Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Dit weekend vindt de eerste editie van de Rotterdam Pride plaats. Volgens Pascal Lansink is het een intern feestje geworden en maakt het de ambitie niet waar om seksuele diversiteit bij een breed publiek onder de aandacht te brengen.

illustratie
illustratie

Als je een keer op de Amsterdam Pride bent geweest, weet je waarom de Rotterdam Pride gaat mislukken. De Amsterdam Pride is een mega succes omdat heel Amsterdam in het teken staat van de Pride. Iedereen probeert een graantje mee te pikken. De stad hangt vol met posters, roze artikelen zijn overal te koop en de homo- en heterohoreca spelen graag in op het grootste festival van Amsterdam. Bezoekers uit heel Nederland en ver daarbuiten komen naar de Amsterdam Pride.
In Rotterdam is alles anders. De eigenaren van de gay bars de Regenboog en De Unie hebben zich inmiddels teruggetrokken uit Rotterdam Pride. Het festival is volgens hen te kleinschalig opgezet, zo vertelden ze tegen Metro. Van de Rotterdamse gay scene moet je het in hun ogen niet hebben. Begrijpelijk want de gay horeca van Rotterdam biedt ruimte voor slechts enkele honderden lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT-ers). Dit terwijl het aantal LHBT-ers of Rotterdammers met homogevoelens voorzichtig wordt geschat op 30.000 (COS gemeente Rotterdam, peiling 2013). De duizenden LHBT-ers die niet in de homohoreca komen, vinden hun vertier kennelijk ergens anders. Rotterdam had dus ook buiten de stadsgrenzen aandacht moeten besteden aan de Rotterdam Pride.

Intern feestje

Daarmee lijkt de Rotterdam Pride vooral een succes te worden voor de eigenaar van die andere homogelegenheden als de Strano, Keerweer en Loge90. Enkele jaren geleden begon hij met de Keerweer Parade. Een geweldig weekend gevuld met optredens die de Rotterdamse LHBT-er weten te bekoren; afgeladen vol met alle bekende homokoppies van Rotterdam. Maar oud-wethouder Korrie Louwes wilde meer. Een groot festival voor Rotterdam om aandacht te geven aan seksuele diversiteit. Een Pride zoals in Amsterdam. In zie het haar nog beloven op de laatste Keerweer Parade, wat was ze in haar element.
Rotterdam Pride heeft echter niets te maken met die ambitie. Het is een intern feestje voor de LHBT-ers van Rotterdam. We zullen geen “Henk en Ingrid” uit de provincie zien, ook “Mohammed en Fatima” zullen niet toevallig belanden in het feestgedruis zoals in Amsterdam. We zullen niet samen feesten en vergeten dat het Pride is. Of juist benoemen dat het zo leuk is om samen te kunnen drinken en feesten, ondanks het feit dat we andere keuzes maken. Nee, ik zal een drankje drinken met mijn gay vrienden. Mede mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam.
Rotterdam Pride Thema Van 25 t/m 28 september vindt in Rotterdam de Rotterdam Pride plaats. Vers Beton besteedt deze dagen ook extra aandacht aan dit thema. Hoe open is de stad eigenlijk voor de LHBT(lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders)-gemeenschap?

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Pascal Lansink

Pascal Lansink

Pascal Lansink is woonachtig in Delfshaven, liberaal in hart en nieren. Out and proud.

Profiel-pagina