Ga naar de inhoud

Waarom de Rotterdam Pride gaat mislukken

Dit weekend vindt de eerste editie van de Rotterdam Pride plaats. Volgens Pascal Lansink is het een intern feestje geworden en maakt het de ambitie niet waar om seksuele diversiteit bij een breed publiek onder de aandacht te brengen.

illustratie
illustratie

Als je een keer op de Amsterdam Pride bent geweest, weet je waarom de Rotterdam Pride gaat mislukken. De Amsterdam Pride is een mega succes omdat heel Amsterdam in het teken staat van de Pride. Iedereen probeert een graantje mee te pikken. De stad hangt vol met posters, roze artikelen zijn overal te koop en de homo- en heterohoreca spelen graag in op het grootste festival van Amsterdam. Bezoekers uit heel Nederland en ver daarbuiten komen naar de Amsterdam Pride.
In Rotterdam is alles anders. De eigenaren van de gay bars de Regenboog en De Unie hebben zich inmiddels teruggetrokken uit Rotterdam Pride. Het festival is volgens hen te kleinschalig opgezet, zo vertelden ze tegen Metro. Van de Rotterdamse gay scene moet je het in hun ogen niet hebben. Begrijpelijk want de gay horeca van Rotterdam biedt ruimte voor slechts enkele honderden lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders (LHBT-ers). Dit terwijl het aantal LHBT-ers of Rotterdammers met homogevoelens voorzichtig wordt geschat op 30.000 (COS gemeente Rotterdam, peiling 2013). De duizenden LHBT-ers die niet in de homohoreca komen, vinden hun vertier kennelijk ergens anders. Rotterdam had dus ook buiten de stadsgrenzen aandacht moeten besteden aan de Rotterdam Pride.

Intern feestje

Daarmee lijkt de Rotterdam Pride vooral een succes te worden voor de eigenaar van die andere homogelegenheden als de Strano, Keerweer en Loge90. Enkele jaren geleden begon hij met de Keerweer Parade. Een geweldig weekend gevuld met optredens die de Rotterdamse LHBT-er weten te bekoren; afgeladen vol met alle bekende homokoppies van Rotterdam. Maar oud-wethouder Korrie Louwes wilde meer. Een groot festival voor Rotterdam om aandacht te geven aan seksuele diversiteit. Een Pride zoals in Amsterdam. In zie het haar nog beloven op de laatste Keerweer Parade, wat was ze in haar element.
Rotterdam Pride heeft echter niets te maken met die ambitie. Het is een intern feestje voor de LHBT-ers van Rotterdam. We zullen geen “Henk en Ingrid” uit de provincie zien, ook “Mohammed en Fatima” zullen niet toevallig belanden in het feestgedruis zoals in Amsterdam. We zullen niet samen feesten en vergeten dat het Pride is. Of juist benoemen dat het zo leuk is om samen te kunnen drinken en feesten, ondanks het feit dat we andere keuzes maken. Nee, ik zal een drankje drinken met mijn gay vrienden. Mede mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam.
Rotterdam Pride Thema Van 25 t/m 28 september vindt in Rotterdam de Rotterdam Pride plaats. Vers Beton besteedt deze dagen ook extra aandacht aan dit thema. Hoe open is de stad eigenlijk voor de LHBT(lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders)-gemeenschap?

Al 10 reacties — discussieer mee!

 • Je zou meer gebruik moeten maken van de iconen van deze stad. Erasmus was gay, Fortuyn was gay. En Ketelbinkie zal ook vast niet lang hetero zijn gebleven toen ie uit Rotterdam vertrok.

 • Het is geweldig dat er dit jssr een evenement is dat seksuele diversiteit in een breed spectrum uitdraagt in Rotterdam. Vanaf de PridePhotoAward bij het Centraal Station tot bijeenkomsten voor professionals, de roze stadstours voor iedereen en de meer specifieke doelgroep gerichte activiteiten als een Bi-picknick in het Park. Iedereen kan op deze manier de Rotterpride bleeven als zij/hij/het zelf wil. En dat zonder een copie te vormen van de Gaypride im Amsterdam of een Roze Zaterdag. Laat de pride groeien tot een evenement waar dan inderdaad ook 600000 Rotterdammers betrokken zijn, en niet (alleen) een toeristische attractie voor de wereld daarbuiten.

 • Het kleinschalige feest was er al jaren Christian: de Keerweer parade. Wat ik mij afvraag is de meerwaarde van de betrokkenheid van de Gemeente Rotterdam. Wat brengt dit meer dan een geweldig feest waar ik elk jaar al kom? De website van Rotterdam Pride is daar onduidelijk over.

  Voorts zijn de activiteiten buiten de Keerweer parade leuke activiteiten voor homosexuelen en Rotterdammers die LHBT-ers of vraagstukken rond LHBT al omarmen. Het zal in mijn ogen geen spontane bezoekers trekken die hierdoor nadenken over hun standpunt over LHBT-rechten en deze wellicht in positieve zin bijstellen. Dat is waar een pride omgaat, zeker wanneer de gemeente er bij betrokken is. De gemeente Rotterdam voert beleid om iedereen mee te laten doen, dat betekent dat uitsluiting en discriminatie met allerlei manieren moet worden aangepakt in het LHBT-dossier. Waaronder dus een mogelijke pride. Deze moet dan wel op een goede manier zijn vormgegeven en recht doen aan aan die doelstelling. Ik ben daar vooral kritisch op. Feest vieren is prima, maar niet op kosten van de belastingbetaler.

 • Ik ben het eens dat het een incrowd feestje is en niets bijdraagt aan de acceptatie van LHBT-ers
  Sterk gesubsidieerd door de regenten in Rotterdam .
  Dit soort ”feestjes “‘ verandert niets aan het feit dat ik en mijn partner op straat niet hand in hand kunnen lopen zonder opmerkingen naar ons hoofd te krijgen laat staan een welkom of afscheid zoen kunnen geven als een van ons op de trein stapt !
  Weggegooid belastinggeld !

 • Wat een geneuzel om dit af te wentelen op een discussie over geld van belastingbetalers. Weet je wat een zomercarnaval kost? En al die buurtfeesten en opzoomerprogramma’s? En het upgraden van de Nieuwe Binnenweg en de WestKruiskade? Dat zijn allemaal events die uit een subsidiepot komen om de stad aangenamer te maken en de tolerantie ten opzichte van verschillende doelgroepen te vergroten. En dan hoeft absoluut niet met een Amsterdamse carnavalsoptocht. Misschien moet je dit eens lezen: http://liveliketom.com/waarom-de-rotterdam-pride-wel-een-succes/

 • Ik zie het al, Pascal is een expert in het organiseren van gayprides in binnen- en buitenland. Toch knap dat jij in staat bent, nog voordat de pride is begonnen, al te concluderen dat het geen succes zal zijn. In plaats van te vragen wat jij kan doen om het tot een succes te maken, kies je ervoor om het af te kraken nog voor het begon! Ben je naar de picknick geweest? Heb je de fietsroute door de stad gedaan. Ben je naar het COC geweest? Heb je je buren erover verteld? Heb je ze aangeboden om ze mee te enemn?? Toch mooi dat de beste stuurlui altijd aan wal staan!

 • Tsja, makkelijk zeuren dat iets niet gaat werken als je het bij voorbaat al neersabelt. Voor een eerste editie was Rotterdam Pride een gezellig kleinschalig evenement. Het publiek dat ik in de Van Oldenbarneveltstraat gezien heb was net zo divers als tijdens Amsterdam Pride. PAPA party was drukbezocht, ook door mensen van buiten Rotterdam (zelfs Amsterdammers hebben het aangedurfd hun stad uit te komen!), de fototentoonstelling voor Centraal Station heeft veel mensen bereikt. In plaats van vooraf te beginnen met zeiken zou je ook eens zelf wat meer inzet kunnen tonen om van een evenement een succes te maken. Van deze eerste editie kunnen weer lessen getrokken worden voor een volgende editie (inderdaad meer reclame verspreiden voorafgaand aan het festival). Rotterdam pride vergelijken met Amsterdam pride is appels met peren vergelijken. Amsterdam Pride met zijn 300.000 bezoekers stelt ook weinig voor als je het gaat vergelijken met Madrid, Toronto of Sydney, waar miljoenen bezoekers op af komen. De sfeer dit weekend in Rotterdam voelde wel degelijk anders (lees: beter) aan dan normaal. En alleen daarom al was de eerste editie van Rotterdam Pride wél een succes.

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

De leukste vacatures in en om Rotterdam