de meest uitdagende opgaven voor architecten. Hergebruik moet waar mogelijk. Veel meer gebouwen kunnen worden hergebruikt dan beleidsbepalers opnemen in hun plannen. Nieuw moet, daar waar technische, logistieke, financiële of functionele redenen noodzaken tot herbezinning op huidige gebouwen.
Stel dat de achterliggende behoefte van De Rotterdam anders was opgelost en dat al die kantoren, appartementen, restaurants en het hotel ergens in de stad een leegstaand gebouw tot een levendige plek hadden getransformeerd. Dat waren twee vliegen in een klap voor de problematiek van de stad. Daarentegen zou bij Rotterdam CS vasthouden aan historie een rem op de toekomst van Rotterdam zijn geweest. Zowel economisch als qua gebruikersgenot.
Het EUC geeft een nieuwe functie aan de voormalige bibliotheek. Het is een type oplossing waar Rotterdam op veel plekken behoefte aan heeft. De realisatie van deze nieuwe dynamische plek en een bruisend stukje Rotterdam verdient alle lof.
De originele rijkdom van materiaalgebruik in het gebouw past bij Van Egeraat. Hij heeft het hersteld en versterkt. Marmeren vloeren en kolommen, cassetteplafonds, messing trapleuningen en een glimmende glazen liftschacht. Als kers op de taart komt het torentje bovenop het gebouw mogelijk ook nog terug. Alsof alles in de koperpoets is gezet voor het schoolbal.
Door: Edwin van de Velde
Samenwerking Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met AIR, het architectuurcentrum Rotterdam (wat betekent dit?).
logo AIR 4kl

Gerelateerde inhoud

Steun onafhankelijke journalistiek voor Rotterdam

We kunnen deze artikelen alleen maken dankzij onze leden. Lees onbeperkt alle artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

  • “Er zit een groot gat tussen de belevingswereld van jongeren en de stad”

    • Stadmaken

    Duizenden brugklassers komen deze dagen thuis met het gifgroene boek Metro 010 in hun schooltas, een graphic novel over de geschiedenis van Rotterdam. Dit boek is het succesvolle passieproject van Ellen Schindler, partner bij ontwerpbureau De Zwarte Hond. Momenteel wordt gewerkt aan een Groningse en Berlijnse editie. Een gesprek over hoe je jongeren serieus en structureel kunt betrekken bij stadsontwikkeling.

  • Renovatie Prinsessenflats: zo kunnen we wél zorgvuldig met Post 65-architectuur omgaan

    • Architectuurkritiek

    De forse renovatie van de Prinsessenflats in Prinsenland bleef niet onopgemerkt: door alle ingrepen veroverden de jaren ‘60-kolossen de tweede plaats van de Rotterdam Architectuurprijs. Het kan dus, Post 65-architectuur aanpassen aan de eisen van deze tijd, mét respect voor het oorspronkelijke ontwerp en de bewoners.

  • Boijmans: er zijn nog genoeg hordes te nemen

    • Architectuur en stedelijke ontwikkeling

    Ervan uitgaande dat het Boijmans in 2030 weer opengaat, is de verbouwing nu grofweg halverwege. Voor het eerst sinds het museum vijf jaar geleden de deuren sloot, ligt er een plan met een deugdelijke doorrekening. Tussen gemeente, museumdirectie en Mecanoo is, na veel gesteggel, de kou weer uit de lucht. Waar komt dat nieuwe optimisme vandaan?

  • Alle artikelen

De agenda die je aan het denken zet

  • Placemaking is widely celebrated for strategically shaping neighborhoods and cities and empowering communities. However, it is often paving the way for gentrification processes and potentially decreasing accessibility for long-term residents.

    Venue: Gemaal op Zuid
    Datum:
  • — Publiek Programma Kenniscentrum Cultuuronderwijs Rotterdam–
    Cultuuronderwijs maakt taboes bespreekbaar en af en toe is dat behoorlijk ingewikkeld. Want iedereen weet wel een onderwerp dat men liever uit de weg gaat. Toch? Of dat nu in de privésfeer is, in de context van het werk of nog anders.

    Venue: Maaspodium Rotterdam
    Datum:
  • Comedy Club Haug heeft een van de grootste sterren uit de
    Amerikaanse comedy weten te strikken. Op 20 oktober maakt
    stand-up comedian Sam Jay, bekend van haar HBO-special Salute
    Me or Shoot Me, die werd bekroond met een NAACP Award, haar
    debuut voor het Rotterdamse publiek.

    Venue: Comedy Club Haug (corner room)
    Datum:
  • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

  • Stichting Opzoomer Mee zoekt een creatieve communicatiestrateeg die hart heeft voor Rotterdam en bewoners die zelf het initiatief nemen om hun straat of buurt gezelliger, groener en schoner te maken. Je kijkt met een communicatieblik naar onze activiteiten, je schakelt snel tussen thema’s, doelgroepen en middelen. Natuurlijk weet je goed in te schatten hoe je het meeste uit je eigen tijd en ons budget haalt.

  • Wil jij werken aan een sterkere buurt in Rotterdam?
    Ontwikkeling van buurten vind je ontzettend boeiend, want het zit op het snijvlak van de stad en de mens. Wil jij onze projecten regisseren die onze bewoners ráken, en onze buurten sterker maken voor de toekomst? Lees dan snel verder!

  • Theater Walhalla is op zoek naar een hands-on administrateur, die in staat is een nauwkeurige en inzichtelijke boekhouding te voeren. We zijn op zoek naar iemand die nauwgezet te werk gaat, met oog voor de dynamiek van het bedrijf.

  • Bekijk alle vacatures