Advertentie

VB – vacaturebank – banners – Hardwerkende – klik hier! – 1456×180
Voor de harddenkende Rotterdammer

Vers Beton schrijft elke maand een column in de Uitagenda Rotterdam, het gratis culturele uitgaansmagazine. In oktober mag de smoking uit de kast voor een expositie over ’s werelds stijlvolste spion.
Of het nu aan de wat Calvinistische inborst ligt, of onze voorliefde voor vervoer per fiets (in combinatie met ons klimaat), of een soort genetisch bepaald gebrek aan stijl; de Nederlander staat niet bekend om zijn verfijnde garderobe. Rotterdam had wellicht de twijfelachtige eer er het minst stijlvol bij te lopen. Op een plek waar hard werken en ‘niet lullen maar poetsen’ zo lang kernwaarden waren, was vast weinig aandacht voor iets frivools als mode en stijl. Begrijpelijk ook.
Maar die tijd is zo onderhand voorbij. Tegelijk met een binnenstad die er steeds gelikter uit gaat zien, wordt ook de Rotterdammer zelf meer fashionable. Je hoeft alleen maar een paar ogen in je hoofd te hebben om dat te zien. Ok, iets minder Australische schapenbonten laarzen en degelijke windjacks zouden geen kwaad kunnen. Maar alles bij elkaar gaat het de goede kant op.

Wilhelminapier
Wilhelminapier

Wie nog wat stijlinspiratie kan gebruiken, kan dit najaar goed terecht in de Rotterdamse musea. Het Boijmans toont de expositie The Future of Fashion is Now, die een blik biedt op de toekomst van modevormgeving. Persoonlijk kijk ik ernaar uit om aan de andere kant van het museumpark juist in het verleden te duiken, op de tentoonstelling Designing 007: Fifty Years of Bond Style. Pakken, gadgets en nog veel meer design uit de beroemde films zijn in de Kunsthal te zien. James Bond is het meest stijlvolle filmpersonage ooit, en wie goed naar de films kijkt, zal zien dat ieder detail dat onderdeel uitmaakt van de wereld van Bond dat onderstreept.
Het mooist zijn de oude Bondfilms, waarin het personage nog door Sean Connery en Roger Moore vertolkt wordt. In al zijn gedateerdheid zie je in deze films de essentie van Bond. Altijd met de haren gekamd en strak in het pak, zelfs op het moment dat hij de totale destructie van de planeet op het nippertje weet te voorkomen.
Zo onberispelijk ogend als 007 zullen Rotterdam en de Rotterdammers nooit worden. Gelukkig, want dat zou saai zijn. Maar geef toe, wat meer James Bond in het straatbeeld zou toch prachtig zijn? De stad is er nu in ieder geval het juiste decor voor.

Verder lezen?

Word lid van Vers Beton voor €7,50 per maand. De eerste maand lees je gratis!

Nee, ik lees eerst het stuk verder

profile pic VB

Fay van der Wall

Fay van der Wall (1983) werkt als freelance schrijver en maker. Schrijft voor Vers Beton over popcultuur, kunst, muziek, media en de stad

Profiel-pagina
Nog geen reacties

Om te reageren moet je ingelogd zijn. Inloggen kan je hier. Als je nog geen account hebt meld je nu aan als supporter of maak hier een gratis reageerdersaccount aan.