Ga naar de inhoud

007 en 010

Vers Beton schrijft elke maand een column in de Uitagenda Rotterdam, het gratis culturele uitgaansmagazine. In oktober mag de smoking uit de kast voor een expositie over ’s werelds stijlvolste spion.
Of het nu aan de wat Calvinistische inborst ligt, of onze voorliefde voor vervoer per fiets (in combinatie met ons klimaat), of een soort genetisch bepaald gebrek aan stijl; de Nederlander staat niet bekend om zijn verfijnde garderobe. Rotterdam had wellicht de twijfelachtige eer er het minst stijlvol bij te lopen. Op een plek waar hard werken en ‘niet lullen maar poetsen’ zo lang kernwaarden waren, was vast weinig aandacht voor iets frivools als mode en stijl. Begrijpelijk ook.
Maar die tijd is zo onderhand voorbij. Tegelijk met een binnenstad die er steeds gelikter uit gaat zien, wordt ook de Rotterdammer zelf meer fashionable. Je hoeft alleen maar een paar ogen in je hoofd te hebben om dat te zien. Ok, iets minder Australische schapenbonten laarzen en degelijke windjacks zouden geen kwaad kunnen. Maar alles bij elkaar gaat het de goede kant op.

Wilhelminapier
Wilhelminapier

Wie nog wat stijlinspiratie kan gebruiken, kan dit najaar goed terecht in de Rotterdamse musea. Het Boijmans toont de expositie The Future of Fashion is Now, die een blik biedt op de toekomst van modevormgeving. Persoonlijk kijk ik ernaar uit om aan de andere kant van het museumpark juist in het verleden te duiken, op de tentoonstelling Designing 007: Fifty Years of Bond Style. Pakken, gadgets en nog veel meer design uit de beroemde films zijn in de Kunsthal te zien. James Bond is het meest stijlvolle filmpersonage ooit, en wie goed naar de films kijkt, zal zien dat ieder detail dat onderdeel uitmaakt van de wereld van Bond dat onderstreept.
Het mooist zijn de oude Bondfilms, waarin het personage nog door Sean Connery en Roger Moore vertolkt wordt. In al zijn gedateerdheid zie je in deze films de essentie van Bond. Altijd met de haren gekamd en strak in het pak, zelfs op het moment dat hij de totale destructie van de planeet op het nippertje weet te voorkomen.
Zo onberispelijk ogend als 007 zullen Rotterdam en de Rotterdammers nooit worden. Gelukkig, want dat zou saai zijn. Maar geef toe, wat meer James Bond in het straatbeeld zou toch prachtig zijn? De stad is er nu in ieder geval het juiste decor voor.

Nog geen reactie — begin de discussie!

Schrijf hier je reactie

Heb je geen account? Maak hier een gratis reageerdersaccount aan. En bekijk hier de huisregels van dit forum.

Gerelateerde inhoud

Wil je dit soort artikelen blijven lezen?

Vers Beton kan niet bestaan zonder haar leden. Lees onbeperkt artikelen op Vers Beton voor € 7,50 per maand, de eerste maand is gratis.

Misschien vind je dit ook interessant

De agenda die je aan het denken zet

 • Duo lecture by Slava Balbek (online) and David Gianotten & Michael den Otter of OMA, organised in collaboration with the Ukraine-the Netherlands Urban Network. Wednesday 6 December 2023, 18:30 – 20:15 (Doors open at 18:00). Register for the offline event or join the live stream

  Venue: Independent School for the City
  Datum:
 • A new edition of A Mic of One’s Own, a series of collaborations between Kunstinstituut Melly and The Writer’s Guide (to the Galaxy)!

  Venue: Kunstinstituut Melly
  Datum:
 • De debuutroman van Ireen van der Lem begint op de dag dat de woningcorporatie een bewonersavond houdt over de voorgenomen sloop van de woningen in een staat; en eindigt op de dag dat de laatste bewoner wordt uitverhuisd.

  Venue: De leeszaal
  Datum:
 • Bekijk de agenda

De leukste vacatures in en om Rotterdam

 • Museum Boijmans Van Beuningen beheert een collectie van uitzonderlijke kwaliteit, verdeeld over vele eeuwen en disciplines. Het museum is een gewaardeerde speler in een internationaal netwerk van toonaangevende musea, maar is ook nauw verbonden met Rotterdam, een stad met 660.000 inwoners en 175 talen.

 • Als stagiair(e) Marketing & Communicatie ondersteun je de afdeling op verschillende vlakken en krijg je een breed pakket aan taken en werkzaamheden.

 • WAT DOE JIJ ALS FRACTIECOÖRDINATOR? 

  Als coördinator vervul je een belangrijke rol in en rond de fractie van GroenLinks PvdA Zuid-Holland. Je biedt praktische ondersteuning aan statenleden, volgt de  (politieke) actualiteit, coördineert politieke activiteiten en zorgt ervoor dat de  fractie haar relaties onderhoudt. De functie biedt een interessante plek om je  verder in provinciale politiek te verdiepen.

 • Bekijk alle vacatures